Победителите този път път май ще ги съдят

 

 

 

 

 

“45 години стигат” беше най-популярният лозунг на промяната, преди подмяната му.

Днес, на 15 април 2021 година, 45 – тото Народно събрание се събра за пръв път и с нова заявка за промяна, връщайки депутатите в историческата сграда на парламентаризма, прогонен от досегашните управляващи в една сграда, символизираща липсата на парламентаризъм. 

Промяната бе онагледена като факт и намерение от присъстващите в залата на Парламента и беше забележителна с отсъстващите от нея дългогодишен приватизатор на българската демокрация за неговите лични, корупционни и промосковски цели, принизили по време на 44 Народно събрание депутатското представителство в България до филиал на Кремъл. 

Упоменаването на Борисов беше предсказуемо спестено от президента Румен Радев, който иначе не му спести упреците, че третира депутатите си като крепостни. 

Но отсъствието на Бойко Борисов беше истински оглушително озвучено от написаната реч на декламаторката Десислава Атанасова. Тя чете предварително написан текст и беше единствена в тази зала днес в това отношение. Нито веднъж не спомена в него поименно едноличния собственик на партия ГЕРБ от чието име рецитираше познатите оправдания и самохвалства, толкова характерни именно за Бойко Методиев Борисов. Трудно е да си представим въпросният текст да е бил сглобен без одобрението му. Но ако е така, това мирише на вътрешнопартиен бунт, ако не и преврат. Защото дори при споменаването на думата “мандат” Атанасова “пропусна” да уточни, че става дума за мандата на Борисов.

Новина? Може би. Ще се види дали пък обиденият на целия свят Борисов сам не си е поръчал да го няма и в “отчета за “успехите” на партията му. За да ни накаже нацупено. Както “наказа” и самото Народно събрание, подавайки писмено оставката си, вместо да го направи пред народните представители, погазвайки за пореден и последен път самия парламентаризъм с презрителното си отношение към него. 

Първата ясна новина без съмнение обяви партията с неясните намерение за съставяне на правителство “Има такъв народ”. От нейно име Тошко Йорданов “дръпна килимчето” на Борисов, който се опита да открадне шоуто й със съобщението, че е наредил ( че как иначе!) на своите депутати още днес да внесат законопроект за мажоритарни избори. Очевиден опит да се вбие клин от първия миг между партията на Слави Трифонов като инициатор на референдума по този въпрос и останалите партии в парламента, които не изповядват безрезрвно идеята за такава промяна.

Тошко Йорданов отвърна на подвикванията от страна на самодоволните гербаджии в залата да каже нещо за мажоритарните избори. Заяви, че тази промяна може да почака. За разлика от електронното гласуване, промяната в ограниченията в броя на изборните секции в чужбина, видеонаблюдението в изборните секции, разпускането на ЦИК, машинното гласуване – все незабавни приоритети за ИТН.

Извън тези приоритети за спешна промяна в изборното законодателство  представителят на ИТН беше единственият, който постави акцента върху липсата на илюзии да дълъг живот на този порламент.

Изводът? Поне на тази база оскъдни данни изглежда, че ИТН е склонна по-скоро да ускори края на парламента и да предизвика нови избори при нови правила. 

Името на Борисов прозвуча за първи път в речта на Корнелия Нинова. Два пъти. Видя се, че доколкото зависи от БСП, не го чака нищо добро и че при червените е победила линията на конфронтацията с него след дългогодишните му опити да прикотка  столетницата на своя страна. Както успя подмолно с ДПС. 

Тъкмо от ДПС не се чу и дума срещу досегашното управление, освен общата формулировка, че нещо бил опорочен парламентаризмът. Председателят Крадайъ се опита да реанимира някак си ролята на ДПС като вечен балансьор с репликата, че новите партии в парламента нямат самостоятелно мнозинство за съставяне на кабинет. Но беше безсилен да обяви партията си за решаващ фактор в това отношение заради знайното вече обстоятелство, че новите партии могат да получат нужната подкрепа от БСП.

В това отношение втората политическа новина от речите на ораторите произведе Христо Иванов, който даде да се разбере, че “Демократична България” ще търси сметка за безобразията на досегашната власт, споменавайки поименно Борисов, главния прокурор Иван Гешев и предшественика му на поста Сотир Цацаров. Христо Иванов изненада неприятно ДПС с вярната констатация, че движението беше част от корумпираното управление. Така отхвърли предложение вече “данайски дар” от гласове на движението като някакъв “спасителен пояс” за съставяне на правителство. 

От редиците на ДПС отвърнаха с ропот. Мустафа Карадайъ напусна залата.

Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!” се изправи с уж обратната заявка – че няма да има “лов на вещици”, но отиде по-далеч от Христо Иванов в декларативното си изявление, в което не остави съмнение: справедливостта изисква възмездие.

 

И на всичко това Борисов иска да отвърне днес с предложение за свой кабинет с избора на човек, който през 2007 година откровено му се подиграваше като на милиционер, бодигард на Живков, който му е разтривал ушите?   https://gospodari.com/даниел-митов-за-борисов-през-2007-г-продук/

Ето в това отношение самозабравилият се автократ е последователен. Явно държи до последно да се държи абсурдно. И успя. 

13 мнения за “Победителите този път път май ще ги съдят”

 1. На 26-ти април т.г. от 11,30 часа в СГС, в сградата на Съдебната палата ще се проведе заседание по НДЧХ 4831/2018г. по жалбата на георги жеков срещу ИВО ИНДЖЕВ,

  Всички които се чувстват съпричастни към каузата на Стопанина на БЛОГА НИ и имат възможност нека дойдат да го подкрепят морално. Предвид обстоятелството, че не се знае номера на залата най-удобно би било това да се осъществи по следния начин. В 11, 00 часа желаещите да се съберат пред таблото-указател на партера. След приключване на заседанието, по Закон, съда обявява решението на място.

 2. По темата.
  Иво, вън от всякакви съмнения е хванал най-същественото от ден Първи на новият параламент в старата сграда.
  Дори неволната му грешка от бързопис при първото изписване на номиналния шеф на ДПС е повече от точна-КРадайъ. Случайност? – Не бих казал.
  И ако “изтемарят курвенската” но напълно конституционно Моделът Кой чийто най-добър инструмент, бе и е, засега, Буци, въприемайки екзотичната идея на най-стойностният депутат от последните няколко НС Петър Славов ще е “сладко отмъщение” за голямо мнозинство от избирателите.
  Чуйте сами за какво иде реч. Надявам се, че най-вече ИТН са вече хаберлии и с нетърпение чакат връчването на мандата. Стане ли това, досегашният премиер в оставка да се готви за изчезване от публичното пространство каквото и да означава това.

 3. Не знам координирани ли са действията на “протестърските” партии, но ДБ влиза много силно, с бутонките, казано на футболен език, предлагайки директно конституционни промени.

 4. Много добра статия от информационна гледна точка – синтезиран “репортаж” от откриването на НС.
  Сигурно може да влезе в учебниците по история – много наподобява описанието на печално известния ни “народен съд” – браво!
  Очаквам в най-скоро време сътрудниците на ДС, да разкрият и другите си планове.
  Много тежко е цял живот да се работи под прикритие.

 5. Прекалено много са ренегатите от ДСБ които се продадоха на бокоТИКВАТА и неговата ШАЙКА! Митов е един от тези ренегати , които предадоха ДСБ и предпочетоха личният келепир пред лоялността към демократичните ценности, нали!
  Единственият начин бокоТИКВАТА да привлече някой към своята ШАЙКА е като му предложи някоя ПОРЦИЯ от властта, нали! бокоТИКВАТА разчита на такива ПОРЦИОНни ренегати от СДС и ДСБ за да легитимира МУТРЕНСКОТО си управление, нали!
  Дано поне новият парламент да потърси отговорност от бокоТИКВАТА за задкулисните му зависимости и корупционните му престъпления, които доведоха до прекалено много жертви на китайският вирус в НРБ !
  ДОЛУ СЕРИЙНИЯТ УБИЕЦ бокоТИКВАТА!
  ДОЛУ МУТРАсалият ПСИХОПАТ!
  ДОЛУ банкянският ЦИНИК!
  НЕзабавна ОСТАВКА на престъпната ШАЙКА на бокоТИКВАТА!
  -ВЪН!
  -МАРШ!
  ОСТАВКА!

 6. Гледам днес в Парламента един вика от трибуната ,, Аз не съм мутра” и се питам, мултак и мутра – единосъщни ли са, или подобносъщни, кой от кого произлиза и имат ли сестра?
  Казва ли ти някой.

 7. Първо за тези престъления срещу националната сигурност трябва да осъдят Борисов, Каракачанов и фигурантите ИМ в МВР, ВР, ДАНС, ДАР и останалите пробити от руснаците агенции. После за корупцията, мутренския грабеж и разграждането на държавата.

  Съюзниците от Алианса ще сбъркат, ако не предоставят необходимата информация, за да подпомогнат българското правителство да изкорени руските шпионски мрежи

  Марк Крамер, Devis Center

  Последните разкрития за проникването в българските органи за национална сигурност на руските разузнавателни служби повдигнаха множество тревожни въпроси за сигурността пред политиците на САЩ и НАТО.

  Може ли България да остане надежден член на Алианса (НАТО)? Този въпрос излезе на преден план на 19 март 2021 г., когато Върховната прокуратура в България съобщи, че шест души, включително петима служители в българското министерство на отбраната и българската армия, са арестувани по обвинение в шпионаж в полза на руските разузнавателни служби.

  Това е най-новото разкритие за съществуването на руски шпионаж в България през последните години. През септември 2019 г. Николай Малинов, бивш депутат в българския парламент и шеф на национално движение “Русофили”, една от прокремълските организации в България, спонсорирани от Москва, беше арестуван по обвинение в шпионаж и пране на пари на руски “патриотични” формации. Два месеца по-късно, в очакване на процеса, Малинов пътува до Москва, където получи орден за приятелство от руския президент Владимир Путин на церемония в Кремъл, която бе излъчена от руската телевизия. Наградата включва и паричен бонус от 2,5 милиона рубли. През 2020 г. българското правителство изгони петима руски дипломати и руския военен аташе с мотив, че те използват длъжностите си, за да „участват в дейности, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатически отношения“, удобен ход да каже, че става дума за участие в шпионаж.
  Последно българските прокурори публикуваха осъдителни доказателства за дейността на шпионски кръг, включително 20-минутно видео с откъси от тайни записи на разговори и компрометиращи видеоклипове. Публикуваните до момента доказателства сочат, че

  финансовата изгода е била ключов мотив

  за извършването на шпионска дейност. Въпреки че сумите, получавани от шпионите, да са били сравнително скромни (еквивалент на приблизително 1700 щатски долара на месец), в България, която е бедна страна, добавки от подобен размер към доходите са можели да бъдат получавани още дълго време.

  Със сигурност, трябва вниманието да бъде изострено, когато се преценява значението на тези арести и последващи разкрития. Главният прокурор Иван Гешев, който е близък съюзник на премиера Бойко Борисов, миналата година беше обект на продължителните масови протести (заедно с Борисов). Сега Борисов и Гешев правят всичко възможно да използват шпионската афера, за да подпомогнат управляващата партия ГЕРБ в парламентарните избори в България, представяйки се за доблестни защитници на националната сигурност.
  Има един ключов момент, който все още остава неясен – до колко разузнавателните служби на Русия са проникнали в българската армия.
  И все пак, дори ако политическите сметки са повлияли на рестрикциите, арестите и тяхното огласяване, пред политиците на САЩ и партньорите в НАТО се повдигат множество тревожни въпроси. Публичните разкрития до момента, заедно с многото въпросителни, които все още очакват своите отговори, несъмнено пораждат

  безпокойство в средите на НАТО

  относно ролята на България в Алианса.

  Едно ключово нещо, което все още не е ясно, е колко широко са проникнали в българската армия разузнавателните служби на Русия. Предполагаемият лидер на шпионския кръг 74-годишният Иван Илиев, е преминал обучение във военната разузнавателна академия на Съветския съюз в средата на 70-те години на миналия век. Дали не е бил компрометиран заради това обучението в СССР преди 45 години, или по-скоро е изменник, воден от алчност? Това, което досега беше представено от българските прокурори, предполага второто, но някои коментари, които Илиев прави в разговорите със съпругата си, които се чуват на записите по време на подслушването, говорят за дългогодишни отношения. Съпругата на Илиев – Галина, е едновременно руски и български гражданин и е предполагаемата връзка между шпионския кръг и руското посолство в София. Тя е сред шестимата арестувани по-рано този месец.
  Двамата основни дипломати в руското посолство, с които е била в контакт Галина Илиева – Максим Рибкин и Александър Зинкин, първи и втори секретари в посолството, но в действителност работят за руското външно разузнаване, бяха обявени от българското МВнР за персона нон грата на 22 март и принудени да напуснат страната. (Отпътуването на Зинкин е забавено до известна степен, защото той се лекува от COVID-19.)

  От подслушванията става ясно, че няколко седмици преди арестуването на шестимата заподозрени, Рибкин и Зинкин са наредили на шпионите да прекратят операциите си за момента. Това предполага, че офицерите от руското външно разузнаване по някакъв начин са научили, че българското контраразузнаване ще ги притисне.

  Как руснаците са разбрали за това?

  Все още няма как да знаем. Най-вероятно високопоставено лице в българските структури за сигурност им е дало сигнал, но все още не е ясно кое е било това лице. Предполага се, че българските власти на този етап не знаят кой точно е съобщил за предстоящите рестриктивни мерки срещу служителите на руското външно разузнаване.
  Липсата на яснота по този въпрос е само една от многото причини за безпокойство относно степента на проникване на руските разузнавателни служби в българското правителство и армия. Илиев прави кариерата си в българското военно разузнаване по време на комунистическия режим и в първите две десетилетия след падането на комунизма. След като се пенсионира, продължава да работи за българското военно разузнаване в службата за обучение на нови офицери от военното разузнаване – задача, която той изпълнява в продължение на няколко години. В светлината на това, което знаем сега, може само да гадаем колко от тези нови офицери във военното разузнаване са вербувани да шпионират в полза на Русия. Понастоящем се провежда разследване на учебните курсове на Илиев, но ако Илиев не сътрудничи, пълният обхват на дейностите му по вербуването на нови агенти може никога да не стане известно.
  Това, което знаем, е, че служителите на военната полиция, изпратени да задържат Илиев на 19 март, в крайна сметка са се опитвали да му помогнат да избяга. След като са го оставили без надзор в едно кафене, той е използвал възможността да избяга. Бягството му едва е било възпрепятствано от агентите на българското контраразузнаване, които са предотвратили дезертьорството му. Те са заловили Илиев пред посолството, където очевидно е планирал да потърси убежище.

  Въпреки че

  никой от „Военна полиция“ все още не е арестуван,

  очевидната й съпричастност към опита за бягство на Илиев предполага, че скандалът е много по-обхватен, отколкото се смяташе първоначално. До януари 2021 г. служба „Военна полиция“ е била под командването на генерал Борислав Сертов, който в момента заема длъжността помощник на българското военно аташе в Русия. Информацията в българската преса сочи, че българското контраразузнаване методично е следяло протоколите на Сертов като ръководител на военната полиция, за да разберат дали е корумпирал службата и позволявал на агенти на руското разузнаване да проникнат до информация за секретни военни съоръжения в България. Сертов отрече да е провеждал „всякакви нерегламентирани срещи по какъвто и да е повод със служители на руското посолство в България“, но разследващите са казали неофициално, че нещо се е объркало именно при надзора на Сертов.

  Другите трима от арестуваните на 19 март са служители на Военното разузнаване. Един от тях, Любомир Медаров, който по-рано е бил дипломат, както и офицер от военното разузнаване, към настоящия момент отговаря за службата за класифицирана комуникация и информация в българския парламент. Българските власти все още не са предоставили пълен отчет за информацията, за която се твърди, че е била предоставена от Медаров, но от записите става ясно, че той е

  отговорен за придобиването на изключително секретни материали

  не само за политиката на България, свързана с националната сигурност, но и за връзките на страната с НАТО, включително за американските военни сили, дислоцирани на военния полигон в Ново село, Източна България. Записите показват също, че Медаров и друг офицер от Военното разузнаване, Димитър Улахов, който също е арестуван на 19 март, са били абсолютно готови да предадат колкото се може повече от тази информация на руското външно разузнаване срещу заплащане.
  Какъв е пълният размер на щетите, причинени от друг от предполагаемите шпиони – полковник Петър Петров, чиито отговорности са свързани с бюджета и програмите в Министерството на отбраната, все още трудно може да се прецени. Петров е имал достъп до най-високо ниво на класифицирани документи и телетрафик, включително секретни данни от новосъздадения Морски координационен център на НАТО във Варна на Черно море, а българските служители на контраразузнаването смятат, че голяма част от тази информация е компрометирана.
  По време на комунистическия режим България е верен и лоялен съюзник на Варшавския договор на Съветския съюз. След дългогодишното управление на Тодор Живков, който е свален през 1989 г., България постепенно започна да се очиства от остатъците на комунизма. Но дори след като България стана член на НАТО през 2004 г. и член на Европейския съюз през 2007 г., държавата продължава да заема

  странна позиция

  България разчита почти 100 процента на Русия за внос на енергия. Когато западните петролни компании информираха българското правителство преди петнадесет години, че значителни енергийни запаси в България могат да бъдат осигурени чрез т.нар. фракинг, руските власти създадоха и финансираха в страната протестно движение срещу фракинга. За съжаление българският парламент се огъна пред исканията на това фалшиво протестно движение и забрани фракинга, оставяйки страната в почти пълна зависимост от Русия.
  Подобна тежка руска енергийна зависимост е рискована сама по себе си, но последните разкрития за проникване в българските органи за национална сигурност са много по-обезпокоителни. Съюзниците на България в НАТО със сигурност ще настояват за пълна отчетност и прозрачност. Въпреки че американските служби може да са предпазливи да разкрият твърде много от това, което самите те са успели да открият от различни независими източници, те ще сбъркат ако не предоставят необходимата информация, за да подпомогнат българското правителство да изкорени руските шпионски мрежи, които превръщат България в слабо звено в НАТО. Ако българското правителство не проведе мащабно и задълбочено разследване и предприеме единствено дисциплинарни наказания, НАТО ще трябва да преоцени дългосрочната роля на България в Алианса.

  Превод: Faktor.bg

 8. Какъв наблюдателен надблюдател си имаме тук! Чудя се дали не греша, но все пак ще си дам мнението за коментара на наблюдател.

  Наблюдателят прави кратко, но богато на съдържание послание-коментар към колебаещите се читатели на блога, прикрито зад (на пръв поглед) ласкателно отношение. Партийната опорка на герп – (уж) борбата с комунистите – е застъпена в намека за народния съд, който (уж) се организира срещу ББ и компания. Личната нападка към автора на блога е застъпена в края с дебелашкия намек за ДС. Това са лесните детайли, които трябва да оформят посланието, а то е “ББ се бори с комунистите и затова герп са мразени, а агент Инджев и неговите колеги – влиятелни, но прикрити все още агенти – са в заговор срещу ББ”.
  Липсва всякаква меланхолия и съвсем леко се улавя моментът на решителност в борбата за справедлива кауза. Издържано в стила на ЧК послание с продължение. Несигурният в убежденията си читател трябва да остане с впечатлението, че ББ все още не се е предал и комунистите все още не са победили…
  Идиотско е, наистина, но то какво друго може да е едно послание от привърженик на герп.

  Обаче има и още едно послание и то е лична нападка. Споменаването на учебниците по история в съчетание с думата “репортаж” (кавичките са от особена важност) е директна препратка към журналистическата и публицистичната работа на г-н Инджев в смисъл, че не е нищо особено. Това е или изпускане на нервите, или намек за неща, които не са наша работа.

  Наблюдателният наблюдател има една напълно ненужно поставена запетайка в коментара си. Очевидно е, че тази запетайка е поставена нарочно – толкова не ѝ е мястото там. Останалата част от коментара е граматически коректна. Това не е неволна грешка, това по-скоро е код или знак. Такива кодове се използват масово от самото начало на печатните ежедневници. Уж грешка, уж две грешки, а то – код. Този код (знак) може би следва да разкрие самоличността на наблюдателния наблюдател.
  Но пред кого?

  Г-н Инджев, може ли да коментирате коментара на наблюдател? Да не би аз да съм параноично настроен към един добронамерен Ваш читател? Или наблюдателят е трол от висшите етажи на тролщината?

  Чисто научно любопитство.

 9. Към К.Ганев:

  От вашия анализ излиза, че троловете на шайката могат да бъдат не просто хитреци и тарикати, като техния вожд, но дори и да проявяват някаква форма на интелигентност. В животинския свят има такива феномени…

  Така да бъде. Сигурно има и такива “феномени” сред масата прости, които му гласуват на Простия, но най-вече са му яли от копанята.
  Няма лесно да си признаят толкова бързо, че са обслужвали една путинолюбива мутра – Ако и да не са чак толкова прости в лично качество, може би.
  Иначе съм свикнал с безсилния лай на онези псета, които ме хапят по глезените от анонимни позиции по вмирисаните чорапи от далечното ми минало.
  Какво друго им остава, за да се почувстват достойни за своя Буда. Направо се усещат като Будители на стобора на мутренската си кочина.

 10. Към # Наблюдател

  Едно от предложенията на ДБ е да се закрие Специализирания съд. Институция, ИЗРИЧНО забранена в Конституцията, но въведена от ГЕРБеРЕБЯТАТА му. Така че би се изправил единствено пред редовен български съд.
  Компренде?

  П.П. Само да попитам, просто от любопитство. Защо внезапно реши така мощно да се изложиш баш тук, вместо да си споделиш ценните мисли в партийното клубче, в тесен кръг съмишленици?

 11. Чета този наблюдател и си представям убита змия,която се гъне и се опитва все още да хапе;

 12. Радвам се на старта на ДБ. Грамотно и настъпателно!

 13. до sms,
  винаги ме е впечатлявало написаното от Вас както и много от това спомагаше да бъда по–подробно информиран. С това бих желал да Ви благодаря лично. С направения от Вас анахронизъм на шпионството у нас пак спомогнахте да обхвана колко голяма е вредата нанесена ни от „родните“ противници на България, което всеки българин би трябвало правилно да оцени за да пожелае да има възмездие. Дано по–бързо настъпят други(те) времена!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.