Простата Караянчева приписа на Вазов “приписване” на думи в устата на Апостола

 

 

 

 

 

Васил Левски е едновременно патриот и син на света. Не знаем дали реално е казал думите, приписвани му от Вазов, че след Освобождението ще отиде да помага на други страни и народи, но знаем, че това би било напълно в характера му, че неговият патриотизъм не би му затворил очите за неправдата, където и да се случва тя“.

“Приписвани му от Вазов”? 

О, свещена простотия, която намеква, че Вазов нещо е “приписал” на Дякона, т.е. излъгал е направо, че Левски е искал да освобождава други народи след българския. 

Левски е споменавал в този смисъл руснаците, на които наистина Вазов заявява в стихотворна форма първо да освободят себе си, а след това да идват тук – цитирам- да ни носят “ново иго” . Но го е написал в стихотворението си “На руските воини” през 1916 година като отговор на руската агресия срещу България в Добруджа, когато Вазов окончателно се излекува от предишното си русофилство.

Това нелепо намесване на Вазов, който “приписвал” на Левски нещо,  изрече тази вечер Цвета Караянчева в Карлово. И потвърди по този начин, че е проста, като шефа си. Доказа още веднъж и твърдението на Симеон Радев,  интелектуалния колос на документираната памет за българското Възраждане, че русофилството е вид невежество.  

Истината е, че не Вазов, а Захарий Стоянов, най-големият и неоспорим пръв изследовател на живота и делото на Апостола по свидетелства на най-близките му съратници, е записал думите на Левски, изкристализирали по-късно в кратката им версия под формата на сентенция относно Русия : 

Който ни освободи, той и ще ни пороби”. 

Понеже няма аудиозапис, нито видео, нито нотариално заверена декларация с подписа на Васил Иванов Кунчев, русофилите оспорват автентичността на тази негова сентенция. А авторът на “Записките по българските въстания”, класик в жанра без аналог в нашата история, бива анатемосван от слугите на Русия в наше време като лъжец – в частта, свързана с това свидетелство.

Обаче…

Разгърнатият цитат по Захарий Стоянов, упорито крит от днешните българи, публикувах отдавна. Но Караянчева не знае, а онези, които й пишат речите, са невежи тоже.

Или не са? А “само” слугуват на русофилщината?

https://ivo.bg/2018/02/19/лъжите-за-апостола-под-руско-индиго/

Никому не се надѣвайте, — говорѣше той. — Ако ние не сме способни сами да се освободимъ, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода; а който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново въ робство…”

Цитатът е от фототипно издание на „Василъ Левски (Дяконътъ). Черти изъ живота му”, Захари Стояновъ, ПЛОВДИВЪ, 1883, глава 11 „Трябват пари”, стр. 97

Простите кърджалии, завладели днес България, продължават да опростачват заветите на Апостола на свободата в полза на русофилското влияние, което той храбро е отхвърлил.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ( за злоупотребите с паметта на Левски от днешната русофилщина): https://www.ploshtadslaveikov.com/vaorazheni-detsa-za-poreden-pat-pred-pametnika-na-levski/

11 мнения за “Простата Караянчева приписа на Вазов “приписване” на думи в устата на Апостола”

 1. Академик Ефрем Каранфилов е най-значимият изследовател на творчеството на Захари Стоянов.
  Като автор на предговора към книгата
  „Захари Стоянов. Васил Левски (дяконът). Черти от живота му”,
  /издателство на БЗНС, София, 1977 г./
  пишейки за първата биография на Левски, написана от Захари Стоянов,
  Ефрем Карамфилов отбелязва един цитат от Захари Стоянов:

  „ А ти какъв ще станеш, бай Василе, когато СЕ ОСВОБОДИМ ( а не когато ни освободят)-
  попитал го един път Божил Георгиев в присъствието на други трима апостоли :
  Ангел Кънчев, Димитър Общия и Сава Младенов.

  -Когато се освободи България,
  за мен не остава вече работа помежду ви
  – отговорил той.-
  Тогава аз ще да отида в Русия и да съставлявам комитети,
  защото там , макар и да няма чалми, но народът е притиснат от нас повече”.
  ( стр. 78)”

  Тези, които продължават да папагалстват комунистическите бръщолевения
  за българската история, са ИДИОТИ!
  Като ПКП Караянчева и простака Барон Мюнхаузен от Банкя.

 2. Тее дет слагат децата караул са същите озета които сега гният по панелки в София и са чудат какво да прават с полковнишките си пенсии, тия първи ще пълнят манерките на Червената армия гкато влезе в Българя, те го прават по примера на онези бебета в колички в Русия които с картон са направени като танкове, а бебетата са с противогази и биберони от войнишки презервативи, а в същото време други деца ги бият омоновците и ги тикат в пандиза е днеска Лукашийканаматковски в Беларус е хвърлил в затвора две деца журналистки да шият милиционерски униформи- донбаси мамата луганска-

 3. Навремето учителите, особено по-възрастните, често ни разказваха за живота на Апостола и ни посочваха като светъл пример смелостта и саможертвата му за свободата на България.
  В тийнеджърските си години обичах да фантазирам и понякога си мечтаех да мога да се срещна с Апостола някъде във времето, аз да се върна в неговото, или той да”прескочи” в нашето, нали “то нас обръща и ние него”, и да го предупредя в никакъв случай да не ходи в това проклето Къкринско ханче !!! Сега си представям какво би било, ако проклетият “граф” Игнатиев го бяха назначили на “престижния” държавен пост, но не в Турция, а в друга държава? Империи по света колкото щеш!
  Днес предателите на българския род (русофили разни) пак пробват с фалшификации на истината да покрият престъплението на любимия си “Граф” и да смъкнат Апостола на свободата от пиедестала на народната любов. “Демократично” опитват да му отнемат ореола на светец (даже махнаха иконата с лика му в храм “Света София”) и да го приравнят с ”всеки друг българин”. Дяконът бил “обикновен човек, с недостатъци като всички нас”… Но нека тия безродни килимявки знаят, че духът и саможертвата му са го изстреляли толкова далече във висините, при Създателя, че вече е недостижим за човешките им мерзости и от 148 години продължава да взривява малодушието в душите ни и да въздига българския дух.

 4. Браво!Изпитвам огромен срам дори само да гледам бай ганьовците от “гроб”.Но да ги слуша човек е направо инквизиция!

 5. За съжаление това твърдение на Васил Левски се оказва вярно. Както през руско-турските войни преди неговата смърт, така и през войната 1877-1878г. много населени места с българи са разсипани жестоко от руснаците.
  След 03.03.1878г. от България към Русия тръгват огромни финасови потоци до Брест-Литовския договор през 1916г., Основната заслуга за прекъсване на този грабеж е на ген. Иван Колев, разбил частите на руската армия навлезли в България. Естествено руснаците през всички тези войни не са дошли да кажат на българите “Аз съм добре, ти как си”, а тяхната цел е била и си остава да плячкосват.

 6. .. “От Батак съм чичо…….” от Кърджали съм… не сме прости … човешки същества сме… смачкани в годините от кгб – чрез дпс, бсп герб атака и др алчни и празни от душевност същества ., без морал, без човешко достойнство …,

 7. Основното качество, което трябва да имаш, за да станеш част от елита на ГЕРБ, е способността да говориш, без да мислиш. И на това отгоре да си бъбрив…

 8. Докато умните се наумуват простите се налудуват… ГЛАСУВАЙТЕ БЕ!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.