Неясното изясняване на предизборната кар(ан)тинка

Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян днес се съюзиха в предизборно трио. Отлепиха ( най-после) етикета “отровно трио” и го замениха с познатата от летните протести през миналата година марка “Изправи се! Мутри вън!”.

Решението им избистря още една част от картината кой с кого (не) отива на изборите на 4 април. Не знам дали дуото Николай Хаджигенов – Арман Бабикян ще успее да се отърве от отровния прякор, който им беше пришит. Защо изобщо го приеха за своя емблема, не мога да кажа. 

Нищо отровно не съм забелязал в тези образовани, умни и автентични личности със силна воля да защитават своята позиция. Тъкмо поради качествата им не съм си позволявал да им давам непоискани съвети – например час по-скоро да отмият петното “Отровно трио” от себе си. 

 

Те, обаче, както и Манолова, буквално си извоюваха правото да участват като граждани в политическата борба. Не ги харесват от ляво и от дясно, но че проявиха борбеност не могат да им отрекат. 

Миналата седмица стана ясно обратното за част от управляващите. Разединиха се още повече “Обединените патриоти”. Тяхното наистина отровно трио, което обаче най-благозвучно за собствените им уши бива наричано “патриотично” ( а не отровно), отдавна се беше смалило до дуо без най-отровния компонент от него, какъвто беше “Атака”. 

Сега вече говорим за соло. Защото изоставената от Каракачанов партия на НФСБ на Валери Симеонов едва ли ще се пребори сама за входна виза в парламента.

ВМРО в това отношение не бива да бъдат подценявани. Колкото и да са отровени в очите на избирателите от пребиваването им в скута на Борисов, те нямат задръжки да се въоръжат с нова\стара популистка тема, както направиха с фалшивата прогноза на предстоящи мигрантски ужаси в България на миналите избори. Сега са захапали здраво бедните македонски съседи като лесна и вкусна плячка, която сама дава поводи да бъде използвана като предизборна стръв от опитните националпопулисти у нас.   

ДПС и “Има такъв народ” на Слави Трифонов не дават поводи за коментари. Предизборни коалиции няма да правят, а след изборите щели тепърва да мислят. На ДПС никой не вярва, че вече не са “помислили”, но за Трифонов и останалите новобранците от новата му партия е напълно достоверно да се предположи, че наистина не знаят какво да правят след изборите.

Пазят си картите и от “Демократична България”, на чиито самостоятелен успех се надяват “малцинствата”, т.е. мнозинството от гражданите в София и други градове. 

 

На гласовете на онези, които в нашата съветска колония биваха определяни като “малцинство”, но ни плашеха как щели да ни превземат демографски с висока раждаемост и да станат мнозинство, ще разчитат роботърговците под прикритие от властта и тяхната т.н. опозиция. Апропо, като стана дума за прогнозата за демографския триумф на “малцинствата” над нас, чистите българи, помните ли тъмният хоризонт във времето, когато тъмнокожите трябваше станат повече от бледоликите в България?

Който има памет, да се разрови в нея. Останалите да разгърнат вестниците от началото на 90-те години  и ще установят, че към днешна дата вече трябваше да сме с превърнали в малка Ромска империя на Балканите. Това е като енергийният апокалипсис, които ни обещаваха продавачите на ядрена митология от руското лоби у нас, според които вече трябваше да сме се върнали в пещерите, щом не сме завършили съветския проект АЕЦ “Белене”.  

За ГЕРБ и БСП не ми се говори тук в рамките на тази кратка реплика. Те си говорят сами. И навсякъде. Самоназначили са се за победители на следващите избори. Най-много да си разменят местата като власт и т.н. опозиция, с което статуквото няма да се промени. Защото едни слуги на Путин ще сменят други, които му свършиха отлична работа по окопаване на руското влияние както в никоя друга държава от ЕС и сега могат да отстъпят мястото на онези, които им ръкопляскаха “опозиционно”.

Най-естествено би било тези две партии, които си поделят ръководството на най – голямата група за приятелство в парламента, каквато е групата им за дружба с Русия, да престанат да лицемерничат и да поемат заедно кормилото на властта. Само че, за разлика от главния прокурор Иван Гешев, те са за разделението на властите. За да ни разделят и да властват над нас. 

И как не: предстои най-голямото раздаване на порции в историята на България. Цели 26 милиарда евро ще бъдат на разположение на раздавачите у нас. Толкова са заделили от ЕС за периода на едно хипотетично 4 годишно управление тук. ЕС дава, Путин дирижира, а двете крила на неговия оркестър у нас си играят на власт и опозиция, борейки се да не допуснат друг до главната роля в този театър.  

Това е песимистичният, но реалистичен поглед, който мога на този етап да предложа от моята “джипка”.

 

22 мнения за “Неясното изясняване на предизборната кар(ан)тинка”

 1. Край на лицемерието и наивните оправдания, т.е. на търсенето на теле под вол. Почти всички партии извън Парламента тръбят за обединение и се опитват с лозунги и наименования като „Всички срещу Борисов и Гешев“, „Мутри вън“ и т.н., да прикрият непреодолими си различия и генезиса на същността си. За повечето от тези партии това е само трик, който използват единствено за заблуда на избирателя с цел неговото спечелване, което да им осигури влизане в 45 НС. И дотук! И пак от същото! И затова моят апел към всички, които искат България да бъде свободна, независима и благоденстваща държава на дело, а не на думи, е:
  Гласувайте за тези партии, които обвързват влизането си в 45НС единствено с приемане на нов Изборен закон, така както е посочено в т.11 в Основната задача за работа в 45 НС на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, и след приемането на който, техният мандат доброволно се прекратява и се насрочват избори за 46НС. Това да го заявяват ясно и отчетливо пред Избирателя и да положат клетва пред Бог и Отечество. Това ще бъде КРАЯТ НА ДЕМАГОГИЯТА И ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ПАРТИИТЕ осигуряващи охолен живот на московското статукво и изхвърлянето им от политическия живот на страната ни. Но това ще бъде и НАЧАЛОТО НА СЪЕДИНЕНИЕТО НА ВСИЧКИ ПОЧТЕНИ, СПОСОБНИ, ДЕМОКРАТИЧНИ И СВОБОДНИ ХОРА и тяхното им обвързване с възстановяването на Българската държавност, национална ни независимост и просперитет.
  ДА БЪДЕ!

 2. Международен доклад:
  Българската демокрация е дефектна

  Оценката идва от авторитетния годишен индекс за демокрацията на Economist Intelligence Unit (The Democracy Index of EUI),
  който излезе преди дни.

  България зaeмa 52-рo мяcтo!
  Нaмирaмe ce cлeд Cуринaм и Индия.
  Oтбелязват ce прoблeмитe cъc cвoбoдaтa нa мeдиитe и липcaтa нa кoнтрoл върху ВСС и фигурaтa нa глaвния прoкурoр.

  Според Индексът за свобода на словото за 2020 година на “Репортери без граници”,
  България заема 111-то място!
  На 110-то е Гвинея.
  А на 112-то място се нарежда Непал.

  Пеевски, диктаторчето Борисов, недосегаемиятГешев, Доган!
  Беззаконието и кражбите на местно, на парламентарно и на министерско ниво!
  Всички безобразия в Парламентарната Република България
  са следствие от недемократичните избори!

  Наближават избори.

  За сведение.
  Да се знае от всеки български избирател!

  Вече 30 години изборите продължават да се фалшифицират!
  Вече 30 години изборите продължават да са тоталитарни!
  Противоконституционни, ерго незаконни!
  В нарушение на чл.1 и чл.6 на Конституцията на РБ.

  От държавите в ЕС, единствено в България, има “избираеми места”!
  От държавите в ЕС, единствено в България, има “бонус” за водачите на листи!
  С гласовете на неотбелязалите преференции!
  От държавите в ЕС, единствено в България, има над милион фалшиви избиратели мъртви души!

  От държавите в ЕС, единствено в България, няма активна регистрация при изборите!
  От държавите в ЕС, единствено в България, няма гласуване по пощата.Като с това ПРАКТИЧЕСКИ
  се лишават от конституционното им право на глас,
  милиони българи в чужбина и у нас!

  Наближават избори.

 3. Изненадана съм, че такъв прозорлив и начетен човек като Иво Инджев не може да види , че Мая Манолова Отровното дуо или трио са следващите мераклии за слуги на Путин. Да започнем с това, че не почетоха паметта на загиналите от комунистическата хунта на втори февруари, че никога не са критикували нито Путин, нито паметниците на Съветската армия, нито пРезидента, нито дори Турски поток на Борисов. Нито пък са дали някакви конструктивни предложения за това как ще променят България като вземат властта, освен с вандалщини и мръсотия, с друго не бих могла да ги свържа.

 4. Към Лилия:

  Аз пък съм изненадан, че обобщавате за хора, които не познавате – за разлика от мен. Нямам предвид Манолова..
  За поне един от тримата от т.н. отровно трио грешите относно предполагаемото от Вас негово отношение към МОЧА. Доколкото ги познавам и тримата, не се вписват в обичайния профил на слугите на Путин.
  Освен това не съм си поставил за цел да говоря от тяхно име каквото и да било, нито да ги “рекламирам”. Но не мога да им отрека факта, че прекараха в безкомпромисна битка месеци от живота си на улицата да протестират срещу Гешев, модела КОЙ и Шиши от Банкя. Това им дава моралното право да претендират повече за политическо представителство в следващия парламент от мнозина, които не подкрепиха протестите срещу злото, без чието отстраняване от власт нищо добро няма да видим.
  Щеше да е добре от Демократична България да могат сами да се преборят с Борисов, да спечелят абсолютно мнозинство дори и да съставят самостоятелен кабинет от ( мои) съмишленици, но това не изглежда реалистично на този етап.

 5. С изключение на обединението ДБ (макар, че и тук има някои съмнения)
  няма за кого да се гласува на предстоящите избори. Всичко останало
  (прибл. 95%) е резултат от добре обмислен политически инженеринг
  от страна на Русия. Това ще се самодокаже скоро след изборите.

  Добре ще е да се замислим и за това, че ние самите си плащаме,
  за да бъдем докарани до това положение, което е от полза само
  за Русия и също толкова вредно за България.

 6. към Valerio Tranev:

  И аз, и семейството ми, и приятелити ми, не виждаме за кого друг да гласуваме, освен “обединението ДБ”! Желая им колкото е възможно по-висок резултат, а тава зависи от всички нас! Относно “(макар, че и тук има някои съмнения)” – да, те винаги съществуват, но докато при тях са “някои съмнения”, то при другите е “добре обмислен политически инженеринг
  от страна на Русия”!

 7. Мисля, че единението на избирателите е по-важно от обединяването на лидерите на партии и движения. Ако имаме ясна представа какво искаме да променим ще намерим и за кого да гласуваме извън статуквото. Всяка критика (основателна или не) срещу съпротивата, налива вода в мелницата на статуквото. Чета уж големи критикари на сегашното управление, не намират нищо положително за нито един от опонентите на властта. Това може да е приемливо за назначените избиратели, платените клакъори, но не и за тези,които искат промяна

 8. Уважаеми Господин Инджев,
  Специано г-жа Манолова няма никакво морално право да търси подкрепа от същите онези хора, които тя най-безцеремонно излъга преди 8 години. Едно от основните искания на протестите през 2013 година беше искането за електронно гласуване. Манолова тогава прие представители на протестиращите и им обеща да внесе законопроект за съответни промени в Изборния кодекс. Вместо това, Манолова замете под килима искането за електронно гласуване и пробута на обществото т.нар. машинно гласуване, което по същество нищо не променя, защото машинното гласуване е също форма на присъствено гласуване. Също толкова съмнително повърхностен е и приносът от работата й като Омбудсман. С две думи – чаровна, свръхамбициозна дама, която на думи много говори, но реално много малко е свършила на дело.
  Подобни съждения могат да се кажат и за господата от триото. Първо, не е никаква жертва да си правиш селфита от улицата, защото улицата политика не прави. Второ, едно е да се „пришиеш” към дадено обществено недоволство, съвсем друго да заявиш претенция да водиш и да опиташ да канализираш енергията на търсещите промяна. Нещо, което Хаджигенов и Бабикян категорично не направиха. Те се задоволиха просто да подкрепят напълно безсмисленото искане за персонални оставки, което, на практика, изхаби енергията на протеста. Безсмислено, защото, ако е вярно, че Борисов и Гешев са кукли на конци, то тяхната фиктивна замяна с други кукли на конци (които ще продължат да вършат същото като предшествениците си) не би променила нищо – хората други, моделът същият. По-ползотворно щеше да е, ако бяха опитали да преместят протестите пред Парламента и да бяха представили пред обществеността идеи за законодателни промени.
  В това отношение, представителите на ДБ (въпреки немалките ми резерви и към тях) са единствените към момента, които твърдят (поне на думи), че имат готови разписани законопроекти в три, особено болезнени за обществото, области – съдебна система, Изборен кодекс и електронно гласуване. Това е конструктивен подход – не само да сочиш другия колко е лош, но и да покажеш в какво ти можеш да си по-добър.
  Така че дали въпросното трио ще влезе или не в НС, ми е безразлично, общо взето. Съвсем не ми беше безразлично, обаче, преди години, когато изпитах искрено удоволствие (макар че е грозно да се радваш на нещастието на друг) от изкривената от яд джука на г-жа Кунева (Пръмова), която, вследствие на преференциален вот в полза на Светослав Малинов, пропусна възможността да стане евродепутат от квотата на РБ.

 9. Настроение: предизборно-приповдигнато.

  Ако продължават да упорстват с АЕЦ Белене влизането в пещерите не ни мърда. Дано само не си свалят и дрехите от гърбовете, та да трябва с животински кожи да я караме.

 10. За Манолова – тая женица е изживяла повече катарзиси отколкото оргазми. Колко пъти да и вярваме отново? За кой път? Сериозно? Двамата от триото са си загубили ума… Тя, Манолова, не се плаши от политически компромати, за нея доктора викаше “пачавра леке не фаща”, но с нея Х и Б ще гледат парламента отново само откъм фасадата. А ако успеят да се вмъкнат, там вече Манолова ще им покаже кой е ракета-носител и кой кого използва. Още в първия момент, в който получи неустоимо предложение, ще ги отлюспи. “Конят духна пръв” – каза Чарли Чаплин, когато трябваше с тръбичка да духне едно хапче в устата на един кон…

  За Слави – тоя врескалник продължава да натиска тъпомера … щял да мисли след изборите. Ще бъде цяло чудо, ако започне да мисли след изборите, щото досега не е показал с нещо, че може да мисли. То ще е като сляп да прогледне или хром да проходи. Прикриването зад тази “тайнственост” може да хване дикиш при стотината му верни фенове, но за всички останали означава само едно – след изборите ще види кой какво ще предложи. И няма какво толкова да му мисли… Все пак Слави е бизнесмен, да не забравяме. Не напразно десетилетия наред му беше осигурен медиен комфорт и му бяха давани листчета с предварително уговорени въпроси, когато му гостуваха важни клечки. Никога няма да забравя самоунижението, на което се подложи, при срещата му с ББ. Подлога, заснета в момент на използване. Ужас! И този си прави сметки да ни крещи от телевизора, сричайки от аутокюто, а ние да му се подчиняваме. Цялата комсомолска инициатива, известна като “ку-ку”, не отлепва от дъното на марксизма – и тоя няма да е изключение. Елементарист. После и тоя ще преживява катарзис.

  За патреотите – тези трябва да лежат поне по 2-3 години. Цялата партия, заедно с всичките си членове. Те едва ли са повече от 6-7 човека, та ще ги храним и ще ги поим две-три години на държавна издръжка. Те и сега са на държавна издръжка, но ни стурават моного повече. Много, много повече. Но са иноватори – в целия свят се търгуват фалшиви паспорти, а в бегето се търгуват истински паспорти. Не е ли гениално, а? И е законно! Питайте Гешев.

  ДПС – незаобиколим фактор. Важното е да не ти минат в гръб.

  БСП – нямам думи. Толкова не искат да управляват, че не знам какво да кажа. Дано да не е нарочно. Предпочитам да е от глупост, което по отношение на социалистите и техните политики обикновено е единственото и напълно приемливо обяснение. Но има признаци, че е нарочно.

  ГЕРП – време е да въведем член първи и да спрем да се занимаваме с избори. Само се харчи народна пара на вятъра, докато може тая пара да отиде за по-важни работи, като например укрепване на укрепени свлачища, ремонт на новопостроени магистрали, ремонт на току що направени тротоари и други. Или да се ремонтира новата спирка на метрото. Абе има по-важни неща от изборите, които така или иначе служат единствено за да легализират властта на Борисов.

  ДБ? Надеждата? И тук се търкалят много катарзиси…

  Според мен политиката в беге прилича на стена във футбола. Нареждат се, за да пречат… Многопартийната система се изродии в еднопартийна с различни постове на политическия терен. Но всички играят от един отбор. Отборът на разбойниците.
  Срещу тях е народът.

  Хората, които не гласуват, са мнозинство. Щом все още не се е появила фигурата на онзи, който ще получи гласа на тези хора, значи историческата необходимост още не е настъпила. Или, както казваше баба ми, ще има още да патим.

 11. към Mihaylov:

  Съгласен съм с всичко написано от Вас, с изключение на едно: че Манолова е чаровна. Вероятно не сте я виждал на живо!

 12. @Тодор Тодоров, само да припомня за протокола, че един от последници “мераци” на безсмъртния Доктор бе да види на живо Мая Манолова без грим. Не ще да е било случайно туй щение на Тони Филипов.

 13. Още нещо за онази кар(ан)тинка – голям майтап – след 5,35-та минута (обърнете внимание и на музикалния съпровод): https://www.tvevropa.com/2021/02/strategicheski-plitchini/

  На сестра Галева външността е най-малкият проблем, още повече, че дисфункцията на щитовидната й жлеза е очевидна и това не е за подигравка. Но нямам намерение да забравя, че през 2013-14 година протестирахме и срещу нея. И не е вярно, че Румен Радев е обявил кандидатурата си за президент през главата на Курнелия. Напротив, това са го решили заедно, за да се събере под неговата шапка целокупното “ляво” политическо пространство, подмамвайки по възможност и лапни-шарани извън него да припознаят на предстоящите избори БСП за по-малкото зло, което тя изобщо не е.

 14. към Тодор Тодоров:

  Вярно е, не съм виждал г-жа Манолова на живо. Идеята ми бе да посоча, че само външна хубост (условно казано, въпрос на вкус) не е достатъчна. Очевидно, дамата има нужда от светлината на прожекторите, за да получи признание, че е “голямата работа”. Само че между “голямата работа” и голямата политика има огромна разлика – “бездна от невежество” (an abyss of ignorance), както биха казали англичаните.

  към К. Ганев:

  Прав сте за ДБ. И в ДСБ, в частност, и в ДБ има хора с комунистическо минало и досиета в ДС. Аз подкрепям ДБ от сантиментални подбуди. Случи се така, че по времето на управлението на ОДС (1997 – 2001) станах член на една от присъдружните в СДС партии. По силата на тогавашния устав, станах член и на МСДС. (Нататък историята я знаете – Костов реши да преобразува СДС от коалиция в партия (с което обезкърви и обрече на забвение много автентични десни партии с минало отпреди 9-ти септември), а после “пресуши” СДС, като се отцепи и основа ДСБ.) Така че, аз ще гласувам за ДБ заради някогашните младежи от края на 90-те, много от които са ми приятели и до ден днешен, с които рамо до рамо деляхме добро и лошо, и за които (както и за мен) Синята идея е още жива.

 15. Ох, доживяхме и Иво Инджев да го обвиняват в путинизъм. Просто защото мнението му е различно от общоприетите представи. Обществото ни тотално си е загубило моралния компас и дълбае в спиралата на комунизма (който не е с нас, е против нас), без дори да го осъзнава. Много тъжно 🙁

 16. Към Лилия Костова:

  Не съм си променял мнението по темата за протестите, където се откроиха тримата, наречени и нарочени за отровни. Подкрепих ги независимо от факта, че на същите протести имаше непоносими за мен екземпляри от пъстрата политическа фауна.
  В този смисъл онези, които смятат, че заради въпросните екземпляри протестите едва ли не са били вредни, също останаха верни на себе си. Но заради тази тяхна праведност се “чудим” защо либералното и дясното е в упадък и в отстъпление от години на своя самотен пиедестал. Гнусливостта е позволена всекиму в бита и в личния живот, но в политиката прагът на търпимост към миризмата понякога се налага да се вдига. Ако не искаш да си останеш вечно сам, неразбран и сърдит на ( наистина) несправедливия живот на улицата.

 17. Г-н Инджев,

  “Отровното трио” беше кръстено така преди 2+ години от Сашо Диков. Нарече ги така добронамерено и с възхищение, защото бяха много остри и директни в коментарите си. Може да намерите стари епизоди с тяхно участие под този им “артистичен псевдоним”.

  Останах с впечатление, че смятате че някой недоброжелател им е пришил този епитет изкуствено.

  Поздрави

 18. Към Боби:

  Сигурно е така, но продължавам да се съгласявам, че “пътят към ада е постлан с добри намерения”.

  И че е голяма тъпотия да се настоява, че няма лоша реклама.

  Умни хора, като тримата, трябваше да реагират срещу тази добронамереност при тяхното тяхното етикетиране.

  Ако ми е позволено да се пошегувам със себе си: трябваше да ме питат, ама не се сетиха…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.