“Българска следа” в света на копейките

“Знаете ли, че…”

Например, че една от руските официални агенции разпространи новина, според която “български читатели харесват много новия дизайн на копейката”. Така пише в заглавието на РИА “Новости”.

Признавам си, че не знаех за шикарния ( както обичат да казват на руски ) нов вид на руската копейка, който е предизвикал възторг сред български читатели. Знам само, че от близо век и половина има българи, който обичат копейките, с които ги купуват като крепостни селяни на руското влияние у нас.

Когато се натъкнах на това заглавие се озадачих и реших да се ограмотя относно причината за въпросния български възторг, който предизвика язвителни коментари в Русия от рода на подигравателната констатация, че очевидно Русия няма с какво друго да се похвали, освен на нивото на “красотата” на копейката. 

Оказа се, че става дума за български ентусиасти, които са тунинговали съветски автомобил и това много се харесало на някакви български читатели, обсъждащи въпросните подобрения. https://ria.ru/20210315/kopeyka-1601228001.html

 

 

 

Като става дума за съветските автомобили, ето една снимка от 1980 година. Тя показва бензиностанция в Канада. С големи букви е изписано, че съветските лади няма да бъдат зареждани с бензин докато СССР не се изтегли ( от Афганистан).

 

 

 

 

Не е странно, че толкова много българи от епохата на лада избягаха в Канада при първа възможност, когато СССР се “изтегли” от България в евразийските си простори, за да предаде там Богу бух. 

Странно е само, понеже е доста противоестествено, че и 30 години по-късно у нас има некрофили, които хлипат любовно над останките от този съветски труп. Нямам предвид непременно разкрасяването на един от най-непривлекателните автомобили, произвеждан някога, което може да мине за ексцентрично занимание по реанимиране на едно грозно тяло. 

Не това реанимиране, а реинкарнирането на съветското ни минало е истинския проблем на духа сред днешните българи, които живеят в един западен материален свят, но се чудят с какво да нахранят ината си, за да не признаят предимства му и да продължават  своя Йеремиев плач над “доброто старо” време на съветската окупация.

 

 

 

11 мнения за ““Българска следа” в света на копейките”

 1. да не забравяме,че Ладата/Жигули/ не е автомобил конструиран в СССР,това е ”тунингован”за съветските пътища /безпътища/и липса на сервизна мрежа италиански ФИАТ 124.

 2. Eдва ли копейкаджиите са “подкрепяни” (а и биха искали това) точно с копейки, или дори с рубли. Оказва се, че Русия е в една твърде незавидна компания:
  https://novayagazeta.ru/articles/2021/03/18/bolshie-dengi-pri-plokhoi-ede
  Но пък пропагандата се държи като оркестъра на Титаник, който свирел, докато корабът потъва:
  https://novayagazeta.ru/articles/2021/03/18/amerika-i-medved

 3. В Русия рязко скочи търсенето на самолетни билети за България

  (За да не разнасят заразата по цялото ни Черноморие, предлагам Борисов да затвори “братушките”, дето “Господ ги пазел от Covid 19”, в комплексите на приятелчето си Валентин Златев)

  От бранша изчислиха, че на 15 и 16 март броят на търсенията на самолетни билети от Русия до България се е удвоил спрямо средния за предходните 30 дни.

  https://faktor.bg/bg/articles/v-rusiya-ryazko-skochi-tarseneto-na-bileti-za-balgariya

 4. И още една световно призната “българска следа” в духовното развитие на европейската цивилизация, която копейкаджиите, прехласващи се по ръждясали лади, нямат мозъчен капацитет да оценят :

  Италианският режисьор показва филм за богомилството, сниман за Ватикана

  https://faktor.bg/bg/articles/italianskiyat-rezhisyor-pokazva-film-za-balgarskoto-bogomilstvo-sniman-za-televizionniya-kanal-na-vatikana

 5. Към SMS:
  След такива SMS публикации: „Софиянци готвят протест срещу кмет на Христо Иванов https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-sofiyantsi-gotvyat-protest-sreshtu-kmet-na-hristo-ivanov“, Вие не търсите отговор на въпроса, който уж 30 години си задавате, „как да се отлепите от „дъното““, защото Вие сте част от него и все по плътно залепвате, търсейки наивници да Ви последват.

 6. @ tervel

  Не се познаваме, така че (моля !) да си спестявате злобните поръчкови “характеристики” !

  Отлюспената от „Демократична България” Росина Станиславова таен русофил, пазител на болшевишките и сталински символи в София

  Кметът на „Красно село” отказва да инициира възстановяване на името на 36-о СОУ и публично да обяви позицията

  https://faktor.bg/bg/articles/otlyuspenata-ot-demokratichna-balgariya-rsina-stanislavova-taen-rusofil-pazitel-na-bolshevishkite-i-stalinistki-simvoli-v-sofiya

 7. Към SMS:
  “Не се познаваме, така че (моля !) да си спестявате злобните поръчкови “характеристики” !”

  Грешите! Вие не, но аз Ви познавам!

 8. @ tervel

  “Вие не, но аз Ви познавам!”

  Ха- ха, Ченгеджийска класика! 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.