Тръмп изравни Путин по показателя “дискредитирай максимално държавата си пред света”

САЩ преживяха вчера на 6 януари 2021-та най-големия си кошмар от 11 септември 2001 година. Този път атентатът не беше извършен от мюсюлмански, а от американски фундаменталисти, нападнали и превзели цитаделата на американската демокрация Капитолия. 

Разликата не е само във вътрешния характер на нападението. Тя е във факта, че организаторът му е самият действащ президент Доналд Тръмп, който насъска в своя реч своите поддръжници да проявят сила. И те я проявиха в буквалния смисъл, преодолявайки слисаната охрана на емблематичната сграда на Капитолия.

Резултатът е 4 жертви, най-голяма от които е самата репутация на американската демокрация. Още в първите отзиви на страни от т.н. трети свят, като Египет, се долавя зле прикритото злорадство от това, че САЩ се опитват да изнасят демокрация, а демонстрират нейното незачитане.  

В Русия, където депутатите от управляващата партия на Путин пиха шампанско в чест на победата на Тръмп на изборите през 2016 година, злорадството от онова, което той сътвори на изпроводяк, прераства сега в парадоксален по своята антилогика триумф ( нали Тръмп беше достоен за руското депутатско шампанско!). 

“САЩ вече не са са образец за демокрация”, ликува в заглавие пропагандният рупор на властта Спутник. https://lv.sputniknews.ru/world/20210107/14973227/SShA-bolshe-ne-obrazets-demokratii-kak-storonniki-Trampa-shturmovali-Kapitoliy.html

Вероятно никога няма да узнаем как точно Путин си е осигурил пълната липса на персонална критика от страна Тръмп,  който иначе стана световен шампион по раздаване на обиди и квалификации срещу чужди лидери в своята тежка категория като водач на голяма държава. Но че Тръмп догони Путин по още един показател, това е ясно и без да имаме неговите самопризнания.

През 2020 година Путин и Тръмп “ръка за ръка” отхвърляха заплахата за техните две държави в началната фаза на световната пандемия от китайския грип. После се оказа, че Русия и САЩ са сред най-пострадалите от нея.

Сега Тръмп изравни “по точки” Путин и в състезанието между тях кой ще навреди повече на репутацията на своята държава в чужбина. 

Ако в тази грозна картина има нещо положително, то е в ефекта на имунизацията : мога да се обзаложа, че американските власти при никакви обстоятелства няма да допуснат повече тълпа от екстремисти да превземе храма на американската демокрация. 

И още нещо: привържениците на Тръмп в САЩ, които все пак имат собствени глави на раменете си и не разсъждават по внушение на кратките виртуални подстрекателства на низвергнатия на изборите и в морален план действащ президент, би трябвало да изтрезнеят. Фанатиците между тях вероятно ще си умрат с радостния спомен за опозорения Капитолий, но отливът от тази деструктивна еуфория сред умерените избиратели на Тръмп може да изиграе ролята на ваксинацията срещу тръмпоманията, за която стана дума по-горе.

Колкото до нашенските измерения на тръмпофилията, то те се преплитат с русофилията. Ако от Кремъл дадат сигнал за траур във връзка с политическата кончина на техния избраник, тукашните протежета на Москва ще скърбят. Ако ли пък руското началство реши обратното – че е време да  се празнува дискредитирането на американската демокрация с ръцете на московския “кучи син” в Америка, вдигнати заканително в юмрук, значи и нашенските тръмпофили ще отворят пак шампанското. 

22 мнения за “Тръмп изравни Путин по показателя “дискредитирай максимално държавата си пред света””

 1. И четирите жертви са от странта на протестиращите.
  Ето кадрите от УБИЙСТВОТО на жената.
  https://www.youtube.com/watch?v=wliX06_WKvw
  Питам се, ако това се беше случило с цевтнокож докато напада полицейски участък или стреля срещу полицай. Какво щеше да стане? Гледайте какво ще стане сега и ще разберете за това, къде е истинската причина за съсипване на демкрацията в САЩ!

 2. Щурмът на Капитолия като “стил” (начин на реализиране) е многократно “трениран” в Източна Европа, той повтаря едно към едно нахлуването в Българския парламент, погромите в Македонския парламент, въоръжената атака срещу парламента в Черна гора и т.н. Очевидно “треньорът” е един и същ!

 3. Едното не противоречи на другото. Хем скърбят, хем злорадо потриват потни ръчици. Вижте за справка форума на „Сега“.

 4. Чудя се, Оги Даскарев дали е участвал в щурма на Капитолия вчера?

 5. Нашичките “русофили” действат по принципа “И да паднем, и да бием – все ще се напием!!
  Каквото и да спуснат от Масква – те са “ЗА”….

 6. 21 януари 2021 г., рано сутринта…

  – Г-н Тръмп?

  – Да, кажете?

  – Вие сте арестуван!

 7. към sms:

  По руските форуми пък злобеят, че така им се пада на американците, щом не са реагирали на Майдана в Киев…

 8. @sms Сега от вас разбирам, че като участник в щурмуването на парламента през 1997, съм бил руски агент. ГДЕ МОИ ДЕНГИ, ДОРОГОЙ??
  Между другото, който вярва на шампанското в руския парламент значи не познава в дълбочина истинската руска душа. Русия никога не би афиширала така явно свой агент и то в началото на мандата му.
  Но първосигналноста … тя трудно се преодолява. За това и България е все още руски вилает. Защото уж сме много умни и разбиращи.
  Истинския руски агент ще застане начело на САЩ само след 2 седмици.

 9. До Мегданя

  А забеляза ли какви одухотворени физиономии имаха повечето протестиращи?

 10. Доколкото зная един от най-важните постулати в американската контитуция е ВЪРХОВЕНСТВОТО на ЗАКОНА!
  Президента Тръмп по време на своя мандат назначи огромен брой съдии и да твърди, че му откраднали спечелени избори е пълен абсурд. Всички възможни съдебни инстанции отсъдиха едно и също, че няма нарушения. Всички губернатори казват същото.
  Това маскарене на най- великата и мощна страна на планетата, на която си президент би трябвало да привлече вниманието на съдебните органи и на психолози и психиатри.
  Тези действия на този президент според мен предизвикаха огромна радост на де що има диктатори и диктаторчета по света. За такъв пропаганден подарък едва ли са мечтали.
  И все пак АМЕРИКАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ показа ясно, че РАБОТИ!
  Честит Имен Ден г-н Инджев! Желая Ви здраве и сили да продължава да Ви е все така остро перото!

 11. Треньорите за щурма на българският парламент бяха няколко-Виденов,Гумен Речев,Параванов,Орсов,синетата на Мирчо Спасов,Миронов,Йосифов и плеяда банкери.

 12. @ Българин

  Освен руснаци, в щурма на Капитолия са участвали и българи- тръмпанзета с татуировки “Слава России”!!!
  Български тръмпанзета протестираха вчера и пред американското посолство в София, както видяхме. 🙂

 13. @ Иво

  Да, наистина! Интересно какво общо пък имат злобеещите руснаци от руските форуми с Майдана в суверенна Урайна, която НЕ е част от Руската федерация и където украинците имат право САМИ да определят съдбата и пътя си без да питат “братушките” ??! Сигурно пак са прекалили с боярищника от мъка заради загубата на Тръмпушка ! 🙂

 14. @ на Мегдана

  Пишете: “Между другото, който вярва на шампанското в руския парламент значи не познава в дълбочина истинската руска душа. Русия никога не би афиширала така явно свой агент и то в началото на мандата му.”
  Понеже Вие “познавате в дълбочина истинската руска душа”, ето още един пример на “висш (агентурен) пилотаж” 🙂

  Навални под прикритие говори с един от агентите на ФСБ, който разкрива как е отровен

  https://dnes.dir.bg/svyat/navalni-pod-prikritie-govori-s-edin-ot-agentite-na-fsb-i-razkriva-kak-e-otroven-video

 15. Българин,едва ли можеш доказа нещо на тръмпанзе.Очаквам да обърнат нещата че всичко е организирано от БЛМ или Антифа.Мозъците им са полирани безнадеждно.Още когато шопара каза че може да застреля човек на 5 то авеню и нищо няма да му се случи феновете му се хилеха и ръкопляскаха ми станаха ясни.А след множеството ми разговори с такива,бих се опитал по-скоро да вразумя червена бабичка отколкото тръмпанзе!

 16. до Българин
  Не одобрявам насилието. Всички участници трябва да бъдат намерени и да се приложи закона срещу тях. Руснаците биха се включили във всеки протест, който съсипва институциите в САЩ. Това им е целта. Много хора не го разбират и си мислят, че Тръмп е агент а това е голяма глупост. Тръмп ясно каза, всички да си ходят.
  Но да застреляш невъоражена жена във врата от 2 метра, това е изключително безсмислено и брутално и поставя белег върху байдъновото управление. Чета по форумите в САЩ и всички избиратели на демократите масово казват – браво, че я застреляхте, убиеца е герой, да се избият всичти фенове на Тръмп. АОК прави списъци на хора от мрежата, които са ЗА Тръмп. Вероятно това за вас е ОК, но за мен си е чист комунизъм.

 17. До На мегдана
  Въпросната жена, какво е търсила да нахлува в конгреса с развилняла се тълпа, в която е имало и въоръжени ? А Тръмп освен ,че насъска демонстрантите , къде беше да ги призове да спрат погрома и защо реагира едва, след като Байдън го призова да излезе и да говори ? И защо повтори най-нагло лъжите за фалшификации и не осъди насилието ?

 18. @Мегдата

  “Но да застреляш невъоражена жена във врата от 2 метра, това е изключително безсмислено и брутално и поставя белег върху байдъновото управление.”

  Кое байдъново управление, бе човек? Кой е още пРезидент на САЩ? Чия е администрацията? Чии министри подадоха оставки днес (07.01.21)? На Байдън или на Тръмп?

  Алооооу!?

 19. До Мегданя

  Първо, до “Байдъновото управление”, както пишете, остават още около 12 дни.
  Второ, убийството на протестиращата жена (да, точно убийството, защото според мен – можеше да бъде простреляна в бедрото или ръката, особено при изстрел от 3-4 метра…) е финален апотеоз на, цитирам, “най-великия президентски мандат в историята” – мандат, в който Тръмп успя да раздели и съсипе де що можа и до каквото се докосна, подобно на цар Мидас, но за разлика от него, пипнатите неща не се превръщаха в злато, а в тор (да не използвам по-ароматни думи).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.