Президентът Байдън

Джо Байдън полага клетва за президент на САЩ. Снимка: YouTube канал на CNBC

Джо Байдън, когото никога не съм коментирал с добро или с лошо, встъпи в длъжност като президент на САЩ. Но не стъпи накриво, както се надяваха неговите зложелатели. 

Той произнесе речта си като оратор, който мисли в момента, без да се запъне. Направи го по начин, по който опроверга грозните внушения за неговата предполагаема умствена старческа немощ. 

Той не просто се закле, а превърна речта си си в молба, в клетва за единство на разединените както никога от времето на Гражданската война американци, в главно свое послание. 

Той отдели на тази тема най-много минути от времето, през които го слуша цяла Америка.

Той посвети на нея речта си без да засегне нито една задача, свързана със света извън нея. 

Той контрира  позитивно в този смисъл агресивно звучащото спрямо чужбина обещание на своя предшественик “ Америка на първо място”, поставяйки наистина Америка на първо място като разяснение на необходимостта на първо място Америка да преодолее най-напред собственото си разделение.

Той отговори по този начин на очакванията на света как болната Америка, превърната в световен лидер по смъртност от пренебрегнатата досега китайска зараза, ще се стреми да оздравее като световен лидер след самозатварянето си спрямо традиционните съюзници през последните 4 години.

Той “наказа” милостиво своя предшественик, отказал да защити американската демократична традиция с личното си присъствие при предаването на властта, само чрез премълчаване на този факт. 

Той беше почетен на церемонията с присъствието на видни републиканци, артистични латиноамериканци и прочее представители на гласували срещу него общности от американци.

Той, обявяван за “комуняга”, засегна темата за социалното неравенство така, както на всеки (републиканец в САЩ също ) приляга.

Дай Боже такъв президент всекиму и навсякъде. А дали той ще защити с делата си думите, изречени днес, можем само само да се надяваме. И да следим какво става отвъд океана, където се заражда вълната на надеждата за нормализация на американската демокрация. 

 

 

17 мнения за “Президентът Байдън”

 1. Поздравления за новия Президент г-н Байдън и вицепрезидента г-жа Харис!

  В “кошлуковата” БНТ се бяха постарали максимално да вгорчат емоцията и духа на церемонията, поканвайки в студиото лица, които едва сдържаха омразата и скърцането със зъби…Добре, че бяха дамите в студиото, та малко от малко да им парират словоизлиянията..
  И толкова ли нямаше някой да направи едно кафе на преводачката??

  Който разбрал, разбрал.

 2. Много интересно ми е тези дни коментарите на познавачите на Америка по българските телевизии, където неочаквано липсваше весдесъщият Тома Томов, но неговото влияние се чувстваше в думите на младите му колеги на журналистическия фронт. Значи Томов едно време беше официално опълномощеният от политбюро човек, който един-единствен имаше право да се облича с черен корекомски жак от 25 долара и да стяга куфара я за Америка, я за някоя друга луксозна западна точка, докато журналисти като Инджев трябваше да се подлагат на куршумите в Бейрут, само защото бащите им не са били шефове на концлагери и не са ги карали да ръчка с пръчка труповете на убитите концлагеристи. Така че тези дни Америка беше в устата на много коментатори по Българските телевизии, и в тези уста най-често беше лукавото тюхкане “Ах, Америка никога не е била толкова разделена, ах, ох…”. Ами да дойдат тези товарищи в моя американски град, да видят колко сме разделени в нашта мъхла тука, където има над 50 различни църкви от християнски, мюсюлмански, будиски и какви ли не други секти и религии, да види как хора, наричани в България “брикети” карат луксозни Бентлита и Ролс Ройси, да видят как във всяка компания се спазва квотния принцип между раси, полове, възрасти и прочие. А относно новата политика на Байдън надявам се да продължи тенденциите на наричане на нещата с истинските им имена – тоталитарните Русия и Китай, провеждащи геноциди спрямо собственото си население да бъдат основен приоритет, пряката намеса на юес арми е наложителна на много места, включително разполагането на повече трупс и в България, най-малко за охрана на руската тръба, свързваща двете сатрапии шовинистии Русия и Сърбия през другата такава Турция.

 3. Най ми допадна фразата на коментатора по време на церемонията, че предстои ПЪЛНА ДЕЗИНФЕКЦИЯ (сигурно и дератизация) на Белия дом преди да влезе новият президент ! 🙂

  Завиждам им на американците за този президент! Българските президенти (до този момент) всичките ми мачкат самочувствието и ми създават национален комплекс за малоценност, защото не си ги избираме ние, българите. Все руснаците ни ги “натрисат” на главата!

 4. На добър път, Джо Байдън!

  Който и да бъде президент на САЩ,
  Америка винаги ще бъде The First!
  Локомотивът на съвременната цивилизация и икономика.
  САЩ имат над 19 пъти по-голям БВП от Русия,
  която е два пъти по-голяма по територия от САЩ!

  20-ти януари,
  1937-ма година.
  Франклин Делано Рузвелт поставя началото.
  На полагане на клетва от президента на САЩ на този ден.
  Преди това датата е била 4 март.

  20-ти януари,
  1961-ва година.
  Джон Кенеди встъпва в длъжността президент на САЩ.
  Джон Кенеди е най-младият президент на САЩ.
  Джон Кенеди е първият римокатолически президент.

  20-ти януари,
  2009-та година.
  Барак Обама встъпва в длъжност като 44-ия президент на САЩ.
  Барак Обама е първият чернокож президент в страната.

  20-ти януари,
  2021-ва година.
  Джо Байдън встъпва в длъжност като 46-ят президент на САЩ.

  На добър път, Джо Байдън!

 5. Щом в руската дума не пият шампанско значи нещата за нас не изглеждат зле.
  Дай боже и за нещо по-добро!

 6. Поздрави на всички във форума на г-н Инджев!Един добър ден за световната Демокрация ( и доста лош за путювците)

 7. Искам да Благодаря на включилите се до тук за човешките и същевременно стойностни мнения. Ако не ме лъже паметта, господин Кънчев сефте се включва. Както казваше в подобни случаи Големият Стамбо: “Пишете по-често!” Постът на новият ни отвъд морски коментатор звучи изключително обнадеждаващо. От неговите уста, в божиите уши!

 8. meri
  Амин!!!
  Излишно е да описвам каква злъч се вихри в социалните мрежи срещу новия президент на САЩ Джо Байдън. Сред прочетеното – и негативно, и положително за него – в същите тези мрежи най-много запомних един еднословен коментар на величествен фотографски миг по време на произнасянето на речта на Президента – “Пасторът!”. Орисан да е да оправдае надеждите на здравата част на човечеството! А докато семейството ни слушахме изпълнението на Лейди Гага, си спомнихме за и отново изслушахме възхитителното акапелно изпълнение на Росица Павлова-Инджева на химните на България и на САЩ през 1999 г. при първото посещение на Бил Клинтън у нас. Представихме си за миг, че Лейди Гага изпълнява химна на България у нас при встъпването в длъжност на наш достоен президент, а Росица Павлова-Инджева – аналогично отново химна на САЩ в САЩ…

 9. ПРЕГЪРНИ МЕ!

  21-ви януари.

  Международен ден на прегръдката.

  Отбелязва се от 1986 г.

  Прегърнете най-близките си хора.
  Или всеки когото пожелаете.
  За да засвидетелствате топлите си чувства.

 10. Байдън смени човека на Тръмп (Майкъл Пак) начело на агенцията зад “Свободна Европа”

  “Сред назначените неотдавна членове в борда на медии от USAGM са журналисти и консервативни политически експерти, твърдящи, че начело на атаката срещу Капитолия стояли крайно леви “антифа” екстремисти и че Крим не е анексиран от Русия.
  …Само за малко повече от 7 месеца на поста Майкъл Пак бе обект на остри критики и призиви за оставка не само заради близостта си със Стив Банън, а и заради безпрецедентно бързото отстраняване на ръководствата на излизащите на няколко езика сайтове и радиопредавания на Агенцията за глобални медии (U.S. Agency for Global Media, или USAGM) и групов протест на служителите през последните седмици.”

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/01/21/4166075_baidun_smeni_choveka_na_trump_nachelo_na_agenciata_zad/?ref=home_layer2

 11. @sms

  Чудесна новина!
  Явно Президент Байдън тръгва на скорост още от самото начало!
  Успех!

 12. Тръмпистите са много посърнали. Аз пиша коментирам ексклузивно в Дневник и няколко стожера на Тръмп закриха “бизнеса”, един от тях дори бе обсъден във Вашия блог – прословутия гозамбо. Мъка, мъка тръмпистка отвсекъде. Борето Цеков гледам пише превъзбудено във Фейса за ролята на Тръмп и след падането му от власт, ама като го подхванат прокурорите (Тръмп, не Борето), едва ли ще му е до това.

 13. Успех, президент Байдън!
  Америка, добре дошла в нормалността!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.