Уязвимият генерал Луков и маршът на неуязвимите съветски мо(ну)менти в България

ОБНОВЕНА НА 15 ФЕВРУАРИ 2021 Г.

Горещият дебат на деня отново извади пред строя на коментиращите в българската публичност личността ( и делото) на бившия военен министър в Царство България генерал Христо Луков. Не мислех да се хвърлям в жегата от полярни мнения. Но след статия в по(пу)лярен по темата сайт, написана от колега, с когото сме с различни убеждения, но това не ми пречи да харесвам неговата независимост, взимам думата също в лично качество без претенция да говоря от ничие друго име. 

Имена колегата не споменава и ще постъпя реципрочно в това отношение. Обикновено избягвам обобщенията, но в неговата статия той прави точно това. Което е основна причина да наруша мълчанието си и да му опонирам – не заради личността на Луков, който по предсмъртно признание на майка ми е брат на моя прадядо Петър Луков ( на снимката), колкото заради внушенията на обобщенията и “неточностите” във въпросната статия, някои от които са доста “едри”.

 

 

 

 

 

 

За да затворя тази страница с роднинството и да не оставя място и за недомлъвки, ще го го кажа ясно: с нищо не ме задължава кръвната връзка, ако приема, че наистина има такава, каквато разкри майка ми без да има основание да си измисля такова нещо. Дори напротив, ако трябва да формирам личната си позиция по тази линия, тя трябва да е силно негативна. Защото любимата ми прабаба Елисавета, съпруга на прадядо ми Петър Луков, разказваше, че неговите роднини са й отнели огромното наследство след ранната смърт на мъжа й . Не споменаваше имена, явно е била предупредена да не издава страшната по времето на комунизма тайна. Но с горчивина, която се предаде и на нас, децата, казваше само, че като чужденка ( чехкиня по произход) е била измамена при подписване на документи от близките в семейството и превърната от наследница на едно от най-големите богатства в недвижима собственост в София в бедна майка на три деца ( след като 5 други, родени от нея, са починали). 

След откритието за роднинството ми с Христо Луков се опитах да открия и факти от биографията му, които да ми изяснят неговия образ. Попаднах на негови речи в качеството му на председател на Съюза на българските национални легиони, които наистина са отправяли антисемитски послания, макар и далеч от националсоциалистическата истерия. Поканен е бил да ги оглави през 1942 година след смъртта на генерал Никола Жеков, почетен председател на тази невиждана по своя мащаб в България организация. Генерал Жеков беше зачетен като храбър български патриот преди няколко дни със специално предаване по БНТ, в което изцяло беше представен като герой от войните, какъвто е бил и Христо Луков, макар неговите днешни критици да изразяват съмнение в неговата храброст, тъй като бил получил само един орден за храброст. И то само четвърта степен, както намеква не много достойно в статията си колегата. 

Чудя се защо за предшественика на Луков на върха на тази организация генерал Жеков може да има почит днес без да се споменава председателството му на същите тези легиони, а за Луков да не може да се говори иначе, освен в антагонистични категории? Да не би да е заради факта, че Жеков си отива от света мирно и по естествени причини, а Луков го убиват бъдещите управляващи на България по причини, които и днес се опипват да нагодят към съвестта си с оприличаване на това убийство на геройствата на съпротивата срещу националсоциализма в окупираните от Германия държави?

Може да се спори също и за споменатия в статията брой на членската маса на легионите. Чел съм твърдения, че е била в пъти по-голяма от посочените от колегата 75 хиляди души и едва при комунизма БКП чупи този рекорд по масовост. Но и “само” 75 хиляди също е впечатляващо като членска сама. Което говори за истинска популярност на опозиционните легиони, в които не е било изгодно да членуваш и да си в немилост пред тогавашната власт. И всичките тези българи вкупом са били антисемити или повечето от тях са били типичните за времето си националисти, симпатизиращи на държавата, която е подкрепила националния блян за обединение на България? 

Дали връзките на генерал Луков с националсоциалистическа Германия ( защото това е точният термин и е симптоматично той да бъде избягван, колега!) могат да бъда оправдани?

Не. Еднозначно е, според мен, че те не могат да бъдат извинени- особено от днешна гледна точка. Но могат да бъдат разбрани в контекста на историческото време. Защото генералът е бил негова доста типична за България рожба.

Това е било времето на продължаващата пагубна илюзия сред нашите сънародници за възможността всички земи, населени с българи, да бъдат присъединени към Майка България. Този самоубийствен мираж е създаден от Русия напълно съзнателно с цел българите да бъдат измамени, че Русия е добра и дарява територии ( в някои от които не е стъпвал руски ботуш). Идеята е била след това българите да бъдат настроени срещу Запада на конгреса в Берлин, много преди който ( и още преди войната с османците) Русия се е договорила тайно с европейските сили да няма голяма и единна България. Тази подлост с далечно мерене изстрелва отровен куршум срещу бъдещето на българите в Сан Стефано не друг, а яростният антисемит Николай Игнатиев, автор на първото антисемитско законодателство в човешката история. От неговите Майски закони за установяване на държавен терор над евреите през 1882 година са се учили националсоциалистите в Германия половин век по-късно. 

Макар Русия да посява в умовете и сърцата на българите мита за възможността на тяхното обединение за сметка на съседите, Германия е тази, която на два пъти се възползва от тази пагубна за българите надежда за решаване на националния въпрос със силата на оръжието. Ето защо българите посрещат германските войски на българска земя като съюзници с френетични овации. Цялата елитна за времето си търговска гимназия в София, в която е учила майка ми, се е изсипала да ги приветства с цветя, спомняше си тя. 

Разликата между руската интрига и германското й използване е във факта, че днешна Германия няма проблем да си признае и да се разкае, докато Русия и нейните слуги у нас продължават да залага на заложения капан за български наивници и продажници за целите на съвременната руска имперска доктрина да ни разделя, за да ни владее чрез подставените си лица във властта и опозицията.

Руският антисемитизъм е табу в днешна Българи, но е бил известен на българите в далеч по-свободната ( в сравнение с времето на НРБ)  “фашистка” България. Нещо повече, първите български социалисти, начело с Димитър Благоев, са били последователни противници на русофилщината, която си е измислила “русофобията” на изповядвания от болшевиките принцип “който не е с нас, е против нас”. И е фашист на по-късен етап, разбира се, когато др. Сталин разваля приятелството си Хитлер след като вече е подменил междувременно на терминологично ниво националсоциализма с италианското понятие “фашизъм”, употребявано като прикритие за социалистическите корени на кафявата германска диктатура.

Да декларирам ли отново тук, преди да продължа, че категорично не подкрепям връзките на ген. Христо Луков с германския националсоциализъм, който той използва за възраждането на практически унищожената от  договора във Версай българска армия като министър на отбраната? Нямам проблем, макар да е вярно ( колега, който иронизираш това обстоятелство), че не намерих антисемитски изказвания в неговите речи, това не го оправдава за приятелството му с Гьоринг, втория човек в райха, на който искрено се възхищават твърде много българи по националистическа, но не непременно по антисемитска линия. 

Но да попитам пак, ако Христо Луков е бил косвено доказан антисемит по “съребрена линия” с хитлеристите, то какви са българските русофили, които се правят на умрели лисици относно основополагащия руски антисемитизъм, макар че се опитах да ги събудя с подробни документи за този факт в книгата си “Измамата “Сан Стефано”? Надявам се уважаването от мен евреи и техните организации да не се подведат и да ме причислят към враговете си. А също така се надявам някой ден, в името на справедливостта, те да преодолеят задръжките си и да прогледнат за антисемитизма на Игнатиев, представян в България като баща на нацията, горда иначе със спасяването на (по-голямата част от) евреите в пределите на териториите под царски български контрол в условията на германски натиск.

Щом ще сравняваме, хайде да сравним тогава и Мюнхенската капитулация на Великобритания и Франция пред Германия – капитулация,  която колегата слага на кантара на твърденията си с тежест, колкото и сговора – уж за ненападение ( а всъщност за подстрекаване на Хитлер към война на Запад) – “Молотов – Рибентроп”. Авторът на това твърдение заявява, че за Мюнхен от септември 1938 г. привържениците на Луков у нас мълчат.

Не знам за привържениците на Луков и за участниците в провокативния марш в негова чест. Не познавам такива. Но моя милост, както и огромен брой критици на позора от Мюнхен, поднесъл на Хитлер Чехословакия тепсия, се пише и говори свободно от всеки обективен коментатор на Запад. Путин е този, който в съветски стил се върна напоследък към знака на равенство между двата договора, за да оневини СССР за помощта, която реално оказва на Хитлер, за да разпали войната срещу Европа, докато Сталин  граби в съгласие с него в нейния източен край земи от Полша, балтийските републики, Румъния, Финландия…

В Западна Европа е върлувал пацифизмът на поколението, преживяло ужаса на Първата световна война. Западните политици са се опитвали да угодят на тези настроения и на реваншиста  Хитлер, изкласил с тяхната косвена подкрепа до фюрер на вълната на масовото германско разочарование от прекомерното наказване, наложено на Германия от победителите й в предишната война. Хранили са в Европа илюзията, че могат да нахранят чудовището. Били са болни от глупавата заблуда, че така осигуряват мира на континента, който искрено желаят.

В СССР по същото време се случва обратното: там марширува пълната милитаризация на огромната държава , чийто национален химн е Интернационалът, призоваващ открито светът да бъде хвърлен в пламъци, разрушен и покорен от съветския комунизъм. 

Не, не са били прави западняците страхливо да сервират Чехословакия на Шикългрубер и бандата му, но мотивацията им е била право противоположна на пъкления замисъл на Сталин да подпомага и подстрекава с огромни суровинни доставки германската военна машина и дори  да й предостави полигоните и просторите си за военни маневри ( Гьоринг се обучава да лети в СССР и за малко да стане съветски зет). Уж го бил направил, за да спечели време да се подготви за война, а не за да укрепи със стоманената си материална и (не)морална подкрепа националсоциалистическия си побратим по диктатура за войната му в Европа, лъжат вдъхновено и днес апологетите на съветския режим.

Злополучен от фактологична точка е и опитът на колегата да отговори в статията си еднозначно кой е бил наистина Христо Луков чрез паралели с холивудски филми, макар да прекалявали някои ( като Тарантино), показващи зверства, извършвани  срещу нацисти. Той и Оливър стоун, любимецът на Путин, явно лъже по тази логика чрез онази сцена в един от филмите си, в която американски войници разстрелват до един предали се германци. За такова нещо в американската армия са съдени военни като военопрестъпници, но Стоун не замазва грозната истина от великоамерикански чувства.

Още по-неадекватен е примерът с Меркел, поднесла цветя на лобното място на германските атентатори, опитали да убият Хитлер. Факт. Само че той доказва противоположното: че в Германия един бивш полковник, началник на хитлеристката Резервна армия и доверен офицер от най-близкото обкръжение на Хитлер, какъвто е бил ръководителят на заговора Щауфенберг, както и останалите униформени участници в атентата от 20 юли 1944 година, могат да получат патриотична индулгенция за националсоциалистическото си минало, когато на везните се поставят плюсовете и минусите на техните биографии. Но на Луков не му се признава патриотизмът като мотивация за позицията му, която го е тласнала към колаборация с нацистите в Германия. 

НА СНИМКАТА( личен архив): Авторът в средата на групата поканени чужденци за отбелязване на годишнината от атентата на Щауфенберг. Бон, юли 1994 година.

 

 

 

 

 

Бях на 20 юли 1994 година на 50 годишнината от този атентат в качеството на единствен българин, поканен от кабинета на канцлера Хелмут Кол на тържествата в чест на Щауфенберг и съм си задавал горния въпрос още тогава. Каня се да го развия тепърва “когато му дойде времето” в български и международен контекст.

Левичарската интерпретация на историята със силен русофилско-съветски уклон не отива на един автор, който иначе е доказал многократно с публикациите в своя сайт, че не е путинист и с това се откроява от масата русофили днес. Отгоре на всичко този начин на преобръщане на фактите, особено що се отнася до исторически контекст, налива вода в мелницата тъкмо на заслепените антикомунисти, които не са в състояние да признаят, че може да има бивш комунист- не че има връзка с личността на Луков, а по принцип. Те също не желаят да признаят многообразието в образа на врага, нито, че от правилото може да има изключения.

Хубаво и храбро е да се заема позиция. Но само ако тя е обоснована (факто)логично. Ако човек не знае или не признава разликата между въоръжените опити за сваляне на българската власт у нас от комунисти, които до 1941 година следват указанията на Сталин да прославят съюзника Хитлер – от една страна, а от друга страна ги приравнява към  националната съпротива срещу чуждата окупация в други европейски държави, е по-добре да не се захваща да обяснява каква  е спецификата на българската история от онзи период.

Тя е демонстративно поругана от продължаващото и днес престъпление, което вършат стърчащите над главите ни агресивни монументи на идеологическата прослава на съветската окупация на отказалата съпротива, невоювалата срещу СССР България, която в  това отношение е изключение от чер(ве)но-бялата история на Европа, заразена с кафявата чума в предварителна колаборация с червената холера. Така че битката срещу образа на покойния от толкова много години генерал Луков звучи твърде фалшиво на фона на търпимостта към триумфа на символиката на нашите чужди колонизатори, която се радва на закрилата и на днешната “дясна-патриотична” власт. Защото ориентирът в тази грозна картина не е дясното и лявото пристрастие. Не е и патриотарството. Фарът в това море от лъжи, в тази съзнателно поддържана мъгла е привързаността към истината.

14 мнения за “Уязвимият генерал Луков и маршът на неуязвимите съветски мо(ну)менти в България”

 1. “Фарът в това море от лъжи, в тази съзнателно поддържана мъгла е привързаността към истината.”

  Йосифъ Геронъ , председател на централната консистория на евреите в България
  изпраща официален поздрав лично на Министъра на войната ген. Христо Луков.
  С благодарности за личният му принос при спасяването на българските евреи.

  “Фашистът и антисемит” депутатът Димитър Пешев
  е осъден на 15г. затвор от антинародния “Народен съд” на АБПФК на БКП.
  А Димитър Пешев, за личният му принос при спасяването на българските евреи,
  е почетен гражданин на Израел!

  Смешни и нагли са и днешните обвиненията на комунистите от ГЕРБ-БСП-ДПС,
  към “фашиста” и “антисемита” ген.Луков!
  За депортирането на евреите от т.н.”нови земи”!
  Депортацията е била извършена, след като ген.Луков вече е бил убит!

 2. П.П

  Ген.Луков е убит от бащата на Татяна Буруджиева.
  Народна представителка в 42-рото Народно събрание от БСП.

 3. Що ли не съм изненадан. Още в самото начало на статията първото и единствено име които ми изплува бе на иван бакалов. Проверих след прочитането ѝ с помощта на чичко Гугъл стигнах лесно до фейса му.. Ерго, не греша в предположението си.
  Бих попитал цитираният журналист какво мисли за убийството на 122 немски военнопленика през ВСВ от военният кореспондент Ърнест Хеминхуей. Това не е разследване на недобрежелатели да натопят левичаря по убеждения ЪХ. Това е по негово гордо признание.
  Историята за да бъде действително учителка на народите се нуждае от безпристрастен прочит на всички без изключения факти, обстоятелства, случки и събития. И никакви премълчавания на “неудобното” в каквато ѝ да е посока. Защото го има и това и онова и не знам какво ли не още.
  Още един пример. Херман Гьоринг който би трябвало да е номинално антисемит номер 2 в Третият райх е отрязал от самото начало категорично и безусловно мераците на Гестапо и СС: ” В моят щаб аз решавам кой е евреин”. Едно на ръка, че брат му Абел, ако не греша малкото име е рискувал не само собственият си живот но и миниум кариерата на ХГ спасявайки лично, ловко изпозвайки прочутата фамилия, стотици евреи, комунисти и нелегални от съпротивата. Немски и чешки.
  “Платон ми е приятел, но истината ми е по-скъпа”.

 4. Към Georgi Nikolov ( и не само):

  Ето линк към информацията за “подвига” на Хемингуей, който в случая е илюстрация на факта, че не всички авторитети от Запада, които левите и русофилите обичат да ни дават за да обосновават собствената си пропаганда в определен и изгоден контекст, са това, за което ни ги представят.
  Иначе няма нужда да ходим до Хемингуей…Разстрелът на пленници е бил обичайна практика и на германците ( особено по отношение на комисарите и евреите сред тях), които са се видели в чудо какво да правят с огромните маси хора в техен плен, отказващи да бранят комунистическата родина, така и от съветска страна по отношение на германците. Не са имали нито задръжки, нито подписи на своите вождове под Международната конвенция, която общо взето се е спазвала от германците спрямо пленените западни военни.

  https://clio-historia.livejournal.com/1134922.html

 5. Още за ген. Луков и неговите убийци. За мен е ясно, че ген. Луков е убит по заповед на Москва. Дори това убийство бе увековечено със средствата на киноизкуството. Спомнете си “Черните ангели” – Стефан Данаилов и Виолета Гиндева пресъздадоха героите – убийци.

  https://faktor.bg/bg/articles/ot-redaktora-dyanko-markov-gen-lukov-e-ubit-po-zapoved-ot-moskva-podgotvyashe-izvezhdaneto-na-balgariya-ot-osta-video

 6. Иво, да не забравяме, най-важното отностно военнопленниците. Болшевишка Русия не е подписала Женевската конвенция за третиране на попадналите в плен и администриране на окупираните територии. Нещо повече Сталин е смятал, независимо от обстоятелства всеки който е бил “бастисан” от врага за предател. Не случайно при освобождаването на милионите съветски офицери и войници при настъплението на РККА и съюзниците не е имало сълзи на радост както е било с американци, британци, французи и др. Напротив. Плачели са защото и не са сгрешили, че им сменят само местоположението на лагерите. Пътуване и установяване в Сибир.
  Между другото, преди няколко години, четох, че няма регистриран случай при взаимноотношение, независимо на каква основа, служебна, лична, случайна в съветските военнопленнически лагери немец да се оплакал, дане нещо повече, да е казал лоша дума за местните жени. Срещнах го като огромен разследващ материал в един от най-“русофобските” сайтове-руский еврей.
  http://rusjev.net/2021/02/06/s-ukrainy-okonchatelno-snyata-kakaya-libo-otvetstvennost-za-katastrofu-mh17-a-vinovnik-rossiya/

 7. Който търси-намира. Статията, има и няколко характерни снимки е на уралският диалект, туй по Павел Тинков, на българския език. Давам с мой превод само финала.
  В заключение може да се възпроизведе фрагмент от спомените на един от бывшите немски военнопленници: «Мисля, че едва ли ще се намери немски войник, пленен в Русиия който да не се е научил да цени и уважава руската жена».
  http://ru-mir.net/2019/12/29/germanskie-voennoplennyie-i-sovetskie-zhenshhinyi-lagerno-polevoy-roman/

 8. Здравейте Иво и приятели. Иво, абсолютно сигурен съм в това, което казваш, защото съм гледал “Черните ангели* и като пресен шаран съм вярвал на лъжите им, зщото изастнах в стерилна среда. Но, минаха години и аз прогледнах. (така мисля) Иво, моля те, ако желаеш освети малко явлението Тренчев.

 9. Към Avakum zahov:

  Той сам се освети през лятото на 1992 г. като вожд на протестите срещу правителството на СДС.

  С него бяхме след това в “бойни” отношения. Заплашиме с пистолет, запасан на кръста, насред прием в чест на израелския премиер Шамир в хотел “Шератон”. Дойде от другия край на залата през гъстата тълпа от гости, за да ми търси сметка защо БТА е пуснала някаква информация, която не му харесва. Когато му възразих, че не ме интересува мнението му рече, че щял да ме оправи с гьостерица. Предизвиках го да каже направо дали ме заплашва с разправа, а той, с присъщата му наглост, си повдигна сакото и ми показа пистолета с думите, че ако ме заплашва, ще го направи по “този начин”.
  Пред цяла свита от свидетели, между които имаше и един заместник-министър!

  Голяма грешка допуснах, че се врътнах, вместо да му врътна една и да стане скандал, че да го изнесе охраната на Шамир. Как беше минал през проверката за оръжие, това не знам…
  Години по-късно се изненадахме взаимно в студиото на Дарик радио и той сам повдигна въпроса, защото вече бях описал вече публично случая. И излъга, като отново намекна, че ако иска да ме заплашва е щял да изпълни заканата си. Нещо като Путин, който отрича съпричастността на службите му към отравянията на врагове с “аргумента”, че те щяха да са мъртви, ако наистина са били поръчани да бъдат отравяни.
  Толкова от мен за Тренчев, за когото аз бях “седераст” в случаите, когато ме споменаваше някъде.

 10. Извинявам се че се намесвам относно “явлението Тренчев”,
  който с работническо-ментърджийската си приватизация,
  хариза предприятията на средната номенклатура на БКП.
  И некадърниците, вместо иновации, нарязаха оборудването на предприятията за скрап.
  Милиони останаха на улицата и потърсиха прехрана в чужбина.

  Намесвам се, отново с извинения,
  заради едно “затъпкано” интервю.
  Мисля, че беше във вестник Струма.
  При кандидатстването на Тренчев за депутат от някакво БКП.

  Цитирам oткровението на д-р Константин Тренчев:

  “Познахте. Прабаба ми по майчина линия и бащата на Никола Вапцаров Йонко са брат и сестра.

  – Сериозно?

  – Да. Коренът ми е македонски,от Банско. И смятам, че Вапцаров е поет, с когото всяка страна може да се гордее.
  Освен това по бащина линия прадядо ми и бащата на Георги Димитров са братя.
  Фамилията му е Тренчов.
  Но и досега не зная защо той се е преименувал на Димитров…”

  Наистина Георги е първородният син на Параскева Досева и Димитър Тренчев.

  В подмяната на промяната в българският преход,
  няма нищо случайно!
  И всички пътища водят до …Кремъл.

  Отново се извинявам.

 11. От екопротеста пред Дондуков 2
  Raiffeisen и Ревизоро срещу еколозите и Камчийските пясъци
  Топ-съдията Константин Пенчев в миналото и екоминистърът днес прикриват незаконния проект в зоната НАТУРА 2000
  (само като чуя за австрийски капитали и австрийски “собственици” у нас и се сещам, че точно във Виена е щабквартирата на изнесените от СССР и Руската федеация крадени от службите и номенкратурата им милиарди, които се нуждаят от “пране”. Чак след това е Кипър, Лихтенщайн, Великобритания и т.н. За повече детайли – “Панамските досиета”)

  https://bivol.bg/raiffeisen-%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d0%be%d1%80%d0%be-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b7%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d1%87%d0%b8%d0%b9.html

 12. Днес по ТВ “Европа” двама българомразци (Георги Коритаров и Иво Инджов) в продължение на цял час безсрамно, с нагли лъжи се опитаха да залеят с помия един български генерал, национален герой от войните, подло причакан и застрелян пред очите на детето си от двама безродници, коминтерновските терористи Виолета Якова и Иван Буруджиев в услуга на интересите на една чужда държава. Двамата журналисти -българомаразци защитиха в ефир и дъщерята на единия терорист, често показваната по медиите “политоложка” Татяна Буруджиева, в момента станала “жертва” на наказателно дело за обида от страна на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Ма, даже й запорирали банковите сметки на горката бедна социоложка! 🙂 Един път и Корнела да ми стане симпатична с действията си! А и Гочиту, “почетният” консул на Русия в Пловдив как само го изрита! Съща Маргарет Тачър 🙂
  Абе, КОЙ точно (името му ?) ги назначава за водещи подобни антибългарски псевдоинтелектуалци (защото истинският интелектуалец е почтен човек, с морал и родолюбие) в една българска телевизия?

 13. Инджов непрекъснато говореше за фашизъм,май само веднъж,в началото каза национал-социализъм. И най-нагло се изказа за реабилитиране на убийците-още малко щеше да поиска да им върнат Народните пенсии.До какво доживяхме!!!

 14. Трябва ни по една МОЧА на всеки ъгъл.. Народът много забравя.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.