Навални и Хомейни не си приличат, за разлика от Русия и Иран

 

 

 

 

 

 

Между Алексей Навални и аятолах Хомейни на пръв поглед няма никаква човешка и политическа прилика. Предстои обаче да видим как ще се развие историята в случай, че Навални наистина се завърне в Русия на 17 януари , както обяви днес, че възнамерява да направи. Намерението му напомня за събитията в Иран преди близо 40 години.

Едва ли появата в Русия на главния политически противник на руския самодържец ще прилича на триумфалното завръщане на Рухола Хомейни от Франция в Иран на 1 февруари 1979 година, което предизвика масова еуфория в страната. Навални определено превъзхожда Хомейни по показателя лична храброст заради степента на риска, който поема. Защото иранският аятолах се отправи към родината си в обстановка на изригнало вече масово недоволство от управлението на шах Реза Пахлави и имаше гарантираната подкрепа на милиони сънародници. При появата му те заляха улиците и площадите на Техеран с лозунга “Долу шаха”. Това имаше ефекта на ядрен удар, сринал моментално 25 годишното управление на режима му, пазен от най-мощната армия и полиция в тази част от света.

Руският опозиционер може по нищо да не прилича на Хомейни, нито да има неговите шансове да прогони властта, но със сигурност има влияние върху голяма част от руското общество. То, подобно на иранското от края на 70-те години на миналия век, е поразено от силно социално неравенство. Разслоено е на малък елит, баснословно забогатял от близостта си с властта и голяма маса мизерстващи бедняци. Картината в Русия се усложнява от все по-обедняваща средна класа в условията на икономическа криза, свързана с пандемията и западните санкции.

Има и други сходства. Русия, подобно на Иран ( и тогава и сега ) се издържа от износа на петрол и други природни богатства. И също като Иран ( и тогава и сега ) изразходва голяма част от тях за милитаризация. 

Иран, също засегнат от външния натиск на санкциите, е постоянна заплаха за мира в региона, както и Русия в нейния евразийски ареал. 

Управлението и в Москва, и в Техеран е автократично. А и теократично. Руските православни “аятоласи” са не по-малко яростни противници на западното либерално влияние в условията на царящия в страната, геополитически мотивиран православен фундаментализъм, напомнящ по своя консерватизъм на иранския мюсюлмански екстремизъм.    

Изборите в Иран са толкова “свободни”, колкото и в Русия. Както и средствата за информация.  Несъгласните с несвободата ги бият редовно на демонстрациите и в двете страни ( в Иран водят по този показател, разстрелвайки масови демонстрации). 

Иранските аятоласи са вманиачени на тема износ на ислямска революция. Те не жалят средства за създаване и поддържане на своя троянска конюшня в региона. В руския ареал, в който попада и България по стара руска традиция, се случва същото с налагането на руското влияние.

В Иран си имат фанатични Стражи на революцията, които участват в тези побоища, а в Русия – Отряди на Путин, младежкото движение “Наши” и казаци с дивашки наклонности на побойници, пращани да се разправят с демонстрантите.

И никак не е случайно, че Сталин се е възхищавал на жестокостта на иранския владетел Надир Шах ( 1688 – 1747 г.), с която бедният номад от тюркски произход, препитавал се най-напред от бандитизъм ( грабителят на банки Сталин ли не знае що е то!), е изградил своята огромна, макар и разпаднала се след смъртта му империя. 

Ето защо може да се каже при цялата условност на сравнението, че Навални се кани да се завърне в една държава, която по много показатели прилича на Иран от времето, когато там победоносно се завърна Хомейни. 

Апропо, в руските социални медии, които Путин пропусна технологично да постави под контрол, набират сила призивите към гражданите да дойдат на летище Внуково, за да посрещнат Навални на 17 януари.

 

 

 

 

Московският шах Владимир Путин  няма лесно да допусне бъде поставен в шах. Вече е приготвил килията за Навални. Но трябва ли му мъченик? Руснаците, подобно на иранските шиити, обичат мъчениците. В Русия маршовете във възхвала на мъчениците (от Втората световна война) преживяват посткомунистически ренесанс. В Иран самобичуването в памет на шиитските светци никога не е преставало от векове насам. 

 

 

 

 

И още нещо за приликите. 

Аятолах Хомейни нарича избухването на войната с Ирак през 1981 година “небесен дар”. Той му развързва ръцете за разправа с опозицията и за налагане на фундаментализма в неговата пълнота. Аналогия, която в Русия е доказана вече със задна дата. Но на Путин, ако се почувства достатъчно застрашена властта му, няма кой да попречи да я доразвие “творчески” срещу още някои слаб съсед. 

Ето защо въпросът за съдбата и дейността на Навални, който отекна след опита той да бъде отровен от екзекуторите на Кремъл, съвсем не е само вътрешен за Русия. Един руски аналог на Хомейни ( със свободолюбиво човешко лице при това), който иска да свали от власт войнолюбивия цар Путин, не случайно привлича световното внимание.

Благодаря за вниманието. 

14 мнения за “Навални и Хомейни не си приличат, за разлика от Русия и Иран”

 1. Напълно нормален (за Русия) коледен цирков спектакъл

 2. В същност изборите в Иран са доста по-свободни от руските, там поне могат да избират президенти, които минават за нещо като опозиция и реформатори.

 3. Доста съм скептичен към възможността на руското общество да излъчи демократичен лидер. Не за друго, а защото не ми изглежда самото общество да желае да се демократизира. Затова гледам с голяма доза недоверие дори и към Навални. Много ми е чудно как ли ще се промени, ако той случайно застане начело на тая неразумно голяма и неразвита държава.

  Няма много примери в руската история, когато начело да е заставал прогресивен и демократично настроен човек. Сещам се за Керенски, който макар и за кратко управлявал, все пак има основна заслуга за отхвърлянето на царизма в Русия и въвеждането на някакви демократични порядки. Уви, след октомврийския метеж руското общество отново се връща в тъмното време на тоталитаризма и автократизма, като дори и загубата на студената война не успява да го отскубне от там.

  Така че не съм голям оптимист за бъдещето на руското общество. След Путин ще дойде друг като него и руснаците пак ще си го харесват и избират. Макар и един век след края на монархията те все още не са проумели, че там, в далечна Москва, не бива да има само един „батюшка“.

  Единственият реалистичен сценарий (макар и не в много обозримо бъдеще) според мен е, тази държава да се разпадне на няколко по-малки. Тогава ще има и демократични републики, и републики от средноазиатски тип, може би и откровени диктатури – за всекиго по нещо. А ако Навални успее да ускори този процес, шапка ще му сваля.

 4. Съгласен на 99% с Окам. С една малка но съществена корекция. Случилото се през нощта на 24 срещу 25 октомври 1917, не е метеж а преврат. Метъжът означава провал. Самите болшевики са го наричали в разстояние на 10 години “Октомврийският преврат”.
  А Навалний не приеме ли предложението за дебати на Гари Каспаров го “отписвам” като “моят човек” в матушката. Има сериозни индикации, че с него се играе “многоходовка”. Коя точно от кремълските кули му съдейства за позициониране като Опозиционер номер 1 на Русия на този етап на развитие може само да се гадае. Ще да видим. Много мина, мъничко остана. И те, така.

 5. Въпреки приликите, които са еднакви за всички диктатури и диктатори, не бих могъл да дам точното определение, а от там и оприличаване на тези страни. Персийците имат обаче сериозни корени в древността, което може и да се дължи на влияние подобно на това в тогавашният Египет. Това не може да се каже за Русия под всичките й форми (царска, съветска путинова). Трактовката на Окам е доста сполучлива, защото показва постоянната безизходица на тази стана, родена от безчовечност (липсата на зачитането на човешкия живот) и постоянно овладяване на държавността от злодеи, които не позволяват да се прояви еволюцията. Разликата между маймуна и homo sapiens rusicus вероятно се изразява в „изправено ходене“ на индивидите, но и те следствие на злодеите постоянно са били насилствено принуждавани да се привеждат. Вероятно, ако е имало някакъв частичен прогрес,той се е дължи на дадената им възможност да копират и крадат. А одухотвореността им ме идвала от влиянието на спирта (руски модел на spiritus sancti).

 6. Като казахте Навални, та се сетих за Христо Грозев. Гордон говори с голямо уважение за него, жена му (Бацман) направи най-подробното интервю (препоръчано от съфорумец тук преди време), Яковенко го обяви за човек на годината, а у нас…. Не казвам, че не го споменаха, но някак си гилдията не бърза да го обяви за Стоичков на разследващата журналистика. Наистина никой не е пророк в собственото си село (или както е там в оригинала).
  За да не излезе, че цитирам БНР само в положителен смисъл, съобщението им за връщането му (и за то спасибо) завърши със скандалното изречение “Навални смята, че е отровен с Новичок от ФСБ по нареждане на Путин”. В този бисер на обективната журналистика като лично мнение на Навални се посочва не само обоснованото предположение за поръчителя, но и доказаното от сума ти лаборатории отравяне с Новичок, както и доказаният от колегата им извършител…
  С нетърпение очаквам събитията, а с още по-голямо – отразяването им в нашите медии…

 7. Благодаря за чудесната статия! Вниманието си струваше на 100%.

  Само да допълня колегата Окан, че единственият начин за нормализиране на тази огромна територия, наречена Руска федерация, е чрез разпад. А част от нея ще бъде отхапана от Китайската комунистическа партия. За незапознатите – комунистите вече са там, строят инфрастуктура, експлоатират (в смисъл на “добиват”) ресурси, правят бизнес. И в един момент китайските наследници ще им пратят любезни зелени човечета.

 8. А ето какво се случва в Италия:
  Днес започва най-големият процес срещу мафията през последните десетилетия. Пред съда в Италия ще се изправят 355 предполагаеми членове на могъщата мафиотска група Ндрангета. Над хиляда адвоката и още толкова експерти са ангажирани в наричания „процес на века“.
  https://frognews.bg/novini/zapochva-protsesat-veka-sreshtu-mafiiata-balgarska-sleda.html

 9. Цветанов: Ще бъде много интересно да се огласи договорът на правителството с „Газпром“

  Ще бъде много интересно да бъде огласен публично договорът, който Теменужка Петкова е подписала с „Газпром“. Първото, което ще направим в следващия парламент е анкетна комисия за действията на правителството и уронването на престижа на нацията в евро-атлантическите среди, заради поети ангажименти пред руската страна. Ще запитаме: има ли лица от българското правителство, които са провеждали тайни разговори с руски граждани от забранителния списък на ЕК? Добре е също да се знае дали тези срещи са били документирани по надлежния ред и дали са били в защита на националния интерес.

  https://faktor.bg/bg/articles/tsvetanov-shte-bade-mnogo-interesno-da-se-oglasi-dogovorat-na-pravitelstvoto-s-gazprom

 10. Руските специални служби възраждат промишления шпионаж от ерата на СССР

  ( Петдесет години СССР като пиявица изсмукваше научния потенциал на източноевропейските си сателити, нагло крадеше научните изобретения и авангардни разработки на талантливите български учени, университети и научни институти. ИНРА и БАН бъкаха от руски шпиони. Сега краденето е затруднено, учените вече си пазят изобретенията, защитават си авторските права, лицензират ги в чужбина и затова (съвсем логично) неандерталците, които могат само да крадат и не са в състояние да произведат нищо стойностно, са в “тотален технологически разпад”)

  … Промишленият шпионаж е с не по-малък приоритет за Кремъл, защото през последните 10 години
  Русия е в тотален технологичен разпад, разчитайки единствено на продажбата на суровини.
  Страната е ударила дъното в научно-развойната дейност, а остатъците от индустрията не могат да са конкурентни на световните пазари и да създадат продукт без да ползват западни технологии, части, детайли софтуер и цели системи. Безкрайни са скандалите, когато руската пропаганда показва клипове или фото сесии от супер нови руски автомобили, самолети, компютри, мобилни телефони, танкове и така нататък, които впечатляват с модерна визия и лъскава външност, а впоследствие става ясно, че са просто макети или компютърни картинки, които нямат нищо общо с реалността.

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-ruskite-spetsialni-sluzhbi-vazrazhdat-promishleniya-shpionazh-ot-erata-na-sssr

 11. Руснаците нито искат, нито могат да живеят в “демокрация”, още по-малко разбират тези ценности. Насила хубост не става. Трябва да се поучим от лошият пример, който ни дават руснаците според мен.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.