Внук на Молотов успя да вбеси Казахстан, най-важния регионален партньор на Русия в Средна Азия

Крушата не пада по-далеч от дървото – родословното. Не винаги е така, но руският депутат Вячеслав Никонов( на снимката), внук на всемогъщия някога Вячеслав Молотов, Номер две в империята на Сталин, се постара да онагледи тази поговорка с предизвикателно изказване по адрес на Казахстан, най-голямата бивша съветска азиатска република и днешна независима държава от ключово значение за руската политика в региона.

 

 

 

 

Депутатът от управляващата путинска партия “Единна Русия” Никонов, кръстен Вячеслав на знаменития си дядо, е историк по образование и декан на Московския държавен университет. В изказване от главната пропагандна трибуна на режима “Канал 1” той оскърби националното чувство на казахите като народ, който не е имал своя държава преди създаването на СССР, а независимостта на Казахстан била голям подарък от Русия.https://www.rbc.ru/rbcfreenews/5fd4c9fe9a79470beffd06ee

Пренебрежителното изказване по адрес на най-големия руски партньор в региона, който Кремъл се стреми да приласкава в своята орбита, предизвика бурна реакция на възмущение в Казахстан, където процесът на национална еманципация тревожи от години Русия – вече и с решението на властта Казахстан да се откаже от употребата на кирилицата с цел да продължи дерусификацията на тази обширна държава с голямо руско малцинство.

Вячеслав Никонов изпадна в обяснителен режим, твърдейки смехотворно, че искал да каже нещо друго и всъщност имал предвид дружбата между двата народа. Но от казахска страна изтъкнаха, че изказването му е симптоматично и не е единствено по рода си от страна на руски политици.

За Вячеслав Никонов може да не знаем много ( или нищо), но за дядо му Вячеслав Молотов, оставил очевиден отпечатък във възпитанието и формирането на мирогледа на своя внук, давам думата на руския писател Виктор Суворов. В най-новата си книга “Свободен полет”  той нарича договора, известен с названието “Молотов-Рибентроп”, договор за нападение над Полша, т.е. за подялба на Европа и разпалване на Втората световна война.

Някой може да каже, че Вячеслав Молотов просто е изпълнявал заповедите на Сталин. Но за разлика от останалите сталински слуги Молотов се откроява не само с постовете, които заема като дългогодишен министър на външните работи и министър-председател, но и като яростен екзекутор по време на чистките от края на 30-те години. В това качество той надминава самия Сталин в лично качество. Подписът му стои под 372 списъка на арестувани осъдени на разстрел жертви на чистките, докато Сталин е подписал 357 такива списъка. Това прави Молотов най-кървавия палач в състезанието по унищожаване на вътрешни врагове в СССР, в което и други съветски ръководители са участвали иначе с настървение. 

Нещо повече, Молотов е единственият приближен на Сталин, който дръзва да се домогва до повече власт с амбицията да я вземе цялата в своите ръце. Успява временно на това поприще. Оглавява през 1947 година тайните служби и отстранява на практика конкурентите си, заставайки начело на новосъздаден по негова идея правителствен орган, наречен Комитет по информацията. Провалят го обаче конкурентите му от подчинените му в този период тайни служби с помощта на сложна шпионска интрига, чрез която го дискредитират в очите на Сталин като неспособен да ръководи съветския шпионаж. В резултат на това диктаторът започва постепенно да го понижава. Накрая Вячеслав Молотов, вече след смъртта на вожда, приключва кариерата си на някогаш властник Номер две в СССР като посланик на СССР в Монголия, назначен от Хрушчов през 1956 година. 

12 мнения за “Внук на Молотов успя да вбеси Казахстан, най-важния регионален партньор на Русия в Средна Азия”

 1. Вече няколко дни никой от властта не споменава, че още на 9.12.20 палатата на представителите в Конгреса на САЩ е приела решение да бъде спряно строителството на двата руски проекта – единия към Германия, а другия през България. Специално за Турски/Балкански поток американците са категорични, че ще бъде спрян с всички средства като отговор на Анкара и Русия за сделката по доставяне на Турция руски ракетен комплекс С-400. Това съобщават ТАСС и германската ДПА.

  Говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова коментира решението на Вашингтон и го нарече антируско. Тя заяви още, че Москва няма да спира работата по газопроводите и няма да се съобрази със санкциите на американците.

  В Германия обаче наблюдатели са убедени, че Северен поток няма да бъде завършен.
  https://frognews.bg/novini/sasht-spirat-balkanski-potok-sofiia-tsari-stranna-tishina.html

 2. САЩ спират гордостта на Борисов Балкански поток, в София цари тишина

  Правителството на България и премиерът Бойко Борисов крият решението на САЩ да наложи жестоки санкции на Русия и фирмите, участващи в строителството на Турски/Балкански поток и Северен поток-2.

  https://frognews.bg/novini/sasht-spirat-balkanski-potok-sofiia-tsari-stranna-tishina.html

 3. На този руски холдинг незабавно трябва да му се отнеме регистрацията, а прокуратурата да повдигне обвинение за държавна измяна на Борисов!

  Експанзията на мистериозната MET Group в България
  “Швейцарският” холдинг ще пренася газ по “Турски поток” през страната и купува петия по големина вятърен парк у нас.
  Швейцарският холдинг с унгарски собственици и руски връзки в миналото става ключов играч в българската енергетика.
  Скоро МЕТ ще придобие голям вятърен парк в страната и не изключва нови подобни инвестиции.
  Софийското дъщерно дружество, което взе капацитет от “Турски поток”, отчете близо 100 млн. лв. приходи за 2019 г. от търговия с газ и ток.

  https://www.capital.bg/biznes/energetika/2020/12/11/4150455_ekspanziiata_na_misterioznata_met_group_v_bulgariia/

 4. Казахите имат държава 10 века преди руската държава.

 5. @Сотиров
  Преди време Путин се беше изцепил нещо подобно, макар и под формата на похвала към Назарбаев (че от нищото е направил държава). Тогава казахски блогъри бяха направили виртуална карта с развитието във времето на тюркските държави, в която и нас ни бяха включили, но не им се разсърдих…
  В случая е важното, че наистина са по-древни от Московията…

 6. Умопомрачителна посредственост, просто, тъпота, сър. Кат оня депутат от Дур думата от рода на Лев Толстой дето се изцепи, че ватниците “изкупили България” . Хрумне им някоя глупост. и одма ги осенява конгениалната идея. че е много оригинална и припкат да я споделят публично изхождайки се. Не виждат първо сигнално по-далеч от носа си за евентуалните реакции на засегнатите. Които и в конкретният случай са с огромен, траен в исторически план ефект. Сиреч, силно контра продуктивни. Дежа вю.
  Или просто толкова си (не)могат, С акъл на врабче или хамсия но в никакъв случай и на двете заедно.
  И те, така.

 7. Рушняците са като въшки. Еидят ччело и се изпъчат на него. За да ги размажат…

 8. Генадий Гудков: Кремъл се готви за жестока война с народа (ВИДЕО)

  “У нас са 35% от световните ресурси при по малко от 2 % от населението… Ние би трябвало да живеем 17-18 пъти по-добре от нормалните страни. А ние живеем 10 пъти по-зле. В бившата ни колония Финландия човек получава 80 000 годишен доход. Ние живем 8 пъти по-зле от фините, които нямат нито ресурси, нито нефт, нито газ, нищо нямат. Но имат нормални, демократични и адекватни власти, които не крадат и не разграбват страната си, а организират нормална икономика”

  https://faktor.bg/bg/articles/genadiy-gudkov-kremal-se-gotvi-za-zhestoka-voyna-s-naroda-video

 9. Гудков е продукт на Комунистическата партив на Руската федерация.Крадеца вика дръжте крадеца.Неговата партия създаде СССР и в последствие метастаза на Единная Росия-т.е. Путинския антинароден режим.След августовския преврат бяха изпаднали в ступор,очакваха заслуженото възмездие,но такова не последва,превратаджийте бяха постепенно забравени и амнистирани и 1996 г КГБ взе нещата отново в свой ръце и ето ни отново с нов Сталин,жаден за земите на съседите си и нехаещ за народа си.

 10. Внукът на Вйачеслав Молутов ще трябва да отговаря и на въпроса за извършените от дядо му военни престъпления като изпращането на невинни младежи, в това число на девствени девойки на забранени от женевската конвенция диверсантски операции срещу собствените си съселяни с цел подпалването на техните къщи посред зима като това, извършено от комсомолката тийнейджърка Зоя Космонафская, на талията на която биват запасани коктейлите на дядото Молотов по нареждане на Сталин и въпреки забраните на Женевската конвенция изпратена да пали имуществото на своите съселяни, поради което бива обесена от същите още на другия ден, а после за трупа й се бият цели пет! майки с цел да вземат пенсия на героиня на Съветския съюз!

 11. от друга страна,внука може да претендира за пострадал от репресиите.Баба му – Полина Жемчужина,жената на Молотов е изпратена в лагер невинна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.