Някои прилики между методите на хибридната война на властите в Русия и в България срещу непокорните граждани

Протестите в Русия напомниха и на българите за недоволството от властта у нас, макар аналогиите на пръв поглед да не дават повод за това. Друг е там мащабът и дори автокрацията им се различава от нашенската със своя имперски размах в противодействието срещу непокорните. Защото Путин този път изостави българския подход да изтощава демонстрациите с мълчаливо презрение, както направи през лятото спрямо всекидневните многохилядни протести в Хабаровск и се завърна към обичайното за Русия правило “бий, за да те уважават”.

Само боят обаче явно не върши работа на Путин. Хибридните правила на войната му срещу протестиращата част от народа е обърната към останалите, към милиони руснаци, наблюдващи какво се случва по улиците и площадите на огромната страна. На мълчаливото мнозинство му беше съобщено злорадо от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков ( на карикатурата от руските мрежи), че то е много по-голямо от броя на демонстрантите. По-точно Песков заяви, че гласувалите за Путин са много повече от протестиращите в защита на Навални.

 

 

 

Този “аргумент” ни е познат. Употребяван е често и тук от самия Борисов и се повтаря редовно от неговите апологети. Но в Русия припомниха на Песков, че Навални не е допускан до избори от 8 години и няма критерий, по който той да бъде сравняван хипотетично по популярност с Путин в днешно време.

Друга хибридна плесница, която властта се опита да зашлеви на опонентите си, е твърдението на пропагандата за умишленото въвличане на деца в протестите.  И това сме го чували у нас. Само че в Русия този упрек звучи особено нахално от страна на онези, които не просто въвличат деца в пропагандни спектакли, а буквално ги отравят от съвсем крехка възраст с новичока на милитаризма.

 

 

 

 

Говорителката на Министерството на външните работи Мария Захарова нарече “отрепки” родителите на такива деца, след като беше потвърдено официално за 70 арестувани непълнолетни на протестите в цялата страна. Работа ли е точно на говорителката на външното министерство да обижда сънародниците си?  

Ако пак обърнем поглед навътре към България трябва да се запитаме дали беше работа на управителя на Област София Илиан Тодоров да нарича това лято протестиращите “изроди”. С какво е по-различен от злобната си руска посестрима?

Да, има разлики между тук и там, но че нашите ученици на Путин се стараят да не посрамят учителя си, това личи и под прикритието на загрижеността на Борисов за арестувания Навални. Включително по линия на учудването, което изобразяват управниците ни от недоволството на хората от тях. Правят се, че не разбират какво виждат в огледалото, ако се изразя с думите на българин, поставил в Лондон въпроса на Борисов дали не вижда Пеевски в огледалото. 

Защитниците на статуквото на дебелокожите обичат да иронизират на своето ниво “враговете”. Припомняйки си стари текстове на такива охранители на охранените властници от 2013 година попаднах и на една персонализация във връзка с лозунга ми “Свобода или СССР”. Ето каква профанизация ни предлага анонимен автор с претенцията да тълкува неразбираеми явно за него неща в анонимен сайт от онова време. Цитирам:

“Явно интелигентните, можещи и успешни протестиращи живеят в някакъв виртуален свят, в който някакъв СССР не им дава някаква свобода. Изглежда освен броя на пълнолетните граждани в България, трябва да им припомним и че СССР не съществува вече повече от 20 години. Както се казва – “на умряло куче нож вади”.

Да претендираш да си българин, самоназначил се за критик на критикуващите властта, който обаче не разбира връзката между “свобода или смърт” и символиката, пренесена върху “лозунга свобода или СССР”, е жалка позиция, но е факт. Сблъсквал съм се с него и по улиците на София.

 

 

 

 

Защото четирибуквието СССР не е просто абревиатура на една разпаднала се Империя на злото, а щам на една зараза, който мутира в главите на днешните властолюбци в Русия и на болните  мозъци у нас. 

Апропо, горният цитат е подписан с псевдоним от човек в сайт, създаден по собственото му твърдение, за да изобличава лъжите и заблудите на протестиращите у нас. Пише за себе си, че не е специалист в никоя област, но се смята за осведомен над “средното ниво” за всичко. И колкото повече четял, толкова повече се убеждавал, че да си комунист е чест. ( Не давам линк към писанията на анонимни “писатели”, които нямат доблестта да застанат с лицето си дори в задочен спор)

Както се вижда, четенето може да бъде вредно. Като водата – зависи дали не си глътнал повече, отколкото може да понесе организма ти. Ефектът от прекаляването се нарича удавяне.

 

10 мнения за “Някои прилики между методите на хибридната война на властите в Русия и в България срещу непокорните граждани”

 1. На матушката без любов, туй по един филм за Джеймс Бонд, много мина, мъничко остана.

  “Давам думата на Доктора с един пространен цитат който леко ще изкритикувам:
  Ген. Наско вика: „Има вариант да бъде създадено мнозинство и правителство, което да отмести „Борисовата държава“ и това може да стане чрез механизъм, по който ние, ДБ, получим мандат. Това е твърде възможно, защото първата и втората политическа сила няма да имат мнозинство според социологическите проучвания… С БСП ще преговаряме, ако подкрепят нашата програма, но искам да съм ясен, че няма да подкрепим политическо правителство на БСП…“
  Те няма да подкрепят правителство на БКП, но се надат БСП да приеме тяхната програма и да подкрепи тяхно правителство!”

  Атанас Атанасов обясни позицията на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ много ясно и много простичко. Цитирам по памет, смисъла изцяло запазен: “Когато се гласува за правитество с мандата на ДБ което ще бъде експертно-програмно депутатите не само от БСП гласуват по СЪВЕСТ. Това е тяхно конституционно задължение и никой не може да им го отнеме”
  От мен, това по евентуалния казус. При хипотеза, провали ли се и третата политическа сила на която е даден мандат отива се на предсрочни избори на които всичко е възможно и най-вече, доста от народните предствители да загубят в новите листи “избираемите” места. Спомнете си, че парламента поддържащ сламеният човек любен беров се разпадна на другият ден след изтичането на точно три години след конституирането му. Няма що. Човещинка!
  Да кой разбрал-разбрал.

  https://www.reduta.bg/%d0%b8%d0%b7-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%bb%d1%83%d0%b4-18-22-%d1%8f%d0%bd%d1%83%d0%b0%d1%80%d0%b8/

 2. И все пак…
  Това са хибридни сражения, а не война.

  Хибридната война е на псевдодемократичните тоталитарни избори в Русия и в България.
  Приличащи си като две снежинки.

  България е единствената държава в ЕС в която няма активна регистрация на изборите.
  В следствие на това в избирателните списъци има незаконни над милион мъртви души.
  И след като избирателните списъци са незаконни,
  законни ли са НС, Премиерът и властта в България?

  България е единствената държава в ЕС в която при изборите има праг не само за партиите в НС,
  но и за депутатите на партиите в НС.
  В следствие на това изборът на депутатите изобщо не зависи от преференциите на симпатизантите на партиите,
  а зависи от това дали са поставени на “избираемо място”.

  България е единствената държава в ЕС в която гласовете на неотбелязалите преференции се приписват на водачите на листи.
  Които обикновено са Кремълски диверанти в българският парламент.
  А гласовете на неотбелязалите преференции са многократно повече,
  от тези на получилият най-много преференции!

  България е единствената държава в ЕС в която, поради абсурдният и противоконституционен праг на преференциите,
  в най-новата история на България няма избран НИТО ЕДИН независим кандидат за народен представител
  нито в НС, нито в Европарламента.
  Въпреки, че Иванчева имаше многократно повече преференции от преференциите за “избраните” евродепутати.

  България е единствената държава в ЕС в чийто Парламент няма народни представители,
  а депутатите са защитници на партокрацията и на олигархията!

  И хич не се учудвайте,
  че Борисов, Гешев, Пеевски, Доган и шайката им
  си разиграват коня…

  Както в Русия,
  Путин и олигарсите му

 3. Аз искам да отбележа един дребен,но важен детайл,отнасящ се до протестите в Русия.Говорителката на МИД,която идеално рипа казачок-Захарова,заплашва да извика да килимчето американски дипломати в Москва,защото посолството на САЩ публикувало маршрутите на протестите и които публикации,тя-Захарова-нарича “намеса във вътрешните работи на Русия”.И това беше подхванато от родните русолюбци,Може би,като и мине махмурлука,тя ще разбере,че пак нищо не е разбрала.Затова-обяснявам…..Всъщност публикацията предствалява ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ към всички АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИ,за това къде не бива да минават,за да са в БЕЗОПАСТНОСТ.Просто американсканците се грижат за своите граждани и се притесняват за тях,нещо което Захарова изобщо не може да проумее.Какво е това да се тревожиш за собствените си граждани…?! Непонятно…!!!

 4. Към приятеля ЖОРЖ:
  Разгеле, тръгнахме да цитираме, да насоча вниманието ти към други неделнични мисли на любими лидери:
  „Не съм гласувал за Румен Радев защото той беше кандидат на БСП и не го познавах. Но през последната година нямам нито една забележка към Румен Радев по отношение на неговите действия и оценка за изпълнителната власт.”
  Атанас Атанасов, ДСБ
  24,01,2021 – БНТ

  „Днес пред Радев са поставени нови задачи – да дестабилизира държавата, да внесе хаос в институционалния живот и да създава и подклажда социални конфликти и обществени напрежения. За да ги изпълни, той вече започна да саботира следващите парламентарни избори, като подготвя почвата те да бъдат оспорвани и така взривява възможността за сформиране на силна легитимна изпълнителна власт. За всички е ясна и целта на Радев – след поредица от неефективни разговори за сформиране на правителство в новия парламент да се стигне до безизходица и той да поема изпълнителната власт чрез служебен кабинет и при липса на действащо Народно събрание. Така, с помощта и в угода на евразийската линия, създавайки политически вакуум до следващите президентски избори през есента, Радев ще обсеби и концентрира в ръцете си цялата власт, репресивните й механизми и службите. За целта е подготвил нова конституция, а за политическите му опоненти най-логична и вероятна ще е съдбата на Навални. Лов на вещици, реваншизъм и заплахи ще са стилът, който ще наложи генералът, окуражаван от Кремъл.
  Вземайки предвид всичко това, демократичната общност, десните сили, отстоявали и борещи се за пълноправното членство и принадлежността на България към ЕС и НАТО, както и за изграждане на силни и свободни Балкани, трябва решително да се противопостави на васалната политика на Радев, поставяща България в краката на руската диктатура.”
  ПП на БЗНС
  24,01,2021 – Faktor.bg
  Коментарът /ако смяташ, че има необходимост от такъв/, оставям на теб.
  Бъди здрав!

 5. Сещам се за брадясалия виц (краят му), когато Наполеон казва на Т. Живков: “Ако имах твоите вестници, светът никога нямаше да разбере, че съм загубил битката при Ватерло”.
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/01/25/4167345_evrodeputati_zadadoha_chelno_vuprosite_za_shkafcheto/?ref=home_NaiNovoto
  На 08.01. т.г. имало някакви 14 въпроса на “нашите” власти…

 6. Павле, по делата им ги разпознаваме. В момента, шампион на инциативата “Трите морета” най-големият американски ангажимент в Европа и то не само на думи е президента. “Случайност?-Не бих казал.” За всичко останало има един тарикатски лаф: “Дума, дупка не прави”. Да стигнем до хипотезата която Доктора, при цялото ми уважение към целокупното му творчество, оплаква кат нероден Петко, тогава ще лъсне на 100% каква му е играта.
  Тези от ПП на БЗНС, предполагам водени от екс военният министър Николай Ненчев и те са се закъхърили щото Баце, нъл тъй, ако се стигне до служебно правителство, одма ще го подпукат. В момента той води война на оцеляване по всички азимути. Политическо, финансово, физическо. Герба му, България, ЕС, НАТО са МУ последна грижа.
  А колкото до самият НН имам трайни спомени на какви унижения се остави Банкянското слънце да го подложи в битността му на член на вторият кабинет на Бочко. Вкл. и с едни огласени флашки за подслушани разговори между министрите от РБ на семинар в Самоков. А и после, без негово “добро”, така е в татковината, нямаше да го разкарват немил-недраг из съдебната палата. А май и на “Развигор” търка нара.
  Всичко добро и на теб!

 7. @ Павел Тинков

  Без да давам оценка на Президента Радев, през последната година.

  Само ще припомня факта.
  Зад ПП на БЗНС, стои Николай Нанков Ненчев.
  Същият Ненчев е бивш министър на отбраната 2014 – 2017г.
  Същият министър Ненчев, не уволни дисциплинарно,
  очевидно занимаващият се с политика,
  “деполитизиран” Генерал Румен Радев.
  Генерал на два самолета и на няколко вертолета.

  Министър Ненчев напълни до горе фуражката на Генерал Радев с пари.
  С над 200 000 лева.

  С това си изявление, Николай Ненчев/ПП на БЗНС/
  най-вероятно си проси покана от някой за изборите…

  Както просеха от Борисов,
  тъмносините Георги Марков и Александър Йорданов.

  Бъди здрав!

 8. П.П.

  25-ти декември за България е Ден на българското радио.

  25-ти декември е Световен ден на средствата за масова информация.

  Честит празник българи!
  На 111-то място по свобода на словото…

 9. @Павел Тинков
  Г-н Тинков, моля Ви, уточнете кога и по какъв повод г-н Атанас Атанасов е изрекъл (употребил) тези думи в полза и в защита на пРезидента -фатмака РР?

 10. @ Павел Тинков

  Защо е обосновано предположението ми, че с това си изявление,
  Николай Ненчев/ПП на БЗНС/ най-вероятно си проси покана от някой за изборите.

  На последните избори за Европарламент,
  никой не калеса Николай Ненчев и ПП на БЗНС.
  Николай Ненчев-Перуката се кандидатира самостоятелно.
  Като независим кандидат.

  Резултатът за Инициативния комитет/разбирай ПП на БЗНС/ на Николай Нанков Ненчев бе плачевен.
  От общо 4 222 подадени гласове, преференциите за Ненчев бяха 0.00%

  Според РЕШЕНИЕ на ЦИК
  № 447-ЕП
  София, 29.05.2019

  Бъди здрав!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.