Анализ в “кафенето” на колегите от бившата българска секция на БиБиСи вещае бърз залез на звездата на политика Слави Трифонов

НА СНИМКАТА: Целувка от времето, когато Бойко Борисов беше слаб ( и начинаещ политик), а Слави Трифонов беше (все)силен в своята област  опитен шоумен

 

 

 

От години попадам всекидневно като автор в сайта на колегите от бившата българска секция на БиБиСи. Щедро от тяхна страна. Но неблагодарно от моя. Защото, типично за моята небрежност, не блестя с реципрочност в благородството.

Опитвайки се да постигна миниатюрна компенсация на моето несъвършенство, предлагам на читателите на ivo.bg  анализ на “кафенето”, както читателите на сайта го наричат помежду си. 

Прогнозата на този анализ, базиран на факти от миналото и на тенденции с днешна дата, може да обърка доста сметки, ако се потвърди на самите избори на 4 април.

Във всички случаи припомнянето и изводите, базирани върху него, си заслужават четенето.

Любимец на народа, патриотар, хъш? Звездата на Слави вече залязва.

Любимец на народа, патриотар, хъш – това беше ролята на Слави Трифонов години наред. Но сега ще му се наложи да я изостави – въпреки че има своя телевизия и своя партия. Звездата на Трифонов вече залязва. 

Слави Трифонов

Три партии, учредени през 2020 година, загряват „на място“ преди старта на парламентарните избори: „Има такъв народ“ (ИТН) на Слави Трифонов, „Републиканци за България“ (РБ) на Цветан Цветанов и „Българско лято“ (БЛ) на Васил Божков.

Общото между тях е, че ще се борят за преразпределение на гласовете на ГЕРБ и на тези срещу ГЕРБ, въпреки че лидерите им по един или друг начин – лично, институционално или скрито, по-скоро или по-отдавна, са били свързани с Борисов и управлението му.

Ролята на Цветанов и Божков

Тази свързаност играе най-лоша шега, разбира се, на Цветанов, който години наред беше дясна ръка на Борисов. Но и повече от това – негово „второ аз“, което всячески се стреми да прилича на първото. И едва ли някога, пък камо ли за броени месеци, може да се превърне в нещо различно. Така че, ако гласуваш за РБ, пак ще гласуваш за ГЕРБ, но в изпълнението на „втория състав“.

Цветанов разчита на партийните структури, които е градил в полза на ГЕРБ и сега иска да привлече в своя полза. Те обаче не са религиозни секти, за да разчита на вярност, а клиентелистки общности, които по правило следват по-силния. Така че дори да успее да предизвика „бунт на кораба“, той няма да доведе до подкрепа на РБ, а до партиен разпад, в който всеки се спасява поединично.

Положението на Божков е сходно по формулата на магическия реализъм – „Гватемала не съществува, знам го, бях там“. Доказателството, което е способен да даде, за истинността на обвиненията му в корупция по високите етажи на властта, е, че сам е участвал в нея. От такава позиция можеш да говориш пред съда или пред медиите, но не и да се заявиш като политическа жертва и борец за справедливост, та чак и да се заемеш с партийно строителство. И да очакваш, че има толкова наивни избиратели, които с гласа си ще те придвижат от ъндърграунда до същите тези високи етажи на властта.

Въобще, и РБ, и БЛ попадат в жанра на пародията, когато някой неумело се прави на друг. Вероятно неволно, макар че Божков може и да е решил да се позабавлява, докато скучае в Дубай.

А какво прави Слави Трифонов?

Партията на Слави Трифонов на пръв поглед е далеч по-сериозна заявка за места в парламента. Пък и публичният му образ е далеч по-монолитен и убедителен не само от този на Цветанов или Божков, а и на много действащи политици. Дори и да се е заигравал с Борисов – да е искал заедно да правят пария и разрешение да строи на терен, отреден за градинка, както навремето твърдеше самият Борисов – това отдавна е забравено.

Слави се наложи като най-разпознавания критик на управляващите в България и от телевизионния екран успя да придобие мажоритарния дял от дивидентите на политическата съпротива. Така поне беше до протестите през лятото на 2020, спрямо които не успя да си намери мястото. Хем беше с тях, хем не беше в тях, изнервен сякаш, че повтарят призиви и лозунги, върху които той мислеше, че има монополни права.

Все по-често задаваният въпрос тогава „Какво прави Слави?“ все по-рядко можеше да получи отговор. Публичният му образ загуби фокус и бе изместен в героиката на съпротивата от нови и не толкова нови лица. Те постепенно също загубиха фокус, а дивидентите на съпротивата накрая незнайно как се стопиха, но това е тема за отделна статия.

Протестите отчасти наистина попречиха на плана, който Слави, се готвеше да осъществи, но той е неизпълним още по замисъла си – и това го твърдя не за първи път. Намерението му да си вземе „под мишница“ шоуто, което 19 сезона е правил в най-гледаното време на най-гледаната телевизия, и да го отнесе в перифериите на публичността, където да го прекрои в цяла нова телевизия и цяла нова партия, до голяма степен обрича на неуспех и двата проекта.

Неуспехът, както обикновено, започва от илюзията, че рейтингът ти принадлежи и ще те следва. Рейтингът на Слави в бТВ беше равен на неговия плюс рейтинга на телевизията – в каква пропорция са те личи по разликата между рейтингите на шоуто му в бТВ и в ТВ 7/8.

Освен това, няма как да се получи телевизионна програма като клонираш модела на един формат, колкото и успешен да е бил. Не можеш от одеяло да си ушиеш и палто, и шапка, и бански. Вече не час, а ден и нощ на екрана стоят все същите мъже с все същата претенция да са едновременно строги и забавни. На някои им се получава, на други – не, но резултатът неизбежно е тавтологичен и кара зрителите да търсят разнообразие с дистанционно в ръка.

А за да направиш днес телевизия от А и Б, ти трябва, освен творчески потенциал (свръхкреативен във време, когато всичко става онлайн), и много пари. Дори да ги имаш, е твърде деморализиращо всеки месец да наливаш стотици хиляди без надежда за възвращаемост. Особено в опозиционна медия, защото рекламодателите са наясно с корпоративните обвързаности между бизнес, политика и медии в България и предпочитат да си дават рекламите в медиите на статуквото.

Втори „Гергьовден“?

Идеята на Слави вероятно е да „свърже на късо“ телевизията и партията и когато партията влезе в парламента, да издържа телевизията. ТВ 7/8 се е запътила към нишата на партийните телевизии, които може и да не са забранени по закон, но нямат нищо общо с журналистиката, а само с пропагандата. И аудиторията го усеща.

Така на Слави, въпреки че се е сдобил и със своя телевизия, и със своя партия, ще му се наложи да изостави ролята, която го създаде и която играеше в бТВ – на любимец на народа, патриотар, мачист и хъш. Без перспектива да получи нова, камо ли главна.

А впрочем партията му едва ли ще влезе в парламента, независимо от процентите, които социологията ѝ дава. Защото те продължават да отчитат не избиратели, а зрители, които харесват (главно по спомени) шоуто му и не харесват тези, които то критикува и осмива. Но когато застанат пред урните, няма да искат да гласуват за телевизионни образи, а за политици, в каквито така и не се превърнаха нито Слави, нито някой от телевизионното му обкръжение.

Доказателство е, че не можаха да решат първия по-сложен проблем в политическата комуникация, пред който ги изправиха протестите. А и не можаха да привлекат в партията си никого извън собствения си кръг – въпреки кастингите, акциите и референдума.

В най-добрия случай от Шоуто на Слави ще се роди втори „Гергьовден“ – малка партия, на която, за да оцелява, ще ѝ се налага да прави големи компромиси.

By kostastefanov

 

16 мнения за “Анализ в “кафенето” на колегите от бившата българска секция на БиБиСи вещае бърз залез на звездата на политика Слави Трифонов”

 1. Отчасти съм съгласен с горното , но разсъжденията на кафенето ни внушават че живеем в що годе нормална държава. Но не. Аз мисля следното и дано бъркам.слави трифонов е едно момченце изпълняващо роля , която той не пише. Целта е ясна . Да се отнеме колкото може повече от Демократична България -Обединение. Талавизията 7/8 е с две цели. Първо да по опростачи повечко Българи. Второ да изпере едни пари наливани за създаване на офиси по села градове и паланки. След създаването на стотици офиси там почва да се предлага извършване на някаква дейност срещу заплащане. И така нещата се получават. Дано не се получат. Трябва яка работа от съмишленици и симпатизанти на Демократична България – Обединение. (безвъзмездна) за да се провалят плановете на кукловодите от кгб.

 2. @Веселин Станев
  Молиер би казал “Как можеш да отнемеш от този, който няма?”
  Колкото до целта на Слави…. Ако не го бях гледал толкова време, бих казал, че ми напомня на вица, в който кандидат-депутат на въпроса защо влиза в политиката, казал “Нима не виждате каква корупция се вихри в парламента? “. “И Вие смятате да я преборите? “. “Не, смятам да се включа”. Но като го знам, по-скоро да си начеше крастата (егото). А другото са допълнителни ефекти. Чудя се дали да не завърша с въпроса колко според Вас истински (мислещи) десни избиратели биха гласували за Слави, но се страхувам да не урочасам работата и наистина някой от тях да гласува.

 3. Съгласен съм с написаното от г-н Веселин Станев.
  Таргетът на партията на Слави се цели в хора, които преди са гласували (по една или друга причина) за ГЕРБ, и сега са разочаровани от безобразията им, и са склонни да подкрепят ДБ.
  Вторият таргет е в групата, навършили 18+ години и които имат право за първи път да гласуват на парламентарни избори. (И в тази група има немалко, бих казал над 30% в национален мащаб, а в София – и над 60%, които биха гласували за ДБ).
  И третата таргетна група са българите в чужбина (също голяма част от тях приемащи позитивно идеите на демократите).
  И изобщо някой съмнява ли се, че Слави би направил коалиция с герб (+присъдружните им “патриоти) или с бсп (+ също винаги готовите да им станат присъдружни “патриоти”)?
  Мога отсега да ви кажа нашенските “свободни” медии какъв ще им е рефрена по този повод.
  “Държавата има нужда от стабилност, особено в контекста на пандемията и икономическата криза.”
  И хоп – всичко ще е “точно”!
  Още 4 години загубени и пропилени…

 4. Съгласен с горните разсъждения и с включването на Веселин Станев
  Сега, давам думата на Виктор Суворов развенчаващ за кой ли път “светеца” геогий константинович жуков

 5. Този материал го четох в Медиапул, заимстван от Дойче веле, с автор Георги Лозанов.

 6. Преди доста години при едно от посещенията ми на Витоша реших да се запознайя с Драгалевци. В един двор, някоко метра навътре, беше хубава къща на 2 или 3 етаже,не си спомням добре. Горе имаше мансарден етяж. Пред къщата в градинката един човек нещс работеше,оказа се собственикът.
  Загсворих го. “Тук в мансардата-каза той-живя Слави Трифонов. Изнесе се и не си плати наема”.
  Сега си мисля – така се става милионер и естествено – голям политик. Щях да забравя – и съвестта на народа.

 7. Руското пАсольство критикува американското за критиките на родните корумписти.
  https://www.facebook.com/rusembul/posts/2870900843195232
  Обобщено, в текста звучи познатото кремълско мото “нямате доказателства за корупция в България”

 8. Освен това , първото социологическо проучване за предстоящире избори , което видях и не помня чие беше , даваше място на шоу-партията около бариерата .
  След това почна рязко помпане на балона от дежурни “социолози”, до 16% май го докараха най – старателните и най – вероятно ще чуем спукването му още в изборната нощ , надявам се някъде под 4-те процента .

 9. помпането на рейтинга го започна Фейкинтернешънъл на Кънчовците,подето от Червен Кольо и от там нататък по веригата на лъжците.Определено ще се понесе вреда на дясното,защото за Славча няма да гласуват комунистите,те са под строй.Кукловодите го водят отдавна,сега вече и за пряко отвличане на гласове.

 10. @Красноселски
  Ако позволите, само да допълня мисълта Ви: Слави ще навреди не толкова на дясното, колкото на ГЕРБ, защото те са получателите на лумпенския вот. Според мен проблемът за нас не е колко (и чии) гласове ще получи Слави, а как ще ги използва (като му гледам акъла)…

 11. Христо Грозев към Москва: Не ни давайте съвети, вие убивате своите граждани
  Групата отровители е по-голяма от тази, която отрови Навални

  “Демагогията на руската дипломация – този “тролинг“, който те правят, е новата им стратегия. Техни дипломати в един и същи ден критикуват западни страни за това, че изразяват мнение за случващото се в Русия и го наричат намеса във вътрешните работи на Русия, и в същия ден те същите се намесват във вътрешните работи на други страни. Както правят с България“. Това коментира журналистът Христо Грозев от британския разследващ сайт Bellingcat, който разследва отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални.
  Тази страна се е върнала в Сталинизма. Тази страна убива своите граждани. От тук нататък, тя не може да бъде стожер на поведение и да дава съвети на когото и да било. Защото те не са по-добри от Северна Корея. Така че основният отговор в общуването с Русия трябва да е – не ни давайте съвети, вие убивате своите граждани“.

  https://faktor.bg/bg/articles/hristo-grozev-kam-moskva-ne-ni-davayte-saveti-vie-ubivate-svoite-grazhdani

 12. връщането в Сталинските години се претворява в дела-трима студенти от Астраханския държавен университет са изключени заради участие в демонстрацията в подкрепа на Навални.

 13. Славуца от 20 години изпълнява политически поръчки, в него е инвестирано много и затова той не може да се оттегли, за да си гледа старините и болното здраве, както би искал, а продължава да играе ролите, в които кукловодите му го вкарват. Сегашната му роля е да обира бившия гербаджийски вот от провинцията. И тъй като на същия терен се подвизава Цветанов, накрая двамата взаимно ще се обезвредят. Впрочем, и на сестра Галева “социолозите” й помпат рейтинга повече от реалното, но това е друга тема.

 14. Тук има явно плагиатство. Дали Коста Стефанов е изплагиатствал от Георги Лозанов, или обратното, не знам. Каква е истината?

 15. Към piliferus:

  Не, просто статията в кафенето не беше подписана, а може и аз да не съм забелязал, но беше първото място, където я забелязах. И понеже текстът е интересен с прогнозата, която рязко се различава от социологическите данни, реших да го публикувам така, както съм го “регистрирал”. Авторството на Георги Лозанов, както се видя от продължилото разпространяване на статията му и в други сайтове след това, не се губи.Така че липсата на допълнително уточнение в този смисъл не променя с нищо позицията на коментара.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.