Данчето, протежето на Генерала, Генерал зима и сърцето на Данко в сърцето на България

Заваля сняг ( и ) в София, сърцето на българската икономика и администрация, помпано от сърдечната приятелка на премиера. Данчето. Така я нарича публично за краткост шефът й по партийна линия в случаите, когато е в добро настроение и решава да не я унижава със забележки, че тя нямаше да е кмет без неговото благоволение.

От опит знам какво става, когато в града на Данчето настъпи изненада от снега през зимата ( през лятото няма как).

 

 

 

 

 

 

“Зимата идва” (  The winter is coming ) , пошегувахме се с една от дъщерите ми чрез нейна снимка на фона снежната панорама в началото на снеговалежа.

Лошите ми очаквания, базирани на дългогодишни наблюдения, се сбъднаха. Отново закъсаха коли под прозореца ми на наклонената улица. Свирене на гуми сигнализираха за бедствие.

 

 

 

 

 

Подготвен съм за разлика от общината.

Правил съм го и преди. Запасен съм с чувал с пясък като алтернатива на общинската “грижа” ( на руски грыжа е херния, да не се бърка ).

След частното ми опесъчаване и със сърцатата помощ на заинтересованите шофьори от образувалата се колона, закъсалите автомобили издрапаха до върха. 

Ще каже някой, че самите шофьори са били виновни заради гумите, грайферите и липсващите вериги. 

Вериги? За няколко сантиметра сняг? А и на беше само една кола!

Използвам горещия зимен информационен повод да припомня, че Данчето не се намеси в полза на възстановяването на историческата истина за възстановяване на исторически справедливото наименование на едно столично училище, наречено при създаването си на българския герой генерал Колев, разбил и прогонил от България руските нашественици в Добруджа през 2016 година. Защото за Данчето е по-ценно то да се казва “Максим Горки”, съветският автор на “Сърцето на Данко”.

Данчето е учителка по руски. Съоснователка е на разни русофилски сборища. И всяка година кани от сърце, и от името на русофилски организации, които са й на сърце, българите да празнуват рождения ден на Александър II, превърнат в национален празник на България. 

Но чак пък да се бори с Генерал зима, не е по нейните сили. Наполеон не е успял, Хитлер-също. Че Данчето ли! Генерал Зима е това и Данчето, протеже на Генерла от меверето, не трябва да бъде съдена строго за пораженията в тази нер(а)вна за нея ( с гражданите на София) война. 

При такова управление можем да се спасяваме само със средствата на собственото опесъчение. Дано да не се наложи то да се превърне в опълчение.

Симеон Радев е запазил за историята своето свидетелство що е то български опълченец, надигнал се да защитава България от Русия във връзка с истинския български национален празник през септември 1885 година, след който Русия заплашва България с реокупация:

Положително е само, че по градовете населението бе в грамадното си мнозинство националистическо и постепенно се ожесточаваше срещу Русия. След заминаването на генерала ( Каулбарс, императорският пратеник, изпратен в България да наложи по руски насилнически маниер руската политика, но принуден да си замине обратно след отпора, който получава от българските патриоти- бел. ИИ)  почнаха да се основават известните патриотични дружини, които играха по-сетне такава роля за подема на българския дух в страната. Те се състояха от решителни хора, фанатизирани в своето дело, и напоминуваха в някои отношения якобинските секции , които се прочуха във времето на Френската революция. Първият позив за устройване на тия дружини излезе от Русчук. Той бе подписан от една група запасни войници. Лозунгът им бе: “България за себе си, свободна и независима. На 17 – ти се обадиха опълченците от Севлиево. Те пък се считаха обидени, задето на младите войници се давало някаква преднина в народното дело”.

По повод създаването на тези патриотични дружини Симеон Радев уточнява в допълнителна бележка:

“ Идеята да се образуват дружества от запасни войници се появи най-напред у русофилите, но тя пропадна. Само Н. Константинов основа в Свищов таен комитет от няколко запасни”. ( Симеон Радев, Симеон Радев, “Строителите на нова България”, изд. Български писател, София, 1990 г.)

  

 

 

 

7 мнения за “Данчето, протежето на Генерала, Генерал зима и сърцето на Данко в сърцето на България”

 1. Какво значи “когато е в добро настроение”? Аз дето съм “редово инджевче”, туй по една позабравена квалифиация на една попревтасала мома-велислава Дъра-Бърева от не знам колко години вече съм се заклел, и го правя почти на 100% никога при никакви обстоятелства не се поддавам на кофти настроения. Максимум- петминутка. При това потърпевш съм самият аз. Трети лица и добитъка (куче и котка)-НИКОГА! А той е Премиер на “републико наша, здравей” вече повече от десетилетка. Ай сиктир!
  Колкото до сензацията сняг в края на януари се спомням една чудесна карикатура на вестник “Стършел” през такова беше времето. Двама средно отговорни чиновници гледат през прозорец на кабинет снежинките и си тюхкат: “И тази година снегът ни изненада. Пак заваля на 3 ноември”.
  БОКЛУЦИ, Сър! ДГД (Да ГО Д….)

 2. Все ще измислите нещо :). Радвам се, Господ да Ви дари с каквото(познание , вяра ) пожелаете. Всяка вечер се образовам (разпускам) с Вас . Поклон 🙂

 3. Болен (българин) здрав (руснак) носи!

  В понеделник Брюксел заплаши, че ще блокира износа на ваксини от ЕС за страни извън общността, след като AstraZeneca разкри, че няма да може да изпълни договорните си задължения, които е подписала по-рано. Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, заяви, че ЕС ще продължи с механизма за износ, който ще принуди компаниите да поискат разрешение, преди ваксините да напуснат блока.
  В реч пред Световния икономически форум в Давос Фон дер Лайен каза: „Европа инвестира милиарди, за да помогне за разработването на първите в света ваксини срещу Covid-19, за да създаде наистина глобално общо благо.”
  Ваксините у нас също не достигат, доставките закъсняват и това струва животите на много българи, но не попречи на властимащите да вземат решението, че
  “Чужденците с дългосрочно или постоянно пребиваване в България (т.е хилядите братушки) при желание да се ваксинират, ще бъдат имунизирани (безплатно!) в съответствие с фазите на Националния ваксинационен план.”
  Питам се
  1.Какъв е броят на постоянно пребиваващите руснаци у нас и броят на руснаците с двойно (руско и българско) гражданство, които имат право да се ваксинират тук безплатно?

  2.Вярно ли е, че в България НЗОК покрива разходите на постоянно пребиваващите у нас руснаци за скъпи медикаменти и процедури и така се източва бедната българска Национална здравноосигурителна каса? (Имало междудържавно споразумение между България и Русия за компенсиране на тези разходи, тъй като руснаците, които пребивават у нас, нямат никакъв принос към българската здравнаоосигурителна каса, но компенсирането се изпълнявало ЧАСТИЧНО и то с голямо закъснение ?)

  3. Кой властимащ и институция има “пръст” за подписването на това неизгодно за България, еничарско по отношение на българите “споразумение”?
  Бившият социален министър Ивайло Кальфин, Бойко Пенков, бивш заместник-министър на здравеопазането, посоль Макаров, специализиран в устройването на руснаците в чужбина, министър- председателят Борисов, който е одобрил това “натрапено” ни споразумение ? Кой още?

  Споразумение между правителството на Република България и правителството на Руската федерация за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СПОРАЗУМЕНИЕ между правителството на Република България и правителството на Руската федерация за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука (Одобрено с Решение No 358 от 26 май 2011 г., изменено с Решение No 473 от 4 юли 2014 г. на Министерския съвет. В сила от дататана подписването му –7 юли 2014 г.)

  https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2015/04/08/sporazumenie-pravitelstvo-ruska-federatsiya.pdf

 4. sms
  Те източват не само здравната каса. Те ползват без да имат и стотинка принос в държавния бюджет, всички социални придобивки за българите, като им се предоставят и административни и други привилегии. Защото са руснаци в държава с русофили на власт.. Гражданството им няма значение.

 5. Дъра Бъра, два чадъра… кучетата си лаят, а комунистическия керван необезспокоявано си върви.. щракнеш телевизор.. комунисти, щракнеш радио.. пак.. Интернет.. пак са там.. на всеки сантиметър.. Осъдиха Фюрера, а тях, кога?!
  Избиха хиляди достойни Българи, а тях, кога?!
  Колелото на Форуна се върти..
  стискам зъби и искам да го доживея и ще го доживея да ги видя на бунището на историята.

 6. @ Любен Пандев
  Трябва непрекъснато да се говори и пише за източването от руснаците на мизерната ни, заради недофинансиране и перманентни кражби, българска социална система и не с общи приказки и заключения по принцип, а с КОНКРЕТНИ ПРИМЕРИ от здравеопазването , дето НЗОК им покрива здравните разходи без никакво основание, та даже им отваря възможности за злоупотреби от нерегламентиран износ на финансирани от НЗОК фарацевтични продукти (Валя Ахчива имаше разследвания за далаверите с износа на медикаменти, финасирани от НЗОК, на милиардера Магарешки чрез фирмите на тъща му Катченко), в образованието, където продължават да оказват зверски корупционен натиск руските ИМ училища в България да бъдат на издръжка на българския бюджет, социалното ни подпомагане е на тяхно раположение, с разни “сини” карти и не знам какви си още привилегии по отношение на българите, Кальфин им е решил проблема с безработицата законодателно, въпреки че е добре известно на всички ,че те не желаят да работят (специално тези, които “постоянно пребивават” у нас) и предпочитат доходите им да идват от престъпен “бизнес” и измами за сметка на българската социална система.
  Трябва да се дава публичност, чрез КОНКРЕТНИ ПРИМЕРИ от нашето еничарско законодателство, което дава привилегии на петата руска колона у нас за сметка на измъчените от недоимък и корупционни кражби на властимащите български граждани!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.