Европа откри студената вода по отношение на Русия

Една сутрин Европа се събуди от ледения руски душ и откри какъв проблем е Русия за нея. Добро утро!

Това впечатление оставя европейският кошер, който руската мечка напълно съзнателно и преднамерено ритна чрез мечешката си прегръдка със злополучния Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. https://clubz.bg/109819-evroparlamentat_vdigna_zhalt_karton_na_borel

Първият дипломат на Европейския съюз не е първият западен лидер, който се оказва изненадат от т.н. руско гостоприемство, но поне се оказа пръв, който след предсказуемия капан, в който попада, се превръща в повод за разговор на най-високо ниво в най-богата организация на света, пред която огромната Русия е абсолютно икономическо джудже.

Малко,но злобно великанче. И от сърце злобее, когато му се открие възможност да унижи някои благ чужденец. Лавров направо се наслаждаваше на възможността да се гаври безнаказано с безпомощния 73 годишен учтив гост от Европа, който явно не разбираше в реално време какво му се случва, та се наложи след постановката в Москва да му се обяснява в какъв театър е участвал неволно. 

Хитлер съветвал своите дипломати да се държат нагло, защото така стъписват своите домакини и доминират над тях. И те наистина са следвали тази хитлеристка тактика.

Руската дипломация не пада по-долу в това отношение. Изпитахме я при посещението на маскирания като руски патриарх полковник от КГБ Гундяев, който навръх руския празник 3 март, превърнат в национален за България от нейната пета колона ( което му е малко!) се накара нагло на българския държавен глава Румен Радев в собствения му кабинет. Не го умилостиви фактът, че вицепрезидентът Илияна Йотова падна на колене пред него и му целуна ръка още при кацането му на българска земя. Беше дошъл с мисия и я изпълни в духа на традиционната съветско-руска дипломацаница.

Но ето, че неадекватният ход на Борел, подкрепен от солидарност след това от председателката Урсула фон Лайен насред бурята от възмущение в Европейския парламент, най-после светна червена лампичка що за номера като за под червени фенери въртят на Червения площад пред Кремъл и вътре на червения му килим. А трябваше да са си научили урока отдавна, още повече, че Борел беше предупреден от авторитетни автори в западни медии да не отива неподготвен в Москва. 

Диктаторът Сталин отдавна е формулирал отношението на Империята на злото към “гнилия Запад” с прословутата му реакция, когато му съобщили за влиянието на Ватикана на милионите католици по света. Верен на руския принцип да бъде уважавана силата, Сталин попитал иронично колко дивизии притежава римския папа.

Путин имитира Сталин в много отношения и това е едно от тях. Обича да закъснява преднамерено за срещи, а на лилипутинчета, които подозира в опит за непослушание, направо отменя аудиенциите. Случи му се на когато на 27 април 2009 г. му отмениха среща с премиера Медведев със Сергей Стнишев, след което Путин благоволи да се види с българския премиер на откриване на изложба “България днес”. А България и днес нито се “обиди”, нито си взе поука.

Онзи ден се случи нещо подобно и с председателя на Иранския парламент Мохаммад Багер Галибаф. Той се отказа от среща с Путин на 8 февруари след като му беше поставено абсурдното условие да се карантинира 12 дни по-рано, за да получи аудиенция. С което също се потвърдиха слуховете за влошеното здраве на Путин, който се страхува от контакти с хора – болен, но не и оздравял от манията за имперско величие.  

Само в Сингапур, истински териториален лилипут, но икономически гигант, поставиха през ноември 2018 година Путин на място като му отказаха уговорена среща с Ли Сян, премиера на държавицата, заради склонността на руския автократ да закъснява и да кара да го чакат – също копирана от Сталин и прилагана в изключително редките му срещи на болшевишкия диктатор със западни лидери на конференциите в Техеран, Ялта и Потсдам  . 

Нещо повече, сингапурците демонстративно прекараха Путин през проверка за оръжие и не допуснаха охраната му с него. Колко е хубаво да си малък, но приказно богат с труда на собствения си народ, което те прави независим, бидейки обаче далеч от руската империя и нейните заплахи!

За добро или не Русия е географски, а също културно и исторически част от Европа, както припомни по повод споровете около легитимността на “Сверен поток 2” Германският президент Щайнмайер преди два дни. И щеше да бъде добре да беше сложил точка на констатацията си, но той я свърза с руските жертви по времето на Втората световна война. Не съветските, а руските. Сякаш Беларус и Украйна не са съветските колонии, които са дали наистина най-много жертви в тази война. 

Европейските опити за опитомяване на руската мечка се натъкват от години на обичайното руско мечешко поведение, но този път те получиха нещо като колективен отпор на депутатско ниво в Европа. Без да иска Жозеп Борел стана жертвен агнец , но и камбана за  това пробуждане. Той е възпитан европееец, а не ориенталски автократ като Ердоган, който 30 януари 2009 година прекъсна дебат с израелския президент Шимон Перес в Давос, напусна международната конференция и се завърна като национален герой сред националистите в Турция.

Борел получи аплодисменти в европейския парламент само от крайно леви и крайно десни. Крайно време беше нормалната част от Европа да нормализира отношението си спрямо Русия и да престане да щади нейната агресивност, възприемана като някаква фатална даденост, срещу която нищо не може да се направи. Може. Най-могъщият в света икономически субект, какъвто е ЕС, трябва “само” да пожелае да използва мощта си по предназначение по отношение на руския цирк, в който разиграват собствената руска публика с имитация на демокрация.

КОЛАЖ ОТ РУСКИТЕ СОЦИАЛНИ МРЕЖИ: Путин, говорителят му Песков и премиерът му Медведев се канят да векуват начело на Русия

17 мнения за “Европа откри студената вода по отношение на Русия”

 1. https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-volya-i-nfsb-zaedno-na-parlamentarnite-izbori

  Извинявайте, че е малко извън темата (само на пръв поглед), но бихте ли коментирали пръкването на бял свят на поредния двуглав хибриден политически мутант?

  Много мина, малко остана…Часовникът се върти, обаче НАЗАД!
  Да видим докъде ще стигне – 1989, 1944 или 1933-та.

 2. Европа, поне около столицата си Брюксел, не обръща внимание на русия. Нито е стресната, нито е впечатлена. Тук в новините е ковид, колоездене, ковид, трофи с колелета, ковид, маски, мерки, ковид, втори щам, трети щам, ковид, ще умрем, ще се затрием, пазете другите, ковид, олеле, ужас, лоши прогнози, заедно ще се справим … и това е. Други новини няма. Вчера в праймтайма даваха двама старци на по 90 и кусур години, които починали, завалиите… един до друг в болницата. Не знам защо хората тук се изненадват, че старци на по 90 и кусур години може и да починат. Случвало се е и преди, доколкото знам. Но в Европа това е водеща новина.
  Европа води война с въображаем противник. Реални заплахи, като русия, глад, война, икономическа катастрофа – не, това не е тема, която заслужава внимание. Европа предпочита да се преструва, че нищо не може да я мръдне от разкоша и благоденствието, в което тънат някои държави, макар и с трилионен дълг и двуцифрен дефицит.
  Путин, ако има още малко търпение, ще бъде молен от Европа да я спасява. Само чудо може да промени този ход на историята. Европа така старателно и методично сама се съсипва в момента, както никога досега.
  Икономиката, глу…

 3. След партайгеносе Меркел неформален водач на ЕС ще бъде Макрон – друго политфизиологично джудже – комплексиран русопъзльо, сърболюб и българомразец…лошо.

 4. Борел, толкова си може завалията. Не съм много сигурен дали И в инглиша е по-добър дори от нашата ППП. Иде реч за пазарджиклийката катето захариева. За останалото си знаете.
  Да се повторя. Лично аз съм изключително доволен от визитата на еврокомисаря по външна политика. Поведението на домакините колкото и да не му се ще, го предизвиква да стане и той фен на санкциите. Ватниците от друго не вдяват.

  @Любен Пандев, за “сърболюба” Макрон е много пресилено. Сегашният френски президент едва ли е знаел преди да встъпи в длъжност къде е Сърбия и като как се изявява в наше време по сите азимути. За другото в споделеното, всеки има право на мнение. От мен обаче да знаете, че ако при Тръмп първа грижа му бе на ЕМ да прави, да струва но да убеди първо Меркел и чрез нея останалите в ЕС, че Европа не трябва да е толкова зависима от Америка във всяко едно отношение и най-паче отбраната, сега това минава категорично на втори план.
  Всичко останало са подробности от пейзажа. Подкрепям К. Ганев, че Раззия наистина е последна грижа на Запада и по вертикала и по хоризонтала. С по-малко от 2% БВП на планетата и ръждясали ракети от съветско време, нито една изведена до край нова разработка след разпада на “Съюз нерушимий” няма как народонаселението тук да ляга и става с мисъл: “Малей, страх” Как ще се спасяваме от “руснаците идат”. А и самият пут.ин е голям шубелия. Сал наш Баце може да го “бие” в туй отношение. Като гледам каква е истерията срещу “берлинският пациент” който уж де, не го броят за жив, ги тресе, стискам палци да продължи да действа инструкцията преписвана на ЦРУ: “Не му пречете на ввп. Няма кой друг толкова майсторски да съсипва Мордор”.
  Много мина, мъничко остана. Ще да видим.

 5. Чудя се кои наши евродепутати, освен злополучния Ал. Йорданов, са поискали оставката на Борел?

 6. Не се сещам западен политик да е постигнал нещо в москва още от сталински времена.
  С русия се преговаря извън територията и!

 7. За К.Г.
  Прекалено дръзко предавате видяното от вашата камбанария.
  Ако си припомним историята ще се съгласим, че обществата винаги са се развивали към по-добро. Така че връщане назад няма да има. Въпреки прокобите и временните отклонения.

 8. @Караиванов

  Готов съм да се обзаложа кои наши евродепутати не са я поискали и не биха я поискали.
  Слабаков, Джамбазки, Станишев
  Бъдете здрав!

 9. Асен, ако от Вашата камбанария нещата изглеждат по-розови, защо не ни споделите аргументите си? Как ще излезе Европа от дълговата спирала, в която доброволно се вкарва и то с висока начална скорост? “Откритието”, че възрастни хора могат да починат от някаква инфекция, може ли да е оправдание за смъртта на невъзрастни хора, както се случва в много държави, вкл. и в България в момента? Колко още пари може да си нарисува Меркел просто ей така, без никаква икономическа обосновка, а поради борбата с ковид (?!?!?! WTF) преди това да предизвика унищожителна за малкия и среден бизнес инфлация?
  Споделете, моля.

 10. Г-н Ганев, точно затова чета избрани български сайтове, и всеки българин и източноевропеец ми е по- интересен от повечето западняци. За съжаление, тук хората говорят най-вече за това кога ще се пенсионират и на какъв живот ще го ударят след това. После влизат в някой старчески дом и гният там до 99 г. Според мен нямат много връзка с реалността. Както знаем, корабите не са създадени да стоят в пристанищата (любима английска поговорка). Освен това, ходят на почивки. Като ги питаш къде са били, всички казват – в Южна Франция. Е, от време на време някой някога е ходил и до Гърция. Скука на квадрат. Не, на н-та степен.
  Предимството е, че на запад са добре възпитани и никога не са били отучени да се държат прилично, за разлика от нас. В България, по време на комунизма, всяка маймуна, слязла от клона, си е въобразила, че командва парада и че другите са и длъжни, поради което възпитаните хора са натикани в ъгъла или напускат държавата.

  @ Асен
  Моите впечатления се покриват с тези на г-н Ганев. И, уви, не мисля че обществата винаги се развиват към по-добро. Например Турция, Китай, Венецуела…

  Бъдете здрави!

 11. Г-н Ганев,не ми е трудно да се опитам да ви отговоря. В същото време отговарям и на Иванка чийто впечатления се покриват с вашите с тази уговорка,че тя разширява “диспута” между нас без яснота и с противоречия в някои от нейните примери.
  В предишния си пост вие развивате катастрофалната теза,че Европа тъне в неяснота какво става и е във фалит /казвате дефицит/ в икономиката,така че ще се наложи Путин да я спасява!
  Моята контра теза е,че Путин, както всички негови предшесвеници като Ленин,Хитлер,Сталин,Георги Димитров,Мао цве Дун,Пол Пот и разни други вече забравени негодници,ще си отиде без да може да спаси самия себе си.
  Европа ще продължи да се развива. Знаем как са живяли хората в робовладелчевския строй,феодализма и ранния капитализъм. Днес хората в Европа са свободни,живеят и работят в условия по-добри от преди. В културно отношение всеки се развива според своите заложби.
  Това исках да кажа.

 12. към Иванка:

  Много зависи “в какви води плавате”! Едни от “най-плаващите кораби”, които познавам и с които съм работил са холандци и британци, и не се вместват, ама никак, във Вашито описание!

  Бъдете здрава!

 13. @ Българин:не е само Германия със Северен поток 2,на 5 ноември 2020 г. нефта Brent се котира 40,71 щ.д.за барел.Днес е 63 долара увеличение с 50 %,Русия е повече от доволна,ще има пари за МО,МВД,ФСБ .

 14. @Krasnoselski

  Точно така е, г-н Krasnoselski, такава е ситуацията, съгласен съм с Вас.
  Какво беше казал товариш Илич за въженцето и полезните иди*ти на Запад?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.