Малка пиеса за големия ни (меж)дународен артист Бойко Борисов

В “редакцията” на  ivo.bg се получи пиеса, която публикувам без намеса.

колаж: в. Капитал”

 

 

 

 

Сънищата на един Пожарникар

Пиеса в две действия с пожарникар, Дух и още не загаснал огън

І действие:

 Нощ, няма луна, двора на къща в с.Банкя, в градината е запален огън. Главно действащо лице Пожарникар, загърнат в родопско одеяло пред огъня. Изглежда тежки мисли преминават през голата му глава. Разговор неизвестно с Кого:

  • Призовавам  духа на Началника . Моля, Дух помагай!

Духът:

  • Кажи мой Възпитанико!

Пожарникарят трепва силно:

  • Ти ли си Господи!

Отгоре :

-Борисов, какви ги говориш – аз съм Тодор, твоя създател.

– А, другарю Живков, Вие сте моя Пръв университет. Как сте там, горе?

– Не е толкова лошо – Като излезем от казана играем с гяволите и с Че Гевара карти. Ама дяволите все губят-измислям нова игра и докато я разберат, ги обирам. Вчера измолих за мен и Гевара петнаесе минути извън казана. Да знаеш, на тоз не му обръщай гръб, шъ ти извърти някое мачете. То се знае, американец е, от Куба, да му нямаш доверие! Що души е затрил!

– Началник, какво да правя – тук хората не ме искат!

– Казах ти, не съм Господ, а Тодор от Правец. Трябва нещо да измислиш-нещо като мен.

– Кво да бъде?

– Защо повярвах в теб, нямам идея!… По мое време дадох на вашите по пет лева на глава. Направи така да се зарадват голтаците. Аз като затворих лагерите, Белене, Слънчев ден и другите лагери беше, през педесе и седма. Беше голeма радост, голeма радост за наивните! Отворих ги чaк след три месеца. И друго – преди бехме почнали да праим полупроводници. Вярно, че съм горе, ама не чувам – дали сте почнали да правите вече цели проводници, а?

– Другарю Живков, на кого да дам – всички искат – Доган, Шиши и Радев, даже той- щял да каже на Корнела да не го играе опозиция и кого ще излъжа тогава. Кого?

– И Борислава пише от Испания – иска още. Взех парите от здравната каса. Свършиха. Закрих фонда за лекуване на деца. И тези пари свършиха. Намалих парите за хронично болните, ама не успях да взема Асансьорния завод. Със завод Дунарит дано стане далаверата. Божков не си даде бизнеса с талончета, престана да плаща, стана лошо. Карнобатския, тоз Миню Стайков и той се опъва, не си дава завода. Да трие наровете, докато  поумнее. Каскета уж е и мой човек – що не му дава 50 годин затвор, не мога да разбера.

Взех 16 милиарда кредит – раздадох ги на мои хора. Сега подготвям хората да плащат лихви до 300 годин след мене. Превърнал съм се на дарител, я ми останат 3 милиарда, я не . Ако не бяха кюлчетата злато, трябваше да ходя с градски транспорт. Ще се заразя, опасно е, казват от Щаба. Аз съм ценен!

– Щом искаш да ти кажа – дай на пенсионерите пари,  дай на чиновници, пожарникари, милиционери, на тях дай. Това са гласоподаватели, тях коткай. Ама не произвеждали- да не ти пука. Как даде на оня от Разград за стадиона . Даде и за залата в Русе. Сега кметът си я чука в главата. Наше момче, ама заварено положение. Правилно даде на Доган. Кво беше, някаква студена ли топла ли резерва, добре направи. Дай на тоз, Македонеца, а бе министъра с корема. Иначе кой ще се съюзи с теб. Ще ставаш резерва. Кой ще ти пази гърба? Кой? И  с Корнела се карай пред всички. Нека да вярват, че е опозиция.

А на учители и лекари обещавай. Те не знаят, че едно е да искаш, друго ти да откраднеш, а трето и четвърто да им подхвърлиш по някоя трошица.

– И пак вземи кредит, нали ще го плащат внуците им, глупаците. И така да гласуват отново за теб! Пък казват, аз съм бил глупав!

– И друго – за протеста – добре правиш, ще се изморят. Ех, ако беше по мое време, Банкянски, кво щеше да им се случи. Ще ги дундуркам  аз софиянци ли, варненци  ли…

– И още. Да завършиш Балкански ли Турски поток ли беше на Путин, че тук горе ми надува главата  другарят Брежнев – от Съветския.  Щял да си сложи всичките медали на генералисимус и гяволите щели да играят карти само с него! Ще се сниша, дет се вика и пак ще съм с тестето. 

Айде, че Роберт Мугабе, от къде беше не си спомням, ми се прави на интересен, бил по-дълго време от мен президент. И е с едно такова самочувствие… 

И как ядосва Черненко и Хрушчов оня, дето чука с обувка по масата в ООН в Ню Йорк. През шейсетте май беше… 

А Мао Дзе дун, може да не го знаеш, от Китай. Той  казва за Гагарин-ха, ха–за Гагарин казва, не бил летял и че нямало доказателства, че е обиколил земята! Гагарин бил излязъл от храсталаците, ха, ха!

И да поздравиш Доган. Той злезе прав за турците – работливи, ама аз добре ги наплаших и пак ще гласуват както трябва. За Доган и за теб!

ІІ Действие:

Пак нощ, няма луна, двора на къща в с.Банкя. Главно действащо лице Пожарникар, загърнат в родопско одеяло пред загаснал огън,  леко се пробужда:

  • Има още да се уча. Виж го ти – както е казал едно време Винету :
  • “ Излъжи, после открадни пръв, да ти не откраднат другите ”.

Край 

25.ХІ.2020 г.

Роберт Голд

2 мнения за “Малка пиеса за големия ни (меж)дународен артист Бойко Борисов”

  1. На 26-ти март т.г. от 11,30 часа в СГС, в сградата на Съдебната палата ще се проведе заседание по НДЧХ 4831/2018г. по жалбата на георги жеков срещу ИВО ИНДЖЕВ,
    Всички които се чувстват съпричастни към каузата на Стопанина на БЛОГА НИ и имат възможност нека дойдат да го подкрепят морално. Предвид обстоятелството, че не се знае номера на залата най-удобно би било това да се осъществи по следния начин. В 11, 00 часа желаещите да се съберат пред таблото-указател на партера. След приключване на заседанието, по Закон, съда обявява решението на място.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.