Къде са ни балконите на Балканите

Колаж от видеослучки, направен от от агенция Ройтерс като илюстрация на вълнуващ с демонстрацията на силата на свободния човешки дух аспект от действителността по време на най-тежката фаза на китайската зараза в ( Западна) Европа през пролетта на отиващата си 2020 година, показва как (западно)европейци намират начин да общуват помежду си от балконите и прозорците си напук на факта, че домовете им са се превърнали в затвор за самите тях. https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/12/28/4157789_balkonut_po_vreme_na_pandemiia_-_vajnoto_miasto_za/

Атрактивна саксофонистка в Тел Авив забавлява от балкона си съседите, които танцуват в нейния ритъм. Израел е географски в Близкия изток, но израелците са по-близо до Европа от нашата нация, европеидна евроатлантическа имитация,болна от евразийски вирус, с който сме заразени трайно след 1944 г .

Френски шегаджия с огърлица от наниз тоалетна хартия, превърнала се в хумористичен по своята символика символ на потребителската параноя, организира от прозореца си за онези, които го чуват, викторина. Забавляват се дружно от общуването.

Фитнес ентусиаст проверява в Хамбург германското чувство за колективизъм в дисциплината “здрав дух в здраво тяло”. Предлага си на висок глас услугите насред улицата. Гражданите от сградите наоколо го следват и правят упражнения заедно. 

В Барселона професионален оперен певец репетира от прозореца си пред възторжена съседска публика.

Знаем колко ефективна се е оказала китайската борба с китайския вирус, наречен по друг начин за удобство на докачливите пекинските другари. 

В КНР заковаваха с дъски врати на обиталища на човешки същества като форма на карантина от най-сигурен вид. Мярката даде чудни резултати в борбата с китайски вирус, на които мнозина ( по света и у нас ) се възхищават. 

Ръководството на Китайската комунистическа партия се похвали миналата седмица колко добре се е справило с пандемията, плъзнала иначе по света от пазара на китайския град Ухан. И си ръкопляскаха на партийния комунистически форум сами на себе си.

Диктатурите винаги са били по-ефективни в някои отношения. Мусолини практически ликвидира мафията в Италия. После го обесват с главата надолу в Милано сънародниците му ( вторият от ляво на снимката по-долу). От “благодарност”. Явно на италианците не им е било достатъчна добрината, която им е сторил в успешната борба с конкурентната за властта му мафия.

 

 

 

Не помня дали съм споменавал, но да кажа пак: Мусолини не е свален от настъпващите го по италианския ботуш англо – американски външни врагове, нито от антифашистките партизани в Италия. Свалят го собствените му фашистки другари. С надежда да оцелеят. Познато ни е, но това е друга ( другарска ) тема.

Къде на Балканите са ни балконите, населени със свободолюбиви, макар и уязвими по време на китайски грип граждани? 

Време е да се определим към коя цивилизация искаме да принадлежим.

 

8 мнения за “Къде са ни балконите на Балканите”

 1. Балконите ли? Верно, бе, къде са? Ами-и… няма ги. Остъклихме ги по време на тошовизъма, за да поразширим квадратурата на сивите панелни зайчарници, в които ни натика социалистическото му недоносче!И, забележете – днес в “европейска”, “натовска”, постсоциалистическа България, продължаваме темпово да остъкляваме /по време на санирането/ с помощта на европейските фондове и с блатословията на управляващите “граждани за европейско развитие”… И “продължаваме напред” /както твърди оня бабаит, дето се мисли за боксьор/ по “магистралата”, която води назад … Към филията с мас и кенефа на двора.

 2. В Испания, в която живея, много често попадам на хора с леви политически убеждения. Когато се е случвало да влизам в спор, много често с надменност са ми казвали, че не разбирам лявата идея, че нямам представа какъв звяр е бил Франко. И когато им кажа, че ако Франко беше допуснал Сталин да установи диктатура на Иберийския полуостров, нямаше аз да търся по-добър живот в неговата страна, а той в моята, разумните опоненти се съгласяват, а неразумните посиняват от безсилие пред аргумента. Никой обаче не си е позволявал да ме нарече фашист. Не защото съм страшен, или нещо от този род. Просто са възпитани различно от нас. Що се отнася до избора на цивилизация, този избор е направен още в момента, в който ни беше подарено правото на избор! Никой не ходи в Русия да търси по-добър живот. И видно от това видео, ще става по-зле живота там:

 3. Статията ми напомни за тази песен и посланието към нея на музикантите. Може да Ви се стори доста агресивна, но мен ме разтърси и просто искам да го споделя.

  Америка е красива идея, която привлича имигранти като мен от цял ​​свят в обещаната земя на равенство, живот, свобода и стремеж към щастие. Тази идея вече е обсадена и някои събития започват да ми напомнят за нещата, заради които много от нас са дошли тук, за да избягат … Това не е проблем „ляво срещу дясно“, а еволюционен проблем. Нарастващите болки на цивилизация, която без необходимото духовно просветление, малко рано достигна до ниво на технология, където всички са свързани. Добрата новина е, че сега всеки има глас. Лошата новина е, че сега всеки има глас. Така че живеем в рая на манипулаторите, където лъжците и лицемерите тичат невредими, новините са само мнения, политиката е кръвен спорт и фактите се определят от консенсус вместо от истината. Ние като артисти обаче имаме уникалната възможност да изобразим и осмеем абсурда, за да предотвратим превръщането му в реалност.
  – Золтан Батори

  https://youtu.be/eOkkWIOkWl8

 4. Изгледах внимателно и с любопитство видеото с дефилиращия силен човешки дух по балконите и под тях.
  Почти не бях изненадан, че не видях на нито една тераса проснато пране – чаршафи, покривки, чорапи, та даже и едни съвсем съвестно изпрани гащи не видях!
  И се замислих за приликите и разликите с нашенските балкони…

 5. Е не сме съвсем без балкони , де – вярно доста остъклихме , при други обаче отбелязваме траен ръст (от силикон)…
  Дано само пандемията не ги умори от глад , както се бяха наплашили превантивно .
  Щото с това информирано съгласие за донорство , кубици матрял зян ше иде .

 6. Сравнението с Бай Ганьо не е мое, а на Едвин Сугарев и е направено ще през далечната 1993 г.: „Да си затворим очите пред действията на въпросния господин, който въплъщава едновременно байганьовщината в политическото поведение и компромисността към политическия морал, би било акт с катастрофални за бъдещето на цялата коалиция последици.“
  https://offnews.bg/nashite-avtori/mizeriata-na-edin-literator-721424.html

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.