Радев се (о)позиционира, а Борисов просто лъже и лавира

Всички, които налитаме на червено поради известните исторически основания за това, се питаме напоследък честно кой всъщност е бикът, който трябва да хванем за рогата. Румен Радев ли е бикът, издигнат от червените ( с решаващото благоволение не на селекционера Решетников, а именно на “антикомуниста” Борисов да го улесни с неизбираем опонент за поста). Нима президентът не е лишен от рога по конституция, за да не кажа, че е направо скопен в това отношение?

Истинският бик  рие и на гърба ви пада. Това е Шиши от Банкя, който първо се хвалеше как е допуснал Радев на арената като един благороден тореадор, а после взе да се брани от него като Рогатия от тамян.

Мненията по въпроса са полярни, но моето е полирано. Изтъркано ми изглежда на самия мен от необходимостта да заявявам отново, че проруският президент е факт, който нито мога да заобиколя, нито да преглътна. Поне докато той не ми помогне, изпивайки сам горчивата чаша на някаква видима промяна в това отношение.

В коридата между него и Борисов обаче става все по-трудно да се пази неутралитет на трибуната. Идва време да се вземе страна. 

Изборите за президент, за които Радев вчера се кандидатира отново ( без декларирана партийна подкрепа ), са още далеч и не става дума на този етап човек да се определя, че е срещу него, за да се докаже като последователен противник на генерала, посочен от генерал Решетников. За друго иде реч.

Ако ще се подреждаме на принципа на съпротивата срещу по-голямото зло, на дневен ред е въпросът за властолюбието на властолюбеца, който ви нарече тулупи, уважаеми съмишленици. Това по-малкото зло ли ви се вижда все още?

Не Радев, при всичкото ми изразено вече неуважение към него по гореспоменатата причина, похарчи 3 милиарда пари от вашия джоб за обслужване на руския интерес и на най-проруската държава в Европа, каквато е Сърбия.

Нещо лошо ли каза Радев като заявява, че ако имаше в България Навални, щеше да разследва чекмеджетата с пари и златни кюлчета на Борисов?

Сгреши ли Радев, като посочи липсата на върховенство на закона като проблем на България, поверена вече цяло десетилетие в ръцете на всевластния Борисов?

Да не би русофилстващият Радев да не е прав като акцентира върху важността на инициативата Три морета, която апологетите на руското влияние у нас определят като най-голямата американска геостратегическа заплаха за руските интереси у нас и в региона ? 

Помните ли, че първата реакция на Бойко беше да бойкотира прегърнатия ( и финансиран като вече поет ангажимент) от САЩ проект, след което същият престана да го споменава ( за разлика от Радев)?

Хайде да спра да питам. Ще ми се вие да се запитате, не от внезапно бликнала обич към Радев, а заради Нейно величество истината: кой от двамата говори истината и кой лъже всекидневно от джипката си. 

Ако отговорът ви се свежда отново до юмрука на Радев, вгледайте се още веднъж в снимките на  Борисов и на , който ви струва алтернатива и дори вече се опитва да ви подкупва с нещо като позиция в подкрепа на руснака Навални – онзи с вдигнатия юмрук също.
. 

 

19 мнения за “Радев се (о)позиционира, а Борисов просто лъже и лавира”

 1. На мен, ЗАСЕГА, ей туй ми стига. Кой у нас е Шампион на инициативата трите морета и кой осъди закопаването на 3 милиарда народна пара поднесени на тепсия на “националното руско достояние” Газпром. Да, разбирам чудесно, Баце изпитва животински страх от сигналите идещи от североизток, А той по начало си е шубелия и по това си е лика-прилика с политгуруто МУ пут.ин. Иде реч за собственото МУ физическо оцеляване на първо място и чак после за политическо и финасово-за крадните милиарди де. Но кой каквото е дробил, да го сърба.
  Сега, едно клипче с една достойна и храбра руска баба. Имаме И ние въпиюща нужда от ГРАЖДАНИ.
  Много мина, мъничко остана.
  https://twitter.com/kmartynov/status/1356017953607708673

 2. Общото между Радев и Борисов е, че самото им съществуване в публичното пространство издава липсата ни на суверенно структуриране, целеполагане и управление на обществените процеси у нас- и двамата са ако не чужди проекти, то поне силно доминирани от тях- Радев от руски, Борисов от германски структури.И, тука е изненадата; С тръбата на Руски Поток, както и с персоналната защита от руското посолство, Борисов се оказа обикновенно руско прокси, а с подкрепата за инициативата “Три морета” Радев е несъмнен натовски генерал.
  Очевидно, не можем да изискваме от политическите си лидери отстояване на суверенитета ни, ако ние, като нация допускаме друг да ни формулира дневния ни ред като общество и държава;

  Общото е това;Разликата обаче, и това е от ключово значение в момента, е, че Радев е несъмнено почтен, последователен и принципен човек. От тази позиция той прокламира възстановяване на държавността у нас. Мисля, че това за сега е напълно достатъчно за да има национална подкрепа. После ще се занимаваме с леви-десни и фоби-фили.
  Аз съм политически опонент на Радев и стар противник на партийните редици от които е подкрепян. Но, това е моя президент. Горчив избор. Но избор.

 3. Предпочитам да мисля за трета, истинска евроатлантическа алтернатива за президент, като например Илиян Василев, вместо да се насилвам да харесвам Румен Радев, който до миналогодишните протести не блестеше с нищо, освен с редовни вопли срещу санкциите против пут.ин и присъдружните му мултимилиардери. Да не говорим за червеното вице нa Радев с дълбоките й поклони пред опиканото расо на попа от КГБ Гундяев. Стига сме се задоволявали с ментета. Нека видим Радев ще направи ли наистина нещо съществено по инициативата “Три морета”, или всичко ще свърши като яловите напъни на Борисов да интегрира западните Балкани в ЕС. Едва ли Радев ще извърши нещо, което би разсърдило ментора му Решетников. В момента се докарва пред избирателите с евроатлантически пристрастия, защото гласовете на БСП няма да му стигнат да бъде преизбран, но постигне ли целта си, веднага ще забрави всякакъв евроатлантизъм. Вълкът козината си мени…

 4. към Веселин Димов:

  Защо избирате между двама доказани руски еничара, преди да сме чули другите кандидати?
  Най-малкото е странно и прибързано, да не казвам пропагадно!

 5. Само не ми стана ясно, по силата на какви обективни ограничения ще ми се наложи да избирам между хвърчилков и банкянското човекоподобие?! С риск да си навлека /и този път/ гнева на всички съблогъри и дори на стопанина на блога, отказвам да “гласувам с отвращение”. Ама бил почтен човек радешетников – хайде холан! Точно толкова почтен, колкото банкянският извратеняк – антикомунист. Прилагат ни хватката за калтаци с добрия и лошия полицай. Тая няма да я бъде! Запазвам си правото да избирам измежду останалите кандидати. Радев vs Борисов не е избор!

 6. @симпатизант/ка на ДСБ и Тодор Тодоров: +1 и на двамата. И ГЕРБ (клиентелистка, корупционна структура) и Радев (прокси на Решетников) са неприемливи. Относно честността и принципността на Радев не бих бързал да правя изводи. До момента той е бил винаги твърде дребна риба за да се преценят моралът и принципите му. Дребните далаверки с постовете на сегашната му съпруга не говорят за голяма принципиалност.

  Единственият плюс на сегашната конфигурация е, че съседите на Дондуков не се харесват, както лично, така и политически. Което ефективно води до взаимно регулиране между двете институции и предотвратяване на прекомерна концентрация на власт само в една от шайките.

  @Тодор Тодоров: Да, нека да потърсим истински кандидат и истинска и силна политическа алтернатива. Протестите през лятото нямаше как да доведат до магическо незабавно решение, но дадоха старт на процес на търсене и постепенно формиране на алтернатива.

 7. В началото на протестите миналото лято срещу геройкото мои приятели ме убеждаваха да не протестирамq защото тиквата е по-евроатлантик от радев. От това, което зная това е жестока манипулация.
  За 11год. управление на мутрата плащането на огромния окупационен фонд към русия върви с неотслабваща сила.
  3 милиарда за потока, 3-4милиарда за белене, лукойл данъци не плаща от 2007г., енергетика 100% зависима от руски внос на безобразно високи цени, според анализатори около 70% от икономикота ни се държи от руснаци през офшорки и подставени лица, телекомуникации, така наречените “американски централи”, въоръжение на армията, София е команден център на руските тайни служби на Балканите и т.н. Списъкът на зависимостите на България от русия е безкраен.
  Не съм фен на радев и не съм гласувал за него, но на фона на имитацията на геройкото като евроатлантик президента изглежда далеч по-прилично.

 8. Тодор Тодоров е прав! Защо трябва да избираме между двама еничари, два доказани руски проекта, натресени ни от Кремъл, след като можем да изберем Илиян Василев, както предлага симпатизант/ка на ДСБ! Има и други достойни българи, стигат не за един, а за два министерски съвета и за президент заедно с администрацията му!
  Много трябва да се внимава да не остане някой путински слуга във властта, ще отрови като катран всичкия мед! И най-малкият компромис ще бъде пагубен!

 9. Некадърният и крадлив Борисов става само за шофьор на джипка!

  Разпадът след комуниста Бойко Потьомкин Борисов продължава!

  След срутването на обезопасяването на магистралите!
  След пропадането на третия лъч на метрото, заради “втечняване на пясъка”!
  Протече пешеходен тунел на метрото.

  Oт тoпeнeтo нa cнeгoвeтe e прoтeкъл и пeшeхoдният тунeл нa мeтрocтaнция “Интeр eкcпo цeнтър – Цaригрaдcкo шoce”,
  кoйтo oтвeждa пътницитe дo ж.к. Дружбa и “Цaригрaдcки кoмплeкc”.
  Нaрeд c тoвa двaтa acaнcьoрa и трaвeлaтoрa ca нaвoднeни и нe рaбoтят.
  Гипcoкaртoнитe ce рaзпaдaт.
  А пукнaтинитe ce oчeртaвaт вce пo-яcнo

  Зa нoвия тeч и нaпукaния тунeл, aлaрмирa aрх. Бoриcлaв Игнaтoв,
  oбщинcки cъвeтник oт “Дeмoкрaтичнa Бългaрия”.

 10. Честито!
  Първата стъпка е най-трудна.
  Но влязох тук по друг повод.
  Първи резултати от смяната на караула край Потомак. Когато Тръмп беше още кандидат, по повод на прелитането на руски самолети край американски кораби каза “Трябваше да го свалят!”. Няма да спекулира дали поради това, или поради симпатии, но по негово време не чух за подобни инциденти (а може и да съм пропуснал). А сега прелетя.. на метри… А може и на добро да е…
  Дано някой не си помисли, че страдам по Тръмп. А още по-дано да не си помисли, че внушава “дайте да не сменяме нашия резидент, че иначе лошо”. Макар че като гледам, как става все по-симпатичен… Не ли? (както би казал доктора, който страшно много ни липсва).

 11. Далеч съм от мисълта да споря с Радев и радевщината, всеки си има право на мнение, но моето скромно (направо плахо) мнение е, че ако Навални беше в България, щеше да разследва не чекмеджето, а къщата в Барселона. И от поставянето им в една плоскост, губи случаят с къщата. Когато преди снимките съм говорил със симпатизанти на ГЕРБ за къщата, мрънкаха, че не е изключено, но дай да видим доказателствата. А сега ми се смеят “Каква къща бе, да не е кьорфишек като снимките?”

  А иначе доста от коментарите са ми взели думите от устата (G_G, SMS, etc.), за което им благодаря!

 12. Отговарям на въпроса: Коя от двете червени жаби, крякащи старателно в русофилския гьол, следва да послужи за закуска на щъркелите от САЩ?
  И двете дядо попе.

 13. Това, че Радев изостава от Борисов в надбягването по руската писта е резултат от по-малката власт на президентската институция, а не лично негова заслуга. И двамата се състезават кой по-страстно да бие чело на килимчето в Кремъл.

 14. Трудно ми е да разбера защо един натовски генерал завършил военната академия Маршал и не допринесъл с нищо за големите руски енергийни проекти (големия шлем е идея на един друг президент) да е русофил, а един премиер, който реализира тези проекти не е.

 15. До симпатизант/ка на ДСБ, с много уважение към вашите мнения, бих желал само да добавя моето. Илиян Василев е прекрасна личност, ерудиран мислещ и почтен (поне до толкова, колкото мога да извлека от изказванията му)! Но защо да го „хабим“ за такава длъжност при която по мое мнение няма да даде тази полза, която той би могъл да създаде за България, примерно като Министър Председател. Представете си само, ако говори от трибуната или в диалог с лидери от ЕС. Веднага ще представи, от една страна в необходимата светлина България, от друга ще участва положително в един конструктивен дебат при който ще извлече осезаеми ползи за общото му разрешаване. А иначе относно двата ни избора за премиер и Президент, бих само казал аман от простаци и зелени миризливи чорапи!

 16. към vios:

  Изключително точно поставен въпрос!

  А че и тримата са путинофили, вече и децата разбраха!

  Фърчилков използва “натовски генерал” за камуфлаж!

 17. Благодаря за несъгласието да подкрепяме проксита. Само че, притиснати от напора на събитията ще трябва да го правим, докато като народ не съумеем да формулираме обща национална цел, както при Съединението, например.
  Това е, което всъщност заради което писах.

 18. Натовския генерал е завършил офицерски 36 седмичен курс във военната академия 92 ра година.След това има също няколко седмично обучение.Да не се бърка с пълният курс на обучение.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.