Досиетата на прихода, опаричването на опричниците и тричането на опърничавите

 

 

 

 

 

 

Впечатлен съм от политическата битка за “повторното огласяване” на досиетата от времето на тайните служби на НРБ на хора, които отдавна са дискредитирани, но продължават се натискат за държавна заплата. https://clubz.bg/108805-otboj_ot_vlastta_zakonyt_za_dosietata_nqma_da_se_pipa_predi_izborite

Впрочем, първото огласяване не е ли достатъчно? Нали става дума за морален акт и за заклеймяване – при положение, че няма правни последици за “огласените”? Колко пъти можеш да сриташ един паднал, за да изглеждаш все по – възвишен?

Не се кандидатирам за нищо. Лустрирал съм се сам отдавна и пазя социална дистанция от постове и службици по собствено желание. Но все пак питам и заради досието ми, което сам огласих изпреварващо през 2007 – ма, преди да бъда “разкрит” ( повторно, та затова зачеквам темата повторно за повторното огласяване) тържествено годината по-късно. Надявах се с инициативата си да запуша устите на зложелателите, но явно съм подценил техния хъс да измерват “величието си” по скалата на моето омаскаряване.

Възползвах се от първата законова възможност да видя как точно са ме “водили”  началниците от ДС. Установих, че са изписали куп закодирани за собствена консумация страници. И доста лъжи. 

Само един пример: бил съм обучаван преди да бъда изпратен в Бейрут, където им трябвах толкова спешно да запуша една кадрова дупка (  в която другарите с пагоните не пожелаха да се напъхат заедно с булките и домочадието си, за разлика от мен, ощастливения с кореспондентски пост ), че дори не ми позволиха да си изкарам платените от джоба шофьорски курсове в България. В резултат извърших серия от катастрофи в разнебитения от войната Бейрут докато се самообучавах зад волана, понеже не ми стигаха престрелките, артилерийските обстрели и атентатите като част от приключението в дупката.

  Ръководните другари от ДС са си писали и чели помежду някакви сведения по мой адрес, неразбираеми за лаици като мен. За няколкото часа прелистване, когато попадах на прав текст, успях да науча все пак частично кога какво съм бил казал, къде съм ходил и кога съм се върнал. Този “документ” обаче се признава за свещения Граал за “истинската ми същност” от всеки, който желае да се изгаври с името ми. Не се намира желаещ Шамполион, който да разчете Розетския камък на тяхното шпионско писмо и така да разкрие какво наистина крият зад своите йероглифи в засекретената част на своя папирус.

Излиза обаче, че другарите началници са си правили труда да ме следят и “цитират” – направо се почувствах като “класик”. Отделно, че ми бяха внедрили в семейството истински доносник с артистичен талант, изпратен за целта от България, който трайно се залепи към нас и ни влезе под кожата. Превърна се в постоянно присъствие на трапезата ни и след завръщането ми в България, за да бъде разобличен ( пред мен ) от наистина осведомен източник едва през 1990-та година.

Но за доносника досие не открих(а). Защото там щеше да пише, че съм разказвал често вицове за Тодор Живков, за което редовно ме подтикваше, а това вече се смяташе за комплимент след 10 ноември 1989 година, когато не пожелах да сътруднича на остатъците от ДС за целите на техните актуални манипулации и съответно трябваше да бъде представян в негативна светлина в рамките на новите критерии за правилен морален облик, т.е. да бъда представян като един от многото послушни инструменти на стария режим.

На тези ръководни другари от ДС никой не търси никаква отговорност и до ден днешен. Дори и под формата на медийно любопитство. Какво остава за нещо повече, като степенуване на вината за взимането на решенията кой, как, кога, по какъв начин да бъде впрегнат с досие в каруцата, която се прекатури с краха на комунизма, без нейните кочияши да понесат и грам възмездие за ролята си за катастрофата, завлякла  тежко хиляди съдби не само сред жертвите на ДС, но и сред част от впримчените в тази талига българи с “конвертируеми” професии. Защото по време на комунистическата пандемия пътят към чужбина, така мечтан от всеки гражданин на НРБ,  минаваше през задължителната ваксинация с печата на ДС. 

Онези, които удряха печатите, бяха офицери. Но за (ре)публиката днес само техните пешки се оказаха  за мезе на трапезата на зрелището, предназначено за заблуда на тълпите, на които демонстрират единствено грешниците сред набедените гладиатори от долните етажи на комунистическата арена. За тях пак кукловодите са преценили, че трябва да бъдат хвърлени на лъвовете и хиените. С което не искам да кажа, че грешниците с досиетата са праведници, заслужаващи канонизиране като мъченици.

Разправата с пешките е къде, къде по-лесна на шахматната дъска на посткомунизма у нас, от разобличаването на офицерите, троянските коне на КГБ и техните високопоставени ездачи, положили основата на комунистическия преход към капитализъм с тайно лице. Шефовете от тайните служби на комунистическа Българя се превърнаха в явни раздавачи на порциите на верните си слуги, а на опърничавите отредиха ролята на гръмоотвод.

Нещо повече, най-всеотдайните разобличители на пешките, волно или по инерция вече, също участват в тази абсурдна кампания да бъдат оповестявани само обектите на вербуването от страна на офицерите. При това на всяко досие си пише кои са били съставителите му. Но това някак си не е “интересно”. Друго си е да бъде закопан някой  известен писател, воден на отчет срещу солидно заплащане от недосегаемото и досега началство под пагон.

Резултатът е: опаричване на опричниците и тричане на опърничавите.

 

 

 

7 мнения за “Досиетата на прихода, опаричването на опричниците и тричането на опърничавите”

 1. Виктор Суворов е със смъртна присъда неотменена и до ден днешен. По най-тежкият текст от Наказателният кодекс-предателство. Той, дори след разпадането на ссср не е поискал отмяна на “най-висшата мярка на наказание”. Само в един от шедьоврите си попита как така стана, че след като милиони съветски хора са се клели, че ще защитават до последна капка кръв матушката и ако не сторят това нека ги застигне най-тежка присъда на “най-хуманният съд на планетата” нито един не се изправи в защита на Родината на 25 декември 1991г. в 19,23 часа когато символично бе разпуснато образованието на ленин. Само Александър Невзоров и неколцина негови приятели са освиркали възцаряването на кула на Кремъл на т.н. андреевски трицвет под който власовците са воювали на страната на интервентите през ВСВ.
  Кой разбрал-разбрал.
  Давам думата на Виктор Суворов който, то иначе няма как да бъде, отново е блестящ. А началото, първите няколко минути са умопобъркващо силни и смешни едновременно.

 2. Прекрасно заглавие!
  “Досиетата на прихода, опаричването на опричниците и тричането на опърничавите”

  Ех, ако всички агенти на ДС бяха като Иво отдавна да сме се изравнили с Белгия, Холандия, Италия и никой българин вече нямаше да мисли за емиграция…

  Спомням си, че в първите години след 1989 г., покрай истерията с отварянето на досиетата и заклеймяването на доносниците, непрекъснато се учудвах и упорито задавах въпроса на “по-просветените в тези дела” защо се заклеймяват само доносниците, а се пропускат вербовчиците, които са ги подтиквали и принуждавали да “сътрудничат”, спускали са им мръсните задачки?! По-“просветените” като един (!) отговаряха, възмутени от “тъпите” ми въпроси: Какво за тях, те са били офицери от службите !!! Сякаш, че след като са “офицери от службите”, са някакви “извънземни”, за които законите и нормалните морални норми не важат!
  Отврат!

 3. Иво Инджев :Към Georgi Nikolov:

  В едно от своите интервюта за опозиционен сайт Суворов показа многобройни книги, издадени в Русия , за оборват неговите доказателства за факта, че Хитлер изпреварва Сталин, готвещ се на косъм пръв да нападне Германия.

  Суворов каза, че притежава 64 такива “антисуворов” издания, а те са и много повече.

  Това е сертификат за неговата правота. Чрез нея той се бори срещу днешната мракобесна Путинска Руси. Там митовете за наистина страшната война ( ужасът от огромния брой съветски жертви е превърнат перверзно от кремълската пропаганда в основание за гордост) отчаяно се опитват да запълнят вакуума от поводи за национална руска гордост с днешна дата.

  Апропо, Суворов е избрал като мото на най-новата си книга “Свободен полет” мисъл на Игор Бунич от неговата книга “Буря”, според когото:

  ” Когато терористи владеят страната ти, най-висшата форма на патриотизъм е държавната измяна”

 4. Много е трудно, за човек на моята възраст, който не е живял активния си живот тогава да дава оценка. Давам си сметка, че в конкретен момент се сблъскваш челно със системата. И колкото и да си умен, страхотен, даровит – ти реално не можеш, не ти се позволява да направиш нищо да развиеш потенциала си (без значение уменията ти) ако не сътрудничиш на системата. Много хора ще викнат – сериозно, ами аз защо не се съгласих? Предполагам, че ще са прави, но също така бих отговорип – че броя на “съгласилите се” е много по-голям от това, което се разкри. Защо бяха скрити? И ако беше разкрита истинската сила на месомелачката може би щеше да имаме по-ясна представа за силата на системата, както и да правим разлика между отделните хора с досиета.

  Надявам се да бъда разбран, нито защитавам автора, нито автора е молил за моята (или нечия друга) защита. Просто ме интересува защо и как бяха скрити огромната маса от кукловоди и сценаристи на шоуто?

  Текста на Иво е хубав, прочетете го внимателно, спокойно и без емоции.

 5. Ето я новината на деня. За посланик на “матушката” при “братушките” иде дружка от ЮНЕСКО ( а дали е само оттам, не се знае, знае ли се) на бокова-Лайнарова. Нали така се превежда фамилията ѝ на турски.
  Чупи годзиломера и като външност и като излъчване тов. митрофанова.
  https://www.mediapool.bg/putin-prashta-saratnichka-na-irina-bokova-za-poslanik-v-bulgaria-news316896.html

 6. @sms
  “Ако всички агенти на ДС бяха като Иво…”
  С две ръце се подписвам под това!
  Бих добавил Петко Бочаров, неизбитите активисти на опозицията, кандидат-членът на БКП Иван Костов и др. подобни.
  Не е важно кий как е мимикрирал тогава (стига да не е писал доноси), а как се е държал след това, когато принудата е отпаднала. Мнозина се скриха зад фразата за напускащите кораба плъхове, а достойните казаха “Най-после мога да бъда това, което съм – достоен човек”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.