Борисов изпровожда путинолюбивия Тръмп с първа критика към Путин и посреща с нея остро критичния към Кремъл Джо Байдън

В последния работен ден на американския президент Доналд Тръмп, който никога преди или по време на управлението си не изрече и една критична дума срещу руския си колега  Владимир Путин, нашият премиер Бойко Борисов се престраши да изрази подкрепа за арестувания в Русия опозиционер Алексей Навални.

“Арестът на Алексей Навални след пристигането му в Русия нарушава неговите права и застрашава сигурността му. В днешния демократичен свят е изключително важно да не бъде заглушаван гласът на опозицията”, написа Борисов във Фейсбук.

Дали е случайно, че Борисов се осмели на тази стъпка на практика в деня на политическото “погребение” на пунолюбивия Тръмп и в зората на официалното встъпване в длъжност на президента Джо Байдън, декларирал ясно, че защитата на човешките права ще бъде приоритет в отношенията на Вашингтон с Москва?

  Борисов отново не събира кураж да заклейми самия Путин. Но за пръв път откакто е в политиката, т.е. вече повече от 10 години, си позволи да заеме критична позиция към политическо решение в Русия, което произтича от руския самодържец, посочен от Навални като пряк виновник за неговото отравяне. 

И още един риторичен въпрос възниква във връзка с крайно необичайната храброст на Борисов да напусне позицията си на “балансиране” в полза на руското влияние у нас: ще “умилостиви” ли по този начин Борисов новата американска администрация във връзка с очакваното втвърдяване на нейните позиции в противопоставянето на руската хибридна война в една от най-застрашените от нея държави, каквато е сервилната към това влияние България на Борисов?

Има(м) и трети, последен на този етап въпрос, също толкова риторичен: изпратил ли е Борисов предварително сигнал до руския самодържец, комуто се извини през 2018 година за недостатъчното си старание да му угоди, че сега му се налага да се присъедини към западните критики, но се надява похарчените 3 милиарда български лева за руския газопровод в България да са достатъчно доказателство за собствената му лоялност към Кремъл?

Питам, защото по този показател Борисов отдавна е “разкрит”. Няма как да изгони цели 6 руски шпионстващи дипломати за една година, а в нейния край посланикът на Путин у нас Макаров да му благодари за сътрудничеството и да му пожелае то да продължи все така успешно и през новата 2021 -ва ( през която в Москва стискат палци на своя човек Борсов да удържи фронта в България след изборите) без това да е част от договорена схема между двете страни.

14 мнения за “Борисов изпровожда путинолюбивия Тръмп с първа критика към Путин и посреща с нея остро критичния към Кремъл Джо Байдън”

 1. Иде Новият Президент!
  Остана един ден…и Вятърът на промяната се усети как полъхва и у нас…

 2. Хибридната война на Кремъл: Русофили громят като за последно Америка
  Русия не се стреми да догони демократичния свят, а иска да го върне в епохата на феодализма

  “Цялата тази хибридна инвазия преследва една единствена цел – да създаде впечатлението, че Русия по нищо не се различава от Америка, че американската демокрация е привидна, а ценностите – мираж. Така Путин иска да развърже ръцете си и свободно да дерибейства, да арестува и трови политическите си опоненти, да репресира руските граждани,
  да воюва срещу мирния свят,
  да подхранва корупцията, крайния национализъм, сепаратизма, да организира терористични акции и подривна дейност, да мами, да превзема и ограбва.
  Русия не се стреми да догони демократичния свят, Русия иска да върне света в епохата на феодализма.
  Ще повторя.
  През последните десет години населението на САЩ се е увеличило с 25 милиона (близо четири Българии) и нека другарите и пригласящите им псевдодемократи да сметнат колко са избягалите от щатския милитаризъм, расисткия тормоз и бродещия призрак на комунизма! Колко са побягналите от “разрухата” на Америка и колко са разколебаните да търсят щастието си и да преследват американската мечта?”

  https://faktor.bg/bg/articles/hibridnata-voyna-na-kremal-gromyat-kato-za-posledno-amerika

 3. Баце се одума пос;леден и то след приключване на “работното време” много обтекаемо и от немай къде. Но, мерсачката и за туй. А Мунчо, фен на “замразените конфликти”, спомнете си позицията му за бастисаният преди близо 7 години Крим мълчи със страшна сила, сила страшна. Случайност?- Не бих казал. Що ли не съм изненадан.
  Много силно мнение И на Данаил Смилов. Той призова веднъж завинаги да се приключи с позицията на шпагата. Дори Швейцария с нейните дадености във всяко едно отношение не си го позволява НИКОГА!.
  http://focus-news.net/opinion/2021/01/19/54500/daniel-smilov-zaradi-sluchaite-navalni-gebrev-i-skripal-pozitsiyata-na-balgariya-kam-rusiya-zasluzhava-da-bade-osmislena-vnimatelno.html

 4. Как да помогнем за по-голяма публичност на този текст?

  Да открием подписка в подкрепа ?

  Да внесем официално искане до прокуратурата за разследване на договора ?

  Да организираме публична дискусия по написаното с най-широко медийно отразяване като задължим (с помощта на парламента) Борисов и шефовете на Булгартрансгаз да дадат пред българското общество, което с поколения ще изплаща дълга, който са му натресли, обяснение за решенията си?

  Да внесем жалба в Европейския съд срещу подписания договор с искане за международно разследване и обезсилване на престъпния договор срещу България и българския народ?

  Сигурно има и други, по-ефективни методи?

  Тази информация не трябва да остане самотен коментар, без дискусия и последици, в ivo.bg!

  Ivnaid
  19.01.2021 в 00:21

  Путин финтира и нас българите чрез своето протеже Бойко Борисов като ни загробиха с рускотурскобалканския газопровод.

  Ето какво пише специалистът по енергетика Георги Георгиев от Варна :Георги Георгиев

  НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ № 1
  Както ви съобщих преди два дни, успях да науча някои подробности относно предателските каузи в договора за Балкански (Руски) поток.
  Ужасната новина е, че държавната ни фирма Бугартрансгаз взе кредит (направи борч) от над 3 милиарда лева, за да строим руския газов поток.
  Не стига това, ами Борисов не допусна нито една българска фирма или работник до строежа и всички пари бяха взети от руски фирми.
  ОЩЕ ПО-УЖАСНАТА НОВИНА е, че кредитор е самият Газпром.
  НАЙ-УЖАСНАТА НОВИНА е, че Булгартрансгаз е собственик на цялата ни газопреносна система и тя е заложена като обезпечение по кредита.
  Забележете!
  Стойността на цялата ни газопреносна система е оценена под стойността на само един единствен газопровод от Варна до сръбската граница.
  С транзитни такси от не-повече от 30 мииона лева годишно при пълен капацитет, кредитът би се изплатил след 100 години.
  Самите транзитни такси са в ПЪТИ ПО-МАЛКО от дължимото от Булгартрансгаз към Газпром годишно.
  Излиза, че ние плащаме не само строежа, но и транзита.
  За да може да изплаща кредита, Булгартрансгаз ще трябва по някакъв начин да компенсира огромната разлика между приходи и разходи по кредита.
  Не виждам друг начин , освен от завишените ни сметки за парно и газ.
  Но не това е целта.
  Целта е да изпадне в неплатежоспособност и така газопреносната ни система да стане руска собственост.
  Онова, което Русия не можа да стори по времето на кабинета Виденов, когато Луканов, Овчаров и Мултигруп създадоха фирмата Топенерджи, която бе финансирана с 1 милиард лева кредит без обезпечение с идеята да купи газопреносната ни система и да я прехвърли на Газпром, сега вече е факт.
  Тогава Жан Виденов отказа да осъществи предателската схема и бе пометен от Кремъл.
  Днес Борисов доброволно заожи схема, по която Газпром да придобие цялата ни газопреносна система.
  Такова национално предателство не е вършено дори по времето на Живков.
  Както казва мой познат , юрисконсулт в ц;ентралата на Газпром
  ул. Наметкина, 16, Москва:
  – Георгий, Георгий, в областа на енергетиката всички ваши договори се изготвят от руски агенти на българска държавна служба.
  В тази връзка призовавам Прокуратурата и ДАНС да извършат спешна проверка на договора и да отговорят пред българското общество има ли съставомерно деяние по смисъла на Глава Първа от особената част на НК – “Престъпления против Републиката -“Предателство, измяна , шпионаж”, както и по смисъла Глава шеста – ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ СТОПАНСТВОТО.
  Призовавам и цялата ни демократична общоност ДА ИЗИСКА обявяване на клаузите на договора, които не би следвало да представляват търговска тайна, вкл. и по реда на Закона за достъп до обществена информация по силата на съдебно решение.

  Моля, споделяйте, за да знаят повече българи за какво национално предателство иде реч!

 5. бандитустана НРБ отново е на ПОСЛЕДНО място по брой на ваксинирани в ЕС!!!
  Това показва, че бокоТИКВАТА е ОТКРАДНАЛ дори парите за ваксинирането! Всяко забавяне на ваксинацията ще доведе до много смъртни случаи през настоящата година, НАЛИ!
  Това показва, че бокоТИКВАТА и престъпната му ШАЙКА не са поръчали достатъчно от ваксините на Пфайзер, а са поръчали САМО 1милион , които ще стигнат само за 500 000 души, нали!
  При положение че за тази година за целия ЕС са поръчани над 600 милиона ваксини от Пфайзер, НАЛИ! Което показва че по квота можем да поръчаме над 9 милиона дози , вместо това бокоТИКВАТА е поръчал САМО 1милион !
  Вместо 9 милиона дози ще получим само 1милион дози, заради далаверите на бокоТИКВАТА, НАЛИ!
  Това ще забави ваксинирането в НРБ! Което ще доведе до много смъртни случаи през 2021г.. Това ще доведе и до най-бавно ваксиниране в НРБ, което ще продължи няколко ГОДИНИ, НАЛИ!
  Освен 600 милиона дози от Пфайзер, ЕС е поръчал и 160 милиона дози от Модерна, за настоящата 2021 година. Т.е. по квота НРБ може да вземе 3 милиона дози от ваксината на Модерна! Но вместо това бокоТИКВАТА епоръчал само половин милион дози от Модерна!
  Общо от Пфайзер и Модерна имаме квота от 12 милиона дози, но бокоТИКВАТА е поръчал САМО 1,5 милиона дози от двете американски фирми !!!
  Долу ПРЕСТЪПНАТА банкянска МУТРА!
  Долу здравният “министър” – КАЛИНКАТА Ангелов!
  Долу крадливите медицински убийци на бокоТИКВАТА!
  НЕзабавна ОСТАВКА!
  -ВЪН!

 6. Правата на Навални се нарушат от властите, а не от ареста. Борисов го страх от власите, та обвинява ареста.

 7. Една от последните новини за бандата тръмпанзета нападнала Капитолия.Крадлата на лаптопа от офиса на Нанси Пелоси 22г.със полиран мозък, смятала да продаде компютъра на руските служби.Поредно доказателство как полезните идиоти ,култисти са предатели на Америка!

 8. @банкянскотомутраподобие: Уважаеми колега, сигурно сте нов посетител на блога и вероятно не знаете, че подобен никнейм понякога използваше един много харизматичен, безкрайно ерудиран и дълбоко почитан от нас негов почитател. Ако не сте нов тука, елементарното уважение към Великия Стамбо би трябвало да ви възпира да се титулувате така. Само казвам, ваша си работа.

 9. Христо Казанджиев: ”Турски поток” през България е в нарушение на европейските правила

  На 16 декември Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (ACEP) публикува своя окончателен доклад, от който се вижда, че всъщност в България тарифата води до кръстосано субсидиране. Българските потребители на природен газ субсидират преноса на Газпром през България. Освен това тарифите за Газпром са по-ниски от тези, които би следвало да плаща, за преноса през България“, казва енергийният експерт.
  ЕС защитава в момента това, че българите по кръстосания начин осигуряват много по-ниски тарифи за руснаците. Това в известна степен води до нарушения в конкуренцията на пазара на природен газ, в рамките на ЕС.

  https://frognews.bg/novini/hristo-kazandjiev-turski-potok-prez-balgariia-narushenie-evropeiskite-pravila.html

 10. Видяхме с документи,че Жан Видено в на 26.12.1996 г,е подписал документа за даването на българската газопреносна мрежа на руснаците.Така че трябва поправка на твърдението за патриотичноста на Виденов.

 11. @sms

  Здравейте!
  Споделеният от Вас текст съдържа доста ужасяващи факти. Това, което мога да направя, е да го разпратя на десетина мои добри приятели, с надеждата и те да го пратят на още по десетина и така..
  Може да е безкрайно наивно и твърде малко във века на информационните технологии, ама нейсе запуши я, както се казва…
  Разбира се, без цитираното оневиняване на Жан Виденов в текста…(споделям забележката на Krasnoselski). Ще помня завинаги заплатата ми 4$ и пенсиите на родителите ми по 2.5$ в началото на януари 1997 г. … И изобщо не ме интересуват вътрешноклановите ежби и фейлетони за героизация от селски вечеринки в червената партия – кой бил по-голем “патриот”…червено-кафявият клан тъмночервеният или сивочервеният…
  Бих се радвал, ако Александър Йорданов чете Блога, да коментира изложените във Вашия коментар факти относно поредния газов грабеж на българите, в полза на москалите.
  Ще ми е интересно!
  Бъдете жив и здрав, sms!
  С уважение: Българин

 12. @sms

  Ако падежът на заема от Газпром е по-рано от 100 години можем още днес да честитим на руснаците придобивката на българската газопреносна мрежа!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.