Осъдиха Давид в Русия, но това не го прави по-малко опасен за Голиат от Кремъл

Московският Районен съд се чуди какво да прави с “горещия картоф” Навални, който му беше прехвърлен. Но не е лесно. Нито става бързо. Лесните и бързите решения са за милиционерите,  обучените да бият невъоръжени хора, включително жени и непълнолетни поданици. Стига да имат ясни заповеди. А те изискват от съда го осъди, което той и направи.

 Докато в съда Навални обясняваше, че Путин ще остане в историята като отровител, навън репресията на властта се развилня за пореден път. Стотици привърженици на изолирания от света в стъклена клетка подсъдим бяха арестувани заради нарушаването на обществения ред, който изисква покорство пред очевидната несправедливост Навални да бъде съден отново по старо скалъпено обвинение, за което вече е получил условна присъда- същата, заради която не е допускан до избори вече 8 години.

 Това вече не му стига на Путин. Иска Навални ефективно да лежи. Поне така излиза от обвинението на прокуратурата на Русия.

 Защо му е обаче на Путин мъченик и няма ли да си изпроси още повече гняв сред руснаците,  които обърнаха внимание на изобличителния филм на опозиционера както на никой друг филм в постсъветската история. Документалното творение на антикорупционния фонд, оглавяван от блогъра, е гледано повече от сто милиона пъти и вече счупи всички рекорди за всички времена в това отношение. Вероятно скоро гледанията на видеото ще достигне символично 140 милиона, колкото е населението на Русия.

 Путин, при цялото си старание с неговите монологични т.н. пресконференции, не може да задържи вниманието на аудитория от няколко милиона зрители.

 Ревнува ли или се страхува?

 И двете. За първи път Путин си намери майстора на терена на публичността и то без врагът му да бъде допуснат до трибуните на контролираните от Кремъл големи телевизии. Силата на социалните медии като единствена алтернатива на потиснатото свободно слово в Русия изпъкна както никога досега. В Кремъл се чудят какво да правят с изпуснатия дух от бутилката. Защото, за разлика от китайските комунисти, днешните руски национал-популисти не взеха навреме мерки да поставят под контрол тази ниша, подценявайки волята и ролята на индивидуализма в съвременния свят – пък бил той и “руски”.

 Все по-жалки изглеждат напъните на апологетите на Путин в Русия да пазят своя вожд от арестувания, обездвижения в социално отношение, но все по-опасен за здравето на корумпираната руска върхушка арестант. Библейската притча за Давид и Голиат оживява пред очите на руското общество, което губи търпение, докато властта си губи нервите.

 Един такъв хлевоуст руски режисьор си заслужи минути слава в социалните мрежи във връзка със суперлативите, които изсипа по адрес на Путин. Обяви го за най-великия човек на планетата и си навлече буря от подигравки в интернет. “Какво му е великото на един политик, който през живота си не е участвал в нито един политически дебат с опонент”, питат между другото много руснаци.

 Жестокостта, с която побойниците в полицейска екипировка потушават съпротивата на съгражданите си, вече се определя като безпрецедентна за последните 30 години.Това е показател, по който може да се съди дали наистина Кремъл смята протестиращите за някаква тълпа, която досажда с неподчинението си или вече води война за оцеляване с единственото средство, което му остава на режима, на чиято пропагандна не вярват и децата.

 

 

 

 

Ученици от различни градове въведоха модата да бъде свалян портретът на президента Путин и да бъде заменян в класните стаи със снимка на Навални. Клипове с такова съдържание се споделят от руснаците, както и снимки на арестувани деца в Санк Петербург, придружавани с архивни снимки на пленени съветски войници, водени по същия начин под конвой от нацистките окупатори през Втората световна война.

 

 

 

 

 

В повече от 120 руски града хиляди хора демонстративно нарушиха на 31 януари забраната да протестират с риск да бъдат бити и арестувани. И на това външният министър Сергей Лавров, смятан за втория най-важен управник в Русия, му казва “западна инсценировка”? Каза го като обобщение за случая с отравянето, но на фона на доверието, което руснаците показват на трактовката на Навални за неговото отравяне, изглежда като самопризнание, че събитията в страната едва ли не се развиват по някакъв чужд сценарий, а не по волята на руските граждани.

 И всичко това Путин иска да си го причини за 3 години и половина, колкото прокуратурата иска Навални да лежи в затвора?

 Едва ли. Най-вероятно в Кремъл не знаят кое е най-малкото зло, което да изберат. Навални пък отказва да им подсказва. Съмнението, което той пося, вече жъне буря, но как точно ще бере плодовете остава открит въпрос.

Защо Путин се страхува от Навални?

4 мнения за “Осъдиха Давид в Русия, но това не го прави по-малко опасен за Голиат от Кремъл”

 1. Няма да се уморя да го декларирам: “Много мина, мъничко остана”. В кавички е, защото макар да не се счита за признак на добър тон дори и в мрежата която търпи какво ли не, няма какво “ново” да кажа.
  Все в тази посока, на статията де, е И интервюто на Илиян Василев пред Фокус. При него “мъничко”-то е максимално прецизирано-година-две. По-долу, всичко.
  http://focus-news.net/opinion/2021/02/02/54573/iliyan-vasilev-pri-ryazka-konfrontatsiya-sas-zapad-do-edna-ili-dve-godini-putin-shte-bade-svalen-ot-svrahzabogateli-negovi-priblizheni.html

 2. Владимир Путин
  В год выборов – 2002:
  В 2004 году каждый житель РФ будет платить за тепло электричество вдвое меньше, чем сейчас.
  В 2005 году каждый житель РФ будет получать свою долю от использования природных богатств страны.
  В 2006 году у каждого будет работа по специальности.
  К 2008 году каждая семья будет иметь собственное, благоустроенное жилье, достойное третьего тысячелетия, независимо от уровня доходов.
  К тому же, в 2008 году Чечня и республики Северного Кавказа станут туристической Меккой РФ.
  К 2010 году будут построены автомагистрали Петербург – Анадырь (Чукотка) и Токио – Владивосток – Брест. Плюс к этому – масса магистралей меньшего масштаба.
  К 2017 году (через 15 лет) РФ станет лидером мировой политики и экономики».

 3. Дори некритични към властта до този момент издания съобщават за преследване, заради изразяване на опозиционни мнения. Коммерсант отделя доста място на слуващото се с Навални и тонът е определено “хладен” към властта. “Минска вечер в Москва” е водещо заглавие, друга статия съобщава за уволнен учител от частно(???) училище, заради отказ да прекрати публикациите си в социалните медии, в Свердловск местният областен омбудсман е оспорил в прокуратурата ареста на местния координатор на ФБК.

 4. Може всичко да пишете тука, но във вашите държавици там си е закон богати да бъдат само хора, които са НАБИЛИ, УБИЛИ, ОКРАЛИ или ЗАТВОРИЛИ нормалните хора. Такива хора които управляват там, тука в щатите, ако не са в затвора биха били градинари, агрокултурни работници, хамали, носачи, а най-учените от тях – чистачи на басейни или миячи на прозорци. Точно затова притежателя на този блог вместо да живее като нормален талантлив човек, е принуден да живее цяло лято в гората и да приема гости с храна подарена от комшиите, докато ултрамръсници като Тома Томов, Румен Петков, Бойко Борисов, Николай Бинев, Миню Ракията, и хиляди други се КЪПЯТ В КРАДЕНИ ПАРИ и се готвят да ПОДЧИНЯТ И ДЕЦАТА НА НОРМАЛНИТЕ ХОРА като ги принудят един ден да работят за тях в мръсните им фирми.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.