“Свободна Европа” зае ( критична) позиция по скандала с руския газопровод, платен с български милиарди от Борисов

Константин Мишев ( на снимката в наши дни) пише рядко, но както винаги интересно и по теми, по които малцина могат или искат да се произнесат компетентно. https://faktor.bg/bg/articles/trite-prozoretsa-kam-svobodata

 

 

 

 

За онези, които не знаят или са ( го) забравили, защото Константин Мишев отдавна се завърна в САЩ, чийто гражданин е ( но не от “новата имиграция” ), той беше медиен съветник на премиера Филип Димитров( на снимката от онова време)

 

 

 

 

 

В това качество беше една от най-демонизираните публични личности в България. Не можаха да му простят, че  е избягал от комунистическия “рай”, реализирал се е успешно като политически емигрант в САЩ, а след това се завърна тук да мъти водата на посткомунистическото статукво.

Вмениха му “оръжейна афера” с Македония. Главният му обвинител Бигадир Аспарухов, назначен за шеф на българското разузнаване от президента Желев и защитаван в това качество от него чак до идването на Петър Стоянов на президентския пост, стана публичното лице на пълзящия преврат срещу крехкото мнозинство на СДС и ДПС в парламента. След атаката на Аспарухов и компания то се разпадна с решаващата роля на Доган и неговия “депесарски шут” срещу синята власт. Парламентът беше “преструктуриран” и на власт беше качено мафиотското правителство на проруската корпорация “Мултигруп”.

Дължа на Константин Мишев поканата да работя за Радио Свободна Европа в София в периода, когато бях превърнат в “боксова круша” на мафиотско-неокомунистичското проруско статукво в България, заради което  си бях загубил работата няколко пъти. През онези 5 години за мен радиото наистина беше по дух американско и европейско, т.е. свободно по смисъла на упражняването на словото от коментаторите му.

Дали и днес е такова, след като възкръсналото във виртуален вариант неотдавна по преценка на разтревожения от медийната несвобода в България американски Конгрес , оставям на читателите да преценят сами. Нямам вътрешна информация. Опитите ми да получа такава се натъкнаха на неприлично мълчание. Защото можеше от приличие да ми бъде намекнато ( а аз разбирам от намеци, смея да кажа твърдо), че попадам в някакъв лустрационен списък или пък съм прекалено неудобен за една редакционна политика на “умерен тон” спрямо българската власт, щадена по някакви негласни “съюзнически” съображения. 

Държащите на приличието, например в сайта “Площад Славейков” ( най-интересният български информационен сайт, според моята преценка), са декларирали черно на бяло, че не публикуват текстове на автори с досиета. Но въпреки това присъствам там постоянно чрез линк към всекидневните  ми публикации в ivo.bg. Който иска, намира начин.

Чудя се дали Косьо Мишев щеше да допусне като ръководител на българската секция на “Свободна Европа” толкова дълго мълчание относно скандал от мащаба на този с Борисовия газопровод. Та това е скандалът на отиващата си и настъпилата година с похарчените от правителството 3 милиарда лева български пари за целите на руската антизападна газова геополитика в подкрепа на Сърбия, т.е. на най-проруската европейска държава. Дано не ми се разсърди, че намесвам името му в този риторичен ( според мен) контекст.

 

Да “пропуснеш” да отбележиш подобаващо скандалността на най-големия скандал си е скандално, макар и рутинно нещо като за българската медийна действителност, към която явно “Свободна Европа” мълчаливо се беше нагодила, “побългарявайки” американската медия.

Така или иначе , щастливото събитие, под формата на критична позиция на “Свободна Европа”, се състоя днес. https://www.svobodnaevropa.bg/a/31037853.html

Не иронизирам. Фактът, че “Свободна Европа” обърна внимание чрез авторски материал на журналист от медията на скандала, наистина е важен. Защото Борисов се доказа вече веднъж като много внимателен слушател на това радио. Би трябвало да каже пак, че не може да остави без последици информацията на толкова уважавана от него медия.

След разкритията на “Свободна Европа” за апартамента с асансьора на Цветан Цветанов премиерът заяви точно това: че информацията на такава авторитетна медия не може да остане без последици. И прогони дългогодишния си заместник в партията от всички негови  позиции в политиката, свързани с партията, която Цветанов на практика създаде в организационно отношение..

По тази логика премиерът Борисов би трябвало сега да подаде оставка. Само че да се търси логика и последователност в действията на нашия автократ е все едно да очакваш печалба от прекръстения на “Балкански поток” от него руски “Турски поток”.

Връщайки се за момент към интересния текст на Константин Мишев, публикуван днес във Фактор.бг, си позволявам да добавя един допълнителен детайл по темата от личен опит и от по-ново време. 

В самото начало на 90-те години, когато вече беше възможно да разговарям със западни дипломати, един от тях разказа със смях, че неговото посолство продължавало да бъде подслушвано както по времето на комунизма. Подслушвали посолството до момента, когато на подслушвачите им било дадено да разберат, че това е добре известно на обектите на техния интерес. Западняците не само им показали, че са разкрили прикритието им в съседна сграда, но и посъветвали българите да си приберат апаратурата, която отстъпва далеч по своите параметри на средствата за нейното контриране, употребявани от съответните служби в посолството.

Дали днешните западни служби имат пълно доверие на нашите двулични власти, изповядващи политиката на Борисов на заиграване с Русия докато в същото време той се прави на евроатлантик? Те си знаят. Не ми се спекулира относно тайни, които не ми е дадено да знам. Макар да съм чувал някои неща от дипломати и от български политици, които твърдят, че знаят за (не)доверието към Борсов (и) по тази линия на Запад.

Публичната аналогия със случая с Цветанов обаче е налице. “Свободна Европа” зае критична позиция срещу скандалната услужливост на Борисов към Путин за сметка на националния, евроатлантическия интерес и на българския бюджет. Иначе казано, американската медия, макар и косвено, се присъедини към българите, които очакват оставката на Борисов.

 

 

6 мнения за ““Свободна Европа” зае ( критична) позиция по скандала с руския газопровод, платен с български милиарди от Борисов”

 1. Борисов не открива “турски поток” защото санкциите на САЩ ще бъдат срещу фирмите, които дават сертификата за експлоатация на газопровода.

 2. По-дъртите няма как да не помнят Мирча Кришан с неговия чудесен “завален” български. При него “след 1-ви” бе сакрална дата, за мен е, след 20-ти того. Пояснявам. Румънският комик се гъбаркаше с щурмовщината когато в края на съответния период всички сили на трудовия фронт се Фърляха за изпълнение и преизпълнение на плана (без последното няма премии). Личното пространство отиваше на кино: “Синът ти му намаляват поведението”, Тъщата мре”, жената ти ражда” и прочие. Аз, вдъхновен от “комюникето” на Н.Пр. Херо Мустафа след “Битката за Капитолия” силно се надявам, че наистина много мина, мъничко остана за Баце и Ко. Иде янки шут.
  За 8-ми пореден понеделник давам думата на колежката на Росица Павлова-Инджева, примата Александрина Пендачанска.
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2021/01/11/4161850_trump_i_tuitur_kak_se_opravia_chovek_v_simulaciiata/

 3. Онагляване:

  Съдят постоянно пребиваваща у нас рускиня, удряла полицай в Сандански и безпрепятствено напуснала страната.
  (дори жените им започнаха да се “качват на главата” на колониалната полиция!)

  https://www.24chasa.bg/novini/article/9398731

 4. И американците и руснаците имат полза от такива посредници като ББ, които да служат като алтернативен комуникационен канал. Това, което не си даваме сметка е, че го подритват и от двете страни. Като куче. Персонално не ми пука, защото в живота си ББ едва ли е свикнал да играе друга роля, но от друга гледна точка е изключително дразнещо, че ни приемат (само) за “полезният идиот”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.