Румен Радев надскочи червения си предшественик Първанов в идеологизирането на Вапцаров

С няколко изречения и с ангажиране на официални гвардейски почести президентът Румен Радев надскочи по идеологическата си ангажираност своя червен предшественик на този пост Георги Първанов. 

 

 

 

 

Прочетете официалното слово на Първанов във връзка със 100 годишнината от раждането на Никола Вапцаров. В нея той го определя като поет, хуманист, революционер, но се въздържа от етикета “антифашист”, иначе толкова любим на съпартийците му.http://old-www.naval-acad.bg/Bg/arhiv/arhiv-09/slovo-prezident-7-12.htm

Радев, който се прави на неутрален ( безпартиен) и на натовски генерал днес надгради Първанов на идеологическия фронт. Нарече Вапцаров антифашист и символ на кауза, на която противопостави “ревизонистите”, т.е. на българите, несъгласните с идеологическото преклонение пред образа на поета.

„… антифашистът Вапцаров е символ на една свята кауза, която в последните години новите ревизионисти се опитват да изтрият от нашата история“, каза Румен Радев.

“Новите ревизионисти”? То бива, бива идеологическа злоба, но този речник  си е направо връщане към сталинизма. Заклеймявайки “ревизионизма” Радев си прояви реваншизма.

“Ревизионистите” явно са караконджули от най-злостен вид, трайно заседнали в ума на Радев, заразен завинаги от уроците по марксизъм-ленинизъм, в които водещо място заема болшевишката ярост срещу “ревизионистите” като най – отвратителните противници на праведния комунизъм. Защото най-страшният враг на комунизма, изтребван по-безмилостно и от “класовите врагове”, е именно “ревизионистът”, вътрешнопартийният враг, заподозрян, че изкривява догмите на болшевишката религия.

Някой да се съмнява още към коя “кауза” принадлежи Румен Радев и как смята да я употреби в годината на изборите, които не може да спечели без подкрепата на БСП?

Да сте го видели на поклонение пред паметника на Георги Марков, убития на рождения ден на Тодор Живков през 1978 година български журналист, писател, публицист, антикомунист и най – омразен на Москва и нейната пета колона у нас противник на съветската окупация на България, далеч по-известен български патриот от Вапцаров по света?

А нима един Георги Димитров е бил ( в минало време все повече) по-малко известен от Вапцаров по света? Той също ли заслужава по този признак нов паметник, президентски венци и поклони на фона на почестите на гвардейци за рождения му ден?

Щом ще категоризираме творците по идеологически признак, нека тогава кажа още нещо…

Разстреляният след съдебно решение по законите на България за престъпление срещу държавата в полза на чуждата държава СССР Вапцаров може да е преведен на десетки езици, но в годините на комунизма това се случваше и на “твореца” Тодор Живков. Не превеждането на Вапцаровите стихове със спонсорството на комунистическа България прави Вапцаров значим, добър поет. Докато разстрелът на Георги Марков със съветска отрова насред Лондон без съд и присъда го направи символична жертва на държавно спонсорирания тероризъм, за чиято прослава по света се погрижи собственият му мъченическия му образ в свободния свят, а не българската демократична държава, дошла на смяна на онази, която го уби в угода на Москва и нейния наместник Живков.

 

24 мнения за “Румен Радев надскочи червения си предшественик Първанов в идеологизирането на Вапцаров”

 1. Мунчо, туй по Баце, един път и той кат хората да уцели ваксата, ние от третата възраст от “старите ревизионисти” ли сме. Никога не съм си ревизирал мнението за Никола Вапцаров. България притежава стотици по-стойностни поети от иконата на комунистите с днешна дата. Които сами когато е бил жив не са оценели скромният му поетичен дар възлагайки му мисия на редови конспиратор. Ако им беше толкова ценен нямаше да го изпратят на първа линия инкриминирайки няколко тежки текста от Наказателният закон на Царство България.
  Сега давам думата на Доктора.
  “Всъщност, ако пуснем една линия между кмета на Симитли (https://www.youtube.com/watch?v=uzC9KPbRUdE&feature=emb_title) и думите, казани от Борисов на д-р Мангъров (Ако бях една жена, щях да ти пусна…), можем да се окажем само на „една мисловна улица“ от идеята, че не е задължително да е жена. На Мангъров направо му се е предложил. Ама докторчето явно се е уплашило.
  Само да беше рекъл: Нищо, че не си… И щеше да стане нещо… Току виж му излязъл гъз-метът. Така си мисля, де. И морфичният резонанс между нас ми подсказва, че и вие мислите същото, не ли?”

  https://www.reduta.bg/из-делниците-на-един-луд-30-11-4-12-20/

 2. Никога не съм се съмнявал в способностите на РР като състезател в политическата дисциплина “висок червен скок”. Очаквам нови рекорди от него.

 3. Според мен Вапцаров, като поет не издържа сравнението със 17 годишната Петя Дубарова. За мен тя е ураган от фантастично-оригинални, и при това, 100%-во смислени поетични асоциации. А той, (НВ), е пропилял таланта си встрани от истинския живот, в идеологическото празнословие.

  https://faktor.bg/bg/articles/ot-redaktora-na-4-dekemvri-petya-dubarova-izbra-smartta-nebeto-i-dazhda

 4. Всяка скулптура ли се явява паметник? И не е ли време да се сложи в ред кое е паметник, кое монумент и кое скулптура. За да не кичим с венци и почетни караули всяка скулптура.

 5. Чудя се защо са “инсталирали” тези гвардейци на паметника на Вапцаров, един терорист, действал в интерес на чужда държава срещу България. Какви са тези военни почести? Той не е загинал в сражение ?!

 6. Това нещо Р Р и то да се изходи както винаги по болшевишки.

  Дори не му дойде на ум да почете Илия Минев онзи ден!

  Вапцаров е осъден за антидържавната си терористична дейност като платен агент на СССР. Той съзнателно е работил за изкуственото създаване на македонска нация по указание на съветска Русия и Коминтерна и му е било щедро плащано за това.

  Дори да е добър поет, моралният му житейски избор хвърля черна сянка върху творчеството му.

  Както и друг път съм писала тук, талантът и интелектът не са еднозначни. По-важно е как и на какви каузи ги посвещаваш.

  Защо още е честваме този човек! Защо още толкова улици, училища и читалища носят името му! Защо не е изхвърлен от учебниците!

  България има толкова много други достойни поети!

 7. Падението на Вапцаров е падение на трижди предател:

  – Предал България като терорист поставил се в услуга на СССР
  – Предал македонските идеали на семейството си
  – Предал комунистическите си сподвижници по време на разпитите си в полицията

  Трудно се намира в световната история двуного предало всичко, което може да се предаде. Още по-трудно може са се намери каквото и да е основание да му се вдигне паметник и да му се поднасят цветя и венци. Това вече е връх на падението за една нация, която го допуска. Жалко че са го застреляли. Трябвало е да го оставят жив – неговите комунистически дружки щяха са извършат това полезно дело.

 8. А се смеем на македонците, че не са наясно с историята си….
  Тази и статията за бомбардировките показват, че сме почти на същото дередже… Дано да ги прочетат повече хора (Искра Баева изобщо не искам да я споменавам по такава късна доба).

 9. Добре, че Иво отметна това срамно събитие, че възмущението ми би избило в кой знай какво.
  С поклоненията си пред фалшивите идоли на на една тъжна епоха от българската история и на символите на бългаското национално унижение като Гундяев, пРезидентъ и вицпРезиденткатъ изтриха и точката под въпросителната след мисълта “имат ли нещичко като ум останало в главите си тези хора “

 10. Не бъдете жестоки към Вапцаров. Младите поети до един са били идейни левичари в онези времена. Много от тях са искали да дадат живота си за идеята – мъченическата смър винаги е била cool в представите на младите бунтари за живота, вселената и всичко останало. А и не само в онези времена поетите са били убивани по политически причини – спомнете си Виктор Хара. Трепна ли ви нещо?
  Да си млад, да си поет и да не си политически ангажиран с прогресивната социалистическа идея просто е било извън модата. Вапцаров е направил грешен избор, от сегашна гледна точка, но на него тогава може би наистина му се е струвало възможно светът да стане по-справедлив чрез новата политическа доктрина… Целта оправдава средствата, нали така са ги обработвали? Ние не знаем какво той е знаел за СССР. Най-вероятно е знаел това, което са му казвали неговите вербовчици – прекрасен нов свят, работници и селяни засмени гледат в светлото бъдеще, всекиму това, на всекиму онова. А в България точно пък в онези години животът на хората е бил … не е за разправяне. Не е било ОК.
  Освен това младите поети не са много умни, от мен да го знаете. Взимал бил пари… Ама сериозно ли това е обвинение? В България??? Ще ме скъсате, ей.

  Историята на младия Христо Ботев много прилича на историята на младия Пабло Неруда – пращат ги да учат с бащини пари, а те пропиват парите и стават гневни млади поети. Бащите им не им дават повече пари, настъпват трудни времена, недоимъкът и безобразно пропадналата им компания ги прави това, което са станали. Искате ли да се хванем на бас, че ако Ботев не беше убит (навреме) и беше доживял до възрастта на дадо Вазов (за когото също могат да се извадят много нелицеприятни факти, но не се вадят и така трябва), сега и него щяхте да го махате от улици и учебници и да го обвинявате във всички грехове? Не е имал време да се окепази, а и не искаме да знаем всичко от краткия му живот…

  Ей го, Джагаров, страхотен стихоплетец, и той си има своите няколко забиващи се в сърцето куплета, но ако беше разстрелян от джандарите, сега щеше да е с паметник и да е антифашист. Обаче оцелял човекът – ремсист, комунист, затвор, това-онва, а след девети ял и пил до насиране с партийните си другари цял живот. Джагариада… И накрая си хвърли партийната книжка. Какво сте се разгневили на шматката Вапцаров, ръфайте Джагаров – той поне си го заслужава.
  Това, в случай че непременно трябва да ръфате някого, че не можете да си сдържате справедливия (задължително справедлив) гняв. Но ако ме питате – не ръфайте никого.

  Вапцаров е добър поет. Ако забравите за миг омразата си към идейно-политическия враг, ще настръхнете от някои негови стихове, а това стига. Не е нужно всеки стих да е шедюовър, няколоко са достатъчни. А той ги има. Поетите, писателите, хората на изкуството по принцип са неудовлетворени и трескаво търсещи справедливост души. Лесно се лъжат, лесно се посрамват, още по-лесно стават зависими от някой или някакъв финансов благодетел – пороците са скъпо удоволствие. Самоубиват се – някои от раз, други продължително и целенасочено.

  Грозно е, че политиците се упражняват върху нерадостната съдба на един нещастник. Никой никога не е очаквал от Вапцаров да бъде железен, твърд, непоклатим… Той е човек с всички произтичащи от това негативи. Какъв атифашист, какви пет лева. Комунистите след девети го превърнаха във фалшива икона. Не им пригласяйте на тези жалки службогонци, макар и де сте се наредили от другата страна на барикадата. Не тропайте хоро на гроба на поета. И друго не правете на гроба му… Ако не ви харесва, не го четете. Това е най-страшната съдба на поета.

  Острите кинжали в трупа на поета не правят поезията му по-малко поезия. Почти всичките ми любими автори са пълен провал в личен план и почти никой от тях не може да бъде безкритично наречен свестен човек. Пияници, побойници, женкари, картоиграчи и комарджии, всякаква човешка драма има там. Но литературата (и поезията в частност) си има свой собствен живот, извън живота на автора.

  Знам, че тука има коментиращи, които искат да им се признае, че са православни християни и смирени вярващи. Добре, че не знаете кой е написал библията. За едното чудо ще вземе да се окаже някакъв предател, трижди предател, ти да видиш… А, то всъщност апостол Петър трижди се отрекъл от Исус за една нощ, дори се клел, а това е голямо нещастие за душата му. Но събитията се развили благоприятно, провървяло му, сега го празнуват, има много площади на негово име и т.н.

  Президентът Радев се подиграва с Вапцаров като му ходи с цветя. Да беше си отворил вкъщи стихосбирката и да си прочете нещо, щом толкова го харесва. Не можеш да си присвоиш един поет. Но комунистите само това се опитват да правят – да присвояват.

  До VAL:

  Поне признавате, че Вапцаров е имал талант, макар и пропилян.
  Четенето на поезия не е като решаването на задачи по математика. Всеки читател открива нещо за себе си, което не е длъжен да доказва на другите. Затова няма смисъл да правите анализ на две отделни творчества, все едно сравнявате графики на функции.
  Веднъж видях някакъв репортаж по телевизора от едно училище и един 16-17 годишен младеж каза, че “Малкият принц” била най-тъпата книга на света. Така е преценил. За мен е една от най-прекрасните на света. Това какво общо може да има с биографията на Антоан дьо Сент-Екзюпери.

  А за Петя Дубарова или добро, или нищо.

 11. Няма извинителни слова за човек,продал интереса на родината си за пари и в услуга на чужда държава и то във военно време.

 12. Не искам да оценявам Вапцаров като поет, защото не съм литературен критик, а и даже нямах интерес към поезията му, когато ни караха да го учим в училище, но неграмотноста на Радев е шокираща и показва колко ограничен и промит е военно-социалистичекия му мозък. За какъв фашизъм говорим в България???? Още един историчеки обосован коментар, че в България ( а и никъде другаде освен Италия) за фашизъм не може да се говори: https://breaking.bg/analizi/%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d0%b6%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%84%d0%b0%d1%88%d0%b8%d1%81%d1%82-%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2/

 13. “Майстор Маноле,
  Аз ще построя една кула.
  Една много висока кула.
  Най-високата кула!

  В нея ще вградя
  Сянката на моята жена,
  Сянката на твоята жена,
  Сенките на нашите деца…
  Нужни са ми сенките на цялото човечество!
  Майсторе, ела да чиракуваш!”

  С две думи, нас продължават ни управляват луди хора.

  Стихотворението е на Константин Павлов, който НЕ е в учебниците.

 14. Дейността на Вапцаров не е антифашистка, а антибългарска
  Ако беше останал жив, поетът-комунист щеше да е един от най-жестоките палачи на народа си след съветската окупация
  Даниела Горчева

  Никола Вапцаров, пропаганден просъветски поет, не само е писал лозунги в подкрепа на режима на Сталин, не само е агитирал за влизането на България в Тристранния пакт по времето, когато Хитлер и Сталин са съюзници, а държавният глава Цар Борис III и българското правителство бранят отчаяно неутралитета на България, но е

  служил срещу много пари на най-човеконеновистния режим

  И ако не беше справедливо и напълно законно осъден от легитимен български съд, Вапцаров, който винаги послушно изпълнява всички заръки на Кремъл и моментално се отказва от българското си самосъзнание, за да работи за създаването на македонска нация, който без да трепне грам човещина в душата му, е развивал терористична дейност срещу собствената си страна, щеше да е един от най-жестоките палачи на народа си след съветската окупация.
  През 1940, когато Сталин и Хитлер са съюзници, комунистите у нас и Вапцаров включително, настояват за присъединяване на България към Тристранния пакт. Един от най-влиятелните български комунисти Върбан Ангелов признава това в спомените си. А Георги Димитров го споменава и в дневника си.
  Така че е абсурд да се говори за антифашистка дейност. Дейността на Вапцаров и на фанатизираните военизирани български комунисти не е антифашистка, а антибългарска.
  Тя е в служба на тоталитарен СССР.
  И когато пиша, че Съветският съюз е държава на канибали, това е самата страшна истина. В Съветския съюз хората неколкократно са докарани до канибализъм. Първо с глада през 20- те години и после с нарочно предизвиквания от Сталин Голодомор.
  Да служиш на подпалвача на Втората световна война, поделил с приятелчето си Хитлер Полша, окупирал балтийските държави и нападнал Финландия, да служиш на чудовището, избило до началото на Втората световна война над 10 милиона, не е антифашизъм, а престъпление!
  Проветрете си мозъците от комунистически лъжи и престанете да рецитирате наизустени опорки, а се научете да разсъждавате логично на базата на фактологията, не на пропагандата.
  Знаете ли, че:
  – Никола Вапцаров се обявява за македонец и за “насаждане на македонско национално съзнание” в изпълнение на заповедите на Коминтерна за “македонска нация”?
  – Когато Вапцаров пише: “Терорът долу, съюз със СССР!”, агитирайки за сключване на пакт със СССР, Съветският съюз и нацистка Германия са съюзници?
  – Една от опорните точки на тази акция на българските комунисти е, че след сключването на този пакт Съветският съюз ще подкрепи влизането на Бъгария в Тристранния пакт и сам ще влезе в него?
  – Вапцаров е заместник на ръководителя на терористичната дейност в полза на Съветския съюз Цвятко Радойнов, пристигнал с подводница от Съветския съюз начело на диверсантска група?
  – Така наречената “въоръжена антифашистка борба” на българските комунисти започва на 24 юни 1941, два дни след нападението на нацистка Германия срещу СССР, преди това компартията отхвърля предложението на БЗНС “Пладне” за въоръжена борба, тъй като подкрепя съюза между Сталин и Хитлер?
  – Въоръжената борба на комунистите започва през лятото на 1941 с палежа на снопи на селяни в Сливенско, Карнобатско и Новозагорско?
  – През есента на 1941 от бойните комунистически групи е хвърлена във въздуха линията Русе-Варна, запалени са бензинови резервоари на българската и германската войска, убити са български и германски войници, които са пазили военни складове, тежко ранени са български ж.п. работници.
  – През август 1941 от Съветския съюз са изпратени 4 диверсантски групи с подводници, а през септември – 5 групи парашутисти? По това време СССР е в мирни отношения с България, която макар съюзник на Германия, устоява на натиска на Берлин и не прекъсва дипломатическите си отмношения с Москва. Знаете ли как се нарича изпращането на въоръжени терористи в страна, на която не си обявил война? Нарича се

  престъпление срещу мира

  и е едно от най-тежките военни престъпления.
  https://faktor.bg/bg/articles/ot-redaktora/deynostta-na-vaptsarov-ne-e-antifashistka-a-antibalgarska?fb_comment_id=2348952911783297_2349084248436830

 15. К Ганев. Пишете пълни глупости. Това четиво на Иво Инджев само допълва че в България към днешна дата се управляваме от масква. И една от най – важната борба е борбата за подмяна на Българската история. Това се случва със съвсем скорошната , а какво остава за по старата. И борбата срещу подмяна на Историята ни трябва да се води с всичка сила , а не да се подценява. Оставка!

 16. Ето как сам на “финала” се е “програмирал” Вапцаров:

  “Разстрел и след разстрела червей.
  Какво тук значи някаква си личност”
  Сиреч, неосъществено винтче от “заводът на живота”. Мечтата на поета!
  Толкоз!

 17. @ К.Ганев

  Написали сте: “…Историята на младия Христо Ботев много прилича на историята на младия Пабло Неруда – пращат ги да учат с бащини пари, а те пропиват парите и стават гневни млади поети. Бащите им не им дават повече пари, настъпват трудни времена, недоимъкът и безобразно пропадналата им компания ги прави това, което са станали. Искате ли да се хванем на бас, че ако Ботев не беше убит (навреме) и беше доживял до възрастта на дадо Вазов (за когото също могат да се извадят много нелицеприятни факти, но не се вадят и така трябва), сега и него щяхте да го махате от улици и учебници и да го обвинявате във всички грехове? Не е имал време да се окепази, а и не искаме да знаем всичко от краткия му живот…”

  Вашият пост ми прозвуча като заплаха, че знаете “отнякъде” и, ако поискате, може да дадате публичност на нелицеприятни факти от живота на националните ни герои. Ами, давайте! Разказвайте “ужасиите”!
  Аз лично искам да знам всичко, всеки неизвестен детайл от живота на свидните за всяко българско сърце гениални чеда на България, особено за националните ни герои Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Стамблов, Захари Стоянов, но искам да науча ИСТИНАТА (с необорими доказателства!), а не подхвърлени измислици от разни слуги на хибридната пропаганда, чиято подла цел е да профанира, принизи и унизи високия им духовен полет, великата им любов и саможертва в името на всички българи и България, саможертва, която ги възвисява до нива, НЕДОСТЪПНИ за каквито и да било жалки опити да се развенчае ореолът им на мъченци!

 18. Г-н Станев,”Не стреляйте срещу пианиста,той толкова може”. Добре е Президентът да не се включва във фалшивите концерти,а да е в антракт.

 19. Изумително е за колко кратко време александър йорданов успя да попие герберастката простащина, и то седейки на другия край на континента. На негово място бих се замислил/а вече сериозно за преименуването на партийката си на АТЖ (= аз, ти и жена ти), за да има пълно съответствие между име и размер. Да наричаш още “СЪЮЗ на демократичните СИЛИ” файтона хора, останали в него, щеше да е смешно ако не беше тъпо. И тъй като на йорданов му е за всичко Иван Костов виновен, му препоръчвам да прочете последната му книга. Ще му се изяснят доста неща ако още не е съвсем оглупял в нечетящата компания, която си избра.

  Eвродепутатстването на йорданов засега е ПЪЛЕН ПРОВАЛ. Който се е надявал той да даде някакъв по-цивилизован облик на шайката, която представлява, остана напълно измамен: йорданов стана неин адвокат, слизайки на нивото на харизанов, беновска и другите мисирки. Това ли е достойният край за един политик, който претендира да е демократ? Абсолютно не. Остава да му пожелаем да внимава в еврогейския Брюксел да не прихване “нещо” на дърти години. Макар че пó за резил отколкото вече е, няма накъде да стане.

 20. Лъжа е, че сме искали да убием паметта за поета Вапцаров – искаме да убием лъжата за него
  Поведението на президента Румен Радев е позорно, изкарва герой човек, който е бил терорист
  Даниела Горчева

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-lazha-e-che-sme-iskali-da-ubiem-pametta-za-poeta-vaptsarov-iskame-da-ubiem-lazhata-za-nego

 21. До г-н Станев
  Всички детайли около отделни личности, които подобно Вапцаров, са позор за националната памет, са нищо в сравнение на битката за националната памет!!!
  А националната памет, това е историята.
  Покрай скандалите около ветото срещу Македония, се разгоря битка за историята на България.
  Кое е истина и кое лъжа в официалната българска история?
  Най-важната битка от промените насам не е битката срещу остатъците на комунизма. Битката е за историята до десети ноември. Тук демокрацията губи.
  Губи и днес, защото подценява битката за историята.
  Ако истинската история излезе наяве, ако това беше записано в учебниците, в дългосрочен план, битката срещу комунизма вече щеше да е приключила.
  Да започнем битката за историята!

 22. към К.Ганев, уважаеми, разбирам до някъде благосклонността Ви спрямо младите глави. От Вашата, пък дори и от моята камбанария погледнато, е хубаво да се показва толерантност, дори да се подминава едно „временно“ подхлъзване поради неопитност или неутвърден вкус, НО! При Вапцаров нещата не стоят така, че да се проявява тази толерантност. Той е бил един утвърден ТЕРОРИСТ! По собствено признание в полицията е дал показание ПИСМЕНО, че дори е ОБУЧАВАЛ за терористични акции, както и, че е участвал в такива. Точно поради такива е бил хванат и осъден, защото от това са предизвикани човешки и материални жертви. И не само това, изпълнявал е заповеди на чуждата вражеска държава- СССР, както и е бил от нея щедро заплащан за това! Помислете само, стихът „…терорът долу, съюз със СССР!“ показва, че от една срана е причинявал терор срещу страната си, от друга в стих се е противопоставял на такъв. Демагогия при която вероятно добре е знаел, че това е антитерор в отговор на неговите терористични акции. Е, относно „трюмовете пълни с лепкав мрак и копнежът по едрите звезди на Фамагуста…“може да се замисли човек дали това е добре стихотворно изказан младежки блян. Но вероятно не сте забравил, че след като ни окачиха на вратът яремът на възпявания съюз, вече дори не можеше да се помисли за Фамагуста и звездите й, камоли някой от нас също да отиде там за да им се полюбува…Уважавам също Вашето мнение, но не го споделям, относно случаите с младите Ботев и Вазов, които вероятно като младоци може да са правели някои младежки лудории. Може да са прахосвали бащините пари по любовници (да не кажем курви), напиване и други ашлакории, ама за тероризъм срещу собствено българско правителство и още повече терористични услуги в полза на вражески интереси, не съм срещал. Е, младият Вазов е възхвалявал Русия, заблуден и вярващ на пропагандните приказки тогава,точно така, както много сегашни българи са подхванали полувековните заблуди от „освободителската“ ни история, но стихът му става съвсем обратен, когато България е била коварно нападната в Добруджа. При Вапцаров никъде не съм чел стих с възхищение от България. Дори не се е чувствал българин, а македонски чужденец.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.