Горда е Чехия, а не държавата, която пее в химна си “Горда стара планина”, уви

“Горда Стара планина” са първите думи в българския химн. Но колко е вярна днес тази метофара за държавата, горда, че е най-старата в Европа със своето непроменено през вековете име?

Задавам този горчив въпрос покрай паралела с една друга относително малка днес и по-малко древна, но наистина горда държава, каквато е Чехия. 

България и Чехия бяха разтърсени от  пролетни шпионски скандали с руски корени, които доведоха до мълниеносна реакция на Москва спрямо Прага и забавяне на нейната “реципрочност” спрямо София с около месец. Факт, който за начало на тези няколко реда, сам по себе си предизвиква размисъл по въпроса доколко прогонването на руски дипломати от България ( само двама, все пак на фона на цели 19 в случая с Чехия) и залавянето на дребни български предатели у нас се възприема като реална караница между нашите “братски държави”.  

Да, стандартната процедура българският посланик да бъде повикан за обяснение в руското външно министерство беше задействана с огромно закъснение. Това няма как да е случайно по казармените правила на руската дипломация.

Но “само” това да беше асиметричното в чешко-българския паралел!

В Чехия избухнаха демонстрации срещу руската намеса. Вярно, засега не са многохилядни, но все пак достатъчно много хора отидоха да изразят възмущението си пред руското посолство, където десетина провокатори сред местните русофили предизвикаха сбиване.

У нас цари блажена тишина на “руския фронт”. Такъв просто няма.

В Прага по същото време гневът на властите ескалира. 

1. Чешкото външно министерство заяви, че готви нови мерки срещу руското официално присъствие заради извънредно злобната реакция на Москва.

2. Чешките власти поискаха Русия да върне територията, която СССР е заграбила незаконно за своето посолство в Прага.

3. Чешкото правителство изключи днес Росатом от търга за дострояване на своята многострадална атомна централа “Дуковани”. Това се отнася и за руските подизпълнители във връзка с изграждането на нов енергоблок в централата.  

Тук властта на Методиевич и неговата т.н. опозиция от 44 Народно събрание се чудеха как да се подмажат на Росатом с обещания за реанимиране на мъртвородения съветски атомен проект край Белене – не за допълнителен блок на действаща централа, а за изграждането на нова. 

А сега си спомнете как реагира премиерът Бойко Методиевич на господарския призив на посланик Митрофанова да прекрати “шоуто” с руските шпиони. Още същият ден на 23 март тази година той я покани за снимка в кабинета си, т.е. извини й се както на Путин в Москва преди три години, когато изрази съжаление че не се е старал пред него досега достатъчно. След което се престара с “Турски поток”, предизвиквайки небивали критики на официални лица и институции в САЩ, срещу които Митрофанова го защити без той да се почувства неудобно, че московската пратеничка отговаря на американските съюзници вместо него.  

 

 

 

 

 

Стара планина може да е горда, но старият ни премиер е повод за срам, а не за национална гордост. 

17 мнения за “Горда е Чехия, а не държавата, която пее в химна си “Горда стара планина”, уви”

 1. Твърдението на Митрофанова , че Русия не върши нищо незаконно на територията на България е толкова вярно, колкото е вярно, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка, а всеки който клевети това е идиот или изменник. България дължи Свободата си единствено на гордите Българи организирали и участвали в АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ. Затова към тях ПОКЛОН И ВЕЧНА СЛАВА!

 2. Във Великобритания , САЩ,Канада, само намек за намеса на Русия вдига такава олелия и канонада, че сигурно и гадателят на Путин се изненадва. В Чехия руски танк е знак за налагане на контрол ,в България дали е все още, черно бяла снимка, посрещане с цветя , хляб и сол. За съжаление или удивление, ние сме тук, още , където и да сме. У нас министър председателят е от такъв тип, че не дава пет пари, дали взима от СИВ както преди или от ЕС както днес, докато получава е мил драг иначе става враг.
  Бойко Методиевич Борисов, най успешният премиер в новата ни демокрация, както го наричат поддръжниците му, платени или не, следва повелите на политиката на НРБ спрямо СССР, думичката независимост какво е , що е , защо е, не ще и да знае, няма и откъде да има хабер.

 3. Да не издигаме самоунижението като знаме! Да не поставяме някакво сравнение между Чешката република и България като показател за нашия инфериоритет. Да не възприемаме непочтената позиция на мултимилиардера Бабиш, който, прегъвайки гръб към Русия, заяви, че актът на взривяване на боеприпаси през 2014 не е посегателство към Чешката република, а акт на разчистване на сметки между Русия и България. За да покаже някакво лице все пак, милиардерът заяви, че присъствието на агенти на ГРУ в Чехия е недопустимо, за това експулсира 18 руски дипломати. От което следва, че в България това е в реда на нещата. Свидетели сме на не едно нечистоплътни послания от страни в ЕС към нас. Да не отминаваме това с примирение, а да се стремим да отстояваме и малкото самоуважение, което сме успели да запазим.

 4. Когато въз основа на сравняването на руската реакция срещу България и Чехия си правим изводи колко пъти по-голям приятел им е Борисов от Земан, наред със споменатата в скоби известна разлика в броя на изгонените дипломати може би трябва да отчетем и разликата в тежестта на обвиненията. Едно е да обвиниш дипломати в събирането на секретна информация (обичайно за тях занимание), друго е обвинението в убийство на бивш колега-предател, трето е опит за убийство на търговец на оръжие (в страна, в която дори на търговците на хляб гледат с подозрение), а съвсем друго е взривяването на оръжеен склад с две жертви в натовска държава. Ако на първите обвинения може да отговориш вяло, когато на мурзилката и дойде музата, на последното трябва да отговориш моментално и истерично, като ужилена унила кобила, преди да са те ужилили нови санкции. Неслучайно чешките путинофили толкова дебело подчертават, че складовете са частни, а взривът дори не е трябвало да гръмне в Чехия. Ако има процес, обвинението сигурно ще е в непредумишлено убийство (по непредпазливост) по време на изпълнение на служебните си задължения. Иначе Чехия трябва да се позове на легендарния Чл. 5.
  Добре му се струпва на Путин….

 5. Да, наистина много интересна ремарка на колегата ДД…
  И на мен ми направи неприятно впечатление по бнт, на два пъти, изказването на Бабиш, че видите ли, това не било държавен тероризъм от страна на Русия, а едва ли не някакво си търговско разчистване на сметки между фирми!
  Мога да дам линк ако някой прояви желание, емисията на бнт 18.00 часа днес.
  Но! Тъй като им нямам доверие на наш.те редактори (преводачи), ако някой поназнайва чешки и има в оригинал това изказване, и открие разлика в думите и смисъла му – моля да драсне някой ред.
  А иначе срещу Бабиш скоро 300 000 чехи бяха напълнили улиците в справедливи протести…срещу него и Земан (червените прани гащи…)
  Та така…

 6. И още нещо.
  При взривовете в Чехия има две човешки жертви, на чешки граждани!
  Складовете може да са отдадени на частна чешка фирма, но те са част от системата за националната сигурност на Чехия, респ. на натовска държава, и всяко посегателство срещу тях се явява заплаха за споменатите!

 7. Много е агресивна тази държава. Не знам как цивилизованият свят може да се справи с подобна безочливост и безпардонност. Сигурно никак.

 8. ИСМВ предлага прокурори, съдии и следователи да могат да стават депутати…!!! Това на какво ви прилича?
  Днес Димитър Иванов от 6-то главно бе награден с орден за заслуги пред Русия. Това? ИТН не се гласи да прави правителство…А това?! Натрупват се случки…🤔

 9. Към ДД,
  уважаеми, относно обидчивостта или „самоунижението“,което Вие цитирате, не съм съгласен с Вас. Питам (се) с какво, или с кого, трябва да се мерим за да можем да установим дали сме достигнали някакво ниво примерно на човечност и благородство? С най-възвишите би била целта Ни, ако искаме да има истинска градация (защото ако трезво се погледнем, сме ДОКАРАНИ в твърде унизително състояние. И това състояние можем само тогава да установим, ако започнем да се сравняваме със Западна Европа, към която искаме да се приобщим. И ако при това се придържаме към известна нормалност, то поне да се погледнем в „огледалото“с „равните ни“ от времето на комунистическото ни минало. Макар, че и там НИ куцаше много, но това пак се дължи на просташките ни комунистически подлоги, за които и това беше докарано до „въпрос на вкус“ или на приобщаване. И тук сравнението не беше с „позицията на милиардера“ Бабиш, а реакцията на чешките медии и правителство, съпоставени с нашите. И тук проличава САМОУНИЖЕНИЕТО, поради мълчание или обидчивост. Ако кажа „има доста простаци в България“, едва ли някой (да кажем) професор, писател или учен би се обидил на израза ми, защото на него никога не би му минало през главата, както и на всеки образован индивид, че лично него визирам. А да се гордееш, че си роден на место обитавано от славни хора от миналото, би имал право само този, който също продължава да допринася с действията си за това. Има една приказка, че те посрещат по дрехите, а те изпращат по умът, Хайде сега да видим, как „изпраща(т)ха“ европейските посланици наш Бойко (защото сигурно по дрехи нямаше кусури), но като отвори уста, какво излиза от нея, ък, мък, сигурно намигване и хилене или гаменски прегръдки! Това е просташки начин на самоопределение, което събеседниците му тактично не го показват, но такава оценка сигурно дават и на българите които той предтавя, особено ако не са имали допир с такива от другата категория. Кой трябва да е „показател(ът) за нашия инфериоритет“, освен нашето държание и изяви?

 10. При цитирането на статията в Дневник мислех да напиша “Само някой да не каже, че това е поредната хибридка”. След като прочетох въпросите на анкетата реших да го променя на “Това дали не е поредната хибридка?”.
  Да попиташ дали Русия е заплаха, без да уточниш защо не е заплаха – защото е миролюбива, или защото НАТО ни пази, е липса не само на професионализъм. Ако американците са формулирали въпросите, мога да го отдам на непознаване на региона (пустият му Окама), но ако са словаците – хайде холан.
  Макар че отговорът на конкретния въпрос за силата ва руската армия навява на мисълта, че и при гореспоменатото конкретизиране нямаше да има радостни резултати.

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/04/21/4199380_gushkashti_se_s_mechka_-_prouchvane_pokaza_kakvo/?ref=home_mainStory

  Признавам, че това е първосигналната ми реакция на беглия прочит на статията. Отивам да търся дявола в детайлите…

 11. Кой ли някога някъде не е търсил под вола теле, навярно така е и в БНТ.
  Чехите търсят „солидарност“ , “Ще призовем за колективни действия от страните от Европейския съюз и НАТО, които ще бъдат насочени към солидарно експулсиране на идентифицирани членове на руските разузнавателни служби от страни членки на ЕС и НАТО,” каза Хамачек на пресконференция
  https://www.dw.com/en/czech-republic-asks-eu-nato-allies-to-expel-russian-diplomats/a-57266399
  В Полша, Словения, Словакия, Чехия, солидарност звучи като уважавана дума. В Русия и Задунайская Губерния, я използваме от нямай къде, и то только после едни междуметия.

 12. https://www.svobodnaevropa.bg/a/31213502.html

  Перфектна статия на Иван Бедров в “Свободна Европа” по темата!

  Тероризъм или най-обикновено разбойничество? Така звучи накратко въпросът, с който се сблъскаха представители на властите в Чехия, след разкритията за участие на агенти на руското военно разузнаване, известно като ГРУ, във взривяването на военен склад през 2014 г.

  През отговора на този въпрос минава и голямото разделение по въпроса за влиянието на Русия в една държава, която е член на НАТО и ЕС. А както изглежда досега – не само в една.

  Докато излизат все повече детайли по тази история, премиерът и президентът на Чехия са под обстрел от политическите си опоненти. Първият е обвиняван, че омаловажава действията на руските служби на чешка територия, за да не ядоса Москва, а вторият е обвиняван направо в измяна заради мълчанието си.

  Всичко това се случва по-малко от половин година преди редовните парламентарни избори в Чехия, от които зависи дали премиерът Андрей Бабиш ще продължи да бъде такъв и дали президентът Милош Земан ще продължи да има влияние върху изпълнителната власт.

  Случаят е още по-интересен в България, защото за първи път дава логичен отговор на въпроса защо руските служби ще искат да убиват българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, който беше отровен с Новичок през 2015 г. И защо Прага толкова държи да насочи вниманието към България, а в същото време да отбягва въпроса за мащаба на руските агентурни мрежи и действията им в сърцето на Европа и НАТО.
  ********

  Който разбрал – разбрал!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.