Москва гони “западняци”, а българският дипломат “източняк” ли е за нея?

Русия прогони дипломати от Германия, Швеция и Полша заради присъствието им на процеса срещу Навални.

“ Немитата Русия” ( по израза на Лермонтов ) е известна най-вече на самите руснаци с мърлящината в какви ли не области на човешката (без)дейност. Но когато става дума за бойните действия на руската дипломация, всеки неин изстрел се прецизира с премерения разчет на опитен екзекутор, свикнал да убива с един куршум от упор. В този смисъл прогонването на европейски дипломати, наричани още европейски, крие български подтекст.

Нали имаше и български дипломат на същия процес? Говорителката на външното министерство Захарова го спомена, макар и бегло, в контекста на руската теза, че “западяците” оказват натиск над Русия чрез присъствието си на делото срещу Навални.

Не, не твърдя, че би било добре да бъде прогонен от Русия и българинът. Обаче помня заглавията у нас, които откроиха като някаква сензация фактът, че представител на българската държава ( си е позволил да ) участва в групата западни дипломати, пристигнали в московския съд. А 4 дни по-късно научаваме пак от тукашните заглавия, че в резултат на това са прогонени западни, европейски дипломати. Но не и българският им колега.

Дали наистина го третират в Москва като “западен” и “европейски” или искат да покажат, че все пак го смятат за “братушка”, използван едва ли не против волята му от “западняците” ( изразът се употребява официално от Захарова)? Той какъв им се пада на Захарова и компания – “източняк” ли?

Колкото и да е косвено и дребно доказателството, все пак за пореден път разбираме, че Русия се отнася към България като към различна “губерния”. Уж прокламира и демонстрира реципрочност спрямо България при прогонването на руски шпиони с дипломатически паспорти от България, но в новогодишното обобщение на двустранните отношения нейният представител у нас посланик Макаров “бащински” пропусна небивалата случка в рамките на изминалата 2020 – та година, когато половин взвод руски шпиони бяха изпратени на “заслужен отдих” в Родината ( както се казваше в официалните съобщения по съветско време при преждевременното пенсиониране на провинил се пред Генералния секретар висш партийно-държавен функционер).

Няма възражения от Москва и от трикратното споменаване през миналата седмица на Навални от страна на премиера Борисов. Той почти ни накара да повярваме, че всеки момент от Москва ще му се скарат, въпреки заслугите му като образцов съучастник на Путин в прокарването на стратегията му за подминаване на Украйна чрез неговия газопровод на българска територия.   

Явно в Москва са преценили, че най-важният крепител на проруското статукво в България може да прояви малко непослушание и не бива да го героизират като “русофоб” в очите на българските патриоти. Да се знае, че си е техен – добре е и за руската публика да разбере ( ако изобщо стигне до нея), че все пак се намира някой на Запад, който може да мине за свой. И че България не е “западняшка”. Пък и в България онези 80 на сто русофили, които се привиждат на руското посолство, е по-добре да не бъдат разочаровани до степен, че да не гласуват отново за Борисов.

Не за първи път руското началство издава дозирано своя човек в България с премълчаване или чрез “изтичане” на информация. Борисов нямаше да се похвали, че се е покайвал пред Путин при посещението му в Москва за спирането на “Южен поток”. И проруските медии в България му спестиха споменаването на това самоунижение ( и унижение за България преди всичко). Но не и руските медии- от тях разбрахме за преклонената главица на Борисов в Москва на 30 май 2018 година.

 

 

 

 

 

 

Извинява се и търси прошка от Путин, но за нас е по-важно да се извини на българския народ за пропуснатите ползи за националния интерес на България”, назидателно разшири кремълската наказателна акция тогава Корнелия Нинова, която иначе го похвали за третата му среща с Путин. Но и тя излъга. Или беше излъгана, че нищо конкретно не било договорено от Борисов в Москва?

 

Явно съзаклятието е преценило, че не бива да стига толкова далеч, че да разкрива обещанието за прокопаването на България за руската тръба, което след това посещение се състоя ударно и беше платено с български пари. https://www.dnes.bg/politika/2018/05/31/ninova-sreshtata-na-borisov-i-putin-dobyr-znak-no.378011

Впрочем, ако имаше кой да зададе публично този въпрос на Нинова, щеше да бъде интересно да узнаем, дали тя наистина не е била осведомена за обещанието на Борисов пред Путин, което доведе до най-големия скандал на 2020 година със закопаването на близо 3 милиарда български лева в руско-турския газов проект ( за което тя няма нищо против, меко казано и доказано, че услужливото й мълчание по скандала). Или, ако е знаела, значи е спазвала омертата в пълен синхрон със своя любим враг Борисов. Защото нейната неосведоменост е най-доброто доказателство до каква степен Москва залага на своя приоритетен васал тук, пренебрегвайки традиционната си пета колона с убеждението, че тя така и така в кърпа й е вързана.

  Обобщено казано, за България е ( фатално) важно не само онова, което благоволяват да изрекат по наш адрес от Москва, но и онова, което премълчават. Защото то е не само израз на имперска надменност, но и говори много за истинските кроежи на Кремъл за раздаването на порциите от българската пита, с която прави помен на българската постколониална независимост.

6 мнения за “Москва гони “западняци”, а българският дипломат “източняк” ли е за нея?”

 1. Та те руснаците си го казваха, гаврейки се с България:
  “Курица не птица, Болгария не за граница!”, а нашите русофили като курици кудкудякаха от кеф!

 2. Все в тази посока. Бойко Ноев И той ги Фаща шпагатите ала “ти ли ме ритна или сам си паднах” на Баце.
  https://www.mediapool.bg/boiko-noev-borisov-zashtitava-navalni-tova-e-teatar-na-absurda-news317869.html
  Та, идват ИЗБОРИ. Никакви аванти на разни и не дотам разнообразни бекепейските издънки-бсп-червени мобифони и бабички, герба МУ- ообслужеващият персонал на “Води ни Партийо, води ни” , депесето-туррски комунисти и кирияк стефчовци. разедени вече патрЕоти и вся остальная малко или повече русофилска сволочь.

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!
  Прекрасен коментар на Данаил Смилов
  https://www.dw.com/bg/%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8/a-56454651?maca=bul-mediapool_bg-9749-xml-mrss

 3. “Ледът се пука, господа съдебни заседатели”
  Снимка на “корупционен” Борисов в центъра на София!

  Наближават избори.

  За сведение.
  Да се знае от всеки български данъкоплатец!

  Престъпникът Бойко Потьомкин Борисов
  е под закрилата на престъпната Прокуратура!

  Пачките и кюлчетата в шкафчето,
  са само върхът на айсберга!

 4. @Георги Николов
  Златна Ви уста!
  И аз се насладих на статията на Смилов!
  Дано повече хора прочетат изречението “Вярно е, че с Радев освен всичко това щяхме да имаме и самолети “Грипен” и щяхме да си мълчим за Навални. Но разликата изглежда по-скоро количествена, отколкото качествена”.

  Щяхме, щяхме. И това всеки коментатор го знае, но не всеки го споменава, дори и в отрицателен за Борисов контекст.

 5. Пут…..низъм
  Кум….низум
  Славни ф българския език
  Колко по просто би било ако заваршваха “ка”
  ай ем just сеинг

 6. На “Бункерния” отровител му точат секирата:

  “Група американски сенатори внесоха законопроект за санкции срещу Русия заради ситуацията с Навални. Законопроектът (https://www.congress.gov/bill/116th-congress/senate-bill/4728/text) е внесен от републиканците Марк Рубио и Мит Ромни, както и от демократите Бен Кардин, Крис Кунс, Крис ван Холен и Дик Дърбин.

  Документът, публикуван на уебсайта на Рубио, изисква налагане на лични санкции, включително замразяване на активи и забрана за визи, срещу руски служители (включително бивши), както и други, действащи от името на руското правителство и участващи в отравянето на Навални и опитите за прикриване след това на този факт.

  За да определи кръга на такива граждани, Белият дом трябва да представи доклад на Конгреса в рамките на 90 дни след приемането на законопроекта.

  В рамките на 180 дни администрацията също е инструктирана да подготви доклад за „източниците и степента на личното богатство на Путин и членовете на неговото семейство“.

  Докладът трябва да включва оценка на активите на Путин, данни за неговите инвестиции, банкови сметки и други бизнес интереси.

  Законопроектът също така призовава Държавния департамент да убеди Германия да оттегли подкрепата си за проекта “Северен поток 2”, който според конгресмените “ще подкрепи правителство, убиващо своите граждани”.

  Според закона президентът на САЩ трябва да определи: дали Русия е нарушила международните задължения за химическо оръжие, когато през август е използвала химически боен агент от семейство Новичок, за да отрови Навални.

  Ако администрацията на Байдън вземе положително решение, тогава президентът трябва да наложи санкции на Русия съгласно Закона за контрол и унищожаване на химическото и биологичното оръжие от 1991 г.”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.