“Борисов русофоб” е виц на годината, измислен в Русия

Понякога една – две думи, казани на място, могат да опишат цяла страна, макар и необятна, каквато е Русия. 

На руския историк Карамзин се приписва такъв интелектуален подвиг, макар да се спори в самата Русия дали го е извършил в Париж пред негови сънародници в началото на 19 век или пред собствения му самодържец в Петербург в отговор на въпроса “какво става в Русия”. “Крадат”, отвърнал той кратко, но достатъчно изчерпателно, за да се превърне репликата му в основна характеристика на Русия, валидна и днес.

В областта на театралната критика нещо подобно постигнал Бърнард Шоу след състояла се премиера на пиеса в Лондон. “Защо”, написал той кратко на следващия ден.

Путин се “прослави” с лаконичната проява на цинизъм по отношение на трагедията с руската подводница “Курск”, при която загинаха всички моряци на борда й. Интервюиращият го Лари Кинг се опита да изтръгне от него отговор какво е станало с подводницата. “Потъна” отвърна ехидно Путин.

Спрямо самия Путин американският президент Байдън се увековечи с потвърждение, че Путин е убиец. Една дума, но ще остане в историята, просто защото с тази оценка се ангажира лично американският президент. Нещо като съкратена версия на афоризма за Русия, за която Байдън подхвърли предизбрно, че там мечтите за величие винаги завършват с купони за храна.

Показателно е, че неговият предшественик Тръмп ще се запомни като”бащата” на краткото общуване с публиката във възможно най-ограничена форма ( в двата смисъла на думата) откакто съществуват средствата за комуникация. Но същевременно Тръмп не остави след себе си нито едно запомнящо се президентско остроумие, освен ако самохвалствата му могат да минат за нещо подобно.

Същото се отнася за неговия имитатор у нас Бойко Борисов. Той също “откри” предимствата на пряката ( и не винаги членоразделна) реч чрез преките си обръщения към публиката без посредничеството на медиите. Дали сам е решил да блесне или са го посъветвали обкръжаващите го мозъци с техния съмнителен блясък, но лозунгът му за изборите “Работа, работа, работа” никак не е оригинален. Прекопиран е от на “завета” на неговия духовен баща Тодор Живков “Дела, дела и пак дела”.

Самият Живков прави първата копка на магистрала “Хемус” на 4 септември 1974 г., а продължителят на неговото дело Борисов я довършва с европейски пари мъчително бавно и съмнително като качество ( според днешните стандарти за такова строителство по света).

 

 

 

 

“Работа, работа, работа” е по-скоро гузно преправена препратка към предишно кратко послание на Борисов, който патетично заяви на строителите ( на съвременна България по негов образ и подобие) “Работата ще ви направи свободни”. 

Откъде да знае вождът на дебелокожите, че буквално е цитирал надписа от входа на “Аушвиц” “Arbeit macht frei”. Нали не го пише във “Винету”…   

 

 

 

 

Опитите на Борисов му да флиртува с “обикновените хора” на тема работа са намигане към електората, носталгичен по времето, когато за Труда се крещеше лозунгаджийски като за най-голямата добродетел на човечеството. 

 

За самия Борисов обаче вече може да се каже с една дума нещо подобно, като в стария съветски расистки виц “Евреин миньор”. 

“Борисов русофоб”. 

“Смешно” е колкото и антисемитският съветски виц, но се различава от него по факта, че Борисов наистина се прави на русофоб, какъвто никога не е бил и не е. Настоя да го покаже с верноподаническата си реакция. В деня, в който Кремъл му дръпна ушите заради шумното разгласяване на акцията срещу “бойците на тихия фронт” в редицата на московската пета колона, Борисов светкавично реагира с извинителен демарш, ръкувайки се за снимка в кабинета си с пратеничката на Москва Елеонора Митрофанова.   

 

Истината е че за Борисов умилкването на Кремъл и като дружбата с СССР за Георги Димитров.

 

 

 

 

“Борисов русофоб”? Ха,ха…Тъжна лъжа.

 

11 мнения за ““Борисов русофоб” е виц на годината, измислен в Русия”

 1. МЪЛНИЯ!
  ОТБОЙ!

  Иво Инджев
  23.03.2021 в 21:00
  Към Georgi Nikolov ( и не само):

  Делото се отлага за 26 април в същия час. Това ми съобщи моята адвокатка днес. Информирана е от съда, но не и за причината за отлагането.

 2. За превърналото се в лозунг на кампанията на герба МУ: “Работа, работа, работа” вижте И разследването на Цветозар Томов, автор И на биографичния очерк “Повелителят на детските сънища” ( https://duma.bg/?go=news&p=detail&nodeId=15066 ) (за Буци е) който излезе в далечната 2009г.

  https://frognews.bg/novini/tsvetozar-tomov-sluchaia-rabota-rabota-rabota-varshi-rabota-nikakva.html

 3. Има още по-голям виц – МУТРА работник!
  Защото никъде няма “работещи” МУТРИ!
  НИКЪДЕ и НИКОГА мутрите НЕ работят!
  Защото ВСИЧКИ мутри навсякъде грабят и крадат, НАЛИ!
  ДОЛУ банкянската МУТРА!
  ДОЛУ грабителската МУТРА!
  ДОЛУ примитивната МУТРА!
  НЕзабавна ОСТАВКА!
  -ВЪН!
  -МАРШ!
  ОСТАВКА!

 4. Всъщност, може да се окаже, че тиквата е точно русофоб. Защото го е страх от Москва. Известен е като голям бъзльо.

  Какво да направим – измислената от руснаците изкуствена дума може да е много погрешна за повечето хора, за които е предназначена, но за наш баце си е съвсем на място.

 5. Georgia Nikolov:

  Да добавя за протокола, без връзка с темата ( за да не публикувам отделно “статия”): днес посещенията в блога
  преминаха границата на 48-те милиона.

  48 003 594
  разглеждания
  88 865
  коментари

 6. Иво, предчувствието ми е, че до 4 април а и след нея дата, посещенията и коментарите като нищо могат да стигнат нови висоти. Примерно, горе да гони няколко стотин хиляди след 48-те милиона, долу, поне в подножието на 90-те хиляди.
  “Всички започват деня с Блога на Иво”.

 7. Заради липсващите медии у нас трябват СРС-та или случайно включен микрофон, та да се чуe отктовението, че политик е “проста …п@тка”, а управляващите са “нищожества”.
  Но те, колкото по-нищожни са, толкова по-активно се кичат с определения обратни на същността им.

  Мисля, че ще е справедливо да се каже, че от всички партии и политици само в “Деократична България” има действително припокриване между същност и самоназоваване.

  “Бориов русофоб” за съжаление е същото като “Каракачанов / Болен /… оня от Бургас, забравих му името – патриот” или “Цветанов/ Цачева/ консулът в Испания с терасата/ Владко – изгоненият от ГЕРБавото провителсво финансов министър – заемополучател”.
  Разрухата в България дойде с ГЕРБавото “развитие” в коалиция с “патрЕоти”, в услуга на “движение за права и свободи” с мълчливата “социалистическа” “опзиция” (силно наклонена, да не кажем наведена към Раззия).
  Пази Боже, ако ГЕРБавите не бяха за “развитие”, ами нещо “по-леко”.

  И тук ще цитирам :
  НЕзабавна ОСТАВКА!
  -ВЪН!
  -МАРШ!
  ОСТАВКА!

 8. Целунал е ръката с женския пръстен,казал е извиненията и нищо лично,само пунта-мара.

 9. Още една лъжа на Борисов бе опровергана, лъжата че в заводите на Домусчиеви ще се произвеждат ваксини:
  “Заводът е голям. Основната му цел ще бъде производство на ветеринарни ваксини, вероятно и бактериални ваксини. Но това е нещо в бъдеще време и няма общо с COVID-19. Тези изречения пък дойдоха от акад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките.”
  https://frognews.bg/novini/uchen-ban-oproverga-borisov-zavoda-razgrad-niamal-obshto-vaksini-sreshtu-covid-19.html

 10. Простете, че не е по зададената тема!
  Нова опасност от геополитически разлом, подозрително намирисващ на „шрьодерки” – Макрон, под ръка с Орбан поведе лидерите на шест държави от бившия /?/ соц.лагер на борба за „мирен” и „зелен” атом! Призивът е: „ Европейската комисия да спре да пречи на развитието на ядрената енергетика и вместо това да обмисли начини за включване на атомната енергия в правилата на ЕС за зелено финансиране.” Въпреки острата съпротива на Австрия и Германия /БМ/. Защо ли се опасявам, че банкянското човекоподобие след 04,04 ще се натисне за седмото място?!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.