В Русия презират фалшивата любов на българските “братушки” и се чудят защо всички останали народи в Европа мразят тяхната империя

 

pastedGraphic.png

April 11th, 2021,

Русофобы, русофобы, а я маленький такой…

https://vikond65.livejournal.com/1224852.html

Не знам на каква статистика е базирана картата за отношението към Русия в страните от ЕС ( и Турция), върху която размишлява един руски автор. Но разсъжденията му и удивлението му за отрицателните настроения спрямо Русия във въпросните държави представляват интерес заради очевидната искреност на учудения руснак. 

 

 

 

 

Той, както и вероятно мнозина негови сънародници, не може да си обясни нечие принципно мислене, което се определя не от конкретен интерес или ( историческа) вражда, а от отрицанието на онова, което представяла днес Русия в очите на цивилизования свят, към който ние ( българите) не принадлежим по въпросния критерий. Защото, ако картата е достоверна, се оказваме единствените европейци, за които руските вътрешни репресии, външни агресии и намеси във вътрешните работи на близки и далечни държави не оказват влияние върху оценката за Русия: една голяма заслуга на управляващите у нас путинолюбиви власти в пълно им съгласие по тази линия с т.н. опозиция.

 

Ето на какво се чуди в търсене единствено на исторически причини руският автор, подписан като vikond65 ( с малки съкращения):

“ Тези дни се натъкнах в интернет на интересна карта, която много ме учуди. Разбира и преди това знаех, че в мнозинството европейски страни се отнасят към Русия без възторг, меко казано. Но се оказва, че най-зле на нас гледат шведите, на второ място са датчаните, а на трето са холандците.

Интересно защо? 

В случая с шведите, разбира се, можем да си спомним за Полтава ( На 27 юни 1709 г. руският цар Петър I, загубил преди това първата война с шведите, този път ги побеждава в битката при Полтава и печели Северната война- бел. ivo.bg) и Хангут ( първото голямо морско сражение между флотовете на Русия и Швеция, състояло  се на 27 юли 1714 г. при нос Хангут на финландското крайбрежие на изхода на Финския залив в Балтийско море, близо до днешния град Ханко. Русия, току-превърнала се в морска сила, успява да победи шведите – бел. ivo.bg ).

През 1808 година, след нова война, Руската империя отхапа Финландия от Шведската корона. Но от онова време са изминали  повече от 200 години, а Финландия е независима държава от повече от 100 години. Нима “карлсонновците”  и “муминтроловете” ( муминтроловете са главните герои в поредица от книги и комикси на финландската писателка Туве Янсон -бел. ivo.bg) имат толкова дълга и злобна памет?

А лютата русофобия на датчаните и холандците изглежда съвсем ирационално. С тези страни Русия никога не е воювала и не е откъсвала от тях нито един квадратен сантиметър територия ( авторът явно не си представя, че датчаните и холандците разбират ролята на Сталин за насъскването на Германия срещу тях през 1940 година чрез своя “пакт за ненападение” с Хитлер – бел. ivo.bg ). Холанците, разбира се, могат да ни обвинят в унищожаването на “Боинга”, който вярват, че е свален от руснаци ( не само вярват, но и знаят, особено след като холандският съд разпространи аудиозапис с доказателства – бел. ivo.bg ). Но датчаните защо?

Негативното отношение на Англия, Литва и Германия не ме учудва. Но защо Испания и Белгия? С тях, по напълно нагледни географски причини, никога не сме имали никакви конфликти. И все пак…

Все пак има и позитивни моменти, които, да си призная ме зарадваха. Нямам предвид фалшивата любов към Русия на българските “братушки”, които винаги са готови да я разменят за немски кренвирш с бира или за американски хамбургер ( оставям този абзац в оригинал и на руски език, за да му се порадват нашите русофили и да видят какво си мислят за тяхната любов към Русия в самата Русия – бел. ivo.bg).

 

“Однако есть и позитивные моменты, которые меня, признаться, порадовали. Я имею в виду не фальшивую любовь к России болгарских “братушек”, которые всегда готовы променять ее на германскую сосиску с пивом или на американский гамбургер”.

Не, друго искам да кажа- радва ме, че 33 процента от поляците симпатизират на Русия, въпреки всички трагични за Полша полско-руски сблъсъци пред последните триста години. Въпреки 100 годишната окупация, кървавите потушавания на национално-освободителните въстания, агресията от 1920 и 1939 година, геноцида над поляците в СССР, Катин и много още от този род. Това, според мен, е удивително.

За съжаление, четейки коментарите тук, забелязвам, че сред тукашната аудитория отношението към поляците и Полша е много по-враждебно. Интересно защо. Господа-другари полонофоби, можете ли открито да защитите своята позиция? Защо ненавиждате поляците ( поради същото, заради което руснаците презират любящите ги българи, т.е. заради обичайната руска ксенофобия, възпитавана през вековете – бел. ivo.bg )?”.

Не мога да кажа като обобщение доколко авторът на горните терзания е представителен за мнението на руснаците по въпроса за т.н. русофобия. По-скоро не е от най-типичните руски шовинисти щом е в състояние да признае гадостите, причинени от Русия и СССР на поляците, без дори да припомни прословутото полско нашествие, довело до окупацията на Московията и на самия Кремъл за цели две години през 17 век. https://www.dw.com/bg/когато-кремъл-е-бил-полски/a-16348319

Разсъжденията на историческа основа като обяснение за днешното отношение на чужденците към Русия обаче явно са типични в тази отровена от манията за величия държава. Да смяташ, че щом не си набил някого, той няма основание да страни от теб и трябва да те обича ( без да си положил и най-малко усилие да “го влюбиш” с позитивни усилия), при положение че даваш безброй поводи с начина си на живот да бъдеш презиран, определено е резултат от травмиран поглед в огледалото. Застаналият пред него руснак не е в състояние да разбере какво му е толкова страшното на онзи мужик с агресивните наклонности, въоръжен с ядрена тояга, който (не)вижда в отражението насреща.

Този мужик и в наши дни бие всеки по-слаб, когото си избере за боксова круша за избиване на великоруските комплекси. Без подкрепата на такива мужици, побойникът Путин не би се чувствал удобно недосегаем за Международния съд и да играе ролята на вожда, който сбъдва мечтите за величие на мужиците – не личното, а великодържавното величие, храна за самочувствието и на гладуващите в тази дресирана от векове да оцелява в режим на глад и мизерия държава.

Някои опозиционери в Русия иронизират  в руския интернет този феномен чрез изповядвания от носталгиците по времето на СССР принцип: “ние не живяхме, но и на вас няма да позволим”.

За радост, не всички руснаци са еднакви. Вижда се от факта, че от тази руска действителност избягаха на Запад повече от 10 милиона руснаци, превръщайки страната си в третия по големина донор на емигранти на планетата.  Сред тях са дечицата на най-видните ксенофоби,  управляващи днес Русия.

Колкото до отношението към презираните от руснаците български “братушки”, русофилите у нас ще трябва да приемат като някаква утеха, че са допринесли с лигавото си отношение към нашите окупатори за създаването на гостоприемен климат за тях, привлякъл стотици хиляди руски граждани да търсят (второ) жилище у нас.

Защото самите влюбени в арогантните си батюшки нашенски байовци не желаят да се преселят в обинтовата земя на североизток, това е трудно да бъде обяснено с рационални аргументи. “Далеч от очите, далеч от сърцето” е изстрадана изстина, но явно не и за блуждаещите в своите заблуди тукашни русофили. 

27 мнения за “В Русия презират фалшивата любов на българските “братушки” и се чудят защо всички останали народи в Европа мразят тяхната империя”

 1. А сваленият Боинг над Сахалин от съветски пилот!?Локърби,и Либия замесена в атентатът?!Както и други подобни атаки,все жертвите са виновни!Русия да изпие цяла витрина алкохол,за всеки случай,когато свърши нефтът !В списъкът на мразените държави е,заради булшетвизмът си!Така им се пада,като събарят над 1000 Века чужда Древност!И като нямат по-старо от “Peволюцията”!А ние сме от 4-5 Поколения Черно-Средиземноморско!Антропологията и Археологията така ни е регистрирала,с най-точните досега изследвания!Едвин Сугарев пита в една от статииje си”Какво разбират руснаците от Траките”!Нищо, е отговорът!Изложби във фенотипно отдалечени дестинации!А сънародниците в чужбина!?Те знаят ли за Далечното ни Минало?!Много малко!Какво остава за сегашното време!

 2. С омарови деликатеси,и опушени бутове в тютюнев дим,няма как да вървим напред!По-добре е празните тикви да си”управляват” Фалшиландия,а умните намират винаги други умници!Това е реалният Естествен Подбор!Останалото е неестествено-тъпаци и интелигенция на едно място!В Природата и Науката тъпото си остава каквото е!Не е за подобрение!А Прогресивното не произтича от гресът за машини и апарати,а от дигиталните интеграли,с човешки мозък!

 3. Понякога ползването на латиница и БГ фонетика създава Скопие граматика!Като се сменят двете азбуки,и се сбърка,преди публикуване се коригира!В случаят с горният ми коментар има малка грешка!Исках да кажа статиите на Едвин Сугарев!Затова сме Човеци-понякога не сме идеални,колкото да ни се иска!

 4. Рьорих е бил Шведски предводител!А това,че е носил и титлата Ютландски,означава владеене на част от Дания!Иначе трудът е много поучителен!Имапознатото за Русия,но Двуглавият Орел е бил Зороастрийски Символ Добро и Зло!Тоест дуализъм,характерен за Ранното ЕдноБожие,предимно.Инг-Янг е от този сакрален кръг.Руснаците крадат,и граничат с другите славяноезични след 16 ти Век!До тогава не се е чувало за славяни!Защото Рим е създал Провинция Склавония,с продавани роби!Оттам е започнало!Не от “спонтанно възникнали Славни народи”!ПравоСлавието допринася за единността,чрез Короната на Първата Българска Държавност!Това също се знае!

 5. към Phantoma Opera:

  Неволната Ви правописна грешка ме наведе на идеята за нова дума:

  БулШитВизъм

  Подарявам я за деня на победата им над руския народ – ако все още има такъв!

 6. Това е анаграма от Ред Бул,и големи глупости,подобни на говежди тор!А и от лозунгите на гумористите!Нали в неславянският Руски нямало Х!Има,но не масово!Гръцкият-Кронос и хронометър!Латинската H,с някои комбинации образува SH.CH!Тоест Ш и Ч!И т.н!Такива сравнения са в речниците за чужди думи,старо и ново издание!

 7. Холандците мразят СССР заради съветският лидер Никита Хрушчов, който е заявил, че като метне две атомни бомби над Холандия, с тяхната малка държавица и с техния хубав живот е свършено.
  Сегашният руски президент и лидерът на КНДР подражават на Хрушчов. Нормално е и днес холандците да мразят Русия, която ги заплашва със смърт и унищожение.
  Русофилството на българите се поражда от неосъзнаване на действителността. Когато Русия изграждаше солидна черноморска военна база в Крим, българският премиер бълнуваше за платноходки, яхти и стада от руски туристи в Черно море.

 8. До фантома на операта:

  СЛАВЯНИ НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО.

  СЛАВЯНИ е политически термин, измислен от Мавро Орбини, който е хърватин, с желанието една нация (с български корени) да се разграни от нас и да се покаже, че я има отдавна на света.

  После този термин е развит и от Запада и от Изтока.

  На Запад го развиват, защото не са желали да признаят съществуването на ТРАКИТЕ.

  На Изток Петър Първи го въвежда в употреба, за да има повод да “освобождава” съседите си, понеже видите ли били “братя славяни”.

  Екатерина Втора го развива (политическият термин) в ПАНСЛАВЯНСКА доктрина и те така до наши дни.

  Даже е развита и тяхна СЛАВЯНСКА история – от къде са дошли (от руските степи разбира се) и как се се развили.

  Терминът СЛАВЯНИ е бил много удобен на Русия (като повод за окупация) през последните три столетия.

  Преди години ни учеха, че имало племе СКЛАВИНИ, та от там идело името СЛАВЯНИ.

  Сега го извъртяха, че видите ли така си наричали робите в Римската империя.

  После се появи и мнение, че СЛАВЯНИТЕ били славели словото и от там и името………

  СЛАВЯНИТЕ се появяват от никъде за да бъде забравено съществуването на ТРАКИТЕ, които се явяват най-големият враг на Римската империя.

  А относно Православието – то е създадено от нас българите за да можем ние да се откъснем и духовно и юридически от католическата църква и от Източната римска империя.

  За това имаме и наша българска азбука, за да не ползваме латински език при Богослужението.

 9. Онзи ден се пошегувах, че активизирането на антируската дейност на Зеленски може да се дължи на неблагоприятната светлина, в която го представя филмът за случая с вагнеровците и бърза да изпревари премиерата му.. Вчера чух, че Ермак е казал, че мястото на противовъздушните ракети “Пейтриът” е в Украйна. За този Ермак, ако не се лъжа, Пионтковски непрестанно тръби, че е най-отявленият петоколонник в Киев. Шегата ми може и да не е толкова глупава… На “скритите” путинофили им се налага да хвърлят прах в очите. Тръмп даде летално оръжие на Украйна (както би казал някой – днес летално, утре летателно) и въведе санкции срещу руските потоци, Борисов купи F-16, Ермак иска “Пейтриът”…. за малко да напиша, че при такива путинофили путинофоби не ни трябват, но се страхувам, някой да не го приеме буквално. Путинофобите винаги недостигат.

 10. Г-н Инджев,
  Вярвам, че въпросът Ви “защо датчаните проявяват такава необяснима русофобия” е риторичен. Аз обаче имам отговор. Буквално в последните дни на Втората световна война Червената армия брутално бомбардира, а след това окупира датския остров Борнхолд, с цел да контролира протоците. Окупацията продължава почти година и е съпроводена с традиционните “благини” на руснаците: терор над населението, мародерства, изнасилвания… Предлагам Ви един изключително подробен разказ за тази окупация, която според мен заслужава отделна статия във Вашия блог, за да стигне до повече хора:
  http://argumentua.com/stati/kak-1945-m-v-kremle-reshili-okkupirovat-datskii-ostrov-i-chto-iz-etogo-vyshlo

 11. Към Sten:

  Въпросът за Дания задавам не аз, а руският автор на публикацията.Моите отговори на неговите въпроси съм сложил в скоби и обозначил с ivo.bg.
  Жалко е само, че едва ли авторът на отчаяните въпроси ще да научи за случая с Дания…

 12. към На дедо Иван дедовия:

  Всеки път, когато някой ми заговори за “славяни”, задавам един и същ прост въпрос:
  Можете ли да ми посочите поне един музей по света, в който да има поне един артефакт от “славяни”?

  До момента още не съм получил отговор на въпроса!

 13. @Тодор Тодоров
  Откакто задавате въпроса не съм ходил по световните музеи, но ми се върти в главата, че в Либерец съм виждал “славянски меч”. Ако имате път към Братислава, може и там да попитате.
  Имам подозрения, че ако у нас славянството е инструмент на вековните руски домогванията, то в Чехия, Словакия и Полша е по-скоро отпор на немската културна хегемония. Не случайно след освобождението у нас пристигат доста славянстващи чехи, бягайки от австрийското “робство”.

 14. Към дедо Иван дедовия:“ СЛАВЯНИ НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО.“

  Имало е, имало е дедо Иване, и още как. Най-вече от него си патим и то до днес днешен.

  При появата на Българите на Балканския полуостров Теофан Изповедник и патриарх Никифор съобщават: „Българите покорили славянските родове и заповядали на едните да бранят земите, които граничат с аварите, а другите да пазят земите, които са съседни на ромеите. Именно поради това те са наречени „насилници над славяните по Дунав“ в най-стария руски летопис „Повестъ временньiх лет“

  Въпреки странния Ви поглед върху славянството, все пак да Ви попитам:
  – Какъв е етносния характер на племената тимочани, моравци, браничевци и ободрити?
  -Чий език използва Борис и го прави литургичен за България.?

  Казвате „А относно Православието – то е създадено от нас българите за да можем ние да се откъснем и духовно и юридически от католическата църква и от Източната римска империя.“. НИТО ЕДНОТО, НИТО ДРУГОТО! Кога го създадохме това Православие, когато Византия нахлу в България и Борис прие безусловно условията на император Михаил III за незабавно покръстване или преди това? Ние се откъснахме от католическата църква и капитулирахме пред Михаил приемайки вярата на врага си-Православието. Това причини най-големия духовен разлом между Българите , а впоследствие и навлизането на византийския модел на управление на държавата ни, което доведе до 180 годишна катастрофа. Днешният модел на държавно управление на България е сходен с този на Борис достатъчно е само да сменим управниците, и Византия с Русия.

 15. Tervel добре се намеси. Има и още подобни въпроси, за които няма място и време.
  Но да не забравяме и версията, че славяните са траки, преселили се на север, сигурно разочаровани от византийския номер, който им спретнали гърчолята под стените на Троя, като резнали гръцмуля на царя им Резос. След векове се върнали за да им го върнат, нищо че онези се били маскирали на източни римляни.
  Свят голям, версии разни….

 16. към Тервел:

  „Повестъ временньiх лет“

  Естествено, че във най-стария, както и в най-новите руски летописи ще пише за “славяни” – че къде другаде! Няма Страбон или Херодот да пишат за несъществуващо племе, я!

 17. Чий език използва Борис и го прави литургичен за България ? 🙂

  “Преславският църковно-народен събор от края на 893 или началото на 894 г. е едно от най-значимите събития в епохата на Първата българска държава и на княз Борис I, на който събор се решава следното:

  Княз Владимир да бъде детрониран и на престола да се възкачи брат му Симеон. Във връзка с това е приета промяна в принципа на унаследяване княжеската власт, съгласно която владетелят може да бъде наследен от своя брат. Дотогава единствено синът на владетеля е приемник на престола. Промяната е отразена от Йоан Екзарх в неговия Шестоднев.

  Столицата на България да бъде преместена от Плиска в Преслав.

  Византийското духовенство в страната да бъде прогонено и заменено с български клирици. Известно е, че през 893 г. Климент Охридски става епископ на Драгвиста и/или Велица.

  Българският език да замени гръцкия в богослужението. С това той става официален език на българската държава.”

 18. Методи Андреев: Агентите на ДС в парламента не са интересни, има поне двама засекретени, с досиета в Москва
  Това са хора от оперативно мероприятие „Възраждане”, имат изразено антируско говорене, уж са десни, но винаги са работили за Кремъл.

  “Този план “Възраждане” стартира след 1982 година по заповед на Москва. Движеща фигура на политическо ниво е бил Андрей Луканов. Основно по реализирането му е работило Шесто управление на ДС, под ръководството на ген. лейтенант Боян Велинов и с активното съдействие на ген. Нанка Серкеджиева. Трябвало е да бъдат подготвени списъци на български граждани с добро образование, амбиция за кариерно развитие, перспективни млади кадри, но задължително да бъдат част от структурите на ДС – агенти, явочници, секретни сътрудници, лица за доверителни връзки. Целта е да бъдат използвани в бъдещата нова политическа ситуация, която са очаквали да се развие в бившите социалистически държави. Но да служат за целите и в полза на интересите на Кремъл. Затова са нарекли плана „Възраждане”, тоест участниците в него в един момент е трябвало да допринесат за възраждане на загиващата през 1982 година системата в България. При стартирането на „Възраждане” досиетата на тези лица в България са унищожени, като предварително са филмирани и изпратени в СССР. У нас за тях няма никакви официални документи, но те са особено ценни и дълбоко законспирирани, и са подготвени да бъдат използват в различни свери на живота за влияние в полза на Кремъл. Това всъщност е невидимата пета колона на Русия.”

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-intervyu-metodi-andreev-agentite-na-ds-v-parlamenta-ne-sa-interesi-ima-pone-dvama-zasekreteni-s-dosieta-v-moskva

 19. Към Караиванов: „… славяните са траки, преселили се на север,….“; „Свят голям, версии разни….“

  Прав сте. Сензации най-различни и мога да Ви посоча още една. Египет е продукт на тракийската цивилизация. Но историята не е сензация, затова винаги трябва да помним, че да се отнеме истината от историята е все едно да се избодат очите на красиво лице.

  Към Тодор Тодоров:
  Страбон, Херодот, и много други пишат за славяните, но никой от тях не нарича Българите „„насилници над славяните по Дунав“ за разлика от руските летописи.

 20. към Тервел:

  “Страбон, Херодот, и много други пишат за славяните, …”
  Ще съм Ви благодарен, ако посочите къде Страбон и Херодот пишат за “славяни”, както и имената (и цитати, разбира се!) на “многото други” които твърдят за наличието на такова племе.

  Историята признава наличието на дадено племе по оставените от него артефакти, каквито при “славяните” напълно отсъстват!

  Доколкото ми е известно, Херодот е преброил и описал подробно над 130 тракийски племена и нито едно „славянско“.

  Самото значение “славяни” е “роби” /от лат. sclav, преминало в английския като slave=роб/. Аз отказвам да се чувствам роб! А Вие?

  За Египет вероятно ще излезете прав, защото учените работят над теория за решаващо значение на Пелазгите (тракийско племе) за изграждането на египетската цивилизация и пирамидите.

 21. Сигурен съм, че парламентарната вихрушка ще отвее този интересен разговор, но се изкушава да добавя, че като пишман винар съм забелязал, как един и същ сорт (или много близки сортове) грозде в различните страни се наричат по различен начин. Славяни или не, тук говорим за руси синеоки хора (край Висла и Лабе), които не говорят алемански и повечето им думи са с български корени.
  А иначе даките може да са траки, които не са се удавил при преминаването на Дунав – дунавски траки, демек. Интересно как гледат румънците на тази версия?

 22. Към Тодор Тодоров:
  От най-старите историци Херодот споменава за славяни посочвайки племената будини, енети и неври. Един от най-добрите ни съвременни историци проф. Пламен Цветков доказва славяни ли са БЪЛГАРИТЕ или НЕ. Вие отказвате да се чувствате роб. Пред мен такъв въпрос не стои. Аз просто съм БЪЛГАРИН.

 23. към тервел:

  “От най-старите историци Херодот споменава за славяни …”

  Моля, посочете ми къде Херодот споменава “славяни”, а не предполагаеми племена.
  Може пък да съм го пропуснал! Чакам Вашия отговор!

  И ако просто се чувствате българин, а аз вярвам в това, по-добре изписвайте българското си ханско име на кирилица.

 24. Към Тодор Тодоров:
  Струва ми се, че се отдалечихме твърде много от темата на спора „Имало ли е славяни или не“, а съвета Ви да използвам кирилицата при изписване на името си граничи до абсурд. Между другото, в нито един от откритите български надписи не се открива думата хан. Титлата хан се използва от тюрките и монголите и се поставя зад името. Българите от Авитохол до Борис носят титлата КАН и тази титла КАН се поставя пред името им.

 25. към tervel:

  “Струва ми се, че се отдалечихме твърде много от темата на спора „Имало ли е славяни или не“ …

  За да се преближим отнова към спора, моля, посочете ми къде Херодот споменава “славяни”, а не предполагаеми племена! Май никъде, а?

 26. Всичко в Русия започва и завършва с война, мразят ги заради победите /ти да видиш/, обичат ги заради победите, нищо друго освен война, в бибероните слагат война, старите руснаци на смъртния си одър въздиша по войната. Ако ще покават нещо на света, то ще е Миг 35 ли, 37, ли, танкове, калашници. Искат уважение защото могат да влязат в страната ти и да ти смачкат фасона, най-голямата обида, не че избивали собственото си население, не че живеят мизерно и ги грабят, а че не уважават победата им над фашизма / за тях няма нацизъм/, още по голяма обида, че не ги признават за единствените победители, а скоро като Европа ги сравни с “техните” фашисти, леле, щяха да умрат от инфаркт. Любовта българска пак е свързана с война, да не мислите нещо друго. Слава Богу от мина за втората “отечествената”, малко по малко се отървахме.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.