Фентъзи с елементи на хорър за Борисов: ами ако Иван Костов пожелае да се изправи срещу него?

“Вашингтон пост”, цитирайки избрани ( със сигурност не случайни ) познавачи на българската политика в САЩ, написа преди два дни, че премиерът Борисов е потушил протестите срещу него в България с пренебрежение. Което е възпитан начин да се каже, че Борисов го е постигнал чрез своето дебелокожие, както невъзпитано, но достоверно, твърдя. 

Борисов регистрира този успех на принципа “вие си викайте по площадите, аз ще си управлявам от джипката и ще си общувам с простите, а не с вас ”. 

В същинската част на обяснението за успешното натрапничество на Борисов в статията за авторитарния ни вожд на авторитетния американски вестник се изтъква, че той печели от липсата на лидерска алтернатива, както често твърдят в захлас и туземните ни шамани от телевизионните екрани. 

Няма политик, който може да се сбори успешно на тепиха с нашия тежкоатлет, радват се джуджетата около все по-тежкия ни премиер. Не могат да му се нарадват, че е прегазил кого ли не в десния ъгъл на боксовия му ринг и след безбройни удари под кръста е станал без противник, който да му излезе насреща лично. Защото можещите да го победят на този хлъзгав за тях терен не искат да онагледяват класическия израз за прасето и кочината.

А сега, затаете дъх. Въвеждам ви в отдавна забранената зона на надеждите, че има такъв очевидно за всички борец тежка категория, без да е от скамейката на популистите.  Хипотетично, но и хипнотизиращо самия Борисов. 

Иван Костов днес се съгласи, че българите са отвратени от стила на властване – по подразбиране, олицетворяван от Борисов. В резултата на това, каза Костов, хората с лидерски качества не желаят да отиват в политиката “като на пикник, за да се наядат”.  https://clubz.bg/107947-ivan_kostov_politikata_e_izgorena_zemq_tam_hodqt_na_piknik_da_se_nahranqt

Не може да не се признае на Борисов, че има огромна лична заслуга за това отвращаване на българите от политиката. Става дума за онези от тях, които многократно го превъзхождат интелектуално, но не искат да се дебнат с него в джунглата, в която той се изявява като талантливо “политическо животно”.

Но можете ли да си представите хипотетичен политически двубой между джуджето Борисов и политика от доказано тежка категория Иван Костов?

Разбираемо е, че Костов не го желае. И той е човек. Не му се влиза в кочината. Не съм аз този, който би го тикал обратно да се бори с тиква.

Обаче..

Обаче е симптоматично, че пада голямо квичене в кочината, когато се появи някой от ранга на Костов с нож в ръката по коледа. 

Апропо, пак като хипотеза, но в името на смутения сън на “спинкащия” със златни кюлчета и пистолет до главата: Иван Костов изобщо не е стар за личен рестарт в политиката. Навършва само 71 години на 23 декември.

Справка:

Битката между по-стария от него Тръмп и още по-стария на възраст съперник Байдън, който, подобно на своя връстник Харисън Форд ( също на 78 години, но завърнал се в ролята на Индиана Джоунс на снимачната площадка ) , се радва на огромна подкрепа на избирателите си. 

 

6 мнения за “Фентъзи с елементи на хорър за Борисов: ами ако Иван Костов пожелае да се изправи срещу него?”

 1. Време е великаните да разритат кочината!

 2. България е обречена да избира Рапона. И догодина март пак ще събере най-много гласове. Дали ще управлява? Зависи дали ще намери в новия парламент достатъчно подкупни. Което в наште условия не е невероятно.
  “Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме.”
  Това е тъжната за България истина, която Рапонът е разбрал. Или Тато я му е разкрил. Докато нашият народ има право да избира, той ще избира винаги това. Защото това му е мечтата. Снимките на спящия и полузавит-полуразголен край пълното с пачки чекмедже с пищов отгоре не били накърнили “имиджа” му. Ами как да го накърнят след като това е мечтата на мнозинството у нас. За някои по-прикрита, за други ачик. Тя, тази меята, не е от днес и от вчера. Алеко я е обрисувал преди повече от 120 години.

  “Ето, тамам сега му е времето, ама на, кураж липсва! Сега да има някой да освободи Македония, догдето е нашата партия на власт, че аз да те науча тебе какво се вика келепир. Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене… Задръстено е с евреи в Солун: петдесет ли, шейсет ли хиляди са, кой ги знае, ама все търговци хора: има да доиш, и да остане — не са като нашата, софийската голотия… Солунската митница! Калифорния, да я вземе мътната! И иди, че не бъди патриот, иди после това, че не съчувствувай на македонците…”

  Писано е в 1897 …
  Сякаш мисленето ни и светогледа не са помръднали, а?

 3. https://faktor.bg/bg/articles/kultura-art-faktor-skritata-istoriya-na-balgarite-ot-petar-bogdan-veche-e-po-knizharnitsite

  Честито!

  Извинявам се за това, че не е по темата.
  С нетърпение чакам да си набавя Историята на Петър Богдан, писана около 100 г. Преди Паисиевата. В чужбина попаднах на българин, роден във Франция и учил българска филология в Париж, който беше чувал за нея, а аз не бях. Тя е била споменавана в доста документи, просто никой от страна на българската държава доскоро не си е правил труда да я потърси. Даже съзнателно не са я търсили. Според него, т. нар. проф. Божидар Димитров доста се е постарал да не бъдат открити много български документи във Ватиканската библиотека. Същият човек ме изненада и като ми показа копие от вестник, издаван от Захари Стоянов в Лондон, за което също не бях чувала.

  Относно така вълнуващата ни тема – предстоящите избори: колкото повече го мисля, толкова повече се препотвърждава извода на г-н Инджев: няма ляво, няма дясно, разделителната линия е по отношение на Русия.

  У нас не е като по света. По света десните са капиталисти и предприемачи. У нас капиталисти няма. Няма и капитализъм (в тази дума аз влагам положителен смисъл, за разлика от масата българи, уви).

  Нашите десни са интелектуалци и високо образовани професионалисти, без кой знае какъв ресурс. Те биха могли да придобият ресурс ако в България имаше нормално функциониращ капитализъм. Но то няма.

  По света левите са интелектуалци. У нас левите са простаци и мародери, заграбили властта и предатели, служещи на чужда държава. Те са приказно богати, но това богатство е безсмислено в техните ръце. То нищо не създава, а изтича като в каца без дъно, защото отива за скъпи играчки и глупави постройки, яхти, любовници, и за да се поддържа това безумие, изисква постоянно източване на държавата. Кацата без дъно се казва Русия, а техните комисионни са тяхната дрога.

  Наскоро гледах един човек от МВР по една телевизия, който каза, че в България, ако има политическа воля, може да се въведе ред за 3 минути и че в крайна сметка ние сме 6 млн, което е един неголям европейски град.

  Е, крайно време е да идва Горския!

 4. “Аз победих Световната пандемия,та тоя ли ще ми се изправи “- хитро се смее шампионът през рамо. Отзад в джипката се чува ” Нека ходи бит,давай”;
  Медии и високопоставени фенове подгряват срещата. Валят първите точки.
  Отвсякъде се чува: “Този циганин да си припомни “Сапио”, “Балкан”, Кремиковци,заводите в Плевен,хотелите в Девин,криминалната приватизация, половин продадената България на американците,другата полвина на господин 10% -лесно забравихте. Той разцепи дясното/СДС/,спи с комуниска. Ами теменужките за прикритие?
  Нашият! Нашият дигна БВП 3 и повече пъти. Дигна пенсиите,строи АЕЦ,магистрали,газопроводи.Пари от ЕС,от Путин. Наши са Западните Балкани,Ердуган,Меркел,Тръмп,сега и новия. Папата 3 пъти го е галил по главата.При Буш – първо ,второ ,та и трето. Всичките Мата Хари са наши,но под прикритие. Задоволява човешките потребности и простият народ го обича. Забравихме за дядо му – комунистите го убили”.
  Срещата се провежда в духа на нов демократичен правилник.Всяка от страните се изправя самостоятелно пред жури от патриоти, нови консерватори и демократи. Странични съдии ще бъдат г-н Кошлуков,г-жа А. Христова,Тома Биков и Стойчо Стойчев. Главен съдия – Иван Гешев-главен прокурор на Републиката.
  Резултатът се обявява предсрочно. Той е победа чрез дискваликация и технически нокаут за трикратния шампион г-н бОЙКО бОРИСОВ.

 5. И какво ще направи Костов? Може би лустрация? Може би ще отвори досиетата? Дрън-дрън. Най-много да назначи пак някой тако данчо ментата да върти портфейла на държавата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.