Троянските коне на Русия излизат на българската арена с истинските си имена: Боря против Румэн

Поговорих вчера в ефира на радио БТВ по въпроса за Навални и Русия. Беше необичайно, че изобщо са се сетили за мен, но не това искам да кажа. http://btvradio.bg/Article/vajnoto-kazano-na-glas/v-chetvartak-v-vazhnoto-kazano-na-glas-shte-govorim-za.html

Интересното е друго. “Оказва се”, че темата за руската политика и отражението й върху българската може и да представлява интерес за българска медия, голяма по българските стандарти.

Дали пък този въпрос не изпълзява на подстъпите към микрофоните заради битката на Борисов да оцелее в очите на избирателите, които наистина държат на европейското развитие на България?

Най-сетне започна да се откроява фактът, че малка България, владение на руския постколониализъм, е проекция на голямата политика на огромната Русия. Пред и зад кулисите тук се разпореждат колониалните корпорации Газпром, Росатом, Локойл, но те си остават “незабележими” за критиките на разни патрэоты, на които се привижда новодошъл американски колониализъм. 

От години твърдя това, но се натъквам на кол, на който се опитвам да ме набучат опоненти, врагове и дори съмишленици по политически пристрастия, които от поне десетилетие и половина леко ми се подсмихваха като на някакъв смахнат “русофоб”.

Доживях да видя, да чета и да чуя как почти всички, включително и подсмихващите се до неотдавна, приеха за вярно или поне за важно онова, на което се подиграваха.

Дотътрихме се до едрия извод, че да се говори за руската роля, влияние и “обаяние” върху България и българите е не просто легитимно, но вече и задължително. Вижда се от факта, че Румен Радев и Бойко Борисов,  двамата главни пехливани на тепиха на борбата в шампионата за Купата на съветската армия ( имаше такова футболно първенство, не се шегувам) , се сбориха с обвинения кой е по-голям русофил.

Да, не е редно Румен Радев да мълчи по случая с Навални в Русия и да се крие зад факта, че президентите в Европа като правило не изразяват позицията на техните страни по въпросите на външната политика. Това по принцип е работа на изпълнителната власт. Изключението, което президентът Макрон прави в това отношение в президентската република Франция, пледирайки остро в защита на Навални, на пръв поглед подпомага този удобен за Радев аргумент.  

Само че Макрон не е обременен с поклони към Путин, каквито Румен Радев направи с позицията си за руската окупация на Крим. Той на практика я одобри с приказки, че щом   руското знаме е забито и стърчи на кримска земя, значи трябва да се приеме свършеният факт.

“За разлика” от Борисов. Който също никога не я заклейми ясно, както направиха автентичните евроатлантически лидери. Надявам се да съм ясен с ироничния паралел по отношение на твърдението, че Борисов бил различен от Радев по този проруски показател.    

Караницата между Борисов и Радев по “руска линия” извади на показ неприличния факт, че досега и двамата се криеха и пазеха да не им проличи колко са загрижени да не бъдат разпознати като повече или по-малко прикрити русофили. Обаче им се наложи да напуснат удобното прикритие и да извадят пред скоби незаобиколимата тема.

Идат избори, а с тях и въпросите кой къде се позиционира по вековната ос Русия-България. Радев може би още може да врътне на нея едно коремно, за да покаже, че е не по-долу от Борисов, който вече само може да виси на нея с натежалите си килограми, за да пречи на Радев да си показва предимството на лоста. Но и двамата не могат повече да се правят, че няма такъв лост, около който като на пилон се суче клетата Българийка.

 

 

 

 

Матушката вчера им издърпа ушите като не доведени деца, които не признава да е родила, с препоръка да си гледат местната демокрация. Ядосала се е, че български дипломат е присъствал на делото срещу Навални в московския съд. От устата на устатата говорителка на руската (не)дипломатичност Мария Захарова това прозвуча като заплаха, че ще лично ще напляска непослушните българчета ако пак се опитат да надникнат към щедро разголената пазва на Матушката си.

Борисов вече веднъж се покая на килима пред Путин и две години по-късно доказа с предсрочно прокопания от него путински газопровод в България, че покаянието му не е било празнословно. Хем обслужи Путин, хем платихме ние за това. 

Сега Борисов се кае и пред Байдън, защото си дава сметка, че е прекалил с престараването си пред Кремъл и не е познал, че Тръмп ще остане на власт, за да го “помилва” ( както онези папи, които са го галИли по главата).

Който и от двамата наши състезатели да победи в надпреварата по русофилската писта резултатът ще е пак същият: матушката, която никога не залага само на един троянски кон, потрива ръце от този тропот на копитата на арената у нас, която тя от много десетилетия е подготвила с цел винаги да си има печеливш в България.

Не звучи оптимистично като прогноза, но поне едно важно раздвижване на статуквото се състоя: руските коне излизат вече на кушията с имената си. Боря срещу Румэн. 

 

 

 

13 мнения за “Троянските коне на Русия излизат на българската арена с истинските си имена: Боря против Румэн”

 1. “Не звучи оптимистично като прогноза, но поне едно важно раздвижване на статуквото се състоя: руските коне излизат вече на кушията с имената си. Боря срещу Румэн.”

  В десятката, право в десятката!

 2. Аз май не съм вярващ , но вярвам че “войната” между бай бойко и румен радев е толкова истинска , колкото и онази между патреотите атакисти и ДПС-то преди избори .

 3. Чудя се и се мая, наужким де, героите на Иво в статията дали преди да се изокат, “завоалирано” де, “критично” за н-тият мискинлък на ЛЮБИМАТА им матушка поне от любопитство да ги запознаят с фундаментални истини с основополагащ характер„ И пресни и непреходни. Като как може да се докараш и да те “разберат” щом ти си с русофилистично подсъзнание на самият Байдън след като още от първата минута последният подхваща Мордор показвайки тъмножълт картон с ярък червеникав оттенък на ввХУЙЛО.
  https://www.youtube.com/watch?v=kpOpJ_2fXdE

  Нима Президентът на единствената свръхсила не е запознат с долните факти и какво друго отношение да има към Московията. Thé game is over!

 4. @ сеедно

  “От години твърдя това, но се натъквам на кол, на който се опитвам да ме набучат опоненти, врагове и
  дори съмишленици по политически пристрастия, които от поне десетилетие и половина леко ми се подсмихваха
  като на някакъв смахнат “русофоб”.

  Доживях да видя, да чета и да чуя как почти всички, включително и подсмихващите се до неотдавна,
  приеха за вярно или поне за важно онова, на което се подиграваха.”

  От години твърдим това, но се натъкваме на кол, на който се опитват да ни набучат опоненти, врагове и
  дори съмишленици по политически пристрастия, които от поне десетилетие и половина леко ни се подсмихваха като на някакви смахнати.

  Доживяхме да видим, да четем и да чуем как почти всички, включително и подсмихващите се до неотдавна,
  приеха за вярно или поне за важно онова, на което се подиграваха.

  Приеха, че Пунта Мара изборите в България са фалшиви с над милион фалшиви гласоподаватели мъртви души.
  Приеха, че активната регистрация и гласуванeто по пощата автоматически премахва фалшивите гласоподаватели мъртви души.

  Въпросът дори бе поставен на най-високо ниво!
  На консултациите при Президента и в Парламента.

 5. 30 години народна демокрация – 30 години цирк.

 6. Майстори са мутренско-милиционерската мафия в пускането на димки и отклоняване на вниманието. Успешното налагане на темата кой е по по най геройкото или фърчилкоф отклони вниманието от главният въпрос отстраняването от власт на мафията герб и мутрата!
  Ситуацията е много сложна. Медийният чадър, китайския и бруталното изборно заканодателство са в полза на статуквото. Единствената надежда е силен резултат на изборите на ДБ. И съм напълно съгласен с професор Минеков първото нещо, което трябва да направи новия парламент е промяна на изборното законодателство: активна регистрация, гласуване машинно, по интирнет и по пощата.

 7. Наближават избори и очаквам “с нетърпение” обилен рублофилски спам! Бодри тролове пак ще налазят (предизборно) ivo.bg. Като по команда ще се вдъхновят и ще изпитат “непреодолима” нужда да пишат във форума “възмутени” и “загрижени” за бъдещето на България граждани с патрэотични никове, които страстно ще защитават българщината, прасославието и славянството, в името на националното ни достойнство и независимост ще призовават веднага да напуснем НАТО и ЕС. (Ох, Малинов, ох кеффф!) Други, отдавна забравени никове, отново ще се “завърнат” във форума под напора на рублолюбиви чувства, за да заклеймяват ентусиазирано “джендърите” и да громят проклетите “евролиберасти”. (Ох, Джамбазки, ох кеффф!)
  Те са същите, които преди президентските избори в САЩ громяха “сенилния” БайДон и плашеха с радикалната комунистка Харис, а след щурма на Капитолия злорадо повтаряха като папагали путинската опорка, че Америка е “завинаги разделена” и “вече не можела да бъде еталон за демокрация”.

  И стига с тоя “навалнинг”! Молчать и не разсуждать! Покупайте немедленно русския ни “Спутник”, сдэлан от маймунски аденовирус, и си налягайте балканските потури и цървули, щото тесно ще ви се види Черноморието ви, там вече се веят постоянно пребиващи русские флагове и авангард от болгаро – русские шлюхи и “ветераны” !

 8. @Явор

  Имате предвид 30 години фасадна демокрация, не ли?

 9. Тези двамата не са никакви коне, а дръгливи магарета, които теглят разпадащата се каруца на Русия, в която искат да вкарат и България!

 10. Ето, пак сме рамо до рамо с Русия:
  Още едно доказателство за близостта между България и Русия – ако не броим няколко бивши югославски и бивши съветски републики, където все още няма ваксинация срещу коронавируса, България и Русия са категорично на последно място в Европа по брой поставени ваксини на 100 души население. За нашата страна този показател е 0,66, а за Русия – 0,69,върви сравнение в социалните мрежи.
  За сравнение – в Сърбия са поставени 11 пъти повече ваксини на 100 човека, отколкото в България, а в Румъния – 5-6 пъти повече!
  И ако България е малка, сравнително бедна и неорганизирана страна, то Русия се хвали, че има цели две собствени ваксини, изнася ги в цял свят – от Унгария до Аржентина и Никарагуа, но явно собственото й население не е приоритет, показва изледване в ourworldindata.org.
  https://frognews.bg/novini/rusiia-balgariia-bratia-broi-vaksinirani-poslednite-mesta-evropa.html

 11. @ симпатизант/ка на ДСБ

  Има предвид направо несъстояла се демокрация с елементи на мека диктатура и твърда мафия зад нея.

 12. Юрий Швец*: Патрушев ще е наследникът на Путин – това са хора, които отровиха Литвиненко, а сега се опитват да “оседлаят” Навални
  За пръв път в историята на САЩ главна заплаха за националната сигурност стана вътрешният тероризъм, в значителна степен инспириран от Кремъл

  https://faktor.bg/bg/articles/yuriy-shvets-patrushev-shte-e-naslednikat-na-putin-tova-sa-hora-koito-otroviha-litvinenko-a-sega-se-opitvat-da-osedlayat-navalni

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.