Ако можеха да говорят ( предизборно)

Какво правят нормалните политици в нормалните демокрации преди избори?

Говорят с хората и помежду си. Състезават се с конкурентите си в пряко премерване на силите. 

У нас в това отношение цари пандемично мълчание от страна на чобаните с резервирано водещо място в първата четворка на предполагаеми победители на предстоящите само след седмица избори.

Монологично словоохотливият собственик на водещата в прогнозите управляваща партия ГЕРБ си говори буквално сам. Ни се кара, ни се води. Сам си кара.  Водач е на МПС с претенцията да води нацията. Демонстрира я чрез водачеството на джипката си в епохата на простите, на които се умилква да му подарят още една пирова победа над България. Като продукт на времето на дебеловратите, говори на хората с врата си.

Конкурентната му Корнелия Нинова, която оригиналничеше в миналото с яздене на кон, този път и с магаре не се заиграва. Говори си на партийното обкръжение и мълчи дори когато я предизвикват враговете й с партиен билет с изтекъл срок на годност.  

А какви времена бяха, по които тъгуват нейните избиратели – и магаретата държаха да се информират от първа ръка!

 

 

 

 

 

 

Шампионът по многогодишно загадъчно мълчание Ахмед Доган все така “почетно” пасува в ролята на Почетния председател с ореол на върховен жрец, самозатворен саможиво приживе в собствената пирамида на политическото “величие” . Не благоволява да се показва пред простолюдието и електоралните роби, върху чиито гърбове е стъпил, за да се зазида в луксозните си фараонски сараи.  

Новата звезда Слави Трифонов, отскоро част от голямата четворка кандидати за законодателно основание да ни управляват, близо 20 години говореше на народеца от екрана на най-гледаната телевизия  практически денонощно и мажоритарно ( ако се броят повторенията на шоуто му). Сега той следва примера на батковците и каките си в политиката. Млъкна, когато дългогодишните му зрители най-после искаха да го чуят какво смята да прави в рамките на политическото реалити, към което се е устремил.  

Ех, ако можеха да говорят…

Първият разказ на Йордан Йовков от сборника му “Ако можеха да говорят” e озаглавен “Всеки с името си”. Звучи като предсказание за днешната предизборна кампания, направено през 1936 година. 

Йовков пише за българските селяни и мъчителната им раздяла със селото. А животните, с които българският селянин е имал мистична връзка, “проговарят” в разказите му в поддържащата роля на спътници в живота на българските селяни.

Споменатите по-горе довчерашни селяни демонстрират селяндурското си отношение към гражданите на България и тяхното право да направят информиран избор. Третират гражданите като добитък, от който се очаква одобрително да мучи, докато неговият чобанин мълчи. 

Не е точно ферари ( “цвят червен”), а е ламборджини, заседнало сред овцете, символизиращи на снимката от руските социални мрежи ситуацията в Русия. Разликата у нас е, че ламборджинито или джипките на главните претенденти за власт изобщо не се впечатляват от овчите пречки пред тях. Натискат клаксона на монологичната си пропаганда и стадото им прави път. За кой ли път!

 

4 мнения за “Ако можеха да говорят ( предизборно)”

 1. ИВО!!!
  Нашият отговор на тяхното немногозначително мълчание (защото освен тъпни на мах, с какво да ни агитират) което гърми из столицата и три села наоколо е БЮЛЕТИНА №11, преферециален избор. За София 105.
  Много мина, мъничко остана!

 2. До като дядо и татко (Бог да ги прости) със образование, реални достижения, безпартииност и признателност от сродници и познати) правеха живота ни / и им по – смислен и щастлив! Такива копелдашки лайна от комунистическата русофилска утайка все се устремяваха и натъкмяваха за семеен и обществен просперитет във файтона на ДС безгръбначните безродни московски изроди. И поминуваха щастливо и безметежното със домочадието си и до към момента и до амина. Труден избор? Да си благочестив като Яков и праведен като Данаил или противник на “мирния” преход като ревнителя Давид? Вие уважаеми дългогодишни читатели на този форум на къкво мнение сте? За “мирен” преход ли сте? Или според мерата на тези старозаветни герой със която ни мерят?

 3. Не е по темата, но понеже е предизборно време е дорбе да знаем, че има хора в столичния съвет, които се борят за премахването на МОЧА. https://fakti.bg/bulgaria/553195-antikomunisti-li-gerb-otnovo-sabotiraha-demontaja-na-pametnika-na-savetskata-armia
  Мисля, че някъде около 13март Грети Стефанова от ДСБ пак се разправяше с гроб по този въпрос.
  Идат избори и ни трябва добър резултат за да се отпуши системата! Затова ще гласувам с №11.

 4. Интересно театро се играе пред очите ни. Играят го безумно влюбените във власт,пари и сладък живот явни и прекрити досегашни властници.
  Сладък живот те водят на наш гръб. И душа дават, и гова,което е под кръста дават,само и само оргията да продължи вечно. За целта трябва да управят изборите–тази досадна измишльотина на умиращата либерална демокрация.
  Силните, обречените на победа от горния началник ГЕРБ,БСП,ДПС и партията на Трифонов разчитат на стари и нови кадри на властта и на многогодишните промити мозъци. За тях не е необходимо в спорове да отговарят на въпроси за миналите си и сегашни работи и да обясняват за обещаното.
  ,за кой ли път, светло бъдеще. Това те оставят на помиярите на Марешки,Симеонов,Каракачанов и други подобни,които да окупирт екраните,отвръщавайки зрителите с лъжи и наглост. За днещното СДС има изпитан метод – да се говори нищо.
  Има 2-3 участници в изборите с разумна политика,но на тях са нахлузини маските за карантиниране и гласът им слабо се чува в медиината фалшива настройка.
  Такава е нашата действителност до четвърти април. След това ще се пее друга песен.
  Дано не е познатата ария на лъжата и клеветата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.