Произлезлият от Катай грип не се казва китайски, докато неговият щам се оказва “британски”

 

 

 

 

 

 

Все по-често срещам в медиите определението “британски” или “английски” за новия щам на китайския вирус, който обаче услужливо ( за Пекин ) ( почти) всички упорито избягват да наричат китайски.

Само един пример от днес ( в заглавие дори):

По-опасен ли е “британският” щам на COVID-19?

https://www.actualno.com/europe/po-opasen-li-e-britanskijat-shtam-na-covid-19-news_1543940.html

Дийпти Гурдасани – старши преподавател по епидемиология в Лондонския университет Queen Mary, предупреди за новата опасност от “британската” мутация на коронавируса”, пише БГНЕС.  

https://www.actualno.com/europe/po-opasen-li-e-britanskijat-shtam-na-covid-19-news_1543940.html

Дори и сложено в кавички, определението “британски” за щама, открит най-напред във Великобритания, все пак е етикет с национална окраска. Докато китайският грип, независимо, че тръгна от Китай по света, си остана с друго название.

Може би Великобритания и нейните власти не са нито толкова обидчиви, нито отмъстителни ( колкото китайските комунистически власти), поради което няма проблем да приписват на въпросния щам британско поданство и без доказателства, че той е създаден или възникнал именно на острова?

Инерцията на информационното етикетиране вече е набрана. За света китайският грип си остана КОВИД-19, както пожела да го кръсти Световната здравна организация – не без намесата на Пекин, според редица медийни публикации и предположения, базирани на съобщенията, че китайските власти крият данни за произхода на грипа. 

Предстои да видим дали постепенно, но за постоянно, откритият във Великобритания щам  няма да последва същата съдба, но с обратен знак, като бъде набеден за британски по своя произход, а не просто за открит на Албиона. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: https://dnes.dir.bg/obshtestvo/prof-todor-kantardzhiev-britanskiyat-shtam-na-covid-19-veche-e-v-balgariya

 

10 мнения за “Произлезлият от Катай грип не се казва китайски, докато неговият щам се оказва “британски””

 1. Безкрайно правилно сте забелязали, г-н Инджев!
  Китайският грип е КОВИД-19, а щамът на китайския вирус, за първи път изолиран (установен) във Великобритания – “британски”.
  И за мен лично няма нищо случайно в тази медийна НЕСИМЕТРИЧНОСТ в определенията…
  Единственото, което аз мога да направя в противовес на това, и за което апелирам към всички съфорумци, е следното:
  Във всички свои коментари да наричаме КОВИД-19 с истинското му име – КИТАЙСКИЯ ВИРУС, КИТАЙСКАТА ЧУМА!

 2. Да не забравяме, че Генералният директор на СЗО произхожда от Народния освободителен фронт на Тигрей, партия, която изповядва крайно ляв марксизъм-ленинизъм. А кавичките от определението “британски”, постепенно ще отпаднат. Западните общества нямат “клетъчен имунитет” срещу подобни “дреболии”.

 3. И аз, като г-н Инджев, и като много други, съм недоволен от буквалното изчистване на китайския произход на китайския вирус.

  Уточнение: “китайски вирус”, според мен, но не на първо място защото това се е случило в Китай, а защото Китай умишлено (типично по тоталиристически) късно информира света.

  И целият свят трябва да реагира, като намали значително икономическата си зависимост от Китай. Като количество продукти, като видове продукти, патенти, ноу хау, …, икономистите знаят по-добре. Пък и визионерите трабва
  да крещят вече за това.

  Иначе гледам, че Европа си трае за Китай, по БГ-ски се снишава, а към путин, а бе в путин направо се натиска с гърба напред. Например Меркел, Макрон. За Боко, за Р. Радев и т. н. тепърва трябва
  да се измислят думи – тежки случаи.

 4. В условията сме на преобладаваща руска пропаганда, как да не бъде “британски” щамът? Друго, близко до темата : Методиевич се телепортира в различни точки на б.г. предизборно и доминира по средствата за дезинформация. Интересното е, коя точно израелска фирма (толкова професионално и безпристрастно ) получава нашите пари и колко точно , за да бъде Неговата кампания вече оприличавана на печелившата на Тръмп през 16- та? табууу…

 5. Отдавна се чудя каква е ползата от тези териториално относителни прилагателни? Китайски, британски, бянкянски… Понякога поне съкращават изказа (иначе би било нещо като “откритият първоначално в Южна Африка”). Ама в повечето случаи – никаква полза. Годината е 2021, всичко е глобално…

 6. Не сте прав, Иво!
  Истината е, че вирусът си е британско-американски, но го пуснаха първо в Китай! Сега истината победи и излезе наяве.
  Смърт на империализЪма!

 7. Интересно е, че все още хората, които са затворени в националните си територии, не осъзнават, че отдавна националната идентичност е в своя залез. Със сигурност човечеството ще премине през етапи на развитие и еволюция, резултатът от които не се знае точно какъв ще бъде. Едно е сигурно, националните държави губят контури и това се доказа с пандемията. За съжаление, хората за затворени в своите индивидуални култури, което им пречи да погледнат с едни очи отвъд страховете и притесненията си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.