Байдън освободи от тръмпокрацията и “Свободна Европа”

“Майкъл Пак – личният избор на бившия президент Доналд Тръмп за ръководител на агенцията, стояща зад радио “Свободна Европа” и радио “Свобода”, подаде оставка в сряда по искане на администрацията на Джо Байдън.

Само за малко повече от 7 месеца на поста той бе обект на остри критики и призиви за оставка не само заради близостта си със Стив Банън, а и заради безпрецедентно бързото отстраняване на ръководствата на излизащите на няколко езика сайтове и радиопредавания на Агенцията за глобални медии (U.S. Agency for Global Media, или USAGM) и групов протест на служителите през последните седмици.

Не е известно кога точно екипът на новия президент е поискал оставката му, но тя бе подадена в сряда в 14 часа, само два часа след встъпването в длъжност на демократа. Майкъл Пак – личният избор на бившия президент Доналд Тръмп за ръководител на агенцията, стояща зад радио “Свободна Европа” и радио “Свобода”, подаде оставка в сряда по искане на администрацията на Джо Байдън.https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/01/21/4166075_baidun_smeni_choveka_na_trump_nachelo_na_agenciata_zad/?ref=home_layer2

Ще добавя към горната информация кратък коментар.

Само два часа” след смяната на властта в Белия дом нейният нов стопанин е поискал и смяна на властта на върха на “Свободна Европа”. Това говори за приоритет от най-чист вид и показва голямото значение на тази институция за Вашингтон.

При цялото ми всекидневно проследяване на съдържанието на сайта на възкръсналата българска секция на “Свободна Европа”, не съм забелязал тя да изразява ясно несъгласие с путинолюбивата политика на Доналд Тръмп. Не и чрез собствени коментари, нито пък като оповестяване на присъединяването си към протестите на журналистите от “Свободна Европа” от други секции срещу натиска на тръмпокрацията върху медията в края на управлението на шоумена-милиардер.

Това е жалко.

Излиза , че в путинопокорната България дори и една американска медия със славно минало на борец срещу Империята на злото, е поразена от синдрома на съобразяването със “спецификата” на България като (пост)съветска колония, където е по – добре да не дразним Путин и неговия американски “кучи син” в Белия дом, обитаван от Големия бял вожд през дългата зима на тръмпокрацията.  

“Да не дразним Путин” е израз на Борисов, който той употреби в едно оповестено от мен негово лично телефонно обаждане преди близо 9 години.  

13 мнения за “Байдън освободи от тръмпокрацията и “Свободна Европа””

 1. Има още един нюанс в редакционната политика на Българската редакция на РСЕ. С откриването на офиса и няколкото критични статии, на журналистите беше започната проверка от НАП като физически лица. С любопитство ще следя за промяна в общия тон на медията. Но си запазвам правото на “здравословен скептицизъм”.

 2. Да се надяваме, че Байдън ще запази натиска. Би трябвало. На тази възраст нещата обикновено са изкристализирали.

 3. Сигурен съм, че съставът на българската Свободна Европа ще претърпи промени, но още по- сигурен съм за честите Ви включвания в нея. На добър път!

 4. Президентът на Радио Свободна Европа Тед Липиен също е уволнен

  Изпълняващата длъжността изпълнителен директор на Агенцията Келу Чао е уволнила президента на РСЕ/РС Тед Липиен, както и директорите на Радио Свободна Азия и Мрежата за излъчване в Близкия Изток. Те бяха назначени само преди месец.

  Ден по-рано Чао отстрани директора на Гласът на Америка, неговия заместник, както и ръководителя на Офиса за излъчване в Куба. Тези две организации са собственост на американското правителство. Радио Свободна Европа/Радио Свобода, Радио Свободна Азия и Мрежата за излъчване в Близкия Изток са частни организации с нестопанска цел, които получават чрез Конгреса финансиране от американските данъкоплатци.
  Източници от Агенцията потвърдиха, че Келу Чао е изпратила късно вечерта в петък уведомителни писма за прекратяване на договорите на Липен, както и на директора на Мрежата за излъчване в Близкия Изток Виктория Коутс и директора на Радио Свободна Азия Стивън Йейтс.

  Избраният от Тръмп Майкъл Пак, уволнен два часа след встъпването в длъжност на Джо Байдън, беше критикуван от републиканци и демократи от самото начало на своето управление през юни, 2020 г. Пак също беше обвинен, че се намесва в редакционното съдържание на медиите.

  Уволнените в петък ръководители бяха назначени от Пак само преди месец, малко преди Коледа.

  https://frognews.bg/novini/naznacheniiat-predi-mesets-prezident-radio-svobodna-evropa-uvolnen.html

 5. Тръмп буквалмо дискредитира идеята за институции..
  Ако на съда не вярваш-на кого ще вярваш?
  Мисля,,всички помните тотално неадекватните му коментари:
  през “коффеве” до съвета към Тереза Мей,когато тя се опитваше да направи сделка с ЕС:
  -Ако не искат тая сделка-съдете ги
  ми ,то направо книга може да се напише.
  Бил несистемен играч-незнам си кво си-що си.
  обикновен дебил.
  Единственото добро нещо,което направи-да спре парите на ония тунеядци от СЗО.
  “Да направим Америка велика”
  Не му се получи-подхождаше към всеки проблем като към сделка -търговия.
  само.че,политиката не е търговия.
  Байдън внася малко нормалност,в тая ненормалност,която Тръмп създаде..
  Сега ще видим какво следва.

 6. Тази вечер (някъде след 21.30) гледах интервю с Валери Симеонов по ТВ Европа.

  За съжаление, не мога да дам линк с предаването…

  Та журналистката (Чест и почитания за тази Дама!) с точните си въпроси (право в десетката!) така изкара от нерви Валерката, та чак го вбеси и оня почна да и се кара, имам чувството, че можеше и да и посегне, ако беше в студиото, а не по скайп връзка!
  Такива ми ти работи с нашенския “патриот”…Тръмпутист, под ДЕБЕЛО прикритие!

  Дано от ръководството на телевизията не предприемат някакви мерки спрямо журналистката!
  (като им знам табиетите на коленопреклонение пред Вожда и коалиционните му партньори…)

  Хайде Лека нощ от мене!
  🙂

 7. Събитието на деня:
  https://www.svobodnaevropa.bg/

  “Хиляди арестувани на протестите в подкрепа на Навални в Русия”

  “Арестуваха го само заради това, че е оцелял” (видео)
  “Не ни е страх от Путин” (видео)
  “”Свобода”. Протести срещу ареста на Навални в София и Варна”

  Четири обширни репортажа по темата, на челна страница!
  Едва ли има друга медия у нас с толкова ясно заявена позиция в подкрепа на г-н Навални.

  Иде пролетен вятър…
  Който разбрал – разбрал.

 8. Повечето първи действия на Байдън бяха отлично попадение, но моментът за спирането на Keystone XL pipline не беше подбран най-добре и по всяка вероятност ще доведе до излишни турбуленции. Нещо много бързат деократите не е ясно за къде. Тръмп достатъчно много влоши отношенията с Канада и надеждите на канадците за нормализиране на отношенията бяха попарени от първите дни на новия президент. Още повече, че в Канада има граждански движения и проести срещу тази тръба. Дано не познавам.
  В същото време не мога да не отбележа масираното нашествие по телевизиите на познавачите на проблемите на американската демокрация (умишлшно не споменавам имена за да не докарам проблеми на Иво). Водещите на предаванията проявяват изключителна неподготвеност по въпросите, които задават и оставят коментаторите да си приказват от пето на десето. Ще отбележа само голямото вайкане за 74 млн. американци гласували за Тръмп и го правят с тон и фасон сякаш за демократите нито един американец не е гласувал. В две телевизии беше казано, че за Тръмп били гласували 75 млн. не ясно по какви правила става закръгляването, водещите изобщо не реагираха. За сведение на публиката, за Тръмп са 74.2 млн срещу 81,2 млн. за Байдан – абсолютен рекорд. Досега никой кандидат за президент не поучавал толкова много гласове. Разликата е 7 млн. гласа, а не 3 млн. както например твърди Надежда Нейнски и водещия не я коригира. За сведение на публиката на изборите през 2016 г. Тръмп получи 62.9 млн. срещу 65.8 млн. за Х. Клинтън, но поради особеностите на ам. избирателна система (избирателна колегия) това не беше проблем за привържениците на Тръмп, а привържениците на Клинтън не излязоха на протести да потрошат Капитолия, Портланд и Сиатъл. Клинтън поздрави Тръмп и отиде на клетвата му. За съжаление, Тръмп си отиде, но тръмпчетата остават не само в Америка. Сталин отдавна си отиде, но сталинчетата останаха, както и Бойко си отива, но какво ще правим с Бойковчетата. Бъдете здрави!

 9. Най обичам да си вземам думите назад…
  Христо Грозев с интервю но БНР.
  Протестиращи руснаци на улиците. Е, не толкова много, колкото се надявах, но и не толкова малко, колкото се страхувах. И за то спасибо.
  Все хубави поводи да си признае човек, че не е бил прав.. Очаквам още….

 10. Не исках да започвам с критики към президента толкова рано, макар че като гражданин на САЩ от 21 години и вотоподавател, имам пълно право да го критикувам от първия му ден, но това е хубав пример какво можем да очакваме от многото предизборни обещания и надежди:
  преди кампанията: https://joebiden.com/beat-covid19/ ,
  след кампанията https://www.foxnews.com/politics/biden-nothing-we-can-do-to-change-coronavirus-pandemic-trajectory-in-coming-months

  Изненада ме не завоя, а бързината с която бе направен. Знам, че за външни наблюдатели тази тема не е интересна много-много. Нито ги касае задващите се по-големи такси за средната класа тук (работещите) и раздаването им на неработещи (май звучи като комунизъм), и харченето им за външни политики. Дано няма такива 180 и по отношение на по-чуствителни тук теми като външните приоритети в политиката на Байдън.

  Just saying…

 11. “Only a dictator legislates through executive orders” : Biden , October 2020
  Седмица след като е в офиса:
  37 executive orders…
  За сравнение:
  Обама – 8 executive orders
  Тръмп – 5 executive orders

  Hypocrite (definition) : A person who acts in contradiction to his or hers stated believes or feelings.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.