Борецът срещу корупционната лъжа за “мирния атом” Георги Котев почина, но не с смири

В една от малкото си изяви в медия с голяма аудитория покойният вече ядрен експерт Георги Котев  се опита да предупреди за опасностите от “мирния атом”.

“Няма поуки, а абсолютни лъжи. Лансира се идеята за култура на безопасност – това е целофан без съдържание. От тази култура на безопасност следва Фукушима, а след нея неминуемо ще последват и други инциденти. Нито една страна не е в безопасност, където се експлоатира атомна централа. По презумпция те са опасни”, обясни експертът Георги Котев.

“Няма пълна застраховка. Атомът не може да бъде мирен. Противоестествено е принудително да се възбужда и поддържа верижна реакция на делене на тежките ядра. Във вселената такова нещо не се е случвало. В един момент преди 70 години хората решават да почнат да правят противоестественото и да връщат хода на развитието на вселената и да наричат това мирно”, коментира пред нователевизия още Георги Котев. https://nova.bg/news/view/2014/04/26/74020/инджев-лакомията-на-държави-и-ядрени-лобита-може-да-ни-унищожи/

 

 

 

 

 

Той беше не просто неудобен за могъщото проруско ядрено лоби у нас, но направо опасен със своите предупреждения. Не успяха да го изолират напълно, макар да го заплашваха и прогониха от България. В Италия моментално оцениха знанията на “лудия” ( според престъпните ядрени корупционери у нас) и го взеха на работа в университета в Пиза. Но Георги пожертва и тази доходоносна работа, за да продължи да бие камбаната на своите предупреждения – във Виена, Брюксел и обратно в България, където изкара остатъка от живота си в мизерия. Без да се пречупи.

Георги не се полакоми да осребри позицията и знанията си. А можеше и още как! Биха му платили какво ли не, за да замълчи. Знам от опит ( неуспешен за моите “изкусители”).

Моя скромност, без да съм фактор в тази област, получи предложение за подкуп от ядреното лоби, за да  си  “срещнем интересите”, както се изрази лицето, изпратено да ми направи любезното и вероятно доста щедро предложение да си затварям устата. 

 

Споменавам този случай за пръв път. Решавам се на това ден след кончината на Георги. Той знаеше за  опита да бъда купен. Преценихме, че не можем да разкажем за случая публично без доказателства.

Искаха да го уморят ( буквално и в преносния смисъл) с глад. Ходеше през зимата с гуменки. Дано да ми прости от онзи свят за споделянето на нещо толкова интимно, но се наложи приятелска помощ, за да получи зимни обувки…

Георги сочеше Франция като държавата, в която чисто математически е най-вероятно да се случи следващата голяма ядрена авария. Там концентрацията на ядрени централи, много от които са твърде остарели, е най-голяма в света.

Но и България с козлодуйската си съветска централа, в която той беше работил 17 години без никак да са го смятали за “луд”, не е застрахована. Даже никак, казваше той.

Като дългогодишен специалист по оценка на качеството на ядреното гориво Георги Котев се разбунтува срещу засечена от него, но яростно отричана от ядреното лоби подмяна на руското гориво в централата с различна, нерегламентирана субстанция ( подробно е обяснил за какво става дума в “Ядреналин”).

 

Тази подмяна е изключително опасна. Направена е за пари, огромни суми, които отиват в джобовете на корумпираните, твърдеше той.

Георги превърна предупрежденията и изобличенията си в каузата на живота си. Не съм чул за друг специалист и познавач на тази материя, освен великия Айнщайн, който да се е обърнал срещу самата същност на ядрената физика в името на сигурността на хората. Заради тази човеколюбива кауза Георги пожертва кариерата си. А беше на ръба да пожертва и живота си. Успях да го разубедя с предложението да напишем книга.

Надявам се искрено този изключително добър човек да не се превърне в лош пророк, който да бъде признат след някоя ужасна трагедия, чието възникване той смяташе за повече от възможно, ако не и закономерно на базата на математическите му изчисления за шансовете от неизбежни аварии в ядрените централи.

Могъщите му врагове го обявяваха го за луд, но ние знаем какво е казал Ботев за лудите и свестните. Георги не само не беше луд, но се отличаваше с феноменална математическа дарба и памет за събития.

Смяташе на ум като калкулатор. На комплиментите ми се усмихваше скромно като човек, който намираше тази своя способност за нещо естествено.

И да, той имаше страхотно чувство за хумор. Можеше да илюстрира всяка ситуация и случка с някой виц или афоризъм.

Беше израснал в детски дом. При цялата си ненавист към комунизма имаше силата да благодари на държавата, че го е отгледала. А пробивът му в сложния академичен свят на ядрената физика си беше изцяло негова заслуга. С основание се гордееше с това.

Нека почива в мир този невероятен борец срещу лъжата за “мирния атом” и срещу онези, които плюскат лакомо.

24 мнения за “Борецът срещу корупционната лъжа за “мирния атом” Георги Котев почина, но не с смири”

 1. ЛИЧНОСТИ (Поклон!) си отиват, ТУЛУПИ (ДГД) остават!
  Много мина, мъничко остана!
  4 април-Сега или Никога!

 2. Да почива в мир. Беше свестен човек. А дали не Му помогнаха да се пресели оттатък, все пак той разсърди много “елементи” от енергийната ни система и Русия.

 3. Иво и приятели ~ Сърцето ми се къса от загубата на този велик ЧОВЕК!!! Много прав е бил древният мъдрец, като е казал: “Хората са много, но Човеците са малко!”: Поклон пред паметта на Георги Котев!!!

 4. Бог да го прости Георги Котев. Един свестен ЧОВЕК.
  Рядка стока по наште ширини.

 5. Най-съществената разлика между България и Германия е качеството на председателстващите политически личности. По „незабележима“ разлика е, че Меркел има образование на физик и поради това можа да прецени грозящите опасности за повереното й население. Освен това, съхраняването на отпадъците, което за една държава ползваща атомни централи е незаобиколимо условие, поради изключително дългото време на разпад (хиляди години), прави изискванията за лагеруване в една гъсто населена среда, не по-малко опасни дори за „тази мирна употреба“ за каквато вече стана дума. Никой разсъдлив човек не би желал да е в съседска близост до един такъв лагер. Просто защото става въпрос за време на съхраняване, което в човешките мащаби за давност граничи почти до безкрайност. При такива условия, още повече ако и геологическата обстановка създава несигурност, не може да съществува и никой не би могъл да даде една смислена гаранция за безопасност. Излиза, че въпреки поразяващите факти дори „специалисти“ във вече съществуващата ни ядрена централа пренебрегват факта, че в този момент такива отпадъци най-безхаберно се депонират открито на провизорни места на площадката на реактора. Твърди се, че това било „само временно“, но не казват до кога. Може да се окаже, че това разтегливо понятие обхваща няколко стотина години. За такъв случай имаме и подходящ израз– Излиза като дявол на магаре! Още излиза, „…и вие сте прости (като мене), затова и се разбираме!“

 6. Бог да го прости! Не го познавах лично но явно е бил достоен човек.

 7. Георги, дълбок поклон пред паметта ти, мъченико! Почивай в мир!

 8. Периода на полуразпад на Плутоний 239, който е основна част от ядрения отпадък е 24 400 години, което означава отпадъка да се съхранява около 300 000 години.
  Знам, че руснаците съхраняват ядрения си отпадък в сибир, там безлюдни територии има предостатъчно.
  Шведите го съхраняват също в много отдалечена и безлюдна теретория, като пробиват дупки на дълбоко, пълнят ги и заливат с бетон отгоре. Франция преди години изхвърляха отпадъка далече в морето, където се беше образувала пустош, но под натиска на зелените започнаха да строят хранилище дълбоко под земята, но докъде стигна работата не зная.

 9. Не е по темата и е копнато от мрежата. Но заради непреходността на мнението го поствам в БЛОГА НИ.

  “Какво е положението на Борисов в международен план днес, след края на управлението му?

  – в САЩ го подозират
  – в ЕС го презират
  – на Балканите му се присмиват
  – в Русия му се подиграват
  – Ердоган го подритва

  Толкова много “П”! Като “Пълен Провал” – да не си помислите нещо друго.”

 10. Имах честа да се запозная с Георги Котев. Дано времето не докаже неговите професионални страхове от делението на атома, но беше голям борец. Бог да го прости.

 11. ПОКЛОН пред паметта на този достоен човек!!!

 12. Лека му пръст и светла му памет! Енергийните проекти в България са повече от грешни- поколение след поколение. За съжаление определяни от вън, в система, в която политици със съмнителна политичност си купуват ТЕЦове…
  И когато се търсят нови форми за създаване на енергия ние се хвалим с газови магистрали…
  Тъжно и недалновидно.
  Лек ден на всички читатели.

 13. Г-н Инджев, Вие сте смел и достоен мъж, но когато стане дума за точни науки, се случва да популяризирате твърдения на шарлатани (както например веднъж публикувахте спекулацията, че Гагарин не бил наистина летял).

  Не знам кой е бил Котев, но няма как да е бил истински учен или експерт, ако е казал това, което цитирате:

  “Противоестествено е принудително да се възбужда и поддържа верижна реакция на делене на тежките ядра. Във вселената такова нещо не се е случвало.”

  Това изказване е ужасно нелепо и ужасно невярно, но пък е типично за човек, който се бои от нещо, което не познава (а не за експерт или учен).

  Първо, какъв вид реакции мислите, че се случват в нашето собствено слънце?

  Второ, в природата е имало естествено формирани реактори като този от мината от Окло в Габон, където верижната реакция на урана едновременно е била осигурявана и е била охлаждана от подземните води там в продължение на милиони години – точно както се случва в ядрен реактор, направен от хора. А как сме разбрали, че е било така? По урана, останал там, които няма как да е бил в такова състояние поради нещо друго.

  Само това е предостатъчно, за да се разбере за какъв “експерт” става дума. Тук дори няма смисъл да се продължава по-нататък и да говорим за безопасността на атома, където също има много лъжи. Ще кажа само, че Франция е държава за пример, и е много жалко, че съвременните лудити са готови да отсекат клона, на който седят. Но може би наистина така трябва: повечето хора не заслужават технологията, която ползват.

 14. Към estranged2:

  Давате ли сметка, че тържествувате върху гроба на човек, който не може да отговори?

 15. Мир на душата и светла му памет на г-н Котев!

  Дано човечеството се осъзнае и промени за добро…Дано всички и в частност хората с умения и знания ги използват за напредък, който не се крепи на унищожително опасна и непрощаваща, а и безкрайно остаряла атомна/ядрена енергия.
  България и в частност българи със светли и ясни идеи за бъдещето са тези, които са сбъдвали напредничиви за времето си идеи. Тези, които са повод за обща нац.гордост. Крайно време е да се намерят визионерите, които ще разгърнат нова страница за по-справедлив, мирен ,безопасен свят, с икономика изцяло захранвана от възобновима енергия. Защо не слънчева,Тангра потомци? Защо не вятърна, морска?Потомци на славяни уж…
  Интелект и знания не са застраховка срещу безумно нехуманни деяния. Примери в историята много.
  Жалко за загубата на човек като г-н Котев! Една загуба за България, за хуманността и света, в който *учените* не винаги са отговорни личности, които са готови да защитават истинските ценности.

 16. @estranged2

  Само че естествените реакции, които се случват на слънцето са на 149.600 000 милиона км. от Земята, не са в АЕЦ “Козлодуй” или където и да е на планетата, а температурата на слънчевата повърхност е 5505 градуса С. Кой може да съществува при тези “естествени” условия, предизвикани изкуствено тук, в Чернобил или Фокушима? Вие можете ли?

 17. Съжалявам за загубата на човек, с който явно сте имали приятелски отношения, г-н Инджев! Но това не е просто загуба, защото той е имал и мисия, за която говорят и Вие, и Бивол, и всички други сега. Смъртта на човека е повод за пореден път да се популяризират идеите му.

  И как да разделим смъртта му от прокарването на неверни идеи, на което явно е посветил живота си – идеи, които са на едно равнище с отричането на ГМО, шистовия газ, 5G, ваксините, и всички други модерни технологии от хора, които имат нужда от плашила и вещици и в днешни дни.

  Какъв полезен ход имаш, когато чуеш неща като: “Ядрените реактори освен смърт друго не произвеждат.” (Това е безумно твърдение: те са най-ефективния ни вид енергия, а катастрофите в ядрени централи дори не са донесли толкова жертви, колкото горенето на въглища и без аварии е донесло досега заради замърсяването от него.)

  Но не можеш да го кажеш, защото покрай траура се прокарват идеите на човека, а за мъртвите трябва да се говори добро или нищо. Добре, ще замълча тогава. Ясно е, че рационално по тези въпроси не може да се говори. Това всъщност е перфектен начин да се прокарат идеи, които е срамно да посмееш да оспориш или да посочиш нелепостта им.

 18. estranged2, явно сте от изкорубената срана на „знанието“щом цитирате неща, които според вас са били истини, значи не подлежат на съмнения. Преди всичко, за неща които не може да се говори с граничещата до истината сигурност, учените обикновено обявяват за хипотези. Това за Гагарин не беше хипотеза, а акт на социалистическият реализъм. „Пар екселанс„ на който бяхме преки свидетели, относно достоверността, де. Ако можете да използвате спомени, ще знаете, че имаше една голяма „учЕена“ от родината на Гагарин на име Лепешинская, за която по всички медии ни проглушаваха, че открила синтетичен Белтък. Лошото беше, че ако тогава за това някой се осъмнеше, му се прекъсваше жалкото социалн(истическ)о благоденствие, вероятно подобно на това като при Котев. Верижни естествени реакции разбира се съществуват на слънцето и в центъра на земята, но примерът е изключително неподходящ защото не е пример на овладяване. Известното обаче е, че излезе ли тази плазма на повърхността, всичко в непосредствена близост изгаря. Можете да се позаинтересувате от положението във Фокушима. А за мината в Габон доказателствата които прилагате не говорят за мирно овладяна ядрена реакция, а вероятно за процес доста подобен на този в слънцето. Уважаемият sms обаче също ви показ последствията от два „безопасни“ атомни „експеримента“, който като доказателства в никакъв случай не подриват авторитета на Котев. А посочената за пример държава Франция, захвърля(ше) ядрените отпадъци най-безотговорно в океаните, което според вас, като съжител на планетата ни, трябва също да е положителен пример. Прочетете нещичко и за отпадъците от тези реактори за които също като в Габон далеч, далеч последващи поколения, ако евентуално ще ги има, също като вас ще умуват. А с последното си съждение обрахте точките на научната мисъл. Доближите се до нивото на една персона която ни убеждава, че сме равни понеже добре се разбираме. Явно вие също принадлежите към тази част на (не)равенството и искате да ни помогнете да ползваме високите технологии, за които другата част от населението не заслужава да ползва! Японците търсят помощници във Фокушима, особено ако са подковани научно, вероятно можете да помогнете с нохау!

 19. @estranged2

  Правите ли разлика между синтез и разпад?

  На Слънцето има ядрен синтез, а в атомните централи – ядрен разпад.
  На земята все още няма нито една атомна централа която да работи на принципа на ядрения синтез.

 20. Estranged2, ако атомните централи са безопасни, Германия, Италия и скандинавските страни нямаше да се отказват от тях.

 21. Към Иван Стефанов:

  И Австрия, и самата Япония след Фукушима…
  Нещо повече, във Франция, която е най-гъсто населена с ядрени централи в света, тече дебат по темата за отказа от ядрената енергетика.
  В САЩ, където за последните 20 години е построена само една такава централа, взимат “плавно завоя” с разработването на малки реактори, опасността от които при авария е далеч, далеч по-малка от съществуващите досега.
  Един ден управленията на България от наше време – монархо-социалистическото и гербаджийското му продължение, ще бъдат поставени на подсъдимата скамейка на историята ( може и буквално) за огромното разхищение на национално богатство за остарели руски реактори, съдебни глоби, платени на Русия и прочее руско ядрено наказание.

 22. @estranged2
  А колко ще струва охраната на стотиците ядрени бунища,с които вече е осеяна планетата?Умножи сумата по 300 000 (години )(поне)!А риска някой талибан да се добере до ядрените отпадъци и да си произведе мръсни бомби?Май излиза,че ядрения бизнес си е чисто варварство!Поне така би изглеждало в очите на идните поколения!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.