Налага се да потретя: нито е британски, нито е щам

НА СНИМКАТА ( личен архив): Така започна първото (ми) интервю в първото предаване на живо “В десетката” по БТВ на 19 ноември 2000 година

 

 

 

 

 

Може би сте чували шеговитата, но доста правдива дефиниция за това що е то възпитанието на едно дете: 18 години повтаряш “мий си зъбите” и накрая се получава. 

Така е и с нашата беззъба пропагандна по отношение на възпитанието да не се изказваш неподготвен. Не че имам претенцията да “възпитавам” някого в нашата невъзпитана публична среда, но ми се налага да се повтарям и потретвам.

Още по-малко имам личен проблем с конкретния домакин на забавното предаване като за зрители със забавено развитие по отношение на рефлексите към злободневието.

Гледам винаги озъбената гостоприемна гримаса на наистина беззъбия водещ на предавания в безценното сутрешно време за публицистика в двата почивни дни. Спомням си как ми предричаха провал за дързостта да “открия” този формат в българското телевизионно пространство през ноември 2000 година. 

Не че аз съм го открил. Само бях първият водещ в българския телевизионен ефир на предаване в този часови пояс в неделя, което беше публицистично, а не развлекателно като за хора, които ги мързи да мислят по сложни въпроси и се интересуват от сериозни теми толкова, колкото им сипят в купичката да лочат.  

“Кой ще ти гледа в неделя сутрин публицистика”, възкликваха невежите, които не бяха чували и виждали, че в някои страни, като САЩ и Великобритания, тъкмо по това време в края на седмицата и в началото на следващата, от десетилетия вървят с огромен успех най-популярните излъчвания на коментари и интервюта по вътрешнополитически и международни теми с участието на премиери и президенти.

Гледаха българите, гледаха…Много бързо се научиха. За учудване на онези, които не бяха гледали нещо повече от съветска телевизия всеки петък в края на съветската окупация на България и производните местни колониални предавания, които дори изоставаха драстично от перестроечните стандарти по онова време.

Но да се върна към днешния ден. Не че ме учудва с нещо, но да спомена за пореден  път ( май за трети): “британският щам” отново се появи в бенетейската т.н. публицистика в неделната утрин. 

На какво основание ще да е “британски”? И дали е щам изобщо, както се изрази водещият?

Не, не е британски, а е открит във Великобритания. 

Получава се като във вица за Гарабед, който си бил купил волга, а всъщност не си е купил кола, а се е удавил във Волга. 

Иначе ще трябва да говорим и за южноафрикански вариант на вируса, който беше наистина китайски по произход и завладя планетата без да бъде наречен китайски. Защото Световната здравна организация беше завладяна отвътре от Китай ( или\и от “респект” към Китай) и измисли друго название.

Този водещ никога не е определял като китайски вируса, от който и самият той беше покосен ( ако се съди по съобщенията в жълти проправителствени медии).

Отгоре на всичко, не се нарича и щам, а вариант на вируса. Каза му го експерт в студиото ( също) с усмивка – като на дете, което не си е  научило урока, та се налага да му се повтаря.

Не е британски и не е щам! 

Не очаквам нежелаещите да се учат и да запомнят да се поправят. Но като “родител” на споменатия публицистичен формат в българския телевизионен ефир си върша работата. Тя е неблагодарна, но пък кой родител очаква наистина благодарности, че си е изпълнил дълга?

 

6 мнения за “Налага се да потретя: нито е британски, нито е щам”

 1. Ако ми позволите да направя една прогноза, със сигурност РУСКИ вариант (“щам”) на китайския вирус НЯМА да има…
  🙂
  Не е политкоректно, някак си…

 2. https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-litsemerieto-na-borisov-i-radev

  Абе казах ви аз, че подухва пролетният вятър…
  Кога преди наш’те приятели от Фактор (уважавам ги!) биха си позволили да публикуват подобно нещо?
  🙂
  Кураж, дружина!
  Вождът не е вече това, което беше!

  КЛАТИ СЕ!

  Който разбрал, разбрал…

 3. Та, как беше. Е.., учи, все тая. Няма да се уморя да го казвам. В огромната си част и то в т.н. СМИ и най-паче тАлАвизиите е бъкано не само от посредствени, малограмотни но и определено глупави и мързеливи безхаберници. Даже не се усещат когато ги поднасят. ДГД!

 4. Иво, абсолютно съм съгласен – Китайския вирус нито е Британски нито е щам…Хубаво е че спомена Световната Здравна Организация. Байдън официално оповести за възстановяването на финансирането и от американските данъкоплатци, след като Тръмп го беше спрял заради доказани корупционни практики касаещи Китай. Тайно се надявам, че тези зависимости на лидерите на СЗО от Китай са задкулисно “излекувани” от новата президентска администрация, но се съмнявам дали това е станало за този кратък срок след встъпването на президента в длъжност…

  Just saying…

 5. чух Величко по Евроком да казва,че учените от център Гамалея имат имунитет още от, м.март 2020 г.Кога я направиха ваксината,кога я изпитаха,че да я приложат март месец..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.