Годината на руския стратегически реванш в България

 

 

 

 

 

 

Колкото по-голяма е измамата на фокусниците в Москва и техните асистенти в София, от толкова по-гъста димна завеса се нуждаят. Това представление ни изиграха през отиващата си 2020-та година.

На пръв поглед тя се увенча с небивала бройка прогонени руски шпиони – цели 6 парчета от хитроумния московско-софийски пъзел.  На това разиграване Москва реагира с подозрително необичайна за една ужилена мечка сдържаност. Тя намирисва на таен сговор да бъдат мамени не само българите за някаква кипяща дейност по охрана на кацата ни с мед от въпросната мечка, но ако може – и съюзниците ни също. Те са оставени  да си мислят, че като помагат за изобличаването на руския шпионаж в България, негов център на Балканите не само в географско отношение, са му нанесли някаква рана. А всъщност…

В същото време 2020-та се превърна в годината на руския стратегически реванш в България. Москва не само не се обижда на възможността да опресни шпионския си апарат тук, но и буквално демонстрира непукизъм по тази тема. Който се съмнява, да прочете новогодишното послание на руския посланик в София Анатлий Макаров. От него струи оптимизъм относно постиженията на дружбата и радостно очакване тя да продължава да се развива в същия дух, както през 2020 година. 

Щеше ли Кремъл да натовари своя говорител в София да пренебрегва факта на рекордния брой принудени да се прибират на студено в Русия руски дипломати с шпионски паспорти в ГРУ и ФСБ, ако Путин не беше доволен от баланса в отношенията си с България? 

И до днес в черния списък на Кремъл със забрана да посещават Русия символично се мъдри само бившият ни посланик в Москва Илиян Василев. Защото настъпва по мазола руската мечка с професионалното си разобличаване на вътрешен познавач на енергийните й планове тук, които са истинският приоритет на руската политика, подчертан и в посланието на Макаров.

Няма го в руския санкционен списък главния прокурор Иван Гешев, който на няколко пъти се направи на “русофоб” с разни намеци за Москва и който формално отговаря за събирането на доказателства срещу руския шпионаж в синхрон с шефа на ДАНС ( как му беше името, което също не е в руския санкционен списък?). 

Отминава годината, през която Русия си го върна на български терен на онези, които бавят абсолютния й приоритет АЕЦ “Белене”. Да укрепи тук ядреното си окопаване е дългосрочна и несравнима с нищо друго най-важна цел на руската политика срещу България, ЕС и НАТО. 

Прокопаването на България надлъж с цел полагането на тръбния фундамент на нейното влияние с участието на руски фирми и руска охрана на обектите беше показно “мероприятие”. То е модел, по който от Кремъл искат да продължат да развиват стратегията си в центъра на полуострова, смятан от нея за собствен заден двор още от времето на “рускинята” Екатерина Велика.

Отиващата си 2020-та може да се окаже и върховна, последна за успеха на руската пета колона да окупира напълно българския парламент, в който няма нито една фракция, възразяваща принципно на руската политика. В него се чува думата на Путин. Както в руската Дума. През 2021 година се очертава опасността една партия да пробие тази кремълска стена на плача над гробищата на българската независимост от (минало)вековните ни окупатори. Ако “Демократична България” успее да развали проруския консенсус в следващия парламент, 2020 година ще се открои със задна дата още повече като апотеоз на руското рейдърство спрямо българския парламентаризъм.

Целият този руски триумф на българската шахматна дъска нямаше да е  възможен без разиграването на българските пешки, троянски коне и тактическото жертване на руски офицери от шпионажа заради крайната победа над България и Запада, планирана от шахматистите в Кремъл. Българската прозападност е в шах.  Предстои й неизбежен мат, ако и западните ни съюзници се хванат като български електорални шарани на лъжливата въдица с фалшиво евроатлантическо кьоспе с изтекъл срок на годност ( но не и на гадност), хвърляна толкова пъти досега от Борисов в предизборните му кампании.    

Понеже от българска страна прозападните сили явно не стигат за прекратяване на този бракониерски руски риболов в нашите мътни електорални води, надеждата е самите западни съюзници най-после да изоставят лицемерното си маневриране при размяната на “българска стабилност” срещу руско проникване в споменатия по-горе заден двор. Без пълно и явно разобличаване на Борисов, което може да стане само със съюзническа помощ при явната русофилска окупация на всички ключови механизми за контрол над неговите дела в България, на пролетния ни хоризонт се очертава още една руска зима, подобие на “още веднъж от същото”, както написа британското издание “Икономист” след втората парламентарна победа на Борисов.  

Нашите съюзници, ако искат да се докажат и като приятели на българското бъдеще, ще трябва да отворят архивите си за близкото минало на кучия син, когото измамно смятат ( поне за пред публиката ) за свой. Защото стабилността в България, както се видя чрез “Измамата “Балкански поток” ( звучи като заглавие от книга, нали), означава стабилно вкопаване на руските стратегически темели на няколко метра под земята у нас. Върху тази основа, заложена с ентусиазираното съучастие на Борисов, Москва иска да гради и следващите си подобни планове в страната ни.

Отстраняването на Борисов и изобличаването му като главна фигура в руската шахматна игра в България би поставило и явните русофили у нас в невъзможната ситуация да избират дали да продължават да се правят на негови противници или да започнат открито да го защитават като човек на Кремъл, каквито са и те, но без да се крият в това качество. БСП и ДПС ще изпаднат в обяснителен режим. Слави Трифонов ще трябва да вземе страна и да наруши многозначителното си мълчание в полза на руското влияние у нас. А “патриотите” направо ще отидат на матушката си…

Жалко е, че тази патриотична задача не може да бъде решена с чисто български сили и средства. Но нали затова вложихме толкова усилия, средства и надежди в своя цивилизационен избор? 

Приятел в нужда се познава, а не оставя приятеля си в нужника насаме с руската мечка, която го клати заплашително.

 

 

12 мнения за “Годината на руския стратегически реванш в България”

 1. Само се опасявам, че такива като нас, дето сами си плащат, за да бъдат изработени, обикновено получават презрение, а не помощ.

  За съюзниците – Досега да се бяха намесили, вместо да ни гледат сеира, мисля аз.
  Американците дойдоха, казаха ни го право куме в очи, и нашичкия пак продължи усилено да копа, за да угоди на Русия и Сърбия.

  Същевременно Русия и Германия са плеснали с ръце и са се прегърнали, за да прецакат Източна Европа като в стар черно-бял филм. Те си се обичат от край време, въпреки всичко, мисля аз. Две комплексарски нации, дето явно не са си научили урока.

  Светлана Тихановска много добре го каза – западните елити не дават реална подкрепа, а само гледат към Русия.

  Още след т. нар. Промени, западните елити се прегърнаха с тукашните комунисти и им изпраха парите и физиономиите за пред света.
  Жалко, че народът се вдигна и не успя да ги свали. Включително и тази година.
  Тези мутри са лицето ни пред света. И ни излагат. И светът съди по тях – за нас!

  Но, Господ има последната дума!
  В моя живот е имало много резки обрати и истински чудеса. Господ ме върна от оня свят. Излекува детето ми от страшна болест. Мъжът ми – бившият – ме обра до шушка и ме остави с 2 ст . в джоба (познайте от коя страна – точно така – великая и необятная – с което огорчих цялото си семейство, макар че аз благородно реших да не съдя за човека по произхода му. Е, сгреших.) После Господ ми отвори пътища, и възможности, за които не съм и мечтала.

  Така, че мен ме крепи вярата и твърдо мога да кажа, че Бог (този, който е в сърцето и душата и този, на които старите хора на село тайно палеха кандилото в къщите си) отговаря на молитвите ми.

  Бог да пази България!
  Моля се за истинска промяна и с нами Бог!

 2. ХУНТАраторь-Путлер си върна милиардите ,които си търси от своите васали в бандитустана НРБ, нали!
  Главният васал е – МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА, нали!
  Винету- е индианския “хидалго” , рицаря на печалния МУТРЕНСКИ-образ , който броди по барселонските свещени ловни полета яхнал своята вярна джипка-Росинант, и търсещ своята възлюбена барселонска Дулсинея, нали!
  Долу пожарникарския Дон Жуан от село Банкя!
  Долу СУДЖУКовият Казанова от боянските бардаци……..ДОЛУ!
  Незабавна ОСТАВКА за “будисткия” прелюбодеец!
  ОСТАВКА!

 3. По отношението на съюзниците ни към случващото се в България ще можем да се ориентираме какво ще се случва на света в следващите десетилетия.

 4. В последните 75 години България е неизменно в прегръдката на руската мечкка. Тя няма съпротивителни сили да се отскубне от тази прегръдка, а тъжната причина за това трябва да търсим назад в миналото, в периода след Освобождението, както е прието да се нарича завоюването ва българските земи от руските войски. Русия никога няма сама да се откаже от претенцииите си върху извоюваните от Османската империя територии, които тя по вътрешно убеждение счита за свои. Ако бях руснак, щях да мисля точно по този начин. Но аз съм българин и зная че България има един основен исторически, политически и географски враг и това не е Европейския съюз или Евроатлантическата общност. Който не осъзнава това, заслужава съдбата си на “свободно” съществуване в обятията на споменатата мечка.

 5. Уважаеми господин Инджев, отлично описахте фактите, НО Вашата изява не се чете в Европа. Тя би трябвало да бъде адресирана до там, както предполагам направи Боец. Ако едно обръщение към тях лично от Вас не е достатъчно, направете го моля като подписка, където всички ние, които имаме искреното желание нещо да се промени, също съответно ще го подпишем. Не можем да се надяваме на изпратените ни там (Брюксел) представители, защото те не се интересуват от промяна, тя не е в техен интерес. Те са чеда на бившите комуняги! (Това само като съвет!)

 6. Все пак една нотка на опитимизъм в тази мрачна прогноза, че без партньорска помощ отвън няма да се справим със заробващото ни руско влияние, е изритването на жалката кремълска марионетка от президентското кресло в САЩ и смяната му с компетентен и състрадателен политик, който познава Балканите, какъвто, без съмнение, е Джо Байдън! (От комсомолката Меркел и егоиста Макрон не се надявам на решителна помощ. Няма да пречат на евентуалната ни опити за енергийна “еманципация”, но няма и да помагат с очаквания ентусиазъм.)

 7. Нашата прокуратура е толкова проевропейска и проатлантичаска, колкото 44 НС, колкото управителната власт, колкото ръководството на нашата армия, колкото на почти всички останали държавни институции. И това е видимо дори в тази гъста димна завеса, които фокусниците в Москва и техните стари (герб, бсп, вмро, нсфб, дпс, възраждане, воля, и т.н. и т.н. ) и нови асистенти в България( платформа мая манолова, трио-дуо, слави трифонов ) спускат. Разбира се, нашите съюзници ще ни помогнат в усилията ни за по-добро и по-достойно бъдеще, особено сега,след 20.01.21г.но помогни си сам, за да ти помогне и Бог.

  Да, ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ще пробие и ще влезе в 45НС, но за да разрушим и унищожим този отвратителен, проруски консенсус всички свободни и демократични хора в България трябва да се обединят около един-единствен център, алтернатива на руското статукво у нас, защото срещу задружните ни усилия не може противостоя и най-силната стихия. И този политически център е ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ. Не търсете повече друг, просто няма да намерите такъв, а само ще попадате и попадате, отново и отново в гъстата руска мъгла. Това е пътят ни,,това е спасението за България. Нека НОВАТА 2021 ГОДИНА ДА НИ ДАДЕ ЗДРАВЕ И СИЛИ, ЗА ДА ГО ИЗМИНЕМ УСПЕШНО!

 8. Изпращаме една знаменателна година, която ни даде много уроци. Пандемията ни подсказа, че не бива да оставаме в 1970-те години, докато цивилизованият свят, към който номинално принадлежим, не спира да се дигитализира и изобщо модернизира. Подсказана ни бе важността на компетентните хора, на науката, на лекарите, на социалните професии, на всички общественополезни дейности.

  Нагледно показана ни беше обаче и обратната страна на медала: корупцията, кражбите на народни пари в огромни мащаби, превзетата държава, руските енергийни потоци, простащината и безхаберието на управляващите. Ако досега тези неща само сме ги подозирали, през отиващата си година ни ги сервираха на снимки, аудио- и видеозаписи, така че вече никой българин не може да се прави, че не знае за тях и никой няма право да го играе наивен. Game over.

  Онзи ден научих от един приятел, който има право на “24 лева на ден”, че не е видял още нито стотинка от тази “мярка”. Така е, когато те управляват човекоподобия – оставят те пред най-светлия празник да гладуваш. 2021-ва трябва да бъде годината, в която всички човекоподобия oт БСП, ГЕРБ и ДПС, на които българите сърбат попарата, трябва да бъдат изметени от парламента, за да започне ПРОМЯНАТА.

  Весело посрещане на Новата година на всички съмишленици и бъдете здрави!

 9. Няма реванш – крепостта се превзема най-лесно отвътре, дори Омир го е описал в подробности.
  А ние тук на това му казваме “Докато кучката…”

 10. Статията на господин Инджев е прекрасна равносметка за политическото развитие на България през изминалата вече година.
  Руският стратегически реванш започна с оседлаването на Кобурга като троянска кранта на руско-болшевишките интереси в България. През изтеклата 2020 г. тези интереси, въпреки лъжите и димната завеса около българския самодържец и руски слуга Борисов, станаха явни за повечето българи.
  За съжаление Западът остана глух и ням за руския реванш не само спрямо България, но и против самия него. Той предпочете измамното спокойствие и несигурното статукво пред нарастващата заплаха.
  Точно сега е времето за тази статия и тя е зов за разум.

 11. ще ми се да вярвам,че съюзниците ни няма да си остават коня в калта след всичките приказки за санкции срещу потоците.ЩЕ бъде изпервазен,но как и кога гадая,но понеже не съм гадач,не знам.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.