Цветанов проговори за главния проблем на властта – проруското маневриране на Борисов

Най-после! 

Политикът, който най-добре познава Бойко Борисов, за пръв път потвърди главната по значение теза, която отдавна изтъквам като основен проблем на управлението на България: Борисовото лобиране за руските интереси, които той закриля със съзнателно затворени очи или прокарва с демонстративно разперени за прегръдка ръце на колене пред Путин, на когото позорно се извини в Москва, че не правел достатъчно, за да му се хареса.

“Борисов маневрираше между всички, смятайки, че ще ги надиграе, за да прокара руските интереси. Това каза Цветан Цветанов председател на новоучредената партия Републиканци за България за Zagoranews.bg.” https://frognews.bg/novini/tsvetan-tsvetanov-debatat-dnes-politicheski-mahlenski.html

От години упорствам на този “фронт” и се чувствах досега доста самотен без подкрепата на политици, политолози и прочее коментатори, мнозина от които претендират да са ментори на “дясното”. А откровените защитници на Борисов се опитват да го оправдаят по какви ли не начини, само и само да отрекат, че той е истинският ятак на московската пета колона у нас. Тя има много лица и кресливи усти. Но носещата й конструкция се крепи на плещите на Борисов.

 

 

 

 

Без неговата основополагаща роля в прокарването на руските интереси тук нямаше да марширува толкова самоуверено и реваншистки русофилщината, проникнала на всички нива в държавата под формата на руски тип корупция в енергетиката, медиите и най-вече в самия парламент, където за пръв път в посткомунистическата история на страната ни има проруски консенсус.

Само кметовете му вижте в градовете, в които все така арогантно стърчат жалоните на робството, както проф. Любомир Далчев нарече съветските монументи. Селектирани са така – от София,  през Пловдив до Бургас и Варна, че косъм да не падне от бетонните перчеми на освободителите на България от нейната независимост.

Проговарянето на Цветанов има стойността на доказателство. Не е просто свидетелство. Винаги е важно “кой го казва”. Цветанов застава “на моя страна” за първи път по този категоричен начин – вече не с намеци, а като се ангажира с мнението на вътрешен познавач.

И още нещо потвърждава Цветанов – лаконично, но достатъчно категорично той изобличава Борисов, че лавира за прокарването на тези интереси, смятайки, че може да надхитри всички. Надява се “никой” да не забележи елементарното му хитруване за прокарването на руските интереси. Иначе казано, опитва да се мами. 

Вече писах, че от проговарянето на Цветанов зависи много – независимо дали го харесвате, или не. Това не ви е “ мистериозна дама”, проникнала в покоите му, за която Борисов може да плещи глупости. Защото Цветанов е познавач на Борисовата кухня както никой друг и не се нуждае да прибягва до аргументите на спалнята в качеството на бивш главен готвач в нея. Много добре знае в чия супа е плюл шефът му за отмъщение и чии капризи е удовлетворявал по специална поръчка, за да сготви “когото трябва” в угода на руско-българската задкулисна лакомия.

Апропо, като е тръгнал да ми “сбъдва мечтите” , Цветанов може да се открои сред политическата конкуренция в дясно и с подкрепа за премахване на споменатата по-горе съветската окупационна символика от българските градове. Никой политик, който изповядва на думи евроатлантическа привързаност, не го е направил до момента ясно и безусловно. Още по-малко това елементарно патриотично изискване за еманципация от последиците на съветската окупация, лакмус за автентично намерение за противопоставяне на постсъветското колониално статукво у нас,  присъства в която и да било партийна програма досега.

Ето ниша, чието запълване наистина може да му донесе главоболия ( от каквито традиционната десница явно се пази), но и аплодисменти точно сред българите, чиито гласове иска за своята партия. И може да се окаже “първи по време, първи по право” именно в очите на онези, които търсят водач и са разочаровани от нерешителността на онези, за които досега са гласували.

Ама имал грехове Цветанов…Има. Из имам. А вие нямате ли? 

В наше време не е толкова грешен онзи, който е подкрепял Борисов, но е скочил в движение от джипката му, колкото онези, които “на стари години” се опозориха, като се качиха в нея, за да ги повози към хоризонта на личното им материално щастие като за последно.

40 мнения за “Цветанов проговори за главния проблем на властта – проруското маневриране на Борисов”

 1. “Имам аз една мечта”. Баце да “анализира” долната повърня на Румбата Шадравански.
  И въпрос към Пиги-то. теменужка петкова, де. Намерила ли е големи западни компании да сертифицират и застраховат продължението на ТП. Без него си оставаме сал с едни тръби.
  https://www.actualno.com/politics/rumen-petkov-objasni-zashto-balkanski-potok-ne-se-vyvejda-v-eksploatacija-news_1530203.html

 2. Цветанов няма грехове. Той е системен грешник. Не става въпрос да му се прости или да се съди – той продължава с греховете. Когато му беше удобно и подреждаше депутатите и кметовете на герб (същите, които са и днес, с мялки, но не и съществени изключения), нямаше никакво мамене и никакви проруски интереси не прокарваше борисов. Тогава борисов беше без алтернатива, герб бяха единствената дясна партия и т.н. Предполагам, че помните. Сега му е удобно борисов да мами и да прокарва руски интереси, ще разберете скоро защо. На изборите. Цветанов е елементарен интересчия, не знам как му се връзвате.

  “Откритието” на цветанов идва в предизборни времена, за да вдигне удобна топка на борисов. “КОЙ, АЗ???!!! Изброявам какво съм постигна̀л…” Нищо повече. Ако цветанов е реална заплаха за нещо руско или борисовско, гешев вече щеше да го е прибрал с 1234 обвинения в ОПГ. Ако сега някой ми каже, че няма основания, просто ще напомня, че не са му необходими. Освен това има. Руските интереси са финансови, да не си правите илюзията, че са някакви други. Цветанов много лесно отърва всичко и много бързо се върна в политиката, за да му повярвам, че е идеен враг на статуквото. Толкова нагласено изглежда, че чак не е интересно. Типично за борисов – да играе с нагласени карти. И кой се очертава най-големият противник? Цветаноооов… Ти да видиш! Колко удобно, чак да не повярва човек как му върви на тоя борисов.

  Въпрос за пет лева. Ще се прегърнат ли отново цветанов и борисов, ако след изборите се окаже, че двамата правят мнозинство в парламента?

  Сделка, която трябва да мине пред простите. Те печелят избори, не умните. Умните не са му важни. Пък и те не гласуват. Гласуването в беге е много сериозно предизвикателство за средно интелигентен човек. А за някой умен е просто безсмислица – да избираш кои тъпаци да те управляват… По-добре да не участва.

  Та цветанов паметници ще бута, когато е готов да излежи златните кенефи с асансьорите и прочие цезарски придобивки. Аз мисля, че не е готов. И той очевидно мисли същото. Тези паметници хората трябва да ги бутнат с кирки и с лека строителна техника. За сега им поднасят цветя…

  Тази ниша е тясна, г-н Инджев. Толкова е тясна, че не влиза дори в прогнозите за изборите. Иначе щяхте да работите в голяма медиа, да казвате истината от екрана и да има поне още 6-7 Ваши съмишленици, които също щяха свободно да говорят за историята на българо-руските отношения, за ползите и вредите и т.н.

 3. Браво! Много добър анализ.
  Цветанов настъпва доста сериозно интересите на ГЕРБ и започва да ги боли много и в време да си ходят по най-бързия начин!

 4. Е, наш ББ е избрал куфарчето с рубли/евро/долари вместо “новичок”….
  Крачка встрани и ще го отстрелят на часа!!

 5. И аз търпеливо очаквам някой да закачи тази стръв на предизборната кука , за да клъвна тутакси .
  Без значение кой – бих пуснал дори за шадраванния пикльо , ако единствен декларира сериозно задължение за гътането на робските жалони .
  Е , ако има и избор…

 6. Заявката на Цветан Цветанов за истинското политическо противодействие
  на руското влияние върху нас е много навременна. Защото руските агенти
  (от български произход) наистина докараха нещата така, че да няма за кого
  да гласуваме.

 7. Ако Цветанов е искрен, ще му трябва здрав екип,защото една птичка пролет не прави. Особено днес,във времето на лешоядите.

 8. Това, за АНТИрусофилщината на Цветанов, беше видно още преди Борисов да го изрита по заповед на Кремъл, разбира се, който не можеше да търпи повече евро-атлантическите “залитания” на Втория в ТЯХНАТА България. Прецизно и подло ровиха в търсене на сериозен държавнически или партиен компромат и накрая, след като не можаха да изровят нищо, изсмукаха от пръстите си “Апартаментгейт!” Спомняте си каква страховита компроматна кампания му спретнаха! Насъскаха най-злобните си слуги като Румен Петков, Татянка Буруджиева, тасковци разни, копейкини, сидеровци и магарешки, трифоновци, които използваха всяка възможност да се нахвърлят върху него като чакали и да го ръфат сладострастно публично. Не пропускаха по медиите една добра дума да се промъкне. За “Цв.Цв.” или лошо, или мълчание! Това продължава и до момента!
  Проточилото се прокурорското обвинение завърши тихомълком с оправдание. Оказа се, че Цветанов има един голям апартамент, който е заменил за два по-малки и е доплатил разликата. А гаражите ( 2), които включваха в бройката на “апартаментите”, както знаем, не са апартаменти.
  Самото ДРЕБНОТЕМИЕ на “гейта” показва, че Цветанов няма държавни или партийни прегрешения , а само “прегрешения” пред “асвабодителите”, защото той не се хвърля на релсите в защита на братушкинския интерес, както прави Борисов , а се застъпва публично за българския интерес и за оставането ни в евро-атлантическия ни цивилизационен избор.

  Сега би било много много полезно и поучително (аз вече го направих!) да се върнем назад във форума и да прочетем кои форумци участваха, чрез оплювателски постове, в мръсната кампания на Кремъл срещу един невинен човек, един българин с кураж и достойнство, който удържа на вероломния кремълски тайфун !

 9. Много добре казано! Покрай ГЕРБ, толкова много хора се изложиха и опозориха.

 10. Имах глупостта да вярвам, че с влизането на България в ЕС , втората световна война свършва за нас.

  Недогледах от ентусиазъм, както през 1989…когато, при все да знаех, че СДС е създадено в кухнята на Луканов, на ул. Латинка, гласувах за СДС. По същият начин, ако да знаех, че ГЕРБ са финансирани от Германия, а че те пък са се споразумяли с Русия за Източна Европа,, си давах сметка, че изборът ни все още е в рамките Берлин или Москва. Така че гласувах за Г.ерб.

  По същият начин, сега, изборът е окончателен, този път и недвусмислен: евроатлантическа политика, или евроазиатска.

  Цветанов, харесва ни, или не, е единственият десен български политик, който познава актуалните механизми професионално и в дълбочина, и е единственият, уви, политик, с недвусмислена ориентация. При това, той може да го прави това, което прокламира.
  Тези, на които симпатизирам, не съм уверен, че биха се справили без обединение с Цветановата РБ.

  И, най важното накрая: Човек може и трябва да се учи и да се развива.

 11. Да. Ако продължава в тази посока, изключително важна за обяснението на днешния ден на България, Цветанов и партията му ще привлекат автентичния избирател с пълно право. И това ще бъде за сметка на “традиционната десница ” ,толкова свенлива по темата и необяснимо защо!

 12. Да се откажеш навреме, е също толкова победа.

 13. Здравейте, SMS!

  Позволявам си съвсем лек нюанс по темата. Доколкото си спомням, началото на Апартаментгейт започна оттук
  https://www.svobodnaevropa.bg/
  А точно тази територия на Свободното слово ни най-малко не бих я заподозрял в колаборация с Кремъл!
  Бъдете жив и здрав!
  Тук по тази конкретна тема по-скоро подкрепям тезата на г-н К.Ганев.
  Шарен е Животът, какво нещо е ееееййййй!
  Но в това се състои красотата му.

 14. Ако и на народа му светне цялата тази истина за Бойко и другари, ще е началото на едно светло бъдеще! Март чука на вратата!

 15. Борисов има доста избиратели с дясна нагласа,които се разочароваха от застъпничеството на руските интереси които направи.Затова излизането на сцената на антируския Цветанов ще обере разочарованите.

 16. Много як анализ! Аз винаги съм отивал и гласувал там където позицията относно подлата роля на Русия и на плъховете и тук е била такава или близо до тая на Републиканци за България. Жалко, че досега нямаше точно такава ясна и смела формулировка, като изключим Костов. Не ме интересува кой е Цветанов. Нито екипа му. Приветствам програмата им. Дори и да се окаже подмушнат, дори подпъхнат ни от руснаците дори, гласовете за него ще се прибавят към тежестта на общо-българската съпротива срещу русофилската напаст наяхала България. Имаше нужда от антируска партия, а “десните” не посмяха да създадат такава. Значи не са били и не са десни. Нито демократи, нито евро-атлантици а просто едни шубета. Борисов не стана и никога няма да стане новият Стамболов.

 17. И аз, доколкото си спомням, началото на Апартаментгейт, започнало от svobodnaevropa.bg, беше очевадна манипулация. Моят коментар в този смисъл, който издателите публикуваха заедно с всички други, във Facebook, беше “редактиран” (изтрит).
  Без или с подозрения, някой нарече Полина Паунова комунистически булдозер, тази манипулация имаше значителен “пазарен” успех.

 18. @Българин
  Пишете: “А точно тази територия на Свободното слово ни най-малко не бих я заподозрял в колаборация с Кремъл!”

  Аз пък точно тази територия на “възкръсналата” Свободна Европа с главен редактор Татяна Ваксберг, единствената журналистка, на която руските служби разрешиха да ровичка в архивите на КГБ, още от самото й “възкресение” я заподозрях в колаборация с Кремъл (имам и доказателства за твърдението си тук, във форума) 🙂

 19. Да, животът наистина е шарен….
  Например журналистите от СЕ изнасят факти, без да ги е грижа дли ще са полезни за петоколонниците, а само защото са истина. Шкембе-воевода също се позовава на историческата истина, за да препъне Македония (едно доста путиноугодно дело). Но журналистите са ми симпатични и ги разбирам, а Шкембю – хич.
  Без да съм ентусиазиран, мнението ми за днешния Цветанов се приближава към това на SMS, но по въпроса за широчината на нишата, за съжаление К. Ганев е много прав….
  Страхувам се, че ако се върнем към старите коментари, може да не отчетем контекста, в който са правени (а колко е важен контекстът, питайте Ал. Йорданов). Например тогава много сериозни коментатори мислеха, че в престъпен сговор с Борисов, Цветанов играе евроатлантически смокинов лист, докато се реализират руските проекти… и нищо чудно да са били прави.
  Все едно, ако в края на краищата Борисов настъпи руската мина, някой да каже “я да видим кой казваше, че F 16 са прах в очите на Щатите?”
  Когато лятото М. Вешим казваше, че за десните е по-добре вместо да искат оставка 6 месеца преди редовните избори, да тръгнат по провинцията да правят структури и да агитират за редовните избори, мнозина си мислеха, че ако не се с продал на мутрите, то поне налива вода в мелницата им (един контекст). А като видят резултатите от изборите (друг контекст),може да им се прииска да му се извинят. Шегува се, няма да им се прииска…
  А, спомних си, мисълта ми беше, че ако не Ви харесва Цветанов (като прическа, имотно състояние, ораторски умения) не гласувайте за него, но не му отричайте, че прави и полезни неща.

 20. Не по думите можеш да разбереш някого, а по делата. Делата на Цветанов познаваме много добре … Той назначи кметовете /а и не само!/, той унищожи частния бизнес, за да го лапне ГЕРБ … Предизборно говори, каквото иска да чуе избирателя, а след това, като вожд на ГЕРБ 2, изпълнява старателно масковските заръки!

 21. Г-н Тодоров, взехте ми думите от устата!
  За думите и ораторските умения на Цветанов (особено четейки срс-та от трибуната на НС) никой не би трябвало да си прави илюзии.
  А по отношение на делата, споделям на 100% Вашите думи!
  Основната цел на Цветанов е “да обере” разочарованите от Борисовото управление около двайсетина % (засега) гласоподаватели на герб – сакън, да не вземат част от тях да гласуват за ДБ на изборите.
  Всичко е точно.
  Но замълчи, сърце!
  Не искам да влизам в словесен конфликт с преобладаващата част от уважаваните от мен коментатори тук.

 22. https://www.svobodnaevropa.bg/a/30988522.html

  Щях да забравя тази статия. Вижда се ясно, как “комунистическия булдозер” Полина Паунова громи сикаджийските мутри и присъдружните им ДС-“патриоти”!
  Ами да продължава все по този начин, напълно сериозно!

 23. Докато се наканя да пиша и видях, че г-н Тодор Тодоров вече е писал. Но да си кажа и аз. Бойко Борисов се осветли като поддръжник на Путин с много свои действия. Никога не съм гласувала за него, но страшно много мои познати гласуваха, защото му вярваха , че е десен и да не се върнат комунистите. Добре ги изигра. Сега няма как да мине тази лъжа след милиардите за руско- турски поток и Беляне. А изборите наближават. Има сериозна опасност да не събере достатъчно гласове, за да се прави на голям политик и държавник . И на помощ идва Цветанов. Така или иначе дори ГЕРБ да спечелят някакви гласове те няма да са достатъчни, пък и Борисов вече е токсичен. Защо да не залъжем електората, че сме алтернативата с главно “А”.Дела трябват, дела. За сега от Цветанов чуваме само думи и те казани с недомлъвки, а не твърдо и категорично. Той със сигурност има компрометиращи документи за тъмните борисови сделки. Ами да ги извади. Единствената алтернатива аз виждам в лицето на “ДА България”. Досега само те показаха с дела, че са против статуквото. С включванията си от Росенец, ТЕЦ Варна, Сараите на Доган в София, Хотел Берлин те поставиха темата за корупция и задкулисието на масата и изведоха хиляди на улицата. Единствен Христо Иванов сам подаде оставка след като не беше съгласен с политиката на Борисов. Много е удобно след събитията да се правиш на опозиция. Но…. не съм оптимист. Много малко хора ще гласуват за тях. За съжаление задкулисието ще тържесвува пак ….май. Дано съм сгрешила.

 24. Интересни коментари се получиха, относно „цветът“ на Цветанов. Аналитично бих желал да изкажа и моето мнение макар, че не разполагам особено много „материалдоказателства“ за неговите действия. Като първо, той беше в най-предната редица, на герберската властова върхушка, което предполага да е напълно запознат с кухнята там, защото е участвал дейно в поставянето на нужните „подправки“. Моето лично мнение е, че неговата основна насока е била да подържа свежестта на смокиновият лист, относно американската част на „прозападното“ поведение. Така е способствал и давал възможност на Борисов да прави пируетите в различните посоки. Сега, след като го изхвърлиха, той воден от личните си възможности за политическо препитание, разбира се се опитва да се открои с нещо ново и положително. Освен дреболии обаче, нищо съществено не е изтекло от кухнята. Добре, упоменава руското влияние и паметниците, хули Борисов, но не подсказва нищо съществено, което би разклатило сегашното статукво. Примерно, със сигурност е участвал в срещи с руски емисари, където са налагани исканията им, дори начините, как те да се изпълнят. Не се чува нито дума за това. Нещо като, този и този беше дошъл и искаше или заплаши да се свърши това или онова…, това го направихме по еди какво си влияние…На времето последва подобно разцепление между Доган и Местан, и тогава пак не последваха важни разкрития. Вярно, такова поведение по времето на Новичоците е много опасно, но в случаят става дума за американската карта и предполагам Америка със сигурност би могла да окаже нужната помощ. Според мен, тук и сега е валидна приказката на Ленин за полезният идиот, от която този път, поне като нещо научено от комунистическите времена, можем да приложим в наша полза. Нека да ги разцепва, нека отделя до някъде осъзнали се. А ние можем ли да се наречем като вече осъзнати? КОЙ е подходящият? И нали (поне аз) искаме най-после да седне учен и достоен човек на кормилото! Добре, че не е спечелил Пулев, че току виж ни се е намерил и нов Министър Председател!

 25. Цветанов не е скочил в движение от джипката на Борисов, а беше бутнат от нея, уж да се пребие…

 26. бокоТЪПОТО се освободи от цвъкиУМНОТО, нали!
  И двамата си имат апартаменти , единият в Барселона, а другият в София, нали!
  Единият се прави на “европеец”, а другият се прави на “републиканец, нали!
  Но и двамата са само милиционери, нали!
  ОСТАВКА!

 27. Падишаха от 2012 година полага усилия да подари властта на БСП, което досега не се получаваше (трайно) поради нефелността на самата БСП. Догодина вероятно усилията му най-сетне ще се увенчаят с успех благодарение на Цветанов, който ще отреже мръвка живо месо от ГЕРБ – достатъчно голямо, че ГЕРБ да стане втора политическа сила след БСП и достатъчно малко, че партийката на Цветанов да не влезе в парламента. Важното е евро-атлантическите партии да са извън парламента, а БСП да управлява с политическия хермафродит Трифонов, всеядните шкембевойводи и “гладното” ДПС отзад (а може и отпред – нали Доган вече така искал).

  Аз не бих омаловажавал/а апартаментгейта на Цветанов. Четох във форума под предна статия в този блог мнение на коментаторката Иванка, че това били глупости и че тя самата имала няколко апартамента. Бих я попитал/а колко живота трябва да работи, за да си купи такъв като на Цветанов. И после да го обзавежда, поддържа и плаща сметките по него.

  Има oще един факт, който “анализаторите” се правят, че го няма, белким и публиката го повЕрва: че Демократична България е ПЪРВА политическа сила в София. Да, София не е България, но София е една трета от България, а и ДБ в провинцията не е непозната. Така че е неразумно да се качват на пиедестал фалшиви герои и да им се опрощават всички грехове, вместо да се подкрепи единствената политическа сила, която през последните три години и половина извърши реални опозиционни действия. И в която има поне петима експерти, които са готови за поста премиер на европейска България.

 28. Една малка, но изключително важна подробност: Цв. Цв. не скочи от джипката, а беше хвърлен в канавката от нея.

  И в това точно се крие причината греховете Цветанови да остават непростими, ако не беше разкрит от „Свободна Европа“ още да служи верно на Б.Б. и Масква и точно защото Цв. Цв. не се доказал като политик или човек с морален интегритет евроатлантизмът му си остава прах в очите за наивници.

 29. Инджев, оставаш си жалък смешник и негодник!

 30. Към Валентин Велчев:

  За някои видни слугите на окупаторите, съм дори още “по-лош”. Според видния им нощен вълк Денчо Златанов, шеф на глутницата имитатори на руските пропагандатори, съм “най-големия изкривител” на историята. Разбери се с него дали съм “най-големия” или си оставам “жалък”.
  Но да те питам, Велчев: що четеш текстовете ми, че и се напъваш да кажеш нещо след това, щом съм “жалък”?
  Кой нормален човек чете какво пишат “жалките” хора, освен малоумниците и платените рубладжии?

 31. Не очаквах такава жалка хвалебсвена статия от Вас за Цветанов само заради няколко изпуснати реплики по адрес на Борисов и проруските му интереси. И на децата им е ясно, че Цветан Цветанов го играе доброто ченге, за да запази част от актива на ГЕРБ, който е разочарован. При удобен момент и ако е нужна подкрепа е сигурно, че ще даде рамо на Бойко. Няма как нормалните хора да забравят кой е Цветанов. Вълкът козината си мени, но нрава не.

 32. Към Валериан:

  Успокойте се…Не е хвалебствена статията, което би трябвало да е ясно и на възрастните.
  Но щом не можете да установите този факт, пийте си валериана.

 33. Анализът на автора е много добре обоснован! Който разбира от слово не търси отровни думи да стреля по автора с такова нажежено олово…Надявам се най-вече приятелите от ДБ и потенциалните им избиратели да разчетат правилно казаното от и за Цветанов. Само едно реално взаимодействие в бъдещия парламент между “Републиканци за България” и “Демократична България” за въвеждане така нужната нормалност в българското право прилагане ще даде отговор кой кой е в българската политика. Нека не съдим никого предварително и не пречим реално да се получи такова взаимодействие. Другото са излишни препирни…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.