Има отправна точка за сближаване позициите на София и Скопие – общото признаване на съветските корени на “македонския въпрос”

 

 

 

 

 

 

Корените на “македонския казус”, чиито съветски плодове берем днес, са напълно неизвестни за почти всички българи, държани в неведение в периода на съветската окупация на България и през последвалия постколониален период, наричан у нас също с безобидния туристически термин “преход”.  Мъгляво и щадящо за Русия се замеряме с евфемизма за вината на Коминтерна и дори на Сталин. И толкоз…

Яснота, както в малко подобни текстове, които могат да бъдат прочетени днес в сбит вид, внася статията на Силвия Недкова, озаглавена “ Как България почти продаде Македония на СССР”.

И с уточняващото подзаглавие:

“Предателствата към Македония са целенасочена политика на българските комунисти вече цял век”  https://www.ploshtadslaveikov.com/kak-balgariya-pochti-prodade-makedoniya-na-sssr/

На пръв поглед ( почти ) всички знаем конспективно истината за вредната роля на БКП за поднесената на тепсия на олтара на изкуственото творение Югославия глава на Македония, отрязана от нейната майка България. Но е добре да си припомняме докъде води съветофилщината, за която днешните русофили нехаят все едно, че е била някаква подробност от графата “грешки” в рамките на пъстрия балкански политически пейзаж, а не определящ фактор, довел до днешната задънена улица в отношенията между Скопие и София.

В този смисъл буди недоумение като прозрение, ако не и горчив смях, твърдението на съседния ни президент Стево Пендаровски, според когото тук още си живеем в епохата на Живков. Прав е само относно маниера на Живковия подражател Бойко Борисов. Само че епохата на Живков имаше една основна характеристика: пълно подчинение на московските инструкции за каквото и да било, което означаваше и пълно отстъпление от някогашната българска кауза в Македония. Това ли иска да каже Пендаровски – че в момента продължаваме същото отстъпление под руски натиск?

Истината е, че след десетилетия на раболепие пред Кремъл занемарената тема за българските интереси в Македония се е превърнала от рана в неспасяема гангрена. Дори и ампутация не може да се приложи. Тя няма лечение без големи компромиси с фактите от миналото. Нито в Скопие, нито в София властите могат да си ги позволят заради собственото си оцеляване в управлението. 

В годините на комунизма любимо оправдание за несгодите на България беше “тежкото наследство на капитализма”. А когато капитализмът замени комунизма по нашите земи ( пак с благословията на Москва), конструкцията се преобърна с обратен знак. Защото е лесно да кълнем доста безадресно “комунизма”, както прави и вождът Борисов. Но явно е трудно и в Скопие, и в София да бъде произнесена истината, че този комунизъм си има родина. Тя не е нито България, нито Македония. Това е Русия, горд правоприемник на СССР за всичко, което тя смята за полезно за своето днешно съмнително величие, но не и като отговорник за братоубийственото насъскване на балканските братя.

Бихме могли най-сетне да намерим обща историческа допирна точка ако посочим първоизточника на забърканата на Балканите каша, която всички сърбаме в момент на безизходицата около блокирания процес на македонска европейска интеграция, вредна за вековните московски интереси в региона. Нали толкова много настояваме да се знае историческата истина! Само че за тази цел се иска храброст и пълно скъсване на колониалната пъпна връв на София с Москва и на Скопие с московския сръбски инструмент за поддържана не руското влияние в региона.

Имаме общ враг, но не смеем да го посочим като основа за взаимодействие между нас. Принципът ” дайте да не дразним” руската мечка явно е валиден, не само за Борисов, но и за също толкова храбрите ни съседи.

 

 

 

21 мнения за “Има отправна точка за сближаване позициите на София и Скопие – общото признаване на съветските корени на “македонския въпрос””

 1. Което си е така, така си е. Доктора също припомня реакцията на “казаците” по Преспанският договор. Там е заровено кучето. Там е ключът от палатката.
  https://offnews.bg/nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-16-20-noemvri-740835.html

  Продължение и на фундаменталната статия с основополагащ характер на колежката на Росица Павлова-Инджева-Александрина Пендачанска
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/11/23/4142360_shtabut_na_trump_-_samo_nai-dobrite/

 2. пръста в раната.Лекуването е задължително иначе следва ампутация..

 3. Новини от “освободительницата”

  Демокрация по руски :
  Малофеев и Дугин няма да пускат в Думата “оскърбители на руския народ”

  Ако някой кандидат бъде “уличен” в русофобия, изкривяване на историческата истина – ще му бъде попречено, заканвате се от движението им

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-malofeev-i-dugin-nyama-da-puskat-v-dumata-oskarbiteli-na-ruskiya-narod

 4. Малко уточнение за картата, която публикувате. В цитираният източник (ploshtadslaveikov.com) неправилно е написано “Етнографска карта на Македония от гледна точка на сърбите и българите, датирана от 1914 г.”. Това е сръбска карта след междусъюзническата война, но не е българска позиция.

 5. Когато Иво захапе, рублоядите квичат.
  Няма как, те рублоядите късат живо месо от телата на собствените си народи, та няма да разкъсват като настървени кучета плътта на другите народи.
  Не посягат само там където видят тояга в ръцете на народните пастири. Ръмжат, но пазят дистанция.
  Сега рушняците, наследници на империята, болшевизма, коминтерна и комунизма кротко примижат от преяждане, наблюдавайки как две техни палета, България и РС Македония, се джафкат едно друго за кокалите на оглозгания от тях български етнос.
  Има полза от това джафкане. Това е взаимното сочене с пръст на белезите от комунистическата краста и от руското хапане.
  От там трябваше и да започне лечението, от първопричините и причинителите. Така и на кьораво и сакато ще му светне под капата, кой, кой е бил и за какво се бори сега.
  Сляпото русофилство приело уродливите форми на български комунизъм е предателство и национален срам.
  Нека сега се обиждат на живковисти и титовисти. После ще четат документите на взаимните престъпления срещу българския народ и тук и там, така ще стигнат и до рублите.
  Тогава, както казва мъдро Иво, ще се уеднакви до блясък слугинясването на рублоядите и в България и в Македония..
  Време беше антибългарщината и антинародната същност на комунистите и русофилите да лъсне. Като се набутаха сами в шамарите на историята те сами се захапаха за слабините.
  Дано по-скоро хората влязат в ролята на овчари с тояги и замлатят като върховни съдници бесуващите руски псета.

 6. Напълно споделям виждането на г-н Инджев за създателите на македонският проблем!
  За събеседниците- най-точната и пълна снимка и описание на област Македония е направил Васил Кънчов в избраните си произведения том1 и том2!

 7. Именно затова такава просръбска.проруска и антибългарска Македония не ни е нужна в ЕС.Дoстатъчно им е НАТО засега.Аз в противоположност с повечето анализи смятам,че този път волю-неволю правителството взе правилно решение,изправено пред историческитр истини за недопускане на Северна Македония в ЕС.Точно такава българомразка Северна Македония в ЕС е необходима на Московията-хулеща България и всичко българско и опитвайки се в лицето на някакви минимални отстъпки и Заев да облекат вълкът в овча кожа.Ако погледнем хипотетично-предствете си,че и другите скрити българомразци и отявлени и отчаяни рублоядци-Сърбия-влезе в ЕС.Предствете си 3/три/ дълбоко доказани антибългарски държави в ЕС-Гърция,Сърбия,Северна Македония-къде отива България ???Ще бъдем мачкани жестоко и безкомпромисно.Затова….или промяна на Северна Македония или нито те,нито Сърбия в ЕС.

 8. Интервю по темата с Иван Костов. Много задълбочен анализ, а истина македонцитече си нямат представа колко са далеч от Европа. https://youtu.be/18qKtzmlm6k

 9. Е, па Б.Б. още се оправдава със Станишка!
  Що да не се оправдаем и с капитализЪма и империализЪма?!?!

 10. Много точно и навреме казано!
  Но покрай основната вина на наши и чужди комунисти да не забравяме, че братоубийството е започнало доста преди болшевишкия преврат в Русия. Това братоубийството повече легитимира сегашните претенции на македонистите от доста други неща. И най-печалното е, че и върховистите, и вътрешните са били с добри намерения (нещо, което не мога да кажа за сегашните политичари). Тов не намалява вината на комунистите, без тяхното предателство старите рани можеше да зараснат, но трябва да е поука за сегашните македонстващи политици и в двете частни на България…
  Баща ми казваше, че ако Съединението се е било забавило двадесетина години, така и нямало да се случи, и сега щяхме да имаме и тракийска държава с тракийски язик…. Защото българите сме си българи навсякъде…

 11. Иво, изненадан съм, че препоръчваш статията на Силвия Недкова. Не че поставям под съмение решаващата роля на Москва за създаването на македонския етнос и книжовен език, но статията е много неточна и заблуждаваща. Като за начало, на картата най-отгоре съвсем ясно се чете подзаглавието “Point de vue serbe”, а и ако се загледаме в картата, там българи в Македония почти не са показани. На север и запад са сърби, на юг и в центъра са “македонски славяни”, и само в източната част има малко българи. Това НЕ Е и няма как да е било “гледна точка на българите през 1914 г.”

  Второ, твърдението, че Тодор Александров на 10 декември 1923 г. е подписал “проект за споразумение между ВМРО и съветското правителство” не отговаря на истината. Вероятно авторката има предвид т.нар. Майски манифест от 1924 г., който Александров физически не е подписал, но го подписват двама членове на ЦК на ВМРО, които твърдят, че са упълномощени да подпишат и от негово име. Историята е много объркана и съвсем скоро (само след няколко месеца) довежда до убийството на Тодор Александров и жестоко разцепление на ВМРО. Ето тук има доста подробна информация:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82

  Трето, опитът на Недкова да изкара някой си Бернщейн едва ли не главен създател на македонската азбука и книжовен език е доста странен. Да, той е застъпвал македонистките тези, но те са били официално наложени в съвецката лингвистика по онова време и за несъгласие с тях не е можело да става и дума. Но да се твърди, че този човек едва ли не лично е участвал (и даже се е разпореждал) в конкретните дебати, водени през 1944-45 в югославска Македония за езика и азбуката… е абсурдно. И леко намирисва на добре познатата мантра “(пак) евреите са виновни”. Ето подробна информация за трите езикови комисии на АСНОМ и техните състави. Аз поне там Бернщейн не виждам.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%90%D0%A1%D0%9D%D0%9E%D0%9C

 12. Цитат И.И. – “Имаме общ враг, но не смеем да го посочим като основа за взаимодействие между нас. Принципът ” дайте да не дразним” руската мечка явно е валиден, не само за Борисов, но и за също толкова храбрите ни съседи.”

  Бих добавил: Принципът е валиден и за Тръмп = САЩ,
  + Меркел, Макрон и много други = Европа, означава = практически целия свят. Трагично, тъпо.

 13. До anoimen: В основата на конфликта ни с Македония (Сърбия, и не само) е руското “разделяй и владей”, което активно се прилага досега, и е планирано да действа неограничено във времето. Заедно с това активно помага и нвежеството ни. А да се казва на черното бяло, да се върви с “рогите напред” и т.н. не е начин да се повлияе на нечие мнение.

  До Veselin: Ние, българите (с малки изключения) също като македонците нямаме представа колко сме далеч от Европа. Така, че печелившото и за двете страни е “заедно в Европа”.

 14. Държавите или страните подчинени на РФ често се дърлят и дори воюват една с друга, защото животът под сянката на Кремъл е СКАПАН, няма пари, няма нищо, на последно място са по всичко. Пресен е примерът с Нагорни Карабах, в миналото останаха Чечня, Осетиите, Приднестровието, Карелия. А Калининград пък е една язва в периферията на ЕС, където контрастите между живота в този анклав и съседна Полша или Балтика са същите, като при Северна Корея и съседните й Южна Корея и Япония. Докъдето може да се протегне Кремъл, сее само разруха. Затова пък ГРУ води база данни на всички бебета, родени от милионите изнасилени европейски жени в годините след края на ВСВ, а също на техните потомци, и с помощта на тази Пета Колона от копилета Кремъл осъществяа своите пъклени геополитически планове.

 15. …„Именно затова такава просръбска.проруска и антибългарска Македония не ни е нужна в ЕС“…

  А вие сигурен ли сте че точно вие сте в ЕС? Щото аз не съм. За мен ЕС са страните от Шенген, другото е чакалня с елементи на тоалетна. По-добре се концентрирайте кога България наистина ще влезе в ЕС.

 16. До Alex-DE:Точно аз винаги съм бил в ЕС…Доказал съм го и го доказвам всекидневно в работата си,в отношението с хората,във всекидневното ми общуване…В какво сте сигурен Вие или не сте си е Ваша работа.Колкото и да звучи самохвално-но както казва и Иво Инджев-скромността не краси човека-ако всички в България бяха като мен,Родината щеше да цъфти.
  До Val:Че кой отрича подлата и подмолна политика на Московията ?!Но…нека да чуем това признание и от другата страна.

 17. В интерес на България е всичките й съседи да са в ЕС. Друг е въпросът колко още държави със зависимости от кремъл може да понесе ЕС, без да престане да прилича на себе си. Боя се, че не много.
  От друга страна: кои сме ние, че да налагаме на други нашия прочит на историята (им) при положение, че доникъде не сме стигнали още с прочита на собствената си история?

 18. Да в интерес е…но не на всяка цена.Колкото до историята на Северна Македония като държава,то тя започва през 1944 год.,като съюзна република в СФРЮ…Точка.

 19. До анонимен:

  Уааау, каква скромност и патриотизъм! Точно такива като вас реват като ужилени когато страни като Холандия ни спъват за ЕС, а сега България играе същата роля спрямо Македония, но вече всичко е не само ОК, ами и въпрос на национална чест. Ами не сте ли се замисляли че може би дори и страна като Македония има право да не харесва страна, в които вече е унизително не само да си чужденец, а и нормален българин? Според вас България добър пример ли е за подражание в ЕС и има ли право да изисква уважение от която и било друга страна, включително Македония?

 20. До Alex-DE: За такива “аргументи’ като Вашите великият Джендо от Медвен казва…”лаф олсун”.Репликата Ви показва примитивни познания по българо-македонските отношения.За евроураджийството Ви дори няма да се уморя да пиша.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.