Опозиционна Русия се шегува със собствената власт за шпионския скандал в българския резерват за дългогодишно развъждане на руски шпиони

Докато официална Русия се подиграва за шпионския скандал на България, в която за  Москва няма тайни, неофициалната руска публика се подиграва на…същата тази официална власт в собствената страна.

Включително с тази снимка, на която се виждат служители на КГБ да арестуват шпионин край Москва през 1985 година. 


 

 

 

 

“Ждем симметричного ответа – наши внутренние органы должны задержать где-нибудь в Рязани тайную группу террористов, работающих на военную разведку Болгарии…”

Във връзка със заплахата на Москва, че ще има реципрочен отговор спрямо София, зевзеците предложиха в руските социални мрежи да бъде задържан някъде в Рязан тайна група терористи, работещи за българското военно разузнаване. 

Споменаването на Рязан не е случайно. Именно там колегите на Путин от ФСБ ( наследник на КГБ) станаха за смях през септември 1999 година, подготвяйки взривяване на жилищен блок. Идеята е била, както други подобни терористични акции, престъплението да бъде приписано на чеченски терористи, за да се обоснове подновяването на войната срещу Чечня. Случайна проверка на полицейски патрул откри в мазето на жилищния блок чували с взривно вещество. От ФСБ, чиито служители бяха арестувани на местопрестъплението, заявиха след това, че това били чували със захар, сложени от тях с цел тренировъчна цел ( за проверка на бдителността!). 

Този позорен провал породи израза “рязанска захар”. Той стана нарицателно в Русия за лъжите на властта. Подробности за терористичната дейност на ФСБ, подчинена на Путин, бяха разказани на пресконференция от офицера от тази служба Литвиненко, принуден след това да бяга в чужбина, отровен накрая с полоний в Лондон. Предполагам и тази жертва на Путин се вписва в обобщението на главния ни прокурор Иван Гешев (  направено днес в интервю за БНТ ), според което никой не обича предателите. 

“Идеята” за Рязан и арестуването там на български терористи на подбив се обсъжда в руските социални мрежи и със забележката, че в този руски град не е подходящо да бъдат ловени чужди терористи. Защото Рязан е резерват за лов на собствени руски терористи ( от ФСБ) .

Някои шегобийци в руската мрежа имат и по-конкретно предложение за “симетричен” отговор срещу България. Предлагат Навални да бъде обявен за български терорист.

Други се шегуват, че са били забелязани няколко бездомници да минават няколко пъти по една и съща руска улица и да надничат през една ограда. Първоначално били заподозрени, че искат да откраднат нещо, но после се оказало, че шпионират в полза на България.

Сред шегичките обаче най-много ми хареса предложението провалените руски шпиони да бъдат наказани строго като бъдат изпратени в Русия без право на завръщане в България.

Съвсем не на шега обаче звучи репликата на явно добре осведомен коментатор, който призовава към спокойствие. Не се вълнувайте, идват избори на 4 април и трябва да се покажа активност ( в България), казва той.  И обяснява за арестите в България: всичко е съгласувано с руското разузнаване ГРУ, за да бъдат пожертвани незначителни фигури. Затова пък е зрелищно и дава материал за медиите ( в България). 

Както не веднъж съм споменавал, руската претенция за реципрочност е подигравка, заложена в самия Договор за сътрудничество с България ( подписан от президента Желев през авугст 1992 г. в София, заради което вероятно сега общинарите от ГЕРБ предлагат на негово име да бъде прекръстен площад Батенберг в столицата).

В този договор раболепните българи са се съгласили в т. 14 с руската претенция за ВЗАИМНО обгрижване на паметниците. Макар България да е осеяна със стотици руско-съветски паметници и цели мемориални комплекси, бидейки световен рекордьор по приютяване и съхраняване на чужда държавна символика ,  докато в Русия няма български паметници изобщо.

Същото се отнася и за “реципрочността” в шпионирането. 

Истинска новина щеше да бъде ако български шпионин е бил заловен да краде руски тайни, а не обратното, което е банална истина, изплувала сега предизборно у нас. Не случайно прогонените от Москва български дипломати в отговор на експулсираните от година насам руски шпиони дори формално не биват обвинявани в извършване на някаква нерегламентирана дейност.

Не е от “братски чувства”, а поради факта, че самите български власти, лоялни към Матушката, не са си помисляли да изпращат в метрополията български държавен служител, който да си вре носа в руските тайни. Ако случайно е имало някой, който е проявявал иницитаивата да защитава българския интерес, а не руските приоритети, той отдавна да беше наказан подобаващо. Справка: посланик Илиян Василев, единственият българин в забранителния списък на Кремъл, който забранява на “провинили се” чужденци да посещават Русия.

Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов заяви в интервю пред мен преди повече от 5 години, че до един час руското посолство знае какво е било обсъждано в българското Министерство на отбраната. На Бойко Борисов и Иван Гешев им трябваха години, за да установят нещо подобно.

Но, както казват някои осведомени руснаци, в България идат избори. А пък както ние знаем, най-големият враг на Борисов на тези избори са конкурентите му от партиите, заемащи прозападни позиции. “Крадат” гласове от заблудения му електорален резервоар. Ето защо в битката за същия електорат Борисов и Гешев се решиха да извадят този автокомпромат за пробития от дългогодишния руския шпионаж български управленски апарат.  

Апропо, пропуснах да добавя, че критично настроените руски коментатори са впечатлени най-много от съобщението на българската прокуратура, че руските шпиони спокойно са си броили сребърниците на работното си място.

Какво мила картинка, показваща чувството за сигурност, придобито от тях през дългите години на безнаказано разпореждане на русофилщината на всякакви нива в българската държава! Това се постига в животинския свят, когато бъде забранено на хората да ловуват срещу съответния дивеч. В резултат на което той се размножава спокойно. 

НА СНИМКАТА:   Предизборен лозунг в Русия от 1918 година, когато все още е имало многопартийна система, зовящ руснаците да не гласуват с бюлетината на болшевиките. 

 

 

21 мнения за “Опозиционна Русия се шегува със собствената власт за шпионския скандал в българския резерват за дългогодишно развъждане на руски шпиони”

 1. На 26-ти март т.г. от 11,30 часа в СГС, в сградата на Съдебната палата ще се проведе заседание по НДЧХ 4831/2018г. по жалбата на георги жеков срещу ИВО ИНДЖЕВ,
  Всички които се чувстват съпричастни към каузата на Стопанина на БЛОГА НИ и имат възможност нека дойдат да го подкрепят морално. Предвид обстоятелството, че не се знае номера на залата най-удобно би било това да се осъществи по следния начин. В 11, 00 часа желаещите да се съберат пред таблото-указател на партера. След приключване на заседанието, по Закон, съда обявява решението на място.

 2. По темата
  Преди години бившият шеф на КГБ Олег Гордиевски даде онлайн интервю пред журналиста Георги Коритаров. В края на крайно интересното си експозе той каза следното (цитирам по памет):”Сега у вас, в България, работи мощна руска резидентура съставена от 200 клетки, от 3 до 20 души всяка, командвани на място от руски генерал. Те са навсякъде! Те са внедрени буквално във всичките ви национални ведомства, включително и в тайните служби и в службите отговарящи за националната ви сигурност.”.

  Гестапо обгражда квартирата на Щирлиц.
  Мюлер: “Щирлиц, предай се! Всички изходи са завардени !”. “Дреме ми – мисли си Щирлиц – ще изляза през входа.”
  Ех, др.Гешев, трябва да се четат книжки.

 3. Малей, старост-нерадост. Пропуснах най-важното.
  ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН на съблогаря Тодор Тодоров!
  Здрав, прав и корав И както НИ наставляваше незабравимият, Големият Стамбо: “Пишете по-често!”

 4. Български шпионин трябвало да се срещне с резидента на нашето разузнаване в Москва, за чийто адрес бил предварително инструктиран. Тъй като на въпросния адрес се оказала пет етажна жилищна сграда, той натиснал произволно един звънец на първи етаж и на отворилата му непозната жена казал уговорената парола „извинете, имате ли черни маси с бели столове“, като правилният отговор трябвало да бъде „не, имаме бели маси с черни столове“. Вместо това, жената гневно казала:
  – Надоело мне от этого шпиона! На четвертом этаже идите!

 5. Под мъдрото ръководство на тиквата хващаме всички шпиони на българска земя.
  Разбира се, и с помощта на Мата Хари.

 6. Явно гербаджийте толкова си могат и повтарят една и съща пиеса преди избори.
  Не е съвсем по темата, но днес случайно попаднах на георги любенов с гост Стоян Михалев от ДСБ. Браво на момчето! След края на изказването му камерата показа водещия и видях цялото му лице зачервено. Не зная дали беше от страх или ярост.
  За съжаление не можах да го намеря запис нито на страницата на БНТ, нито във ФБ и ЮТУБ, за да пусна линк. Много вероятно е да е изтрит.
  Демокрация по герберски! Идат избори и трябва да ги махнем! Бюлетина №11!

 7. @The Rock , имайки предвид, че по цял свят шпионажът се квалифицира като едно от най-тежките престъпления, това с условното усвобождаване и мен ме потресе много…Наистина ще се окаже, че хванатите са някакви дребни цаци, пожертвани за (пред)изборни цели…

 8. Стоян Михалев, кандидат за народен представител от Коалиция „Демократична България – Обединение“

 9. Рашите са направили съкращения с цел намаляване на разходите за заплати. Допълнителния ефект е да се бутне рамо за идващите избори на проруските партии. КГБ -то винаги така плануват операциите си че ефектите да са няколко. Имаше си и наименования този начин , но го забравих.

 10. Прави ми впечатление, че всички антиваксъри, омаловажаващи опасността от вируса и даже оспорващи неговото съществуване, поне ония, които показват по медиите у нас, са все русофили , рублофилски слуги, като видния “антиваксър” Волен Сидеров, новият член на ПП АБВ д-р Мангъров, Антония Първанова и т.н.

  “Втора вълна на пандемията няма, а то и вирус всъщност няма” – това е рефренът и на руската държавна телевизия Russia Today!
  “…RT посвети и цяла серия с материали и подкаст на т.нар. “Комитет за коронавируса”, създаден по инициатива на адвокати. Там в продължение на часове се водят дискусии в YouTube, на които се канят гости като Волфганг Водарг, прочул се като разпространител на конспиративни теории. На сайта на въпросния комитет се твърди например, че “развитието на пандемията в Германия е утихнало почти изцяло”.
  Твърдят се и други неверни неща. Чрез множество студии било “доказано, че смъртността от коронавирус е сходна с тази от обичайния сезонен грип” или, че “няма доказателства за наличието на дълготрайни здравни последици за прекаралите Ковид”. Освен това “над 80 процента от хората вероятно са си изградили имунитет срещу коронавируса поради това, че вече са карали други вирусни заболявания, причинени от сходни вируси”. На сайта на т.нар. комитет се твърди и, че здравите хора без предварителни заболявания няма от какво да се страхуват. Научни доказателства в подкрепа на тези теории не съществуват, въпреки това RT подчертава, че “Комитетът” върши направо “сензационна работа”.
  RT охотно показва в дълги предавания на живо и протестни демонстрации на противниците на ограничителните мерки и ваксините, често придружени от речи, преливащи от конспиративни теории.

  Питам се какъв е интересът на Русия от омаловажаването на опасността от вируса?
  Има няколко “опции”:

  1. Подценяването на опасността от вируса, чрез дезинформация, би довело до хаос в подредените западни общества, здравни и икономически проблеми и в ЕС, и в САЩ, което със сигурност би подкопало солидарността между тях, икономическата стабилност и привлекателността на Запада в “състезанието” с Русия, която досега категорично губи по всички критерии за развита страна. И, току виж, имигрантите се юрнали да обсаждат границите на матушката със стълби и планери, да копаят тунели и да корумпират пограничниците, за да получат заветната “червена карта”, разрешението за постоянно пребиваване в Сибир, Якутия, Чукотка, Воркута или другаде!

  2. Подценяването на вируса логично би довело до забавяне (намаляване) на финансирането в ускореното създаване, в достатъчни количества, на универсални ваксини от страна на фармацевтичните лаборатории по света. Като се прибавият и хакерските “умения” на руските хакери, кражбите на готов интелектуален продукт, превърнали се в държавна (финансирана) политика на Русия, като нищо биха изкарали напред руските “спутници” (чиито пореден номер расте след всяка успешна хакерска атака) като световен, незаобиколим фактор за спасението на човечеството! В името на тази мания за величие да се изживяват като световни “спасители”, “просветители”, “освободители” и т.н. тези “неандерталци” са готови на всякакви престъпления – от кражби на история, изкуство и иновационни технологии, до масови изтребления на свои и чужди граждани!

  3. Ами, ако накрая се окаже, че руснаците “имат пръст” в генното модифициране на вируса в посока по-висока вирулентност и смъртоносност, като биологично оръжие (случайно или нарочно изпуснато от контрол) за шантаж във войната им срещу съвременната цивилизация, тогава би било логично, с цел съхраняване на руския “месиански”имидж, целенасочено да се омаловажава опасността и трагичните последици от подобно престъпление срещу човечеството?

  Сигурно са възможни и други “опции”???

 11. към sms:

  “Питам се какъв е интересът на Русия от омаловажаването на опасността от вируса?”

  Всъщност Русия единствена има интерес от направата и разпространяването на този вирус, а за по-голям ефект омаловажаването върши добра работа.

 12. Навън кротко вали мартенският дъжд, няма спиране.
  Седя си у дома и кротко си гледам следобедните новини по ТВ Эвропа,,,
  И що да видя и чуя, по актуалната шпионска афера?

  Мнение на Владимир Джабаров, генерал-майор от КГБ, понастоящем голям Патрон в някой си Комитет на съветската федерация.
  После мнение на Милен Керемедчиев (зам министър от Тройната Коалиция, забележете!) – с единствено заключение – косвен удар срещу съюзника ни в НАТО Р. Турция..
  Следва изключително ценното мнение на руският посланик в Лондон Андрей Келин…
  Липсва само “компетентното” мнение по темата на др. Чуков…(как ли са го пропуснали да го поканят и него??)
  И едвам-едвам процедено, почти през стиснати зубки, че разкриването на шпионската мрежа е станало с помощта на спецслужбите на държави от ЕС и САЩ..(все едно не се досещаме…)
  После следват обширни, напоителни репортажи от протестиращи анти-ковидиоти, от Лондон, Германия, Австрия…и къде ли не още? (това в подкрепа на sms
  21.03.2021 в 14:10 )

  И в заключение – темата за наводненията в Нов Южен Уелс, Австралия.

  От ТВ Эвропа – ТОЛКОЗ!

  Който разбрал – разбрал…

 13. Апропо Русия: някой знае ли защо в двете си последни издания “Панорама” даде трибуна на палячовците от АТАКА? Нареждане “отгоре” ли е, или слабостта към Белата Златка му идва на Бойко Василев отвътре?

 14. @ Тодор Тодоров

  пишете : “Всъщност Русия единствена има интерес от направата и разпространяването на този вирус, а за по-голям ефект омаловажаването върши добра работа.”

  Да, така е и мисля, че моментът на “изпускането” е бил добре изчислен, не е бил случаен. В САЩ си имаха техен президент (Тръмпутин) , който от самото начало на епидемията твърдеше, че нямало вирус, демонстративно не носеше маска и призоваваше, уж на шега, който го е страх от Covid 19 да ходи да пие дезинфектанти. И някои пиха! ЕС беше разединен (Каталуния, Орбан) и финансово изтощен от справянето с емигрантската вълна, провокирана от намесата на руската “частна” армия Вагнер в Африка. Англичаните сами се простреляха гласувайки “ЗА” Брекзит с активното съдействие на наемника Фараж и Борис Джонсън, който също се “гъбаркаше” с Covid, докато сам не се разболя тежко, появиха се разни руски Алтернативи за Германия и муфтаджиики като Марин Льо Пен във Франция, крайнодесни италиански мафиоти и т.н. На никого не му беше до ваксини и точно в този момент “изневиделица” се появи вирусът! Тогава на бял кон изгря “спасителката на света”, която с върховите си технологии, бойните си маршове, военни камиони и знамена (в Италия) МИГНОВЕНО създаде ваксината. Очакваше се всички държави да падат на колене, да свалят националните си знамена и да закачат руското!

  Да, обаче, въпреки истеричните писъци в Кремъл, че “им крадяли изборите” и атаките на Капитолия в болшевишки стил, в САЩ избраха Джо Байдън!

 15. в руски масмедий имаше публикации,че учените от Гамалей си направили още през м; март миналата година ваксинация със Спутник,кога се появи вируса,кога направиха ваксина през м.март?

 16. В България управляващите са фенове на социалистическата естетика.
  В чест на настъпването на астрономическата пролет възкресиха сериала “17 мига от пролетта” и агента Щирлиц, борещ се срещу своите идеологически събратя /националсоциалисти/.
  За да е хармонията пълна, посланникът на Русия констатира: в София вали московски сняг.
  Ако беше жив Ботев, много добре щеше да опише политическата зима в България.
  И с вяра в туй скотско племе, чакаме и ний ред за свобода.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.