Тема за размисъл за следващите избори

 

 

 

 

 

Искам да отговоря на Мария, а чрез нея и на други съмишленици, която пише  днес в ivo.bg следното:

Чудя се, г-н Инджев, когато сте създавали абревиатурата МОЧА, дали сте търсили   алюзия с диалектната дума “мочам” в някои югозападни български говори (“пикая”), която е и книжовната форма на същата дума в съвременния македонски език, или се е получило от само себе си? В рупските (родопски) говори пък “моча” е “мъка”, а “мочам се” – “мъча се”. Все едно – названието е много звучно и бързо се запомня, затова и доби почти фолклорна популярност”. 

Известна е Вашата склонност към играта с езика – използването на каламбури, пароними, омоними, омофони, неологизми. 

Да, и в допълнение към казаното от “братята по оръжие”, пишещи тук:  защо ми се струва, че “проектът,” който се сети в последния момент да обяви официално, че е срещу МОЧА, ще открадне не от статуквото, а от “ДБ”?

Отговарям:

Разбира се. Знам за този втори смисъл на МОЧА. 

Но има и още един, който превръща думата в надграждане на израза за двата заека с един изстрел. Стават три. 

На руски моча е пикня.

Представям си как “газ пикаят” изнудвачите и изкусителите на Европа, лакома за суровини от своя суровинен придатък Русия.

Колкото да “открадването” на тази кауза от ДБ, това е вид “кражба”, за която пазителите на мълчанието за МОЧА сами са си виновни. Да се сърдят на себе си, че някой друг е направил това, което те упорито избягват да сторят.

Ако на следващите избори републиканците решат да си направят предизборен митинг пред МОЧА, за което от 10-15 година насам препоръчвам да бъде организирано от желаещите да заявят по възможно най-яркия и най-категоричния начин позицията си срещу търпимостта към Лъжата в България, ще ги поздравя отново. И реч че ще държа на този митинг, ако ме поканят.

Казал съм стократно, че отношението към Лъжата и нейния изнасилвачески съветски фалос е лакмусът за твърдост в защитата на българската демокрация и суверенитет. Няма как да се отметна. Самият Сокол да се спусне с одобрение за демонтирането на МОЧА от небесата на своите путински сараи, в компанията на подобни нему ангели – хранители на хранилката на путинофилщината , пак ще се произнеса одобрително за тях. 

  Това е положението”.  

 

Не съм учуден много от факта, че сред темите, които предлагам в ivo.bg, особено място в последните предизборни дни зае въпросът за отношението към Монумента на окупационната червена армия МОЧА. Спазих многократно даваното от много години насам обещание, че ще поздравя всеки, който подкрепи каузата за демонтирането му. Без разлика в политическия му профил. 

Това направи Цветан Цветанов. Стана пионер на каузата от позицията на партиен лидер като извади пред скоби мерилото за национален приоритет. Схвана от раз важността на посланието за една партия, която се бори да се позиционира като защитник на българската демокрация и суверенитет. 

Sorry, това е истината. Нищо враждебно срещу онези, които отказват да го направят при цялата предполагаемост на тяхната симпатия към каузата. Защото в политика се иска декларативност, яснота, а не предполагаемост. 

Да, на митингите срещу МОЧА съм виждал други политици, кандидати днес за депутати. Не ги споменавам тук поименно, за да не се възприеме като “обратна селекция” спрямо Цветанов, когото практически не познавам. Че и по телефона не съм се чувал никога с него, което не може да се каже за някои други познати сред политиците. 

Като Валери Симеонов ( вие какво си помислихте?), с когото на тема “Русия” имах дълъг телефонен разговор по негова инициатива. Беше отдавна. Бях му повярвал за единствения аспект от нашето единомислие преди да се прегърне сега с товарищ Марешки. 

По времето на  демонстрациите срещу МОЧА, които постепенно затихнаха под ударите на поръчковите от страна на Кремъл  арести в подножието на съветската светиня , Цветанов беше в отбора на Борисов, главен виновник за проруското статукво в България през последните десетина години. Цветанов никога не е рискувал в обкръжението на началника си да даде воля на възгледите си срещу  съветското капище в София ( както сам го нарича вече). Не и публично.

Сега обаче Цветанов прекрачи тази забранителна линия и това е най-малкото “предизвикателно” ( ако не и “възпитателно” ) спрямо всички останали играчи на терена на състезанието за умовете и сърцата на коравите борци за демокрация в България. 

Чувал съм, че е бегач. В случая е на дълги разстояния и с добър хоризонт за успех на по-късен етап. Не му дават шансове за това Народно събрание. Но ако продължи да тича упорито ( и дори да се осмели да произнесе МОЧА, вместо ПСА) по тази писта съм готов да се обзаложа, че ще бъде сред победителите на следващия маратон. 

Колко пъти да го кажа, че да схванат и други?

Не знам как да се изразя по-категорично, че да стане ясно на съмишлениците, които се отнасят ревниво по темата. Може би чрез една хипербола?

Още веднъж: и Доган да снизходи да слезе от сараите на своето путинофилство, в компанията на Първанов, Нинова, Борисов и прочее “ангели пазители” на русофилщината, като призоват за демонтирането на МОЧА, ще им ръкопляскам. Не че това е възможно да се случи, но като илюстрация на тезата ми тази фантастична хипотеза върши работа, надявам се.

Най-сладката победа за една кауза е да преобърнеш неверниците в съмишленици. Трябва ли да се връщам чак до Свети Петър, на когото специалистите по история на религиите въздават заслугата за самото съществуване на християнството или пък до император Константин, който се преобръща в последните дни на живота си и така поставя началото на покръстването на Европа?  

Да, героят на този текст няма нищо общо със споменатите по-горе величия, но случаят с него е повод за размисъл. Най-вече за онези , които и в деня за размисъл могат да се замислят как да си подредят приоритетите, вместо да се дразнят, че някой друг го е направил.

 

26 мнения за “Тема за размисъл за следващите избори”

 1. Четох за социологическо пручване в Украина, че 25% от гражданите на страната, издаде ли заповед главнокомандващият, зарязват всичко и тръгват да бастисват кремъл.
  У нас, си спомням, преди години надлежно бе “открито”, че 20% от българите са убедени “русофоби”. Тогава Иво коментира: “Какъв огромен резерв за партийните строители.”
  Защото, криво да седим, право да съдим, сега стискаме палци нашите Ора от Демократична България да минат поне 4% бариера. Удвоим ли резултата, дай Боже, Фърляме към небесата капите. И на тази база си мисля и не смятам, че съм в погрешка, ако някои в Централата имат опасения, че ще изгубят електорат който да застраши изпадането им от отново от парламента ако се застане не само декларативно (не че не се прави но то е епизодично и несистемно) при това далеч не от всички разпознаваеми лица но и програмно за ликвидация на МОЧА-вците то не трябва да се изпуска, че край “тъчлинията” загряват 5 пъти повече прозрели за най-голямата заплаха за суверинета и просперитета на България.

 2. Уважаеми Иво, напълно подкрепям Вашата дългогодишна идея да бъде премахнат този ПОЗОР от центъра на София, който действително е една гнусна и отвратителна гавра с паметта на дедите ни!

  НО ме притеснява нещо в афишираната позиция на “Републиканците”. Човекът зад Цв.Цв., Павел Вълнев и брат му са по всяка вероятност проксита на Доган (както почти всеки българин в Чикаго предполага). Защото красивата американска приказка как миели чинии, разнасяли пици и изведнъж ХОП си купили първият камион със спестявания и кредит…. и сега притежават 700 (!!!) камиона – са приказки за наивници и шарани. Няма как да знам всички подробности, но като дългогодишен служител на банка (извън България) мога да Ви кажа, че е твърде малко вероятно такъв човек да получи ТАКЪВ кредит в една нормална държава. Той дори няма да стигне до разглеждане от истински слижител, защото (риск мениджмънт) алгоритъмът по селектиране ще го е отхвърлил автоматично още на предишното ниво.

  Та се питам аз, защо прокси на Доган, от там прокси на руските служби ще има за цел махане на въпросната МОЧА? Не е ли всичко това една обикновена “Пунта-Мара” по премиерa-тиквеник?

 3. Само една мъничка корекция, за да не страда смисълът на сравнението – предполагам, че имате предвид Св. апостол Павел (преди това – Савел).

 4. Не харесвам Ц.Ц. и съм привърженик на ДА БЪЛГАРИЯ, но това мое мнение е субективно.
  Аз ще прегърна всеки, който който заеме отрицателна позиция срещу МОЧА

 5. Вече топката е на терена,ще видим кой как ще я отиграе,дано нашите да отбележат… 🙂

 6. Дали всички агресивни политически “чистофайници” по форумите са си задавали въпроса ЗАЩО Борисов изгони Цветан Цветанов ???? По-точно КОЙ го изкомандва да го изгони и даже му постави времеви ултиматум? Същият онзи, който възложи и на един Шиши от трибуната на Парламента да му се репчи и да му се заканва, че ще го смачка ? Кого обслужват несъзнателно, а някои съвсем целенасочено, с “чистофайничеството” си ? (Може би някои “тъжни” коне и голите им ездачи?)

 7. ШАПО !!!?
  Обратното е болшевизъм!
  Справка – Милован Джилас

 8. Казаното за чистофайничеството е диагноза.
  Внес с доброто прадставяне на ДБ на изборите ще имаче възможност да премахнем много гадости, не само МОЧА. Очебиина истина е, че това зависи само от нас. Не вярвам да се намери “чистофайник”,който да го отрече. Дано!!

 9. Когато чета нещо търся источник на информация и ако този източник съм го залавял във фалшиви новини и дезинформация спирам да му правя реклама. Независимо колко вярно и точно ще публикува отделен текст. Мисля че и тук нещата са сходни. Аз лично не бих правил реклама на личност или партия на която и нямам доверие. А доверието не се изгражда за един ден и с една позиция. Пък каквото и да каже и колко и истински да звучи. Петър Слабаков навремето крещеше смърт на комунистите, а видяхме какви ги свърши.

 10. Не мога да ви разбера защо се карате и разделяте, заради позицията на Цветан Цветанов.
  Ами утре ако вземе една кирка и отиде да разрушава Руския паток *изразявам се максимално метафорично…), какво?
  Няма да го подкрепим ли?
  Въпреки че беше втория (а може би Първия, КОЙ знае?) човек в Партията по време на СТРОЕЖА МУ!

  Който разбрал – разбрал! (както казва уважаваният г-н Николов)

  Хубав ден на всички, бъдете здрави!
  Току що с Вота си надявам се, попритворих поне малко ЗИНАЛОТО ЧЕКМЕДЖЕ!!!

 11. Към Веселин Станев:

  Нещо не сме се разбрали, господин Станев. Не правя реклама, те правят “реклама” ако не на мен лично, то на каузата, която се нуждае наистина от “реклама” в отсъствието на желание от страна на други “рекламисти”, които с пренебрежението си на практика заявяват ” не искаме да си имаме проблеми с руската мечка”.
  А който се страхува от мечка, не ходи в гората.
  Край на “рекламата”.

 12. Сега е важно да гласуваме масово. Ковидът дори придава на гласуването акцент на себеотрицание и героизъм в името на идеалът който защитаваме. Приказките бяха до вчера. Днес е ден за масов героизъм в защита на демокрацията.
  Спорът за МОЧА ще се разреши когато след изборите започнем да задаваме на политиците въпроси от типа:
  Вие г-н Цветанов, нали декларирахте, че ще премахнете МОЧА? Защо не го махате! Хайде!!!
  Аз постоянно отправям към Румен Христов и СДС този въпрос и те не се чувстват много удобно.
  Но на тези, които не обещаха да махнат МОЧА, ще можем ли да им зададем този въпрос, след като не са обещавали такова нещо..?
  А защо?
  * МОЧА – събирателно название на символиката на руското господарстване в България.

 13. Като ще поставяме “диагнози” във форума да споделя и аз своята:
  Мисля, че някои участници във форума се изживяват като ментори от последна инстанция в добре познатия ни от спомените фатмашки маниер. И на мен ми се случва да не споделям съжденията в някои постове, особено насаждането на фанатична, сляпа вяра в “непогрешимостта” или “съвършенството” на даден партиен лидер и партията му, подобно на “вярата”, чрез която насилваха разума и душите ни в продължение на 45 години, но това не е причина да обиждам или да се отнасям със снисхождение към авторите им.

  Моето уважение към господин Любен Пандев, които първи имаше доблестта да се противопостави на подобни простащини !

 14. Не съм против премахването на окупационната символика, но според мен това би трябвало да е втората крачка. Първата е, да се премахне руското раболепие втълпено ни образователно. Така, че първата крачка би трябвало да бъде премахването на образователните ни недоразумения т.е. прочистването на образователната система. Там исторически е закотвено „освобождението“ от турската ни окупация, а в последствие пак по същият тертип, освобождението става и „двойно“. Ето тук е заровено кучето, от което следва, че малко са тези, които знаят истината, както и тези които се осмеляват да не възхваляват Русия. На нас, които сега сме родители, ни са ни втълпявани непрекъснато тези „освобождения“, както и това, че ако не е било първото, сега щели сме примерно да се наричаме Ахмед или Сюлейман и нямало дори да можем говорим български! Като чели гърци или сърби поради това, че не са били освобождавани от тях сега са такива. И ако за нещо важно трябва да сме благодарни на Кръстника на МОЧА, което за мен се явява и като една хубава руска дума (по направените по-горе тълкувания), още повече желая да изразя към него моята благодарност, защото той със своите публикации се изявява като един безценен просветител осветлявайки замъглените факти от историята ни. Дано днес правилно и многократно се гласува! Дай Боже, и „Христос Възкресе“ към западните ни европейци!!

 15. Г-н SMS, случва се диагнозите да са погрешни. Евентуално пример за това е вашата епикриза,че във форума понякога се насаждат фанатична сляпа вяра в даден партиен лидер и партията му,както е било през 45-те години.
  Необходима е конкретика,иначе това е фалшива новина и ползата от нея отива някъде.

 16. Благодаря за отговора, г-н Инджев! Няма какво да се възрази чак толкова срещу такъв откровен и директен отговор каквито всъщност са всички текстове на автора. Истина е и това, което казва Борис по-горе: МОЧА е символ. Разбира се, не го подценявам. Символите могат да бъдат опасно нещо. Този символ ще падне, когато се промени масовият манталитет; раболепието, страхът и рахатлъкът в душите и сърцата ни. Аз гласувах и днес. Както и цялото ми семейство, част от което е отвъд океана. Възрастните ми родители също гласуваха – все така млади (без кавички), смирени и непримирими. Имала съм късмета точно те да ме възпитат. Сигурно всички ние носим някаква частица от вината: за МОЧА; за управлението на ББ; за бедността; простащината; мързела; несигурността; за бягството на децата ни; за мълчанието; за вулгарното и безотговорно отношение към живота. Сигурно е така. Но сигурно е също така, че вината на някои членове на това общество е стократно по-голяма. Струва ми се, че МОЧА ще падне, когато надделее разумът. Тук, по някакви странни и може би парадоксални исторически причини, именно “лудите” са носители на този заветен разум.

 17. За мен въпросите към Иво Инджев по отношение за позицията му за “републиканците” са неуместни. Самия г-н Инджев, може да бъде обвиняван в много грехове, но и на слепите е видно, че е последователен човек. От години е един от хората, които ясно са зaявили (и продължават) позиция по този въпрос. Страхотно го обясни, че ако Цветанов краде гласове от ДБ по този въпрос, проблема е на ДБ. Те сливи ли имат в устата, че не излязаха с ясна и категорична позиция по въпроса? И не само за София !!!, такива извращения има навсякъде в страната. Защо е необходимо това обясняване?

  ПиснА ми да гледам партизани и партизанки с шмайзери и цървули. Писна ми ей ! Много хора реваха, като махнахме паметника пред НДК за 1300 г. България (няма да му казвам софийското произношение от уважение към автора и стила на писане в този блог). И? Умряхме ли, светът свърши ли ? По-хубаво ли е сега? Аре стига бе, цяла Еропа ни се смее, 30 г. нямаме смелост да приключим с този въпрос.

  П.П. Иво позицията Ви е ясна, конкретна и последователна. Няма неободимост да се обяснявате !

 18. Към Мария:

  МОЧА е нещо повече от символа на Империята на злото, чиято разновидност и днес забранява на българите да се разпореждат на своя земя с нейното наследство.
  МОЧА е символ на търпимостта към Лъжата. Който не я забелязва или защитава дори, не заслужава уважението на зрящите.

 19. Към Мария:
  И въпросът за самата самота си го бива като за управник, който има претенцията да бъде най-обичан, но се крие от хората, вместо да се увери с очите си колко наистина го “обичат”.

 20. @Асен
  Измествате акцента на поста ми, а той е, че всеки участник във форума има право да изрази СВОБОДНО мнението и позицията си, но някои участници се изживяват като “по-равни” от другите, диктаторски налагат своята визия и това води до АВТОЦЕНЗУРА, останалите предпочитат да премълчат мнението си, дори ако е ценно и полезно, за да не бъдат атакувани от постоянното присъствие на няколко агресивни грубияни. Рано или късно тази агресия ще доведе до обедняване на форума откъм нови идеи и стойностно авторско присъствие. Ще го превърне в досадна чалга имитация на форум, несъответстваща на нивото на ivo.bg .

 21. Използването на Паметника на окупатора в предизборната кампания на Републиканци за България го определям като последен, отчаян ход, който да им помогне да минат 1%. И нищо друго! Нещо подобно на хода на Мая Манолова с Гешев по време на местните избори. Постъпката на републиканците за България с използването на Паметника на окупатора за печелене на гласове много точно, с тънкостта на английския хумор е определена от Тодор Тодоров:

  “Набираме гласове в последния момент, сър!“, към което бих добавил:

  Много добре, Джийвс! Любен Пандев, SMS? Кой друг?
  Съжалявам, сър. Няма други!

 22. Ако позволите г.н Инджев, Апостол Павел е този, който от гонител на християните се е превърнал в Апостол.

 23. Почти сигурен съм, че Цецо-о-о няма да стане Цветанов. Не е по темата, но искам да отбележа, че Петър Стоянов помогна да няма лустрация и много добре е знаел какъв е курумбашев. Много бързо забравихме какво каза незабравимия Радой Ралин, когато кукувците му подаряваха кола и той не я прие!

 24. Към Мария:
  “Този символ ще падне, когато се промени масовият манталитет; раболепието, страхът и рахатлъкът в душите и сърцата ни”. Остава само да ни информирате за годината, месеца, деня, часа. И изобщо – Вие наистина ли смятате, че пишещите в този блог не сме се “досетили” за тезата Ви? И тази промяна в… няма да стане само чрез образованието, а и чрез образоването, ако щете просвещаването, тъкмо което от десетилетия прави г-н Инджев в блога си. Сред нас не сме малко онези, които неведнъж сме заявявали, че именно благодарение на него сме прогледнали. А не е като да сме без образование…

 25. Чудесно говори непосредствено преди изборите Цветан Цветанов, но не мога да му вярвам не само защото толкова много години не влияеше на партията герб проевропейски, а и най-вече защото нееднократно се е обявявал за привърженик на друг, според мен още по-вреден и опасен за България натрапен съветски символ – уж спортния клуб – цска. Клонинг, копирал през годините всичките имена и, разбира се, петолъчката в емблемата на съветския образец, както и системата за привличане на спортисти, довела до там, че да бъде налаган като национална кауза. Клонинг на съветския оригинал, възхваляващ същата червена армия, чийто паметници не можем да премахнем. И не можем именно защото пазителите и на паметниците, и на “клуба” са едни и същи. Не може мислещ наистина демократично и антисъветски човек да подкрепя този ярък съветски символ, това говори или за лицемерие, или за шизофрения. Няколко пъти пиша тук за това и няма никаква реакция от иначе съмишлениците, които четат и пишат в този блог. Да не би много от тях да са в същата шизофренна хипотеза?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.