Още по темата за “британския” щам и фабриката за производство на ментета в изработването на понятия

ОБНОВЕНА В 15.00 ч.

 

 

 

 

Наясно съм, че ще загубя и новата битка за истината и справедливостта, както не успях да убедя никого, че е редно китайският произход на световната пандемия да бъде посочван в самото му название. Най-малкото заради аналогията с “испанския грип” от началото на миналия век, който, отгоре на всичко, изобщо не произхожда от Испания. 

Вече писах как плъзва вирусът на покръстването на щама като “британски” само защото са го открили във Великобритания. Ето как продължава да се разпространява медийно този вирус.

Проф. Тодор Кантарджиев: Британският щам на COVID-19 вече е в България”, твърди в заглавие едно резюме на интервю с Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев уточни още, че появата на британския щам у нас се очаква и ще го има, а официално новината ще бъде съобщена при следващите порции на геномно секвениране, които предстоят”.

Това се твърди в сайта dnes.dir.bg във връзка с телевизионно интервю на професора. https://dnes.dir.bg/obshtestvo/prof-todor-kantardzhiev-britanskiyat-shtam-na-covid-19-veche-e-v-balgariya

Публикацията по-късно е преписана и в БЛИЦ със същото заглавие. https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/prof-kantardzhiev-britanskiyat-mutant-na-k-19-veche-e-u-nas_news791341.html

Правилно цитиран или не, главният авторитет в държавата ни в борбата с вирусните инфекции се превръща от медиите и в кръстник на новия щам на грипа с внушението, че точно той го нарича британски. 

В случая, когато Кантарджиев се изказа неподготвен с твърдение, че никой не носел маска в градския транспорт, беше различно. Тогава реагирах с “другарска критика” просто защото казаното от професора не беше вярно. https://ivo.bg/2020/10/29/професор-от-нощ-се-изложи-посред-бял-де/

Сега вече станалият национално известен експерт  се превръща от медиите в разпространител на вируса на лъжата за британския произход  на новия щам на китайския вирус, за който у нас ( и почти навсякъде по света) се смята за политически некоректно да бъде определян като китайски.

А защо  изобщо възразявам ли? Не, не е по поръчка на британското посолство, както мога да бъде заподозрян от онези, които от години лъжат от мое име, че съм бил платен автор на собствения си блог ( от когото и да било). Просто следвам правилото на Аристотел, който обичал много своя учител Платон ( макар и да спорил с него по фундаментални философски въпроси), но повече обичал истината.

В крайна сметка проследяването на пътя на зараждането на едно понятие в публичното пространство е важно само по себе си като илюстрация на това как работи фабриката за фалшиви новини. Докато се усетиш и си започнал да повтаряш онова, което тя успява да ти внуши. 

Дали е преднамерено ( за да им е зле на британците и да им добре на китайците) или е поради елементарно невежество и безпринципност при следването на подхода от “предишния път” ( т.е. когато Китай беше “пощаден”), това е трудно да се каже. Но е лесно да се забележи, че безпомощните да защитят обществото от безобразията на властта медии в същото време са в състояние да творят несправедливости  навсякъде, където не срещат съпротивата на противодействието.

16 мнения за “Още по темата за “британския” щам и фабриката за производство на ментета в изработването на понятия”

 1. Дали Борисов трепери?
  ———
  Китай осъди висш мениджър на смърт. Имал шкафове с пари и златни кюлчета
  Бившият секретар на партиен комитет и председател на съвета на директорите на китайската държавна инвестиционна компания China Huarong (“Чайна Хуажун”) Лай Сяомин беше осъден на смърт днес по обвинение в “корупция и бигамия”, предадоха Франс прес и ТАСС, като цитираха изявление на съда.
  През януари миналата година Лай направи признания, които бяха излъчени по централната китайска телевизия. Тогава бяха показани и снимки на апартамент в Пекин, за който се смята, че принадлежал на Лай. В него имало сейфове и шкафове, пълни с пари в брой.

  Лай Сяомин уверява, че “не е похарчил и един цент”. “Не посмях да ги харча”, твърдеше той.

  Показани бяха и луксозни автомобили и златни кюлчета, които обвиняемият е приемал като подкуп.

  По решение на съда активите му бяха конфискувани в полза на държавата, а присвоените с измама средства – да се върнат на пострадалите. Съдът нареди също смъртната присъда да се приведе в изпълнение.
  https://clubz.bg/108448-kitaj_osydi_vissh_menidjyr_na_smyrt_imal_shkafove_s_pari_i_zlatni_kyulcheta

 2. Моя милост пък настоявам, че този вирус е редно да се нарича РУСКИ, или по-точно ПУТИНСКИ, хайде да бъде (п)ПУТНИК, защото фактите говорят:
  – през септември 2019г в “изследователския център” Вектор в Новосибирск “при ремонтни работи” избухва взрив и хммм, … “съхраняваните” там (сиреч несъздадени точно там, де) ужаси се оказали на свобода.
  Добре де, но в този регион пък се намирал лагерът за подготовка на руските участници в някакви световни спортни игри на военни.
  След месец тези игри, с участници от цял свят, се провели в китайския град – кой мислите? …. Ухан, вече всички го свързват с началото на пандемията уж от някакъв пазар там. Този пазар впрочем датира от има-няма две хиляди години, та нека сме малко критични към първото дошло да се лансира за някакви “прилепи”.
  Ще кажете – да не се поддаваме на конспиративни мисли.
  Но съветс…, pardon, руската пропаганда пак избърза и с избързването се издаде – обвини американската спортно-военна делегация, че била донесла вируса от “американски лаборатории”, а на препълнения стадион в Ухан го разпространила. И оттам, чрез всички други участници – в цял свят.
  Знаем добре как работи фабриката на руската пропаганда – на този метод му казват “на опережение”, т.е. изпреварващо събитията внушение вече работи за възприемане на събитията по изгоден за руското управление начин.
  Сетне видяхме как в една тоталитарна държава като Китай се крие и замазва обстановката, как се наказва всякаква гласност, но това е вече постфактум.
  Резултатът от тази атака срещу целия свят затъмни световното съзнание, защото то бе травмирано като от война и на никого не му бе до мисли: “кой го създаде това – просто първо се появи в Китай, както каза телевизорът”.
  Гласове от множество световни лаборатории казваха, че нещо не е наред, “има нещо инженерно, нещо генетично пипано”, но разумът някак лековато отхвърля свръхнечовешкото, както никой не е могъл да си представи какво става зад оградата на Аушвиц …
  Тия дни пък дойде ни в клин, ни в ръкав едно наистина изненадващо изказване на Патрушев ли, на Никитин ли, че “корона-вирусът твърдо, ама много твърдо бил с естествен произход”…
  Кой го пита разузнавача на власт, та решава да затвърди още веднъж това твърдение?
  Да създадеш вирус, та да предложиш антивирусна програма – нима това не е бизнесът на Касперски?
  Да подпалиш магазин, отказал “застраховка пожар” – нима тази мутро-висо-сикаджийска хватка не дойде от русия?
  Да подпалиш световна война с “пакта Молотов-Рибентроп” с идеята да се явиш “асвабадител” на Европа, това кой го замисли?!
  Затова за мен вирусът е (с)ПУТНИК – путински прът в колелата на световното развитие, от чийто влак-стрела русия откачи своя вагон.

 3. @ VNA

  И аз имам същите подозрения от самото начало. Голямо щадене пада на тез руснаци – сакън да не им пострадат… интересите. Почеркът обаче е руски – кой друг ще тръгне така безсмислено и целенасочено да унищожава човешки животи?

  Китайците може и да забавиха информация, но после направиха голяма търговия и пиар от цялата работа. Китайците според мен само се възползваха от ситуацията-добре дошла за тях. Цената на маските и ръкавиците скочи пет-шест пъти и поточните им линии ги бълват като за световно.

  Междувременно Баба Меркел тръгнала да уговаря съвместно производство на ваксини с Путя. Що така бе Миме? Чунким няма по-реномирани производители от вашего брата!
  То, както знаем, никога не е късно да станеш за резил!

 4. @ VNA

  Спомних си, че още в самото начало на епидемията, когато се разбра, че китайците не могат да се справят с епидемията и вирусът плъзна извън границите на страната, няколко телевизии и сайтове (без обяснителен коментар) информираха, че китайските власти официално са предали образци от новия вирус на Русия. Още тогава си зададох въпроса защо се акцентира на този факт? Може би като “алиби”, че до този момент вирусът го няма в Русия, което доказва, че тя не може да има вина за неговото разпространение, въпреки че няколко месеца след аварията в лабораторията в Новосибирск, за която пишете, няколко местни и специализирани руски медии съобщиха за зачестили случаи на някаква “атипична пневмония” в местните болници? Или пък защото руснаците пак искат да демонстрират на света как самая “передовая”, самая “могучая” русская наука ВЕДНАГА може да създаде ваксина за новия вирус и да спаси света. (Те, руснаците, винаги са били петимни да “спасяват” света чрез териториална или икономическа окупация без значение колко животи на руснаци ще им струва това! )
  Да, лесно е да си ПЪРВИ в състезанието за създаване на ваксина срещу новия вирус, ако вече чакаш на финиша, още преди състезанието да е обявено и започнало!

 5. Ако приемем, че няма лоша реклама китайците всъщност са ощетен от това, че такъв хубав вирус не е кръстен на тяхно име, а британците пак са галеници на съдбата и незаслужено (не съм чел те да са го правили) се кичат със славата…

 6. А защо прилагателното да е задължително национално?
  Има и други подходи, например:
  1. Свързан с животниския вид – “прилепски” вирус (да не се бърка с прилепчив)
  2. Свързан с географията – “ухански” вирус
  3. Свързан с типа на населеното място, от което се разви – “градски” вирус
  4. Свързан с мястото, от което се предполага, че е тръгнал – “пазарен” вирус (от пазара за животни в Ухан)
  5. Свързан с континента, пак географски – “азиатски” вирус
  6. Свързан с преобладаващата раса на континента – “жълт” вирус
  7. Свързан с климатичния пояс : “субтропичен” вирус
  8. Свързан с други наименования на страната, от която произлиза – “поднебесен” вирус, или “поднебесно-имперски” вирус
  9. Свързан с политическата система на страната, от която произлиза – “комунистически” вирус, или “държавно-капиталистически” вирус

  Може да се продължава дълго, ама след 9-та точка вече започват сериозни обърквания с други планетарни зарази..

 7. Извинявам се, че не е по темата, но сутринта коритаров удари дъното, докато се навеждаше под прав ъгъл пред банкянския мутрафон. Ако тв европа продължава да я кара на това аматьорско ниво, май и тя ще бъде разтурена поради липса на публика, като канал3.

 8. @sms

  Падишаха отдавна се е прицелил в президентския пост. И както Доган го направи премиер, така се гласи да го направи и президент. Не е ясно само какво ще правят с фатмака, но това си е негов проблем. За пенсиониран военен петгодишният му гастрол на “Дондуков” 2 така или иначе беше джакпот, за какъвто едва ли дори е мечтал някога. Ако Плевнелиев не беше се оказал обслужващ персонал на Падишаха, можеше да стане обединителна фигура на целокупното дясно политическо пространство в България. Hо не би. Сега коалицията ДБ ще трябва да търси силен кандидат за президент, който да осуети прехвърлянето на простьо простев от “Дондуков” 1 на “Дондуков” 2. Илиян Василев е най-подготвен за следващ президент на България.

 9. Наистина имаме обременени мозъци от почти век съветЦки медии и не можем голяма част от нас да схванат важността на тези дребни подробности :наименованието. А това е много голяма част от пропагандата чрез подсъзнанието. Обичаш някого така вътрешно в противоречие на здравия разум. Или вярваш на нещо ето така : подсъзнателно. Темата е много важна особено за нас Българите. Ако тръгна да изреждам примери няма да ми стигнат два дена. Но ето два. 1. Защо Османската империя се заменя с Турция .2. Защо на булевард Владимир Вазов я няма титлата :ГЕНЕРАЛ. 3. Защо 3 март 1978 се нарича навсякъде ОСВОБОЖДЕНИЕ.

 10. @симпатизант/ка на ДСБ

  Споделям Вашите размисли и тревогите Ви за бъдещето на демокрацията в България! И, в интерес на истината, не само Илиян Василев би бил достоен кандидат за президент. Слава Богу (!), има и много други, достойни и отговорни българи като Методи Андреев примерно, който, за съжаление, каза в едно интервю, че повече нямало да участва в политиката, защото трябвало да се даде път на младите, неговото поколение вече нямало необходимата енергия, физическо здраве и нови идеи. Твърдение, с което категорично не мога да се съглася, защото новото поколение от “изгряващи” политици още НЕ е тествано “в сражение” за устойчивост срещу предателства, корупция и източно чуждопоклоничество, а от интервютата с Методи Андреев съвсем не оставам с впечатлението, че му липсва енергия и силен стремеж за радкални промени в политическите реалности. Напротив! Мисля, че в момента не е време за героично самокритикуване и хиперболизиране на “личната” вина, а е време за личен пример на саможертвена отговорност за бъдещето на България и енергия за промени, която той, без съмнение, има! А в момента България спешно се нуждае именно от лидерството на кристално чисти, жертвоготовни и безкомпромисни българи!

 11. по повод написаното от VNA

  V като Вендета или като Ваксина?

  Този текст е опит да се осмисли от друг ъгъл названието на ваксината , срещу СOVID – 19, („Спутник-V“), като резултатите са най-малкото любопитни.

  В един руски научно-фантастичен филм е разказана накратко следната история:
  При завръщане от полет на космически кораб в началото на 80-те години с двама космонавти, се оказва, че единият е загинал от ужасна рана на главата си, а другият му няма нищо, както и не помни нищо. След изследвания се установява, че в тялото на оцелелият космонавт се е заселил извънземен хищник – симбиот, който излиза нощем, когато космонавтът спи и ловува, като плаши плячката си и я принуждава от страх да произвежда вещества (кортизол), с които се храни. След това се симбиотът се прибира обратно в тялото на космонавта. Естествено, такъв режим е възможен само ако между двата организма има връзка, която във филма все повече се задълбочава и те стават неразделно свързани на физическо и емоционално ниво. За изхранване на симбиотът са организирани клетки с осъдени на смърт хора, в които всяка нощ извънземното ловува. Съзнателно пропускам перипетиите по бягството на космонавта и неговата приятелка, защото най-интересен е финалът: космонавтът се самоубива, защото осъзнава, че само това е начинът да унищожи извънземният организъм, станал част от него.
  Ако трябва в едно изречение да се разкаже целият филм, то ще е следното:
  Заживее ли в теб извънземен симбиот, единственото лекарство е смъртта ти.
  До тук нищо особено за жанра, освен „ретро“ елементът в действието.

  Интересното е друго – филмът се нарича „Спутник“ (като тук очевидно има и игра на думи, като „Спутник“ е име на серия руски спътници на Земята, както и в тривиалното значение на спътник – някой, който е с теб по време на пътуването ти, дори и дълго – „спътник в живота“) и е трябвало да има премиера по кината в април 2020г., сниман е 2018-2019г.
  При дебюта му он-лайн е бил гледан от поне 1 милион потребители.
  У нас вероятно е почти неизвестен.

  Доста време след това, пак в 2020г. се появява ваксина „Спутник-V“
  На фона на събитията от филма, както и на ефекта от глобалната пандемия, причинена от COVID – 19, наименованието на ваксината започва да изглежда доста нееднозначно, като „игра на думи“, особено на английски:
  Спутник– V като Vaccine/Вaксина
  Спутник– V като Virus/Вирус
  Спутник– V като Venom/Отрова
  Спутник– V като Vendetta/Отмъщение
  Спутник– V като Vengeance/Отмъщение
  Спутник– V като Victory/Победа (75 години от 2 Свет. война в 2020г., примерно)
  Спутник– V като № 5 – За първи път със „Спутник 5“ летят 2 кучета – Белка и Стрелка и се завръщат живи – 1960г. – точно преди 60г.

  Прави впечатление, че за разлика от другите ваксини на световни фирми, в имената на които участва фирмата – производител – затова се и обозначават за масовата публика като „ваксината на фирма…….“ (каква по-глобална реклама от това?), в случая на преден план е името на самата ваксина, а не на производителя.

  Това естествено поставя въпроса, кой има властта да наложи названието на подобен продукт, предназначен за целият свят, може би влагайки в названието му и друг смисъл?
  Както се “казва”, всички съвпадения са само от „играта на думи“.

 12. Според либералните западни журналисти е проява на расизъм вирусът да се нарича „китайски“, както прави Тръмп

  https://www.bbc.com/news/av/world-us-canada-51953315

  https://www.nytimes.com/2020/04/12/magazine/asian-american-discrimination-coronavirus.html

  https://www.snopes.com/fact-check/trump-chinese-virus-notes/

  https://www.huffpost.com/entry/coronavirus-racial-slur-prejudice_n_5ea320a6c5b6d376358f1491

 13. Към неиме
  и на мегдана:

  Както вече безброй пъти съм писал, налагането на друго название, вместо китайски грип или китайски вирус, беше дело на СЗО, а несъгласието ми с това беше един от малкото въпроси, по който съм съгласен с Тръмп.

  А за простреляната жена, ветеран от силите за сигурност ( каквото и да значи това, защото в САЩ има какви ли не силови служби ), е била голям почитател на Тръмп, според мъжа й. Черната ирония е в това е, че тя умира, простреляна от представител на силите за сигурност по времето на Тръмп.

  А разликата с простреляните от полицията афроамериканци е в “малката подробност”, че тя атакува, а не се защитава. Т.е. напада въпросните сили за сигурност, за чиято готовност да стрелят в такава ситуация точно тя няма как да не е знаела. Жалко за младата жена, но това са фактите.

 14. https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-v-rumaniya-otkriha-parvi-sluchay-na-britanskiya-shtam-na-covid-19

  Нашите приятели от Фактор.БГ също се нареждат в редичката, използващи определението за “британския” щам на китайски вирус (засега с кавички, ама знае ли човек…докога?), и разбира се, съвсем политкоректно си пишат Ковид-19 (каквото е разпореждането СВИШЕ…).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.