Номинираха я за оскара, за ужас на Борисовата бира-скара

Мария Бакалова е номинирана за “Оскар” за поддържаща роля във филма “Борат 2”. 

На българин досега това не се е случвало. Но пък й се случва за пръв път същото на Мария сред успелите българи, предизвикващи възмущението на “българина”. За да не кажа на Българан. Или на Бай Ганьо. https://www.ploshtadslaveikov.com/mariya-bakalova-s-nominatsia-za-oskar-2021/

 

 

 

 

 

Ако това възмущение идваше от артистичните среди у нас, можехме да го припишем на прословутата българска завист, спомената от Елин Пелин. Същата, заради която завистливи “конкуренти” са подливали вода на Пенчо Славейков като евентуална българска кандидатура за Нобелов лауреат за литература.

Но защо тази номинация предизвиква злобната реакция на статисти от театъра на Борисов, известен с пошлите си изпълнения, заради които най-много да бъдат номинирани за награда от Путин?

Не оспорвам колко са начетени тукашните критици на американския успех на Мария Бакалова. Но защо не могат да направят елементарната разлика между ролята й в комедията и факта, че изпълнението на тази роля ( роля, роля, роля – да поясня за неразбралите) не отразява нейната същност. 

Защо им е толкова трудно да направят това разграничение и поне да премълчат успеха на едно българско момиче? 

Да не би причината да е във факта, че Мария Бакалова подкрепи миналото лято протестите срещу примитивния ни премиер, доказан “чалгаджия” в живота и в политиката Му? 

Нашенският противник на нейното номиниране, който си има агенция за невъздържано хвалене на властта у нас, се разграничи от възмутителната, според него, номинация на Мария Бакалова. Обясни писмено какви пошли неща прави тя във филма.  Избра за илюстрация съответна снимка, която я показва като актриса в предизвикателна поза ( с дрехи все пак, по липса на други кадри от филма, с които да бъде дискредитирана в цялата й “голота” ). 

Ако морализаторът, който обслужва неморално своя Бойко,  разполагаше с други фотографии на младата Мария, нямаше да пропусне да я включи в галерията от компромати в своята “агенция”. В нея без свян той публикува откровена порнография, изпълнявайки мръсни политически поръчки срещу противници на ползвателя на услугите на жени, които му задоволяват “човешките потребности” в обитаваната от туловището му премиерска резиденция.  

Същият автор заклеймява участието на Мария Бакалова в този филм като идеологическо престъпление заради очевидното иронизиране на наистина достойния за иронизиране Тръмп в “Борат 2”. Противопоставя му като еталон за качествен антипод на тази комедия историческата трагедия “Време разделно”, поръчковия филм от времето “възродителния процес” в НРБ.

  Артистите, които играят злодеи, са като правило сред най-успешните представители на артистичната професия. Стига на тях да се гледа като на интерпретатори. Това е азбучна истина, но само за онези които познават тази азбука, а не се къпят надуто в собствения Аз. 

Реакцията от този вид напомня на легендата за случка в кино “Аура” на булевард “Христо Ботев” в София по времето на ”социалистическия реализъм”.  Симпатизант на вожда Винету в залата скача от стола си по време на прожекцията и предупреждава сръбския актьор Гойко Митич на екрана, нает за ролята на индианец във филма заради цвета на кожата си в едноименния филм на източногерманската “Дефа”: “Бате Гойко, внимавай, че те ръгне с ножа у гърба”.

От друга страна, щом един ентелектуалец се прехласва по Бате Бойко, не е чудно, че не прави разлика между образа Му и отражението на този дебел врат в огледалото на своето ентелектуално дебелокожие.   

Като става дума за дебелокожие, няма да се учудя дебелокожият ни премиер да  се опита да се присламчи и към успеха на това българско момче. Той няма проблем. Пробва  с всички момичета,момче, жени, мъже.

 

 

11 мнения за “Номинираха я за оскара, за ужас на Борисовата бира-скара”

 1. Ще вземeм да го гледамe този Борат 2, макар че от Борат 1 никак не се възторгнахмe (освен от гоненицата на двама голи мъже в един хотел, след като установихме поразителната им прилика с Делян Пеевски и Цветан Василев).
  Стискамe палци на Мария да вземе ОСКАР за ролята си и това да е caмo началото на една голяма кариера в Холивуд!

 2. Лека поправка: „Аура“ е на Стамболийски до К. Величков.

 3. Думата, дума отваря.
  Първо, Петър Иванов, скандалното “острие” на червенотиквеновчитета от държавното радио, първо направи “остра забележка” на кандидатка за ролята ѝ щото нъл тъй, той както си тРЕБЕ е фен на тръмпутин и чак после с половин уста я поздрави за номинацията.
  Второто е пак за случка в легендарното кино Аура, известно като салона на другото ЦК. По време на прожекция на култовият филм “Зоро” с участието на харизматичният чаровник Ален Делон в главната роля индобългарче, за н-ти път, гратис, има си хас, преживя драматично настъпването на възлова сцена. И се изцепва в притаилата дъх, препълнена зала: “Бат Зоро, паЙ се, ще те изтемарат курвенската”.
  Така или иначе, Мария Бакалова няма да получи всеобщо признание у нас. “Неподходящата” ѝ роля (то като едно време Коста Цонев игра и командир на партизански отряд и разведката Емил Боев ни най-малко не му попречи да стане после, “га му дойде времето” виден царски депутат) и ангажираността й с протестите м.г. натежават категорично за неприемането ѝ от 80% “дебили”.
  И какво от това?

 4. Ха-ха, тръмпанзетата от всички страни са озверени от Мария и Бирата.Предполагам така са се чувствали нацитата навремето с филма на Ч.Чаплин “Диктаторът”!Смешен плач ,който е мехлем за всички антитръмпанари!

 5. Мария разказа игрите на пишман артисчета като Маринов, който се накичи незаслужено с титлата Първи българин с Оскар, само защото се снима групово със състава на филма Зелената книга и му дадоха за малко да вдигне статуетката, без да е номиран никога за никаква индивидуална роля, поради това че му дават да играе трети папур във всички филми с по една две секунди в кадър, но затова пък си направи школа в София дет лъже децата че бил американски голям актьор с Оскар, и си показа пликчетата пред Маги Халваджан в Като две капки вода, само защото като го питаха какво мисли за режима на Бай Тошо, каза че Тогава имало Ред!

 6. Баш по темата.
  Къде, ако не пред БНР. Случайност? – Не бих казал.
  Самата Мария Бакалова
  “Мисля, че хората са достатъчно пораснали последните няколко години, за да имат способност да се разсмеят. Ако имаш самоирония, това е висша степен на интелект.”
  https://offnews.bg/kultura/borat-v-instagram-pozdravlenia-balgaria-ti-ni-dade-neveroiatno-talan-747873.html

 7. Браво! Успех на Мария Бакалова, а нашите “морализатори” кой ги знае!

 8. Браво! На “материала “. И една разлика между САЩ и България. САЩ е като име , като история и като състав многонационална държава . С една дума е и НАША. Не малко Българи от миналото и настоящето живеят , работят и творят във всички сфери на живота и имат Американско гражданство. Докато путин не дава в графите гражданство да пише Българско, защото просто няма такива графи. Айде стига толкоз и на работа за успеха на Демократична България в предстоящите избори.

 9. Браво на Мария!

  След всички комплексарщини, които слушам през годините, как Господ/ Джон Атанасов/ Леонардо да Винчи и т. н. били българи, това момиче направи нещо сам-само и веднага го оплюха.

  Преди нея на запад бяха чували само за Христо Стоичков – лошо няма. Колкото повече, толкова повече.

  Като бях дете, някъде прочетох едно изказване на един английски лорд, не помня името, което много ми хареса. Общо-взето, го следвам и досега. То се покрива и с една мъдрост, която съм чувала от дядо си и баба си: “Не се дели от акъла си”.

  Та лордът казва: “ Всеки успех в живота си дължа на това, че винаги най-почтително изслушвах всеки съвет, който хората ми даваха, след което отивах и правех точно обратното”.

 10. Успех Мария ! Обичаме те ! Другото – “путиностатистите на борисов ” , прословутата им завист, порнографската “агенция” на властта , циничния простак тръмп и кохортата му – те са просто МЪРТЪВЦИ – без лица . За тях или истината – или – нула .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.