( Липсващи) думи на годината: Кюлче, Мата Хари и китайски вирус

В навечерието на Новата година медиите у нас се надпреварват да захранват трапезата на своя читателско-зрителски интерес с оригинални цитати коя е думата на годината. Разцъфтяват всякакви остроумия. Почти като при онази кампания на Мао в най-голямата по население и все така комунистическа държава ( уникална днес в това оцеляващо качество ). 

Червеният диктатор предлага коварно на китайския народ в Народната република в края на 1956 -та разкрепостяване на словото под мотото “ Нека разцъфтят сто цветя”. Подмамените да говорят по-свободно интелектуалци заминават на големи партиди в концлагерите. И на онзи свят. След мъчения и екзекуции. Не е чак същото днес у нас, но че свободното слово е “цъфнало и вързало”, е видно и от дъното на световните класации.

Тъй, че да не се “цепя от колектива” ( друг израз от времето, когато колективизмът беше обявен за висша ценност за всестранно развитата социалистическа личност). 

Думата на годината би могла да бъде чекмедже. Но ще напомня за Сталин, който бил казал, че всеки, който има достъп до чекмедже, може да бъде разстрелян и без да бъде разпитван. Крал е със сигурност.

Подходяща е и думата пачка. Но е малко подвеждащо за онези, които знаят второто й значение като термин от балета. Определено не подхожда на нашия Шиши от Банкя.

Ето защо избирам КЮЛЧЕ. Кратко, ясно и звънко като ковкият метал, блеснал на онези снимки край леглото на полуголия ни премиер, които предизвикаха прокуратурата за заключи, че царят (не ) не е гол, а в чекмеджето му се виждали само “правоъгълни жълти предмети”. Думата кюлче липсва в това изречение и това заключение. Лисваща дума на годината!

Вижда ми се обаче по-различно да кажа, коя е най-важната дума на годината в света, която липсва в ръсенето на остроумни обобщения ( не само ) у нас. Или по-точно, кое е липсващото словосъчетание.

Това е КИТАЙСКИ ВИРУС.

Отсъствието на вярното уточнение, че вирусът е с китайски произход, е илюстрация на тезата, че размерът има значение, особено в т.н. голяма политика. А Китай, освен най-голям по-население, стана напоследък много голям и като икономика благодарение на своя комунистически капитализъм. Управляващите в Пекин другари са много докачливи и с това (почти) всички се съобразиха.

Държавният секретар на САЩ Помпео заяви това, което беше, според мен, сред малкото заслуги на неговия работодател Тръмп: посочи, че вирусът е китайски. https://www.state.gov/secretary-michael-r-pompeo-with-mark-levin-of-the-mark-levin-show/

QUESTION:  And they did this when the virus hit.  When the President, you, and others talked about the Wuhan, China virus, they said no, no, no, no, no, that’s racist.  And then they blame the President for every single death that results from this virus.  Don’t you find this appalling, really?

Макар и да са най-голямата икономика и най-мощната демокрация в света, САЩ не намериха в това отношение последователи. С изключение на моя милост, който изпревари Тръмп с това съждение. Това истината, която ми по-скъпа от скромността.

По аналогия мога да посоча и жената на годината. Описана е така от въображението на българските прокурори, разследващи “правоъгълните жълти предмети”:

“…жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса, но поради лошото качество, както и поради това, че се касае за отражение, за експерта е трудно да определи повече детайли”. 

Жалко, публиката с интерес би вникнала и в други детайли около и под черната й рокля…Може би ги пазят за пролетта след изборите – в зависимост от резултата на тях.

Според “спинкащия” с пистолет край правоъгълни жълти предмети, както и до пачки евро, става дума за подобие на Мата Хари. Лично аз познавам само една една Мата – баба Мата от махала “Ореша” у наше село. От плът и кръв. Преди няколко зими за малко да я бутна с колата, когато внезапно ми се изпречи на един остър завой насред поледицата. Обаче баба Мата почина ( не по моя вина). Не ще да е тя онази мистериозната, за която “спинкащият” говори пред “Алгемайне франкфуртер цайтунг”.

Обаче Мата Хари, спомената в споменатото интервю, липсва с определението на прокуратурата. Определено Мата Хари е липсващата жена на годината.

ЗАБЕЛЕЖКА: Някои от горните съображение изложих и пред зрителите на БТВ.

https://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/ivo-indzhev-istoricheski-stradame-ot-pandemijata-na-rusofilijata.html

Снимки на годината:

8 мнения за “( Липсващи) думи на годината: Кюлче, Мата Хари и китайски вирус”

 1. За липсващите думи на Годината 2020 съм съгласен на 100% с г-н Инджев.
  А за дума на месец XII определено подхождат цели две:

  “Прани гащи”!

 2. Доде не съм се отнесъл.
  Честит Рожден Ден на Иван Костов! Да е преди всичко здрав. Останалото е производно!

  Давам и аз линк към интервюто вчера на Иво, Това от статията ми “засече”. Перфектен е Стопанина!

  https://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/ivo-indzhev-istoricheski-stradame-ot-pandemijata-na-rusofilijata.html

  От горе си избрах черешката на тортата (за мен, де)
  “Макар и да са най-голямата икономика и най-мощната демокрация в света, САЩ не намериха в това отношение последователи. С изключение на моя милост, който изпревари Тръмп с това съждение. Това истината, която ми по-скъпа от скромността.”

 3. Мъдрият германски народ казва: “ein Bild sagt mehr als Tausend Worte” (“една картина/снимка казва повече от хиляда думи”). Журналята може да заобикалят старателно щекотливите думи на годината, но няма как да изтрият от главите ни снимките и видеата, които онагледиха какво сме си избрали да ни яха.

  Присъединявам се към пожеланията за здраве и благополучие към големия български държавник Иван Костов послучай 71-ия му рожден ден.

 4. думата трябва да е ‘пунта мара’.
  и е безкрайно обидно, че вече 10 години е една и съща.

 5. Има още един известен българин, който не спира да използва словосъчетанието КИТАЙСКИ ВИРУС. Това е д-р Ненков. Преди време по бнт не позволи на водещия г. любенов да го корегира и продължи да си нарича вируса китайски. Сутрин и по Дарик говори по същия начин, освен това нарича геройкото “царя”.
  Няколко дни преди появата на снимките в спалнята черепа пусна в интернет списък по дати с изтеглени от него големи суми от Булбанк и предадени на определени хора, включително и на банкянския шмекер. Връзката между двете събития е ясна и е елементарна за разследване. Банкнотите имат номера и пачките бандероли. Комисията за финансово разузнаване е задължена при такива по размер суми да е наясно какво се случва. Проста работа, ама не. За това си го избраха каскетаря гешев.
  България имаше уникалния шанс в най-тежката криза от 1997г. да има за министър председател държавника г-н Иван Костов! Така, че ЧРД г-н Костов! Желая Ви зраве и щастие на Вас и Вашите близки!

 6. То у нас стана направо на Мара пунтата…

  Съкратено ПКП!

 7. Бюрото за финансово разузнаване е под шапката на ДАНС.

 8. Определението “Мата Хари” е неуместно по мое много скромно мнение. Не мисля, че е редно да се титулова(т) “Мата Хари” една нещастна жена или нещастни женици, натоварени да вършат работата на муле/мулета, да пренасят чанти с пари и кюлчета. Самия ББ ни показа как става. Няма да коментирам, че такава ще да е схемата – лептата да се занася от съпруги, вероятно красиви, срещу мъжката дума на МП, че няма да се възползва от ситуацията за да си задоволи човешките потребности. Сигурна съм, че е удържал на думата си, мъжката, дамите не са били ползвани за нищо друго, освен да носят чанти. Също съм сигурна, че тези, които са задоволявали “човешките потребности” не са тези, които са пренасяли чантите. Имам обосновано предположение, че някои съпрузи са се подсигурили с тези, а и не само тези, кадри. Не вярвам да бъдат разкрити самоличносттите на тези мулета, които ББ произведе в Мата Хари. И народа се върза на плиткия номер и се фокусира върху “човешките потребности” вместо да търси сметка за чантите. Не познавам жена, която да опровергае да е Мата Хари. Моето скромно мнение е, че няма Мата Хари, има мулета в рокли, вероятно красиви и добри съпруги.

  Щастливи празници!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.