Шрьодер ( сензационно) осъди за пръв път руската окупация на Крим, но в България това си остава тайна за публиката

Вече втори ден в българската публичност остава практически незабелязано интервюто на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер за “Шпигел”. В него той за пръв път се разграничава от политиката на своя патрон Путин спрямо Крим. https://www.spiegel.de/politik/deutschland/gerhard-schroeder-rechnet-im-streitgespraech-mit-den-usa-ab-ihr-koennt-mich-mal-a-00000000-0002-0001-0000-000174874869

НА СНИМКАТА: Илюстрация на интервюто със снимка на Шрьодер с историка Шойлнген

 

 

 

 

Единственото изключение, което към този момент може да бъде открито в българските медии към този момент, е едно бегло споменаване на интервюто без изваждане на изненадващия обрат в мнението на Шрьодер пред скоби. Нещо повече, от заглавието на сайта излиза, че вината за окупацията на Крим носи…НАТО. https://news.bg/int-politics/shryoder-nato-tlasnalo-rusiya-kam-krim.html

Бившият Германски канцлер Шрьодер ( 1998- 2005 година ) е председател на Съвета на директорите на руската корпорация “Роснефт” от септември 2017 година и подкрепя безрезервно политиката на Путин, комуто дължи назначението на скъпо платения си пост. До 15 януари 2021 година, когато за пръв я подлага публично на остра критика в премълчаваното у нас към този час интервю във влиятелното германско списание “Шпигел”.

Въпреки “американския акцент” в заглавието на интервюто, истинската новина се съдържа в рязката промяна на оценката на Шрьодер за руската окупация на Крим. За  пръв път той я определя като “явно нарушение на международното право”.

Още по два въпроса, свързани с политиката на Кремъл, Шрьодер се изказва категорично критично. Той осъжда официалната подкрепа на Москва за крайно дясна германска партия Алтернатива за Германия  и се присъединява към мнението на германските власти, че има руска хакерска атака срещу сървърите на Бундестага.

Същевременно социалдемократът ( все още) изразява несъгласие със западните санкции срещу обкръжението на Путин във връзка с окупацията на Крим, която вече отхвърля. Това обаче не променя факта на рязката промяна в позицията му, спомената по-горе.

Въпросът тук ( не само в ivo.bg , а в България изобщо ) е защо този завой на основателно заклеймявания заради колаборацията му с Путин досега в самата Германия бивш германски канцлер остава незабелязан? Дали това е свързано с избирателна слепота в духа на политиката на Борисов “ да не дразним Путин”, или си е обикновена мисирска слепота? 

 

 

7 мнения за “Шрьодер ( сензационно) осъди за пръв път руската окупация на Крим, но в България това си остава тайна за публиката”

 1. Добавка към темата с руски опозионен акцент. След като и Шрьодер “предаде” патрона си пут.ин правете му сметка колко го е закъсал като подкрепа кремълският гном. Много мина, мъничко остана.
  https://twitter.com/A_Vit_/status/1350586771831189509

 2. Според мен Шрьодер е един високоплатен руски шпионин. Вероятно или се е напасъл достатъчно (което ми се струва невероятно за такива натури), или има много големи трудности с нещо досега непредвидено. Може би изявата му е свързана с опит да омилостиви САЩ, като е предвидена нова игра на Кремъл. По схемата, „Една стъпка назад но две напред“. Споменава се една истина, с което и така нищо няма да се промени, но придвижва темата с прекратяването на санкциите, което да започне от Германия. Видно е, че Русия без западни технологии умира и особено това, че не може повече да придвижва военните си оборудвания без истински иновации. Путин допринесе с политиката и държанието си Запада да бъде отвратен, с което започнаха и сериозните санкции. Сега трябва да се направи нещо та те да бъдат отменени, защото идва и Байдън. Той иска да подобри отношенията с НАТО и Германия и вероятно ако го направи след като Германия е прекратила санкциите, това няма как после да се възвърне. Иначе при Социалдемократите и канцлерката отношението към Шродер е свързано с пълното му премълчаване поради факта, че е бил Канцлер и сега не искат да навреждат на тази институция.

 3. Интересно къде ли ще занесе г-на Шрьодер деньгите, които получава от пут.ин за гъзолизтвото си?!?!
  Ще живее с орлите и костенурките ли?? – Ха дано, но – надали – както казала Айшето на въпрос дали е девствена….

 4. Аз лично не вярвам на Шрьодер, нито ще му повярвам за нещо занапред.
  Това са медийни пируети, част от координационна схема (система), измислена в Мордор…и нищо повече!
  Прах в очите.

 5. Тез или са развалили достлука, или това е някакъв неразбираем за мене опит да се ползва курва като посредник за начало на някакви разговори.

 6. Въпросът тук ( не само в ivo.bg , а в България изобщо ) е защо този завой на основателно заклеймявания заради колаборацията му с Путин досега в самата Германия бивш германски канцлер остава незабелязан?
  —-
  Защото Уважаеми г-н Инджев, Шроьодер както сте написали е шеф в Роснефт от 2017 (преди това дълги години беше в Газпром, ако не ме лъже паметта) и може би вижда как “мандата” му свършва. Демек – вече не е необходимо да бъде лоялен. Докато нашите момчета тук, като им свърши мандата тук – тепърва очакват да им почне “мандата” я в Лукойл, я в Газпром, я Роснефт, я в некоя друга хубава руска корпорацийка.

  Между другото Иво, имах “рядкото щастие” да работя в Лукойл (България) преди години. Не на бензиностанция, тук в централата на бул.Тодор Александров. Ами то – страшно. Този тип корпорации са пълни с калинки. И с бивши министри също (тогава поне) в борда на директорите. Руснаците (и бг подражателите им като Златев) го имат този “табиет” да назначават – тотални бездарници, но пък верни и лоялни. Книга мога да напиша за Златев и Лукойл.

 7. @Българин

  Може би Путин започва “маневрите” с подобряване на имиджа на марионетката си Шрьодер, за да се опита да го инсталира на най-високото място в Германия, щото комсомолката вече си отива. Има си и “Алтернатива за Германия”…
  Щом успя в САЩ, що да не пробва и в Германия? 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.