ББ ни прости в деня на прошката, но не може да се похвали с християнски добродетели без да излъже

Намери се не просто някой, а който трябва, да възрази срещу премиерските злоупотреби с вярата и църквата. Направи го професор Калин Янакиев от позицията  православен българин и интелектуалец, чиито познания и загриженост по темата са безспорни. https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/03/16/4186071_ostavete_curkvata_g-n_premier/

Не съм достоен да бъда причисляван към онези 5-6 процента ревностни православни в България, за които пише проф. Янакиев. Дори не съм и част от групата на  консуматорите, които обикалят манастирите, за да заседнат на трапезата с гозбите на магерниците след като “палнат по някоя свещ”. Явно и в това отношение спадам към маргиналите в тази държава.

Установих го още веднъж в деня на прошката, когато Борисов ми прости. Каза, че прощава на всички. Това означава, че прощава и на мен задето написах книгата “Премиер на РъБъ” още след първия му мандат, когато установих, че ми е достатъчно непоносим, за да му посветя време и усилия да го увековеча в една книга (  и за да каже след това “някои си пишат книгите на гърба ми”).

Там е работата обаче, че аз не съм толкова добър православен, че да му простя. Не че ми е направил нещо лошо лично на мен. Ако не броим публичната му истерия по мой адрес, когато ме нарече “идиот” от екрана на “Нова телевизия”. Или ако в сметката не влиза, че се почувствах излъган от него за затварянето на АЕЦ “Белене” – защото ми се обади лично през 2012 години да ме (при)ласкае като първия, на когото съобщава за закриването на съветската площадка. И ме попита съвсем по “християнски” дали може с нещо да “помага” ( защото бях вече 6-та година изхвърлен от БТВ по волята на неговия приятел Първанов и се предполагаше, че съм достатъчно огладнял, че да се предам на съблазните му ).

От неговото “помагане” се възползва кой ли не – лично и групово. Цели “трудови колективи” черпят от щедрите му  държавни порции, с които награждава всеки, който му целуне ръка. А той самият целува само попски ръце и скланя глава само на рамото на Путин. Иначе- над него е само “началника”, както обичаше да остроумничи преди да облече виртуалното расо на дълбоко вярващ благодетел на вярващите, включително на владиците, с които се прегръща насред китайската пандемия.

 

 

 

 

Дълъг е списъкът на причините, поради които не мога да му простя. Но ще откроя само една, обобщаваща.

Не мога да му простя, че е толкова прост и бидейки горд с това е монополизирал правото да представя, т.е. да позори България пред света. Това, че ние ( сме принудени да ) го търпим е наш проблем. Но че в чужбина го търпят като еманация на онова, което той олицетворява като нация, е нетърпимо. И непростимо.

Очевидно не съм ревностен православен. И си признавам, че съм твърде непреклонен, за да целувам мъжки ръце, особено пък неговата, за да бъда помазан с неговите “мазнинки”. 

Аз съм само човек, който не краде, не лъже, не пожелава жената на ближния си, не ламти за кюлчета …

Дали Бойко Борисов може да се похвали със същите християнски добродетели без да излъже? 

 

 

9 мнения за “ББ ни прости в деня на прошката, но не може да се похвали с християнски добродетели без да излъже”

 1. На 26-ти март т.г. от 11,30 часа в СГС, в сградата на Съдебната палата ще се проведе заседание по НДЧХ 4831/2018г. по жалбата на георги жеков срещу ИВО ИНДЖЕВ,
  Всички които се чувстват съпричастни към каузата на Стопанина на БЛОГА НИ и имат възможност нека дойдат да го подкрепят морално. Предвид обстоятелството, че не се знае номера на залата най-удобно би било това да се осъществи по следния начин. В 11, 00 часа желаещите да се съберат пред таблото-указател на партера. След приключване на заседанието, по Закон, съда обявява решението на място.

 2. Борисов винаги може да се похвали, но не и без да излъже

 3. С всичко съгласен с едно малко по-особено мненеие по отношение на колегите на БУЦИ. Те, кой по-бързо, кой след малце повече време, в зависимост от темперамента на едните и другите, на практика е отсвирен отвсякъде. Максимум който МУ се позволява е да се присламчи към оформена вече група. Като сега с казуса с дефицита на ваксините. Меркел отдавна не му вдига телефона. Макрон го е изтрил от паметта на мобифона си. Останалите западноевропейци даже и не МУ знаят името. Свиваме обръча към границите ни. Султан Ердо и политгуруто МУ пут.ин го използват само за изтривалка. В Западните Балкани начаса се отказаха от услугите МУ на геополитик. Даже северомакедонците които са силно зависими от позицията на България по казуса ЕС нескрито МУ се подиграват.
  За какво пък аз да МУ прощавам:
  1. “Чудовищна некомпетентост” на един “уникален политик с неповторим стил”.
  2. Илитерат- само първият том на Виниту и то по запознати, четени монотонно от баба МУ за заспиване. На ден нормата му е страница служебен текст и то с голям шрифт. Мърда устните при справянето с четивото. Компютърна грамотност е кликване и до там и то с инструктор.
  3. Моноезичник- “стигнах до под кривата круша с английския”, но га “чуя “конгречулейшънс” ушите ми одма дават заето”.
  4. Преди повече от 15 години обеща. че ще вземе да прочете конституцията и така до ден днешен с неизпълнено още обещание.
  5. 53 пъти публично се е заклел. туй по ДОКТОРА, че няма да “влиза в политиката”. А на всичкото отгоре днес се гласи да прави “Голям шлем”. Шеф на най-голямата партия, столичен кмет. премиер и то 3 пъти и сега, наесен с песен да пребори льотчика и да смени бюрото в сградата отсреща.
  6. През лятото на 2013 г. академик Марин Георгиев сподели, че според изчисления на разбирачи БУЦИ е натрупал 4 милиарда евро. Толкова имане по същото време МУ изчисляваше и Доктора.
  Списъкът е отворен.

  ДГД!

 4. Защо руснаците емигрират в България?
  Все повече кандидатстват за българско гражданство, с какво ги привлича страната ни?
  автор: Георги А.Ангелов, завършил руска филология

  (статистиката, която се представя, категорично има нужда от “освежаване” и прецизиране 🙂

  https://faktor.bg/bg/articles/zashto-rusnatsite-emigrirat-v-balgariya

 5. Професор Калин Янакиев е безспорен авторитет в тази област. А Вие г-н Инджев сте християнин без дори да го знаете, защото вършите Дела, а вяра без дела е мъртва, не се самоосъждайте защото понятие “ревностен” в християнството няма, ако искате прочетете Притчата за митаря и фарисея и ще разберете защо. Желая ви здраве и ревност на нивата, която орете от години, ще дойде ден и тя ще даде своя плод, бъдете сигурен.
  А за да даде някой прошка, ти трябва да му я бъде поискана, в този смисъл Борисов за даде прошка трябва тя да му бъде поискана, след като никой не му иска прошка, той няма какво да даде, следователно е немощен. И за да простите на Борисов, той трябва да Ви поиска прошка, щом не Ви е поискал няма какво да му дадете и пак е немощен, чудя се може ли такъв немощен човек, да води държавата!?

 6. „Оставете църквата, г-н премиер“

  „спомнете си за онази майка, чийто син вашите полицаи пребиха под колоните на Министерския съвет…… Ето, например, от тази жена поискайте прошка!“

  Разтърсваща статия на проф. К Янакиев. Бих само добавил позмазвачеството на БПЦ към комуниста Б. Борисов и към РПЦ. Истинска БПЦ, служеща на народа си, а не на светската власт е възможна само, ако един прероден св. Йоан Рилски поеме управлението и (спомнете си, че той не приема Борис нито златото му), а възстановяване на Българската държавност преминава задължително чрез премахването на Борисов и неговото ЕООД Говорещи Едноклетъчни Разграбващи Безогледно от власт на 4 април гласувайки с бюлетината на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-№11

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.