Москва защити своя Борисов с призив “не дръжте крадеца, защото си е наш”

 

 

 

 

 

Отлично запознатата с вносната руска корупция в България Москва поиска “доказателства” от САЩ, че тук има корупция. Така доказа, че самохвалството на Борисов за също така отличното му представяне пред Крeмъл, платено с 3 милиарда лева от българския джоб за руския газопровод към Сърбия, не е празна приказка. Види се не беше случайно, че Борисов се изфука колко добре си е постлал пред Путин и от този бункер на фукнята се присмя на президента Радев за липсата на изявление за арестуването на Навални. Посъветва го от позицията на по-важния от двамата в очите на Кремъл и той да се “престраши” да се изкаже по темата, защото нямало много да му се карат руснаците. Че да видим тогава дали и на президента Радев дежурната обвинителка на провинилите се пред Москва чужденци Мария Захарова ще му премълчи, както й е наредено да премълчава договорените закачки на Борисов.

Основанията за тази увереност на Борисов сега се потвърдиха по категоричен начин. Кремъл се скара на “американските колеги”, както се казва в текст на руското посолство в София във Фейсбук, за критиките към корупцията в България. Отправи ги Джесика Ким, съветник по правните въпроси в американското посолство в САЩ. В онлайн дискусия, организирана от Атлантически клуб в България, тя отбеляза, че тук няма върховенство на закона защото независимостта на съда е подкопана и не спести истината, че лидерите на държавата са виновни за това.

Едноличният лидер на България Борисов получи ден по-късно закрила от Путин чрез неговото посолство в София. При това с (анти)украински акцент – явно в контекста на факта, че Борисов покорно и с ентусиазъм изпълни своята част от плана на Кремъл да притиска Украйна като я заобикаля с транзитирането на руския газ.

Страничният ефект от руския дипломатически новичок се проявява в отравянето на имиджа на Борисов като “русофоб”, за какъвто той се опитва да се представя за заблуда на част от важните за него избиратели в България, подмазвайки се едновременно с това на новата американска администрация след края на любовния период между Белия дом и Кремъл от епохата на путинолюбивия Тръмп. 

Русия на Путин не само не се “кара” на своя главен човек в България ( заради присъединяването му към западното настояване Навални да бъде пуснат от ареста в Русия), но вече застава открито в негова защита като закрилник от съюзна държава, каквато е САЩ. Това се случва в момент, когато президентът Байдън лично декларира, че всяко нападение над държава от НАТО ще бъде третирано като нападение над САЩ. 

Русия за пореден път се домогва до ролята на “освободител” на България, а най-нахалното е, че го прави по повод съюзническата загриженост за корупцията у нас, която в голяма степен се дължи на целенасочената руска политика да поддържа страната ни зависима от собствените й корупционни практики, с които Русия е известна и на самите поданици на Путин. 

Фактът, че САЩ критикуват корупцията в България, Борисов мълчи гузно, а отговаря от негово име Москва, е най-яркото от всички досегашни доказателства за истинската картина на Борисовата обвързаност с Кремъл. Борисов може да кара джипката за пред своите поданици и да се хвали вчера какви нови влакове им е купил, но в същото време Путин показа кой настина кара влака в България. 

И още нещо стана ( още по-) видно: корупцията в България се внася в особено големи размери именно по линия на енергийната й зависимост от Русия, която се чувства засегната от обстоятелството, че някой си позволява да й прави забележка за изнасилваческото покваряване на България. Че тук има доста проституиращи, готови да им платят от Москва за задоволяването на нейните имперски нужди, е факт. Но този път това порно бива демонстрирано без ограничения  и за непълнолетни.

 

Само едно се чудя на фона това ясно разкриване на известното и досега водещо място на Борисов в осъществяването на руската хибридна война срещу България: какво още трябва да се случи на този Източен фронт, за да се убедят апологетите на Борисов у нас и на Запад, че той е избраникът на Путин и че имитацията му на “русофобия” от година и четири месеца насам чрез прогонване на руски шпиони и безадресни упреци във връзка с Навални е димка за прикриване на грозната му срамотия.

Ако досега Москва мълчаливо му позволяваше да се прави на “русофоб”, вече явно е решила да го изкомандва да застане пред строя. Може би там наистина си вярват на калкулацията, според която 80 на сто от българите са русофили и го тикат да оглави петата московска колона у нас открито и така му помагат да спечели изборите отново?

В случай, че това е планът им, може да се окаже както след онова руско освобождение от 1878 година, когато българите много бързо изтрезняват от заблудата, че Русия носи свобода и независимост на България. Кореспондентът на “Кьолнише цайтунг” Артур Фон Хун пише по този повод, че Русия би трябвало да познава по-добре от всички българите, но се оказала смаяна от факта, че те не могат да бъдат управлявани с руския камшик подобно на Туркменистан. 

Ако днес има нещо смайващо в този казус, то е ескалацията на нахалството на крадеца, който вика “не дръжте крадеца, защото си е наш”. 

18 мнения за “Москва защити своя Борисов с призив “не дръжте крадеца, защото си е наш””

 1. Нека бъдем позитивни : подмазванията с имена “самолети”, интерконектор”, “седми блок” и много-много други не са впечтлили новата администрация в САЩ.
  Ама никак не са я впечатлили.
  Това е и шансът на България.

 2. Ледът нсе пука, г-да съдебни заседатели! Маските (дотолкова доколкото ги е имало и са били ефикасни) падат.
  Благодарство на руската амбасада. Бахти и мечешката услуга, бахти и чудото. Навряха (каквото и да означава това) го такъв на Баце, че на 4 април того, свят ще му се завие.
  Много мина, мъничко остана.

 3. Едно е необходимо: да не проповядваш истината на глупците и идиотите. Че ще те разпънат на кръст но няма да те разберат! Тоя кръст, на който ти сам се разпъваш, е по-тежък.
  Пенчо Славейков

 4. Смятам, че това е последния гвоздей в ковчега на Борисов!

 5. “В петък/29.01.2021/ в парламентарната зала е внесено предложение за промяна в закона, която да позволява отбраната на страната ни да може да се отдава на концесия, т.е. армията и ръководството на военното министерство. Не е ясно, кой е внесъл това предложение.”

 6. Альфа-сабаката Путлер е защитил своят сабачий син бокоТИКВАТА, НАЛИ!
  Така сабачият император е изразил своето имперско благоволение към своят сабачий васаль бокоТИКВАТА!
  Такива са кучешките зависимости между московския гасударин и неговия задунайски губернатор, НАЛИ!
  ДОЛУ банкянският буда (бб)!
  ДОЛУ барселонският крадец!
  ДОЛУ СУДЖУКовият грабител!
  ДОЛУ ПОРЦИОНният раздавач от село Банкя!
  ДОЛУ милиционерската МУТРА!
  ВЪН!
  МАРШ!
  НЕзабавна ОСТАВКА!
  ОСТАВКА!

 7. Баш по темата. Христо Иванов е направил на 5 и половина копейки руское пасолства.
  “Няма нищо случайно в това, че Кремъл отбранява Борисов. Независимо, че се научиха от време на време да изгонват по някой треторазряден бюрократ от съответните амбасади, Борисов се грижи за същностните интереси на кремълското влияние в България. Той наскоро си счупи краката, за да построи тръбата на Руски поток, който той се опитва да нарича Балкански. Това го направи за наша сметка и похарчи 3 млрд. лева наши пари без никакъв ясен икономически интерес за България, но с много ясен интерес на путиновия режим”, каза още Иванов.

  https://offnews.bg/obshtestvo/hristo-ivanov-kam-ruskata-poslanichka-branite-koruptcioneri-744983.html

 8. Защо само Борисов ? Втори ден българските медии ни натрапват, че двореца на Путин не е негов. Явно «нашите» журналисти не са гледали филмът на Навални . Не случайно сме на 100 и едикое си място по свобода на словото

 9. Христо Иванов: Новата руска посланичка да упражни влияние върху “Лукойл”, нека покажат резултатите от данъчните си ревизии!
  Той напомни и неизпълненото обещание на премиера Борисов да бъдат публикувани ревизионните актове

  “Разбираме защо страстно защитавате българските корупционери. Разбираме и че навярно Вашата основна задача е да браните корупционното влияние на КремъПредлагам Ви да се възползвате от факта, че руската държава има влияние върху “Лукойл” и да повлияете на компанията да публикува ревизионните актове, за да стане ясно и да се отговори на дългогодишните съмнения дали е плащан пълният дял от дължимите в България данъци”, заяви Христо Иванов във видео от нефтобазата на Росенец. Съпредседателят на “Демократична България” припомни, че в обществото от години витаят съмнения, че “Лукойл” е спестила 1 млрд. лева от корпоративни данъци, каквито експертни мнения има.
  1 млрд. лв. е огромна сума. Може би за г-н Путин това е равностойността на един дворец в Геленджик, но за България това е огромна сума, която не е влязла в пенсиите, не е влязла в заплатите на българските здравни работници или в заплатите на учителите. Тази сума е отишла в отхранване на отровната корупционна среда в България.”

  https://faktor.bg/bg/articles/novata-ruska-poslanichka-da-uprazhni-vliyanie-varhu-lukoyl-da-pokazhe-rezultatite-ot-danachnite-si-revizii

 10. Към Трифон:

  Разбира се. Не е само Борисов.
  Но медийната риба се вмирисва от гла(ва)та(ря) им.

 11. @Георги Николов
  Напълно сте прав. Хр. Грозев наскоро беше и по Хоризонт. Лично за с удоволствие ще преглътне Волгин и Великова, ако редом с тях звучат и такива гласове. Бих добавил И. Инджев, Г. Коритаров, Е. Дайнов, но ще стане твърде максималистично (нереалистично, както се казваше в един виц).
  За съжаление в момента съотношението е скандално, но както казвате, това може да е и светлината в тунела (лед тронулся).

 12. „Дайте ми власт над медиите и аз ще превърна всяко общество в стадо свине“
  Гьобелс

 13. Да отбележим и друга подробност. Става дума за критики към правосъдната система. Която, в лицето на прокуратурата “разкри и прогони” руски шпиони. Но, о, чудо, амбасадата не намира това за проява на русофобия.

 14. Тази статая има следните характеристики:
  1. Казва 100% истината;
  2. написана е много талантливо;
  3. показва защо авторът ѝ скоро няма да види с авторско предаване национален ефир в страната, в която свободата на словото не струва нищо.

  Купувайте си книгите на Иво Инджев. Най-добрият начин, по който може да бъде подкрепен този талантлив храбрец, е бързото изчерпване на тиражите на страхотните му книги.

 15. Г-н Инджев, с риск да си проличи, че не съм чел книги да попитам дали сте правили сравнение на българските средства потрошени за благото на руските енерго-проекти (атомни+конвенционални) и парите (част от които от евро-фондове) “инвестирани” в магистрали и други пътища, с които ББ не пропуска да се похвали ?

 16. А дали руснаците не целят по този начин да помогнaт на Борисов да загуби предстоящите парламентарни избори, т.е. на Курнелия да ги спечели? Все пак мнозинството от симпатизантите на ГЕРБ са подведени от празното обещание за европейско развитие, което се съдържа в името му. Тези симпатизанти няма да се зарадват да чуят, че “кучият син” бил всъщност кремълски, а не американски, брюкселски или баварски.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.