Има нещо френско в нашия Винету

Нашият премиер, който гротескно се опитва да внуши, че са му ясни от борсите, кредитните рейтинги и прочее сложнотии като за едно, рзабиращо се  се предимно с простите интуитивно политическо животно, ( по устойчивия през годините израз на ласкателя му Андрей Райчев), може да убеди само подобните му неграмотници с периодичните си монолози в присъствието на финансовия си министър Ананиев колко добре стои българската икономика на световната сцена. 

Това по начало не е лесно да се провери заради микроскопичното място на българския дял в този микс, който в популярния, макар и специализиран новинарски поток, никой не мери сериозно като български принос. Но за нашия премиер няма непреодолими трудности по нанадолнището на борбата му за оставане във властта на всяка цена. 

За икономиката на Русия, която Борисов много внимава да не обиди с нещо и непрекъснато се оправдава пред нея, това не важи. Нея все пак я следят. Микроскопите я хващат. Правят го по стратегически причини относно една държава, въоръжена до зъби с ядрено оръжие от времето на Империята на злото. Иначе икономиката на Русия също е троха на световната трапеза – особено спрямо размерите на най-голямата държава в света с нейните около 2 на сто от световния БВП. 

Южна Корея, която печели от труда на своето население чрез производството и износа на продукти на високите технологии, а не от продажба на природни изкопаеми, е 170 пъти по-малка от Русия, но има по – голям БВП от нея.

Икономистите мерят мястото на националните икономики също и по капитализацията на съответните компании на световните борси. В момента тя е 100 трилиона долара за всички на планетата. От тях делът на Русия е 672 милиарда долара или 0,67 от световния борсов пазар.https://twitter.com/Segozavr/status/1335525559049314304

 

 

 

 

Преведено на езика на значимостта на руските компании за световния бизнес става дума за нещо като нула.

Това не пречи на нашия “балансьор” Борисов да пледира в угода на Кремъл и на московската пета колона у нас за “равнопоставеност” в отношенията със Запада и с Русия. Харесва си той нулите, например на банкнотите от по 500 евро – дори когато набедени от него за шпионки жени, удовлетворяващи “човешките му нужди”, му ги тъпчат едва ли не против волята му в нощното шкафче, докато “спинка”. А защо са му тези банкноти, с които в нормалните страни никой не се разплаща, освен да си ги гледа влюбено в моментите на кучешка самота ( този израз си е негов), с която се опитва да трогне публиката, това е френски въпрос.

Какво си помислихте? Имам предвид героите на Молиер в “Скъперника” и на Балзак в “Дядо Горио”. Не са точно като нашия Винету, голи до кръста и въоръжени, но пък някои от тях са описани в тази класика как се наслаждават на парите си под одеалото. Така че и в нашия премиер има нещо френско.

10 мнения за “Има нещо френско в нашия Винету”

 1. На Т. Ж.. Шарапов му каза кога и как да си подаде оставката.
  На Бочко няма посланник, който да му каже това, а бг. народът чака в лека дремка да се появи такъв посланник.

 2. Само за протокола да уточня, че във Франция в оборот по-голяма банкнота от 50 евро, почти 20 години вече тук, не съм засякъл. Та, тръгне ли Баце да се разплаща с ония купюри от пачките на нощното шкафче е изгорял завалията. .Дет се казва по форуми разни-“чужди проблеми”. Дано после извади късмет с някой местен аналог на нашенският Бай Ставри на когато се носи славата, че е поне строг но справедлив.

 3. Делът на Русия от Световния борсов пазар е 67% . Това за съвременният Гобсек не е важно,или може би незнайно. Важното за него е да се сложи на дяда Путин и да не го дразни.

 4. Да, има нещо френско в нашия Винету – ароматът на френско сирене и “ручането на жабета” (с повечко сол и тояги) ! За стандартното френско светоусещане аскетичното скъперничество в “Скъперника” и “Дядо Горио” е синоним за девиантното. И Борисов е девиантно “ларж”, но само когато се отнася до харчене от държавния бюджет, за укротяване на Путин и на наглата му енергийна глутница.
  Шампанско предпочита да пие в компанията на Мата Хари, но само след като се прекръсти за пред Началника.

 5. Ех, господин Инджев, отлични подигравки и сравнения, но като умна глава бих желал да Ви помоля във Вашите публикации да давате на това отрицателно сравнение и някакъв положителен реален за избор Антипод. Така да се каже, да можем да се захванем за нещо. Идват избори и да, знаем банкянското туловище го отписваме, ама с кой да го заместим? Ще кажете, всеки да решава сам! Ама като няма друга мощна партия и посочени и утвърдени личности към които трябва да се съсредоточим, за съжаление МОЖЕ пак да дръпнем късата клечка. Време за губене няма, освен това би трябвало да се даде знак и на подходящите личности, за да могат те да се съберат и обединят в нещо като управленчески съюз. Едно служебно правителство е подходящ ход, но не в ръцете на резидента Радев, защото ще се получи избор подобен на поклона пред бюста на Вапцаров.

 6. Boris, Boris, Вазов е писал: “И всеки е взимал участие в делото опасно…..” Вашето участие прилича на хленчене за управяне.

 7. до Асен,
  драги ми Асене, не мога да проумея какво разбирате под „управяне“! По моето младежко време имаше лаф, тази я управих! И се пише точно така грешно, както съответната по грамотност аудитория я употребяваше…При Вазов поне каузата е била ясна, от там и съответно притеклите се. Тук в България тя за съжаление не е ясна и се получава като кучето на нивата. И ако се върна пак към Вазов, точно „…учените с умът…“ бих желал да се включат и то не като избират лично на изборите, а преди това със здравият си разУМ за да ПОКАЖАТ нещата в скритата картинка за България, която ни са я показвала десетилетия. И аз не хленча за някакво „управяне“, а търся мъдрецът с лампата дето осветлява в мрака на лъжата. В друго положение избирам Меркел и това е достатъчно. Кой разбрал, разбрал казваше един посетител тук. Той имаше и друго съкращение, мисля беше– ДГД, което също не разбирам, за това и не го употребявам.

 8. Boris, г-н Инджев ли очаквате да ви каже за кого да гласувате?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.