Срамната история на дружбата между СССР и фашистка Италия

Въпреки десетилетното съветско промиване на мозъците любознателните българи вече вероятно са разбрали разликата между германския националсоциализъм и италианския фашизъм, удобно заместил на терминологично ниво истината за националсоциализма, крайно неудобна като аналогия за фалшификатора на историята Сталин и днешните му националистическо – социалистически мутанти.

Италианските фашисти от най-чиста проба също са били добре дошли в СССР както и германските националсоциалисти малко по-късно по силата на тайните клаузи на сговора между Хитлер и Сталин, маскиран с названието на договора “Молотов-Рибентроп” сякаш някакви министри от двете тоталитарни държави са си общували лично, а не по заповед на техните диктатори.

Такъв е случаят с амбицията на болшевиките да си имат и те дирижабъл, модерен в онзи години в развитите държави, като Германия, САЩ и Италия. Само че в СССР нямали специалисти. И без да се гнусят от италианския фашизъм, поканили през 1931 година изтъкнатия фашист Умберто Нобиле ( на снимката) да им построи такъв за прослава на съветския строй. С благословията на дучето той кацнал в СССР на следващата година.

 

 

 

 

Умберто Нобиле не е бил какъв да е фашист, а изобретател и голям експерт по строителството на дирижабли, носител на званието “почетен фашист”, връчено му лично от изобретателя на фашизма Мусолини.

Под вещото ръководство на видния фашист и специалист по дирижаблите генерал Умберто Нобиле СССР се сдобил с престижния продукт на авиационното строене в специално създадения за целта завод в близкото до Москва градче Долгопрудний. 

Както и в други области на отгладуваната от безправните роби в СССР индустриализация, осъществена от скъпо платените за целта западни специалисти, Съветският съюз постига временно голям успех. Дългият 104 метра съветски дирижабъл, построен от италианския фашист край Москва, поставил световен рекорд по продължителен полет, макар да не бил чак толкова голям като аналогичните летателни апарати в Германия и САЩ.

 

 

 

Но както и при други, “взаимствани” от капиталистите технологични чудеса, мърлящината на съветските другари довела до катастрофа рожбата на болшевишко-фашистката дружба. Поради неверни карти управляваният от съветски екипаж апарат “СССР В – 6” се натъкнал през февруари 1938 година при полет от Москва за Мурманск  на 400 метрово възвишение, отбелязано на картите на пилотите като 200 метрово.    https://vikond65.livejournal.com/1191501.html

Така, заедно с петгодишния договор на “почетния фашист”, съветската програма за производство на дирижабли приключила завинаги. Или по-точно, била е пренастроена за производство на подобните на дирижабли балони против вражески самолети в небето на Москва, която се готвела за война в края на 30 години.

Останал за историята само срамният, упорито крит и в днешна Русия спомен за отличното сътрудничество между СССР и фашистка Италия, както и с националсоциалистическа Германия по същото време.

 

4 мнения за “Срамната история на дружбата между СССР и фашистка Италия”

 1. Румънската резолюция към Берлинския Конгрес

  ИСТИНСКИЯТ ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

  7-ми февруари.
  1878-ма година.

  Румънският сенат единодушно гласува резолюция, в която се застъпва за териториалната цялост на страната.
  Сенатът не признава отчуждаване на румънска територия под никаква форма и в замяна на каквото и да била
  териториална компенсация или обезщетение.

  Министър-председателят Братияну, дали Румъния приема
  отстъпването на Бесарабия срещу Северна Добруджа
  /това е компенсацията в полза на Русия/, отговаря:
  “Разбира се , ние не приемаме Добруджа”.

  По време на заседанията на Берлинския конгрес,
  букурещкият вестник Стеана Романием пише:

  ” Добруджа, географски и етнографски, не съставлява част от нашата територия.
  Бидейки от другата страна на Дунава,
  тя остава едно продължение на България.
  Добруджа ще остане в бъдеще една открита рана,
  един мотив за разногласия между Румъния и България.

  ИСТИНСКИЯТ ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

  Румънската резолюция към Берлинския Конгрес и реакция към завоевателната политика на Русия.

  Русия се отмята от подписа си на Посланишката конференция за образуване на източна и западна автономна българска област
  и налага образуване на северна и южна автономна българска област.

  Русия харизва на Османската империя Охридска България,Харизва на Румъния Северна Добруджа,
  за да си присвои българската Бесарабия.

  Тези , които продължават да папагалстват комунистическите измишльотини за всебългарската история, са идиоти!
  Като идиота крадлив и лъжлив премиер-милиционер, диктаторчето Бойко Потьомкин Борисов.

  /In?elegi limba romana?/
  Борисов-Кангречулейшъна,
  /Разбирате ли румънски?/

 2. Проф. Дойчев развенчава “освободителният” характер на руско-османската война от 1877-78г.:
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4942019455839583&id=100000947316202
  След тази война Руската империя анексира територии от своят военен СЪЮЗНИК-Румъния!
  Освен това Руската империя дава български територии на Сърбия, дава им Пирот, Ниш и Враня! И така ги обрича на сръбско робство!
  Също така Руската империя обрича на румънско робство изконно българските територии в Северна Добруджа!!!
  Няма как войната да е “освободителна” ,след като Руската империя анексира румънско и български територии!
  НЯМА КАК!
  Нито един от рублоядите в НРБ не може да обори фактите , които е посочил проф. Дойчев!

 3. Ах, Цепелина оттука мина, мина и замина, а комунизмът си остана, с путлеризъм за закана. А от благодарност италианците поканиха главния отровител на Червената армия да дойде с войниците си да напръска Милано с хлорна вар. Макаронаджиите са си продажни от едно време още, когато за да се обединят в една държава и да отхвърлят австрийското владичество над Севера, те се съешиха с французите, един техен лумпен намушка Сиси Австрийска в Женева, а години по-късно от благодарност помагаха на Хитлер като осигуряваха източния му фланг, докато германците превземаха Белгия и Холандия и обсаждаха Дюнкерк. После пък пуснаха капитан Йосериън в Сицилия, докато Северът пак беше германски и Дучето се криеше на Лаго ди Комо. Имаха късмета да ги превземе Патън, а не Толбухин и поради това излязоха от ВСВ не като България – победена държава, а като държава – победител, член на Тройната ос. Силно левичаство и тероризъм в следвоенните години, там Берлингуер, “Сан Бабила – 20 часа”, но и силна мафиотштина, “Полицията е с вързани ръце”. Български посланици в Рим и Вaтикана ставаха най-големите десари, докато мними аеромениджъри координираха секретни акции.

 4. Тая дружба има и друго име – сътрудничество. Идеологизацията в техниката и икономиката винаги предпоставя възможност за ответно почукване по носа. Бих напомнил на г-н Инджев един от поредица факти: По време на Втората световна, заводите “Опел” бълват военна техника, която се използва срещу антихитлеристката коалиция. А са собственост на “Дженерал мотърс” . САЩ, ако някой не се сеща… Мога да изброя още примери от такъв “разред” – ако г-н Инджев прояви необходимата любознателност.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.