Беглецът от работа и от парламента получи ултиматум от мнозинството

 

 

 

 

 

Премиерът Методиевич се шляеше из страната и системно отсъстваше от работа в Министерския съвет, но въпреки това издигна предизборният лозунг “работа, работа, работа”. Не му беше работа нито да се изявява като шофьор, нито като инспектор на строителни обекти без да има елементарна квалификация за това, нито да обикаля църкви и манастири с внушението, че е Божи наместник и благодетел.

Заедно с това бойкотираше работата на парламента по отношение на парламентарния контрол. Апологетите му го хвалят, че ходил да рита мачле при подаване на оставки на негови министри и така им показвал своето презрение на изпаднали от джипката на неговото благоволение виновници. Дори и това негово антидемократично, продължаваща през годините престъпление му приписваха като заслуга.

Новият парламент вече не просто го вика да отговаря на въпроси, но превърна този въпрос в решение на висшата власт в държавата. Отказът му този път ще изглежда като наказуемо деяние, което не оставя друг вариант за властта , освен да го принуди да се подчини както всеки нарушител на законите, опитващ се да избяга от отговорност.

Букмейкърите, ако има такива у нас, могат да организират залагания, дали най-накрая Методиевич ще застане да отговаря на въпроси по закон или отново ще се постави над него и на 21 април. Страхливите му ходове в това отношение през последните два дни, когато най-напред подаде оставка писмено, а след това взе отпуск, за да не му се налага да се сблъска с непоносимия за него кворум на мнозинството, избрано от мнозинството българи, пораждат противоречиви прогнози.

Методиевич, абонираният за победи политик на десетилетието, нито веднъж не застана срещу опонент, с когото да спори за политика. Сега изпитва ужас изведнъж да му се наложи да се изправи очи в очи срещу половин батальон враждебно настроени  ( с решаващия му принос за това) политици.

От една страна страхливият човек не може да понесе да му се карат някакви си “подчовеци”, за каквито явно таксува народните избраници – видно от начина, по който беше от дехуманизирал собствените си депутати вече цяло десетилетие, очаквайки от тях да му козируват за каквото и да било негово решение. 

В същото време дали ще му е по добре да го докарат под конвой като обикновена мутра, оказала съпротива на пазителите на закона? 

Досега беше лесно да си Бойко Методиев Борисов. Но от толкова много “леснина” той си постла така, че трябва да избира вече  между по-малкото и по-голямото зло. Точно както самият той многократно беше избиран с гласовете на хиляди българи, които успяваше да заблуди, че е по-малкото зло. 

Ще си позволя спорен ( защото може да бъде използван срещу мен) пример от собствен опит.

Когато на 7 март 2019 година се насочих към фоайето на Градската библиотека в Добрич, за да застана пред гражданите, дошли на представянето на книгата ми “Измамата “Сан Стефано”, знаех, че арената на моята изява вече е окупирана от надъхани срещу мен хулигани. Дори си позволявам да кажа, че допусках да бъда атакуван на тази предварително разгласена среща от агресивни русофили. Те нистина бяха довтасали с моторите си като настръхнала за бой улична банда чак от Варна и мълвата за това бързо се разнесе в града.

Имах избор и моралното право да не влизам при това положение в капана им. 

Не, няма да заявя високопарно, че съм решил да се подложа на последвалия линч в името на добрите хора, които са ми оказали чест да се поинтересуват от срещата с мен. Надделя мотивът ми да преодолея страха от сблъсъка с двайсетина агресивни мутри поради убеждението, че съм прав и истината е на моя страна. Това ми даде кураж. 

Рискувам да правя този паралел ( и да дам повод да бъда обвиняван в някакво самохвалство ), за да посоча контраста: Методиевич, за разлика от моя скромност, знае, че не е прав. Много добре си дава сметка, че гази самата конституция и сръднята му няма как да е основание за безобразното му поведение, с което освен всичко друго изпраща мутренски сигнал до хората с престъпни наклонности да гледат и да се учат как се мачка закона.

Един минувач ме попита днес в София дали смятам за редно за председател на Народно събрание да бъде избрана личност от втората политическа сила. Отговорих му с любимия ( досега) аргумент на самия Методиевич. От години той ехидничеше, че ни управлява с мнозинството си и ние, несъгласните с него, нищо не можем да направим срещу този факт. “Това е демокрацията”, назидателно обичаше да ни поучава прероденият Тато.

Е, сега е време да разбере, че мнозинството вече не е негова страна. Точно както правото и законът. Това е демокрацията, Методиевич!

 

 

12 мнения за “Беглецът от работа и от парламента получи ултиматум от мнозинството”

 1. Днес прочетох някъде призив да се бойкотират герберските телевизии БТВ И НоваТВ, които продължават да ни показват хараланите и други герберски калинки. Цветанка Ризова да не би да обръща палачинката или още не.
  Лично аз харесвам поведението на Борисов. Никъде, никога и никой не е виждал в толкова концентриран вид всички недостатъци, меко казано, на едно мутренско упраление. Това ще се изучава един ден в учебниците. Да гледа Европата и да се учи. Сега върви дъвката за мажоритарния вот, да видим още какви номера ще измислят за печелене на време и отклоняване на вниманието. Вече не ми е жал за Караянчева,не разбирам защо позволява такава гавра. Пак ни се случват интересни времена.

 2. Иво, често се разминаваме по улиците в квартала. Канех се последния път да те попитам какво смяташ – ще издържат ли останалите парламентарно представени сили на агресията и простащината на герберопитеците? Ще успеят ли да се възползват от този исторически шанс, когато Борисов е натикан в ъгъла, да не го допуснат да се прегрупира, да не ги пробие статуквото… Възстановяване на доверието в институциите, отвоюването на държавата е най-важната задача пред това Народно събрание. Не ми се мисли, ако Борисов се върне на бял кон тази година.

 3. Не може да искаш да живееш нормално и при това
  да не осъзнаваш, игнорираш или просто да не разбираш
  нещата случващи се сега (и случвали се от няколко столетия)
  в България. Виж второто изречение от тази публикация на Г-н Инджев
  и от конкретния пример сиизведи общото.

 4. Буци, подобно на дърпащия МУ конците пееФски може и да моиже да е претърпял “катарзис”-туй по станишеФ. И да бяга от собствената МУ парламентарна група.

  Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов публикува във фейсбук пост на колега си депутат Филип Станев за първите му впечатления като народен представител. От него става ясно, че Станев е в шок от обидите и начина на общуване на представителите на ГЕРБ в парламента, както и от некомпетентността им.

  Ето какво гласи постът на Трифонов:

  Моят колега Филип Станев от два дни е депутат в българския Парламент и поиска да напише нещо, което аз да публикувам. И сега ви го представям, прочетете го:

  “Парламентарната група на „Има такъв народ“ е от два дни в новоизбрания български Парламент. И тази парламентарна група е в пълен шок от поведението на една друга парламентарна група – тази на ГЕРБ. Шок е меко казано. Ние сме омерзени.

  Защо? Защото една част от групата на ГЕРБ използва брутални цинизми в пленарна зала и се държи арогантно и просташки в общуването си с колеги депутати от други парламентарни групи.
  Използват се подвиквания като: „Ква си ти, ма?“ „Я, трай бе, глупак!“, „Ти знаеш ли кой съм аз, къв си ти бе?“ „Ела ми отвънка бе, тъпак!“ „Сядай бе, гном, пак ще получиш инсулт!“ както и доста цинизми, които не могат да бъдат публикувани в публичното пространство. Част от депутатите се държат по-грозно и от пияни бабаити в селска кръчма!

  Винаги сме се съмнявали, че депутатите от ГЕРБ са некомпетентни, но дори не сме подозирали, че един некомпетентен, невъзпитан и арогантен човек би изглеждал като професор по ядрена физика, ако застане до някой депутат от ГЕРБ.

  И още нещо. Може би премиерът в оставка е научил от собствената си парламентарна група онези думички, които използва в онези записи. Може би…

  Филип Станев”

 5. Аз съм ги бойкотирал отдавна герберясалите телевизии бтв и нова,
  ТВ Эвропа – също.
  Прочее, към последната се отнасям както ентомолог към изучаването на нов вид насекоми.
  Докъде ще стигне падението им и бойкоугодничеството им…

 6. Не може да се очаква нещо друго от една тъпа банкянска МУТРА, нали!
  Не може да се очаква нещо друго от една примитивна банкянска МУТРА, нали!
  Не може да се очаква нещо друго от една мързелива банкянска МУТРА, нали!
  Защото няма МУТРА, която да работи, нали!
  Всички МУТРИ са паразити, които ограбват и рекетират работещите, нали!
  НЯМА “работеща” МУТРА, която да работи, нали!
  Всички МУТРИ са тъпи и мързеливи, нали!
  Това се потвърждава от бокоТИКВАТА и пееФски, които не са стъпвали в парламента през последните 4 години!
  Защото и бокоТИКВАТА , и пееФски са тъпи и мързеливи МУТРИ, нали!
  ДОЛУ тъпата и мързелива МУТРА бокоТИКВАТА!
  ДОЛУ тъпата и мързелива МУТРА пееФски!
  ДОЛУ тъпата и мързелива МУТРА геЙшев!
  НЕзабавна ОСТАВКА на всички грабителски МУТРИ!
  -ВЪН!
  -МАРШ!
  ОСТАВКА!

 7. Не е по темата, но току що изгледах откъс от снощната панорама. Христо Иванов както обикновено беше на висота а женицата от герб само затвърди нивото на кадрите им. Но нищо не можеше да се сравни с безобразното поведение и професионалната негодност на водещия бойко василев. През цялото време нападаше и опитваше да подведе Христо. По едно време толкова озверя, че взе сам да си отговаря на тъпите въпроси. И в БНТ има много за чистене! Когато видя Панорама да се води от някой като стопанина на блога ни и кошлуков е шофьор там а не директор, тогава ще съм сигурен че са на прав път.
  Със здраве.

 8. @Georgi Nikolov

  Слави да не се прави на ощипана мома, и да не се крие зад депутата си. Кой, ако не той, въведе точно този модел на поведение в българското публично пространство. Сатирата е едно, а цинизмът и пошлостта са друго. Слави институционализира пошлостта.

  Всеки може да я кара през просото – този филм го гледаме вече 77 г. Слави показа, и че всеки може да говори каквото му падне и както му падне.

  Другото поведение е по-трудно.

 9. Бистришкия ТигАр, Първи побегна като Сив Мишок от потъващата гербава гемия. А Уж Капитана на кораба напускаще последен. Смях!! Но имам и забележка към Феновете на ДБ. Какво прави в депутатската ви група Сина на Агент Роза, Владислав Панев?! Баща му Панчо Павев е известен в Милиционерските среди Офицер от МВР и приятел на Ковачки. В.П. бил обиколил 120 държави. Ашколсун. Но с чии пари??

 10. Към АйфонПърви:

  Фантомните въпроси към която и да било партия ги задавайте на нейния сайт, защото тук е друга опера.

 11. Слави Трифонов е името на четвъртата голяма подмяна след 1989, 2001 и 2009 година, дошла в отговор на обществените очаквания и призиви за тотална промяна. Не очаквам нищо добро от помпането на този пореден политически балон.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.