За да има край за т.н. ПСА той трябва да бъде наричан с истинското име – може и да не е МОЧА

 

 

 

 

 

 

 

Най-напред да поясня: никога не съм твърдял, че сред българските политици няма смели хора, които са призовавали да бъде демонтиран МОЧА. Самият факт, че през април 1993 година се стигна до решение на Столичната община за изрязване на този съветски цирей, предотвратено бързо от Русия и нейните протежета в тогавашната мафиотска власт в епохата на Мутригруп, говори достатъчно за наличието на българска воля за съпротива срещу наследството на съветския колониализъм, оказало се единствената недосегаема величина за “лустрация” чрез десъветизация у нас. 

Това – като ретроспекция.

Поставял съм обаче не веднъж въпроса защо партиите с доказано демократична ориентация не включват в предизборните си обещания да продължат тази воля за освобождаването на България от унизителната лъжа за червеноармейското освобождение на България. 

В същото време тече състезанието между декларативно десни формации да прокламират необходимостта от нова и нова лустрация на изпокрилите се все още живи българи, които законът за лустрацията ( да го нарека таза за краткост) така или иначе чопли и изобличава при всякакви избори,  а и между тях. 

Борбата за още лустрация е територия, на която паразитират като антикомунисти и управляващите. Но те не само бягат от битката за премахването на съветската символика от българската публичност, но на практика я защитават – с мълчание или с подмолни действия в полза на преродения Съветски съюз, каквато е Русия на Путин.

Защо демократичната опозиция на управляващите и днес колаборационисти с днешното подобие на СССР не желае да заеме наистина патриотичната ниша на истинската декомунизация, в рамките на която бившите ни владетели триумфират с недосегаемостта на имперските си топоними у нас?     

Как така за вредните българчета ( истински дребосъци в сравнения със съветските чудовища), подлежащи на лустрация, може да се пледира да бъдат морално и политически доубити без остатък и разлика между тях, а за доминацията на гигантите на съветския комунистически колониализъм цари пълно мълчание в предизборните програми на същите тези партии?

Само питам. Не се наемам да дам отговор, особено в качеството на грешник, който се е лустрирал до “блясък” сам от десетилетия с лустрото на съпротивата, че чак бива припознаван ласкателно за главен персонален враг на съветския постколониализъм  ( един виден “руски вълк” ме коронова с титлата “ най-голям изкривител на историята” в България по този повод).

В ivo.bg, последното убежище на личната ми схватка на тази тема, получавам деликатно формулирани напомняния от съмишленици, провокирани, може би, от моите аплодисменти за Горан Благоев и Иван Анчев заради предизборните им акценти като кандидати за депутати от “Републиканци за България” върху необходимостта да бъде демонтиран МОЧА и неговите подобия в България.  

Коментатори ми напомниха ми за Стоян Михалев, кандидат за депутат от “Демократична България”, който е активен участник през годините в акциите срещу продължаващата гавра с агресивното послание на МОЧА над София. Факт, е! 

Получих и коментар за позицията на Методи Лалов, който пожертва кариерата си на съдия заради принципи и се присъедини към същата партия. Рядък случай, наистина.

Публикувам коментара без намеса в текста на коментара ( но с малко допълнение след цитата):  

пост на Методи Лалов във фейсбук от 26.03.2021-

“1️ година се навършва днес от деня, в който от Демократична България внесохме в Столичния общински съвет доклад, с който предложихме монумента “Паметник на Съветската армия”, който е държавна собственост, да бъде преместен от общинската Княжеска градина в музей. 

1️ година управляващите от ГЕРБ/СДС, ВМРО и Атака в сегашния СОС показват, че не са по-различни от БСП и в нарушение на закона и правилника на СОС отказват да разгледат този доклад. 

1️ година Малина Едрева, Елен Герджиков, Силвия Христова, Симеон Колев, Николай Стойнев, Георги Георгиев, Антон Койчев, Борислав Бориславов, Стефан Марков и останалите от “Коалицията на софрата” в действащия СОС защитават успешно ПСА. Така, както те или съпартийците им са го правили десетки години преди това. 

1️ година самоопределящите се като защитници на правовата и демократична държава демонстрират, че разчитат не на силата на аргументите, а на аргументите на силата и блокират публичния дебат по темата, за който ние от Демократична България настояваме. 

🍗 Днес “Коалицията на софрата” празнува. 

🎂Честит празник, мерзавци!

👉 Още мои публикации по темата можете да видите тук: 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1088950141523219&id=100012247303695

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1102859726798927&id=100012247303695

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1090457664705800&id=100012247303695

👉 С пълния текст на доклада ни можете да се запознаете тук: 

https://sofia.demokrati.bg/…/premestvane-na-monumenta…/“

———————————————————————————————————-

Личностите, за които става дума по-горе, заслужват цялото уважение на българите, за които борбата срещу символиката на съветската окупация е кауза.

Малката ми забележка се свежда до това, че персоните носят знамето си персонално, но не могат да отменят партиите. Нито “Републиканци за България”, нито “Демократична България” сметнаха за нужно да послушат личностите в своите редици и да превърнат този въпрос в нещо повече от “лична кауза”. 

И още нещо: призовавам смирено желаещите да се изправят срещу последния бастион на съветския комунизъм у нас,  ослепително видим и нагъл в позата си на изнасилвач на България, да престанат да наричат жалоните на съветското робство с удобния за Москва и нейната пета колона у нас официализиран етикет Паметник на съветската армия ПСА.

Не държа като автор на истинското, вече не само според мен, название той да бъде наричан Монумент на окупационната червена армия МОЧА. Не търся “славата” на кръстник. Нека си измислят друг еквилент за МОЧА и неговите копия в българските градове, ако не могат да преглътнат МОЧА.

Въпросът обаче е там, че Съветска армия през 1944 година не е имало. Наричала се е Червена армия на работниците и селяните. В нито един съветски марш от времето на войната не се пее за съветска, а за червена армия ( “Красная армия всех сильней”).

Терминът “съветска армия” се появява през февруари 1946-та, на втората година от окупацията на България. Мемориалът в чест на тази окупация  в София претендира да отразява събития от Втората световна война и би трябвало да е в чест на онази Рабоче-крестьянская Красная армия, съкр. РККА.

Колаборационистите у нас ужасно се пенявят срещу т.н. пренаписване на историята, но със самото название ПСА правят точно това: пренаписват историята със задна дата, опитвайки се прикрият факта, че България не е била територия на военни действия, а на идеологически мотивирана инвазия от страна на червените работници и селяни в униформа по заповед на Сталин, затрил страната ни като суверенна държава за десетилетия.

Нека желаещите да се изправят срещу (пост)съветската напаст, окупирала дори на терминологично равнище България до ден днешен, да се замислят над този “детайл” и да престанат да използват ПСА като легитимен термин, обслужвайки без да да се замислят нахалното твърдение за освобождението на България чрез окупация.

За начало. За да има и край.  

12 мнения за “За да има край за т.н. ПСА той трябва да бъде наричан с истинското име – може и да не е МОЧА”

 1. Благодаря Иво. Но утре е последния ден когато от ръководството на ДБ лично от Христо Иванов и Цветан Цветанов от РБ може да чуем какво смятат да правят с обидните за Българите монументи на окупацията МОЧА, Альошата и другите символи на тоталитаризма и националното унижение. За мен и моя кръг от съмишленици пробния камък за честна дясна политика е отношението към каменната грамада на позора в градината на цар Борис III. Писна ми да гласувам за робски душички под евро-атлантическо прикритие.

 2. Ето и самия отговор:
  Отнасяме се с разбиране към загрижеността на нашите партньори от Съединените американски щати по повод «неспазването» на човешките права в редица страни по света, в частност, в такива като Русия и България. В съответния доклад за 2020 година Държавният департамент за пореден път е принуден да констатира, че далеч не всички са готови да живеят по натрапваните отвън океана ценности и шаблони.

  Смятаме този документ за действително много полезен, особено за тези, които така или иначе са причастни към създаването му и получават за своя труд достойно възнаграждение. Поръчвайки всяка година такива обемни проучвания, властите на САЩ все пак допринасят за борбата срещу безработица в собствената си страна, което е, разбира се, достойно за уважение.

  Що се отнася до липсата на самите Щати сред изброените в текста държави, тази досадна грешка е любезно поправена от нашите китайски колеги (вижте линк долу). Предлагаме на американските ни приятели да инкорпорират тази част в своя доклад и искрено им желаем успех в борбата за спазване на човешките права и свободи на територията на САЩ!
  https://www.facebook.com/rusembul/posts/2916161998669116

 3. Да добавя и Марта Георгиева от Демократична България (ДСБ) която от години активно се бори за премахването на МОЧА , но уви тези действия потъват в грохота на мълчанието. Знаем че медии , интернет , учебници, книги се владее от кой?….масква. Когато изборите бяха за кмет на София , липсваше много малко мобилизация на Българите за да отстранят гроб от София, а паднеше ли тогава София, падаше МОЧА и падаше гроб. И тогава главна заслуга за разделянето беше на борис бонев (спаси София ) и мая манолова на която това и е работата. Време е за поправителен на мисленето. Единни зад Демократична България. Атанас Атанасов отдавна е доказал и постоянно доказва че е за възстановяване на нормалка Парламентарна държава. Още от управлението на Иван Костов когато изгони доста съветЦки агенти и службите работеха за България.

 4. Г-н Пандев, оптимистично е, че сте на път да разрешия проблема, от който ви е писнало. Или ще гласувате за някой друг, или няма да гласувате. Същото се отнася за кръга от вашите съмишленици.

 5. Драги Иво,
  Всяка българска “партия” точи лиги да влезе в парламента и да се закачи на потока от енергийни рубли!!

 6. 200 години Г.С.Раковски: Мъки чакат всеки българин, влязъл в железните нокти на Русия

  Днес се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски (по кръщелно Съби Стойков Попович, известен и като Георги Сава Раковски) – български революционер и възрожденец, пламенен родолюбец, бранили родината си от Русия.

  Раковски е основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България, демократ, публицист, журналист, историк и етнограф. Той е и един от първите наши възрожденци, който прозира зловещата имперска роля на Русия. Публиказциите му по тази тема обаче бяха крити и инкриминирани в годините на комунизма.

  Поклон пред родолюбеца, прозрял колко опасна и убийствена е политиката на московците!

  “Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите”. Тя е издадена за пръв път през 1861 г. в Букурещ. Предговорът на второто издание през 1886 г. е на Захари Стоянов. В демократична България фототипно издание на брошурата излезе едва през 1998 г.

  „Рускотоправителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!

  Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва българите в своите омразни пустини. От него подкупени безчувствени някои си българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му правят много лъжовни и мечтани обещания!

  Във видинската бедна област тия народоубийци са успели да придумат и измамят много челяди и във Видин се е отворила явна канцелария, де ходят тия окаяни Българе да се записват за преселение в Русия, като им дават и нещо си пари да ги заловят по-добре и като ги заплашват лъжовно чрез подкупниците си и от страна уж на турското правителство, че ако не се преселят в Русия, щат ги пресели после насила в Азия. Лъжа лукава! Само да измамят простаго народа да се пресели.
  Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали.

  Послушайте, братя Българе, а особено вие от Видинска област!

  Русите са били един най-див и най-варварски народ,

  както са си и досега останали такива в най-голямата си част.

  Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование.

  Това е познато беки от целия свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на българите за това благодеяние! Ето: Разорили и завладели Волжското им пространство и порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си.

  До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени от българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. Освен историята, коя свидетелствува, техният език, песни и обичаи са още живи доказателства за това. Те още не приемат да се назовават и руси!

  Руското царство от времето на княза им Светослава (969-976) е почнало да се усилва и да напада явно на българите. Той, Светослав, като го бяха наели със заплата Българете да дойде да им помогне против византийците и против царя им Петра, Симеонова сина, защото той, руският княз Светослав, щом влезе в България, почна да плени и да граби и поиска му се даже да я завладей, щото ония, които го бяха призовали на помощ, обърнаха се против него, изгониха го от България с помощта на Византийците и най-после Българите в Южна Русия, на Днепра река, избиха му всичкото войнство и него самого.
  От время же того Светослава до время Великаго Петра Българите никакви приятелски сношения не са имали с Русите. Великий Петър Първи е почнал да мисли как да разпространи влиянието си в България и той е начнал да интригува против Влахо-Богданските князе, кои бяха до него време Българи, а именно против Кантимира, Молдавского княза. Той, злочестивий княз, измамен от руската злоба и лъжлива политика, биде принуден да остави Молдавското княжество и да побегне в Русия, отдето намалко остана да го предадат неприятелите му на турците!

  От тях времена, като почна да слабей Турция, Русите започнаха често да минуват Дунава и да разоряват бедното ни Отечество. Колкото пъти руските войски са минували Дунава,

  най-големи опустошения и разорения е претърпяло нашето бедно Отечество

  От една страна, необузданото тогавашно нередовно турско войнство е пленило, клало, грабило и робило Българите, а от друга страна, руските войски, още по-свирепи и по-немилостиви от Турците, опустошавали са лозя, ниви, грабили овце, говеда и горили Българските градове и села! А кога са се връщали, или победоносци, или победени, карали и отвличали са насила по няколко хиляди български домородства и заселвали са ги в обширните си пустини! От тях времена се нахождат чак в Харковската губерния множество заробени Българи, които още не са си изгубили съвсем езика; тия са днес крепостни роби, които ги продават притежателите им (спахии) един другиму си като овци и говеда! (…)

  Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни българи, че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде отдавна и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобства за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие.

  На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползвала се от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител! Тя най-много е противодействувала, в последните дни, и на нашия свещен за духовенството въпрос и употребила е всички лукави средства да унищожи това народно искане, та да останат Българите пак под гръцко-фенерското духовно робство; защото тя знай, че ако българите добият независимото си свещенство, то не ще й веке допусти да мами и разорява българский беден народ, както е досега струвала и днес струва.”

  Поклон пред родолюбеца, прозрял колко опасна и убийствена е политиката на московците!

 7. Браво, Иво! Право в десетката!
  Той по дефиниция си е Паметник на червената армия.

 8. към Любен Пандев:

  И на коя друга партия ще гласувате доверие, защото няма такава ясно определила отношението си към МОЧА, или се опитвате да ни убедите да не гласуваме? Няма как да стане! Верният избор е бюлетина 11 и преференция № 105! ДБ е единствената партия с конкретна програма от 12 точки за излизане от червеното тресавище, а това никак не е малко!

 9. До “Асен”
  Асенчо, когато следващия път речеш да употребиш подобен наставническо покровителствен тон към някого, се поспри и премисли два три пъти. Защото като не знаеш кой е този, застанал с името и координатите си зад позицията която изразява, може и да ти стане малко неудобно…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.