(Само) един се извини от екрана за езика на омразата

 

 

 

 

 

 

Добре е че водещият на сутрешно предаване на БТВ Сашо Кадиев се е извинил от екрана за свои “фобски” думи.https://clubz.bg/110326-sasho_kadiev_obvinen_v_transfobski_i_rasistki_izkazvaniya

Добрата новина обаче понякога поражда не толкова добри последици, ако се огледаме и замислим за средата, в която младият Кадиев е формирал възгледите си, за да ги сервира “емоционално”, т.е. искрено като свои мисли. 

Колко искрено съжалява водещият сега, това не знам, но знам със сигурност, че заклеймяването на различните, малцинствените, слабите спрямо силния пол и прочее групи български граждани, стигматизирани в представите на гордите със своята хетерогенност сънародници, не само не е изолирано явление, а е масово представително за съвременния нашенец.  

В държавата, в която гордостта от спасяването на хиляди български евреи е превърната във витрина на позитивното лице на България за западна употреба,  омразата към ромите, пострадали сравнимо с евреите на глава от населението от холокоста в националсоциалистически лагери, е норма на поведение. И е цяло чудо, че все още не сме се сдобили с организиран отпор от страна на засегнатите у нас ( наричам я така, за да избегна плашещото словосъчетание “гражданска война”, което все пак реших да не спестявам ) .

Докато пиша това усещам с бялата си кожа настръхнали читатели да казват, че Онези си го заслужават, защото…

Не знам какво е обидното название на “белите” българи сред мургавите ни сънародници, но знам от дълъг опит, че за ромите сред нашенците като правило се говори само и единствено с обидни за тях думи. Млад, интелигентен мъж, онзи ден ме “поправи”, когато му споменах за добрата работа, свършена от едни роми. “О, да, някои мангали бачкат, когато имат интерес”, светкавично коригира той терминологията и отношението ми.

Какво трябваше да направя? Да се скарам с него и да му кажа, че е расист? Малодушно си премълчах защото съм не само в глуха опозиция по тази тема, но трудно мога да назова шепа мои съмишленици, готови да си навличат гнева на мразещите ромите.

Заради Сидеров осъдиха България преди няколко дни за антисемитските му писания с 15 годишна давност. Само че междувременно той употреби безнаказано и до днес антиромските настроения чрез своите кампании срещу “циганската престъпност” и вдъхнови много свои подобия да демонстрират същото отношение като нещо нормално в публичното пространство. Защото процентите на Сидеровата “Атака”, с които нахлу през 2005 година в парламента, не дойдоха толкова по антиеврейска, колкото по антиромска и антитурска линия ( кокаинова, като за шмъркане с цел националистическо опияняване), смесена с антиамериканизъм и поръсена тук-там с отровата на антисемитизма.

Тъй че младият Кадиев е расъл, бидейки облъчван в такава среда. Същата вероятно му е ръкопляскала, когато е плямпал онези обидни неща, заради които му се е наложило да извини, за да не си загуби работата ( както сам е казал от екрана). А след като му се е наложило да си защити работното място, възторжените му зрители вероятно са го заплюли като страхливец и нагаждач.

И знаете ли кое е най-обидно? Болезнено е сравнението с езика на омразата в Северна Македония спрямо българите. Защото то има чужди корени, налагано е с десетилетия от доминиращата Сърбия. Това се изтъква тук непрекъснато от политическите спекуланти, които се борят в момента да останат в българския парламент и на следващите избори.

Само че точно те са най-ярките продължители на традицията да се говори с езика на омразата срещу ромите у нас. И явлението не ни е наложено нито от Сърбия, нито дори Русия, която се опитва да ни разделя по други параметри, за да ни владее. То си е изцяло нашенско.

14 мнения за “(Само) един се извини от екрана за езика на омразата”

 1. Една от основните употреби на нашите братя, циганите, от страна на червените боклуци, е за прикритие, кой краде най-много в България! Руснаците крадът милиарди, комунделите и ченгетата крадът милиони, а ние и нашите братя цигани, крадем най-малко, за да оцелеем! Ако не бяха гореспоменатите крадци на едро, на нас нямаше да ни се налага да крадем!

 2. “И знаете ли кое е най-обидно? ”

  Спрял се на Лъвов мост някакъв ром
  и си повтаря:
  Преди викахме “хубава работа, ама циганска”!
  Вече ромите казваме “хубава работа, ама бойковска”!

  И това не е “език на омразана”, а констатация!
  Защото ромът гледа към източното платно на Лъвов мост.
  Асфалтът е с пукнатина.
  По цялото протежение!

  Такъв е “майсторлъка” на некадърниците на Княз Бойко ПОТЬОМКИН Борисов.

  Преди месец пропадна третият лъч на метрото!

  Погледнете “ремонтираният” преди дни бул. България!
  Бордюрите, и вече пропадналите плочки на тротоарите,
  са като като “дунавски вълни”!

  “Хубава работа,
  ама Бойковска”!

 3. Посредственият като “актьор” и послушковец като “водещ” Александър Кадиев винаги ми е бил неприятен с лигавото си държание на мамино детенце и с номенклатурното излъчване на роден със “сребърна лъжичка” в…(някъде) гамен. Имам алергия от този маймунски животински вид, нароил се в телевизиите у нас.

 4. Един, един, кой ти го дава.Дет има един лаф, един по един, до един. А дано, ама надали.
  Сега, ще се възползвам от съвета на легендарната съблогарка Д.Савова която наставлява: “Замине ли темата от първа страница, по-хубаво не се обаждай. Кой ти чете старите коментари.”
  Та вземам думата тук по повод, всички сме в час, последната статия на съблогаря Българин. Ето какво ми изплува сега. М.г., на 13 април Иво оперативно реагира на реакциите на некъпаната маша захарова бълваща змии и гущери срещу съобщение на Държавният департамент посветено на Международният ден на космонавтиката. В него “ни дума, ни вопъл, ни стон” за полета на Юри Гагарин. Е, някой ще рече, това са камъни в градината на ЦРУ. Де да беше така. Няма как в страховития “госдеп” да не четат редовно БЛОГА НИ. Ха-ха-ха!
  Истината, само истината, цялата истина. Каквото и да ни струва, в какъвто ще да е план това.
  https://ivo.bg/2020/04/13/%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b5/

 5. Нямам нерви да търпя някой да ми говори за ромите като най-големия проблем на България. Няма значение дали това се случва на женския пазар, в градския транспорт, с комшии или приятели. Аргументи има предостатъчно от огромните грабежи, плащането на милиарди окупационен фонд, спинкащия сладко в пачки, злато, пищаци и т.н. Обикновено реакцията на такива хора е бързо да сменят темата и да се отдалечат.

 6. Не му е сефте на този индивид от зомбияшчика!
  Няма и да му е за последно! Лесно му се лъже, лесно обижда, лесно се извинява,…… абе лесен е! Добре, че не се е родил женско, че какъвто е лесен, гащите нямаше да си вдигне:

  https://www.youtube.com/watch?v=M6eHcHvclsE

 7. Много интересно са Ви поправили, че някои ….сънародници (другата дума ми е неприятна) бачкат само когато имат интерес. Че кой не бачка, когато има интерес? Искам да срещна такъв екземпляр! Виж, бачкащи без да имат интерес – колкото щеш. Едни бачкат от любов към труда – даже си имаме и поговорка “ залудо работи, залудо не стой” – други бачкат по принуда, за без пари от безисходица, защото са роби и т. н. А някои полагат и доброволен труд за благотворителност. Де да имаше условия всеки да полага достоен труд и да има интерес – тоест смисъл… но къде ти – за това трябва развита икономика и държавническо мислене – а то – див примитивизъм.

 8. Темата за “циганите” е любимата на посредствените индивиди и комплексарите. В Бг има много такива. Вероятно си мислят, че това ще ги направи по-умни и готини.Преди врем съм влизала в спорове, но сега ги подминавам. Ако съм в съответното настроение – отговарям с ирония и сарказъм. Но всичко в такива спорове се изражда и обезсмисля, защото комплексарщината и манталитетът са най-твърдото ядро в човека. А иначе телевизиите отдавна се напълниха със Сашковци. Поради тази причина преди много години съм им обявила бойкот и гледам избирателно в мрежата каквото и когото реша. Най-вече независими проекти, хора, медии. Там където Сашковците и Бойковците са напълно немислими и несъстоятелни.

 9. Да добавя още един нюанс, който усещам в изказването на тези, които са Ви поправили – като че ли според тях да имаш интерес е нещо позорно. След толкова години “строене на социализъм”, масово сред народонаселението у нас продължава да се счита за срамно да си заявиш честно и почтено интереса.

  Вместо да се радват, че хората са свършили добра работа!

 10. В контекста на същата тема:още една от калинките на БНТ блеснала с високите си интелектуални и нравствени качества – естрадната (и, може би, оперна) звезда Орлин Горанов, който напоследък се изявявал като водещ на познавателно предаване. Цитирал някакви антисемитски изказвания (не ми стана ясно Боби Фишер ли си е мислил, че цитира, Борис Спаски ли, все едно…да плачеш ли, да се смееш ли?!). Най-тъжното е, че той не виждал в това нищо нередно и “лично”, само бил цитирал. То бива, бива посредственост и глупост, но чак пък толкова и в такива смайващи мащаби – на човек му става чак страшно.

 11. Към Мария:

  От друга страна, без това вероятно това да е негова заслуга, беше включил във въпросите си загадката кой е изпял двата химна на концерта с Бил Клинтън в София и осведоми озадачения играч, че е Росица Павлова ( днес и Инджева) “съпругата на Иво Инджев”.
  Откакто разбрах, че е ходил да забавлява Ким Чн Ун в Северна Корея преди няколко години, което крие, съм го зачеркнал. Макар да се видяхме и се поздравихме наскоро в един магазин…

 12. Констатирах, че познавателното предаване “Последният печели”, водено от естрадния певец Орлин Горанов, много стриктно поддържа руско-съветската тема във въпросите пряко ( напр. кой руски писател, поет, актьор, композитор е…?) или косвено ( напр. коя е музикалната групата е изпяла песента за Разпутин), на кой съветски генерал е наречен…., кой е ученият, изобретил радиото или от какво се прави руската напитка “квас”?
  Интересно сам ли си подготвя въпросите водещият певец или генералният дир. Емил Кошлуков лично му ги подава??? Последният печели!

 13. Предаването не съм го гледала, но си спомням ясно посещението на Бил Клинтън и изпъленията на българския и американския химн от младата оперна певица. Бяха славни времена не само защото тогава бяхме още студенти, много млади и силно вярващи. Но и защото изглеждаше, че се откъсваме от злото. Може би са били по-трудни времена от сегашните, но със сигурност не така посредствени и пошли. А както ни учи Хана Аренд – посредствеността или баналността е злото. Парафраза на това е “мълчанието е злото”. Така или иначе Орлин Горанов ми е напълно безразличен и безизвестен, но той е явление на всичко онова, което ни обгръща – и мълчанието, и посредствеността означават липса на съвест, мисъл, характер. Затова не се учудвам, че е паднал до Ким Чен Ун.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.