Почина Жоро, “Свободна Европа” го почете посмъртно

Почина Георги Коритаров.

И за неговата кончина бих могъл да оставя многозначително многоточие като за човек, за когото няма нужда да обяснявам кой е. Така  направих неотдавна, когато по същия начин  реагирах на смъртта на твърде различния, но също забележителен Георги Котев. 

Обадиха ми се от телевизията, която в момента има най-голяма аудитория в България, с предложение да кажа няколко думи пред камерата. Отказах. Не мога с няколко думи.  Не ми се говори стандартно за нестандартен човек, а приличието и човещината изискват именно такова изпровождане на покойника.

Трудно е да кажа каквото и да било извън съболезнованията към близките му. Защото самият Жоро беше труден човек.  

Ако можеше да ми отвърне, щеше с лекота да възприеме тази констатация като ( заслужен) комплимент.  

Работил съм с него бюро до бюро 5 години в софийския офис на радио “Свободна Европа”. Мислех си, че го познавам не лошо. Докато не прочетох текста на Диана Иванова в негова памет днес в сайта на (почти) същата “Свободна Европа”, където иначе лустрират с желязна последователност живите грешници, па макар и да са работили дълго за тази радиостанция. 

Нямам навика да се крия в трудни моменти. Затова и пиша тези трудни за писане редове. Но нека ми е позволена слабостта. Препоръчам достатъчно многословната епитафия на Диана Иванова. https://www.svobodnaevropa.bg/a/31189634.html

На снимката (личен архив) В ЦЕНТЪРА: Георги Коритаров

 

 

 

 

13 мнения за “Почина Жоро, “Свободна Европа” го почете посмъртно”

 1. Това е поредното убийство на СЕРИЙНИЯТ убиец и ПСИХОПАТ бокоТИКВАТА и на неговите медицински УБИЙЦИ от НОЩ, нали!
  Жалко за за поредната тежка загуба и ЖЕРТВА на герберастките КАЛИНКИ и МУТРИ на бокоТИКВАТА!
  Бог да прости Коритаров! Мир на праха му !

 2. Светла му памет….
  Винаги съм го смятал за един от трите стълба на антипутинизма в България и ми е тжало, че не работят съвместно…
  На останалите путинофоби – още много живот и здраве…
  Светла му памет….

 3. Бог да прости изключително ерудирания журналист Георги Коритаров. Огромна загуба за българския телевизионен ефир. Най-искрени съболезнования към близките му.

 4. Бог да прости Жоро Коритаров! Кой ще кани сега Големият Иво Беров?

 5. Вероятно съм прекалено мнителен, но не проумявам какъв е този КОВИД, от който на четвърти се проявяват първите симптоми, на пети почваш да кашляш, имаш затруднено дишане и вечерта издъхваш! Доколкото ми е известно, дори новичокът не е толкова бърз…
  И се сетих за една сапунена реклама – “…играеш разбира се, какво те спира – има САВЕКС!” От вчера една мисъл чопли съзнанието ми: “… умираш разбира се, какво ги спира – има КОВИД!”
  Стойностните винаги са различни и трудни!
  Поклон пред светлата му памет!

 6. Голям журналист и поради тази причина не беше в нито една от трите т.нар. “водещи” тв медии.
  Бог да го прости!

 7. Бог да прости Георги Коритаров, поклон пред паметта му.

 8. Нестандартен и интересен журналист.Мъчно ми е за него. Споделям за единствената си среща с него. През януари 1997 г.правихме поредното протестно шествие по “Витоша”. Гледам пред мен към централата на “Свободна Европа”,така помислих, Коритаров. Заговорихме се. “Вие не знаете какво правите” ми каза той и ме погледна с характерната си,може би,дружелюбна усмивка.
  Аз останах като гръмнат след отдалечаващия се присмехулник.
  Нека всеки да го тълкува както си иска.

 9. Харесвах този своеобразен човек с великолепно чувство за ирония и самоирония. Умен, образован, аналитичен – един самотен ерудит в морето на пошлата българска “журналистика”. И никога не ме изкушиха подлите гласове на хулителите му, които биеха по човешкото и професионалното му достойноство (“агент Алберт” и т.н.). Неговата история – през текста на Диана Иванова – силно ме трогна. Много ме натъжи новината. Бог да го прости и нека пътят му да е светъл!

 10. Ако нашият Иво бе написал „Свободна зона“ (името на предаването, щях да се сетя за кого става дума. В последствие, като „чужденец“ разбрах от други канали. Бог да го прости!, умен човек беше, но все пак с малки букви, тихичко и под друго име (за да не богохулствам), бих казал, „За съжаление Алберт се мазнеше повечко от необходимото. И се прекланяше също толкова (от необходимото), което е извън приличието. А определението за „приличието“ го показа собственикът на блога, с отказът си. А и едно от последните му предавания с участието на медалоносецът Малинович, на който безмълвно даде неограничен простор за да ни обясни какво щял да прави на някакъв си конгрес в Петерсбург, също ми беше неразбираемо (нарочно смених руската дума „непонятно“, която непонятно защо често я употребяваме).

 11. Аз вече коментирах два пъти,какво знам за Коритаров!И това,което Вие помните за него е било фасадата!А зад нея са наклеветяванията,вършени от него,и от “колегите му”!Не вярвайте на прикрити публични личности!Тодор Икономов е писал преди 100 години за куртизаните в политиката,особено в тогавашните времена на хареми,еничари,спахии!Това е ковидно и в наши дни!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.