Още веднъж за Кугър и други хищници в джунглата на цар Бойко

Премиерът Борисов си вкара ( пореден) морален автогол с неадекватния си полет с хеликоптер “Кугър” за целите на предизборната кампания в рубриката “само ние строим ( магистралата “Хемус”), докато другите икономики са в карантина”. Самохвалството му обаче получи силен коментаторски отпор в свободното от цензурата му пространство в интернет. Включително и от страна на “Демократична България”.

 

 

 

 

И как реши да контрира основателната критика Борисов?

Както обикновено. С набързо взето и още по-неадекватно решение от онова да се разходи с “Кугър” с авторекламна цел по време, когато липсата на хеликоптер усложни неимоверно една спасителна операция на закъсали туристи в Балкана. Верен на стила си да потушава пожари с подръчни средства, Борисов нареди да се префасонират 4 “Кугъра” от армейски в медицински ( и да се закупи евентуално един единствен хеликоптер, оборудван за целта). 

Префасонирането на военните “Кугър” в граждански и специализирани за спасителни операции на бедстващи хора обаче е абсурдно. Обяснява го в свой анализ Никола Лалов в Медиапул. https://www.mediapool.bg/bulgaria-kupuva-edin-nov-meditsinski-helikopter-i-remontira-chetiri-kugar-a-news316454.html

 

Изрично беше споменато в правителственото съобщение, че новият медицински хеликоптер трябва да бъде купен с европейски средства. Логично. Щом не става дума за 3 милиарда заем в полза на руския “Турски поток”, които ще изплащат децата ни, явно Европа ще трябва да се бръкне заради сигурността на българските граждани, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.

Много отдавна, още в “Президент на РъБъ” през 2010 година, съм обяснил ( без претенция за изчерпателност) от своя страна тъмната предистория на днешната сянка, която хвърля самото название на тези бойни хеликоптери, които дори и за бой не стават. За да избегна неудобството да цитирам себе си, давам думата на сайта Фрог.нюз за опресняване на нечия гузна памет:

 

“Става дума за сделката за вертолети от „Юрокоптер”, сключена през 2005 г. 

Става дума за купуването на 12 вертолета „Кугър” за ВВС и 6 „Пантера” за ВМС на стойност 383 млн лв. Премиерът Бойко Борисов и военният министър Аню Ангелов още преди година ( т.е. през 2017 г. , бел ИИ) определиха въпросната сделка като заробваща. 

Журналистът Иво Инджев пише в книгата си „Президент на РъБъ”: „Уточнявам защо е интересна връзката между информацията на министър Ангелов и вербалната атака на премиера Борисов тъкмо към Първанов. Защото лобистът по сделката с „Юрокоптер” Николай Гигов е един от най-приближените на президента олигарси, а в момента ( декември 2018 г., бел ИИ) е и сред най-важните лобисти за бъдещия политически проект на Първанов.

Да цитирам и друго съвпадение. Гигов обяви на пресконференция през есента на 2005 г щастливото събитие, че тъкмо сделката с „Юрокоптер”, за която посредничеше, е избрана за превъоръжаване на армията. А само броени дни преди това Емил Кюлев падна убит на 26 октомври 2005 г. Във всеки случай разстрела на Кюлев явно беше торпилирал и сделката с американския концерн (който Кюлев представлявал, бел.ред.).

Живи или мъртви, олигарсите по възможно най-апетитните сделки, каквито са договорите за многомилиардните превъоръжавания на армията по натовски стандарти, са като правило в антуража на Първанов. Отдавна се опитвам да подам този „жокер”, но властта си прави оглушки.”https://frognews.bg/obshtestvo/underground/elitat-predade-kiulev-ubi—chast.html

6 мнения за “Още веднъж за Кугър и други хищници в джунглата на цар Бойко”

 1. не е по темата,но е крайно актуално:честит имен ден,г-н Инджев,да сте жив и здрав,от здраве да не се отървете/фолклор/

 2. По “свободната” БТВ – в момента по новините – 12 (ДВАНАДЕСЕТ) минути САМО пропаганда в полза на Тръмп!
  Хекимянчето си знае работата за какво е назначен за шеф…

 3. Защо Програмата за развитие на въоръжените сили до 2032 година звучи като заклинания от конгресите на БКП?
  Ще бъдем слепи и куци по курса си към Бъдещето, докато позволяваме Руската федерация да реализира перманентни Соболеви акции у нас
  (Бележки към Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2032)

  Капитан I ранг о. з. Васил Данов, Атлантически съвет на България

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-zashto-programata-za-razvitie-na-vaorazhenite-sili-do-2032-godina-zvuchi-kato-zaklinaniya-ot-kongresite-na-bkp

 4. Честит Имен Ден Будителю Иво Инджев! Да си жив и здрав! Весело посрещане на празника!

 5. До „кокали и козина“?
  Времето променя начина, по който възприемаме събития от миналото.
  Една случайно намерена кратка част от текст във форум на авиационни теми от януари 2005г. показва съвсем различен поглед за избора на „котките“:
  „През 1997г. Турция сключва договор (с Eurocopter) за доставка на 30бр. Кугър за 450 млн. USD, като е предвиден монтаж на 29 машини в TUSAS Aerospace Industries – Турция. В същото споразумение е предвиден „съвместен маркетинг с Eurocopter в турската зона на влияние“ – така е записано буквално.
  Предвидено е и изработка и доставка на корпуси за Кугър за Eurocopter.
  От юли 2004 (!!) TUSAS по силата на ново споразумение (с Eurocopter) става ЕДИНСТВЕН доставчик на корпуси за Кугър. Турски фирми са също подизпълнители на елементи за Кугър – антени и др.“
  Това твърдение изглежда не е било оспорено тогава, а сега очевидно отдавна е забравено.
  С други думи, Кугърите у нас са с „кокали и козина“ (корпуси) произведени в Турция и Euro „пълнеж“.
  По това време управляват НДСВ и ДПС, главен секретар на МВР – Борисов, който сега „не знае“ и е „възмутен“ защо сме дали толкова пари?
  Не е трудно да се предположи, че от този избор, плод на “съвместен маркетинг”, е зависела стабилността на управляващата коалиция (изборите са предстояли в 2005г.), както и изпълнението на някои ангажименти.
  Тук може само да се добави, че България е приета в НАТО пролетта на 2004г., като парламентът на Турция приема специален закон по този повод.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.